Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » DDS generátor
 
Témaindító: faferi, idő: Jún 8, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   3 / 5
(#) DarkX válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
üdv.
Még a RET-ben is van, ha jól látom most van is nekik raktáron.
(#) foxi63 válasza DarkX hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Hali!
Igen a RET-ben közben megtaláltam .
Köszönöm a segítséget!
(#) DarkX válasza foxi63 hozzászólására (») Jún 4, 2009 /
 
Nincs mit, szívesen.
(#) sargarigo hozzászólása Okt 16, 2009 /
 
Sziasztok!

Látom már van pár DDS-s ember itt!
Olyan gondom van, hogy sw DDS-t szeretnék előállítani, atmega8-cal. Tud valaki valami működő megoldást? Már egy hete túrom a netet, de most gugli sem a barátom. Próbáltam sok megoldást, de a legjobb esetben is csak azt értem el, hogy volt valami hang, de frekvenciát nem tudtam állítani.
Amit láttam az olyan volt, hogy volt egy színusztábla, és megszakításból építette fel a kimeneti jelet. De az a fránya frekvencia... A másik hogy általában nem mega8, hanem más AVR-re készültek a programok, és sajnos más a hw beállítása is.
A végső cél az lenne, hogy tennék rá egy burkológörbét, és dallamot játszanék. Ja, jöhet pwm, és adc-s megoldás is!

Aki járatosabb nálam a témában, kérem osszon nekem egy kis észt! :yes:

Köszönöm!
Krisz
(#) Medve válasza sargarigo hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Ha hangenerátor a cél, akkor én egy gyors (pl cache) memóriát töltenék fel PC-ről, az adott jelalakkal, majd egy aszinkron számlálóval változtatható órajellel kiolvasnám, ráküldve az adatot egy DA-ra. A felépítés hasonlit egy kicsit egy digitális szkóphoz. Ez sajna még monofon. Egyszerű a rendszer, csak a PC-re kell szoftver a jelalak generálásához. Erre van is nekem egy harmonikus szintézist alakalmazó programom, ami helyes "loop"-ot ad. Ha kiegészíted egy AD-vel, akkor kitudja, még egy samplernek is jó lenne. Mi a véleményed?

synth.JPG
    
(#) sargarigo válasza Medve hozzászólására (») Nov 19, 2009 /
 
Igen, erre már én is gondoltam, de ez így több külső alkatrészt is igényel, és nekem pont ezzel voltak fenntartásaim. Ugyanezt meg lehet csinálni teljesen szoftveresen is, engem ez érdekelne inkább.
Mindazonáltal a dolog működik! Annyi bonyolítja a dolgot, hogy nem elég egy jelfüggvény, ami megmondja hogy ez most színusz vagy fűrész, hanem kell egy burkológörbe is, ami megmondja hogy milyen hangszeren játszol. A Te módszereddel ez bonyolultabbnak tűnik. Egyszer generálod az alapjelet (pl. 1KHz színusz), és közben maszkolod burkológörbével (pl. erős felfutás, majd hosszú lecsengés). Mondjuk egyáltalán nem lehetetlen így sem, mert ha az alapjelet belenyomod egy erősítőbe, majd onnan egy elektronikusan állítható potira, akkor ez utóbbit folyamatosan állítva tetszőleges hangot elő tudsz állítani. Szerintem. Végülis akár még jó is lehet

Személy szerint egyszerűbbnek tartom az on-chip megoldást.

Krisz
(#) gtk hozzászólása Ápr 30, 2010 /
 
Sziasztok !

Segitseget kernek, nem mukodik az NWT-500 2.2 megfeleloen.
A problema az hogy a VFO-n beallitott frekvencia 4..5 -szorose van a kimeneten. Viszont ennek jelalakja tokeletes. Csillapito tagok allitasa, wobblerezes, minden tokeletesen mukodik.
Van egy nem kalibralt 1.2HGz frekvenciamerom. Ezzel mertem az 1.2GHz DDS_ref oszcillator rezgokoren 1.2GHz koruli frekvenciat (a PLL ugy latszik be tudja a terheles ellenere is huzni, mivel csak 1.3V van a varicapon,..)
Viszont a DDS bemenetenel csak 550MHz koruli frekveciat mertem. A frekimero eloosztoja U664B.
Meg amit eszrevettem hogy a PCs szoftveren a referencia frekvencia beallitasra nem nagyon erzekeny az NWT, barmilyen ref erteknel ugyanezt a 4..5 szoros VFO kimenetet produkalja.


Valakinek van valami otlete ?
DDS forrasztas hiba, vagy inkabb referencia problema lehet?
>>NWT-500 2.2 doksi<<
(#) gtk hozzászólása Jún 30, 2010 /
 
Sziasztok ! Ujra probalkozom. Mostmar konkretabbat tudok irni, hatha valakinek lesz valami otlete.

Szoval az emlitett muszer a PC-n beallitott frekvencia 4.487 -szereset teszi ki a kimenetre. VFO es wobbler modban is. Tehat VFO, wobbler funkcio ellenorizve, mukodik 560 MHz-ig. A DDS 100 (99?) laban merheto a referencia frekvencia / 8. Megmertem es eszerint rendben az 1.2 GHz referencia.
A PICet ujraprogramoztam bootloader nelkul, csak a firmware-t direkt. Nem valtozott semmi.
A hitelesitesnel adatokat ment el a PIC eepromjaba. Lehet PIC/eeprom hiba es emiatt van ez a kulonos hiba?
(#) Medve válasza gtk hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Hello, kalibráld a frekimérőt, s próbálj meg minél alacsonyabb frekvencián dolgozni. Ha lehet állitsd a DDS-t a lehető legalacsonyabb órajelre, a PLL-es szorzás nélkül, s állítsd be egy alacsony frekvenciára. Én arra gyanakszom, hogy az órajel generátorod csal, de lehet a kimeneti szűrőd is hibás. Próbáltál már más kvarcot?
(#) gtk válasza Medve hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
A frekimero annyira pontos amennyire ide szukseges. A DDS egyik laban merheto a referencia frekvencia / 8. Es eszerint a referencia rendben is van.
Mas kvarcot nem probaltam. Uj 10 MHz kvarc van PLL referencianak. A kimeneti szuro elott is pontosan az a frekvencia van mint utanna. Az rendben hogy nincs kalibralva a wobbler/VFO, de a 4.48 -as szorzo azert megiscsak nagy. Ezt mar kalibralassal nem lehet helyehozni.
(#) Ferkógyerek válasza gtk hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
A Német konstruktőrrel nem sikerült semmit kitalálni?
(#) gtk válasza Ferkógyerek hozzászólására (») Júl 1, 2010 /
 
Nem igazan tudja O sem,..en angolul irok, nemetul valaszol. Nem egyszeru. Igazabol DDS ugyben kellene valaki aki jartas. Analog hiba szerintem nincs.
(#) levi18 hozzászólása Okt 31, 2011 /
 
Sziasztok!
Szeretnék én is építeni egy DDS függvénygenerátort AD9834-gyel. Az lenne a kérdésem, hogy, ha a háromszögjel rájut a hétpólusú elliptikus szűrőre, akkor mi fog történni? Torzulni fog nagyon? Csak azért kérdeztem, mert az ajánlásokban ott van a DDS ic-k kimenetén ez a hetedfokú szűrő, de azt nem mondja sehol, hogy a háromszögjelhez ne használjam. Bár lehet, hogy én vagyok hülye...
Gondolom enélkül a szűrő nélkül pedig elég lépcsős lesz a szinuszjel.
Köszönöm.
Üdv!
(#) El_Pinyo válasza levi18 hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Egy DAC kimenetére mindenképpen kell egy aluláteresztő jellegű visszaállító szűrő. A DAC kimenete ugyebár négyszög jellegű, amelynek a frekvencia transzformáltja a sin(x)/x függvény, ezt az adatlap 17. oldalán levő ábrán láthatod. Ha az ember ránéz, akkor láthatja, hogy tulajdonképpen egy aluláteresztő szűrőként viselkedik alapvetően, csak sajnos elég gyenge minőségű és nem képes megfelelően elnyomni az alias jeleket, melyek az elégtelen szűrés következtében belapolódnak és torzítást fognak okozni. Ezt kell az elliptikus szűrővel kiszűrni. Azért elliptikus, mert ez a szűrő approximáció adja a legmeredekebb vágást, így a legkisebb fokszámmal ez realizálható. Azért van hátránya is az ilyen egyszerű aluláteresztő szűrőknek, ugyanis attól függően, hogy milyen frekvenciájú jelet állítasz be a kimenetre, a jel frekvenciájától fog függeni a DDS amplitúdó hibája is, mely szintén a sin(x)/x kimenet miatt van. Ezért "jobb helyeken", egy inverz sin(x)/x típusú analóg szűrőt is helyeznek a DDS kimenetére, hogy kompenzálják ezt. Még jobb helyeken meg digitálisan van megvalósítva az inverz sin(x)/x szűrés.
Az alábbi linken van néhány hozzászólás egy hasonló DDS generátor IC tapasztalataival kapcsolatban. Remélem nem zavartalak nagyon össze a leírtakkal!
(#) levi18 válasza El_Pinyo hozzászólására (») Nov 1, 2011 /
 
Szia!
Nem zavartál össze, a jelfeldolgozási alapokkal tisztában vagyok, nekem az analóg szűrő realizálása okozott gondot. Szerencsére megtaláltam ezt az oldalt: Bővebben: Link . Így már sokkal könnyebnek tűnik a szűrő realizálása. Ja és közben átgondoltam a dolgokat, igazad van a háromszögjelből is el kell, hogy tüntessem a kis lépcsőket. Köszönöm a válaszodat sokat segítettél.
Üdv!
(#) gtk hozzászólása Márc 1, 2013 /
 
Sziasztok !

Megoldast keresek a DDS jelenek negyszogesitesere TTL szint kozelebe, 60 MHz-ig.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Építesz gyors (nagyfrekvenciás) tranzisztorokból Schmitt triggert. Próbálkozhatsz Schmitt trigger bemenetű TTL áramkörökkel is.
(#) gtk válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Tranzisztoros megoldast kerulnem. Valami beszerezheto, gyors komparatoros megoldas kellene.
(#) nagym6 válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
74HC vagy 74HCT sorozatból lehet próbálkozni, valószínűleg találni ilyen frekire Scmitt trigger bemenetű kaput.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
A 60 MHz elég sok. Már az is a TTL határén van, Lehetne valamilyen ECL áramkörrel próbálkozni, de azok meg nem sűrűn fordulnak elő. 4 - 500 MHz -es sávszélességű erősítő se nagyon van, amiből komparátort lehetne csinálni. Ilyen viszonylag magas sebességnél nem sok választás marad. Viszont két 500 - 1000 MHz körüli ft -jű tranzisztorral megoldható.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
(#) gerenk válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
A 74F sorozat kapuideje 2 nS körüli 100 MHz-ig használható, próbáld meg
ezt.
(#) ha1drp válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Érdemes a google-ban "H mode mixer" kifejezésre rákeresni, rádióamatőrök használják.
pld.:http://www.qsl.net/pa3ckr/hlmixer/ac86.gif

Egyébként a legtöbb DDS IC-ben van comparator az is használható.
(#) gtk válasza ha1drp hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Koszi mindenkinek. Varok tovabbi lehetosegeket is.
Sajnos ebben nincs komparator. (9951)
(#) nagym6 válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
TL714 komparátor 50Mhz katalógusadat szerint.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Ezért necces a 60 MHz. Az általánosan használt logikai áramköröknek, komparátoroknak pont a határán van, vagy egy picivel feljebb. Emiatt vagy működik, vagy nem.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
A 74F14, 74AHCT14, gyorsak, olcsók, egy próbát megér, hátha. A 74F sorozat 100Mhz körülig jó, mint alább "gerenk" fórumtársunk is írta.
(#) pucuka válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Adatlapja szerint jó lehet a 74F14, a HCT már nem biztos.
(#) pucuka válasza gtk hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
De mire kellene a 60 MHz -es négyszögjel? Nen sűrűn van ilyenre szükség.
(#) nagym6 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Ugyanezen gondolkodom, főleg úgy, hogy az a 60Mhz négyszögjel már majdnem színuszjel (alakú).
(#) Medve válasza nagym6 hozzászólására (») Márc 1, 2013 /
 
Például egy másik DDS-nek! vagy szoftveres rádiónak...
Következő: »»   3 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem