Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » CNC építése házi alkatrészekből az alapoktól
Lapozás: OK   10 / 375
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 21, 2007 /

De egyépként a motorok meg a maró bírná??
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 21, 2007 /

Benem van a hiba deikáb vizuális tipusvok.
Kalapács fúróflex = megnézem melyik melyik hezvezet
(#) Lucifer válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 21, 2007 /

A nyák fúró nem fogja bírni. Nem oldalirányú mozgásra van tervezve. A winyóból kiszedett motorok meg biztos nem valami húde erősek. Winyóban nem nagyon van olyan dolog amit "izomból" kellene mozgatni.
(#) feki00 hozzászólása Aug 21, 2007 /

Maximum lukat bökni jó, de ha már marni akarod akkor ugye erős motor kell rá és az is tud bökni

Nekem is k@k@ volt a billentyűzetem fél évig aztán vettem 1 újat és nagyon nagy öröm volt vele írni :yes:
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 23, 2007 /

Most fényképezem a dolgokat kb 3-4 óra és felrakom a tevreket meg a motorok képét.
Nem nyákfúróval akarok marni hanem adnak hózzá marótis.
(#) Medve válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 23, 2007 /

Ilyen, vagy ehhez hasonló motorokat használjatok.

Motor.JPG

az elsőt egy lézernyomtatóból a másodikat egynyagy flopiból a többitmég nemaktam fel

És... nem tudud véletlen, hogy megfelelő motorokat honnan lehet kapni??

(Beszereztem egy új billentyűt):eplus2:
(#) angelero válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 23, 2007 /

Szia!
Innen tudsz rendelniBővebben: Link
csak egy kicsit drága, én egy réges régi epsonból termeltem ki az enyéimet meg cserélgettem is
ezek most olyan 1 Nm-körüliek
(#) Medve válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Igen, a link jó, valamint Vatera (és egyéb), Computer bontó, "MÉH" telep...
(#) sirály12 válasza H.Viktor hozzászólására (») Aug 24, 2007 /

Szia.

Én epson fx1050-esekből vettem motorkat, erősek, maráshoz nem tudom elegek-e, de én is minden tengelyre 2db-ot rakok majd, szakítani fognak.
Darabját 500Ft-ért vettem, nekem megérte. :yes:
Már 5 van belőle.
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 25, 2007 /

Honnan vetted??
Az egész nyomtatót vetted?
Lehet még venni?

Nekem egy Epson Fx1050-esem van de azt még használom amit kell meg csinál
Nem lenne szívem meggyilkolni
Meg idősebb mint én(Ez álltalában idat mág pár dologra amit használok 486-os annak minden tertozéka
A régi billentyűm az újjal sokkal jobb(nem kell liláraverni vele a körmömet, hogy normálisan írjan
......)
Jah és nekem nem fémet kell marni hanem xp-habot(olyan mint a hungarocel csak kicsit keményebb jobban formázható és nincsen benne bogyó.)
meg plixitet vágni(hűtéssel)
meg nyákot fúrniu
.... ezekhez kénének motorok 1000Ft/Db alatt szeretnék működőket venni
(#) H.Viktor hozzászólása Aug 26, 2007 /

Ilyen fúrót vettem Bővebben: Link ezzel szeretnék cnc-s nyákfórót készíteni.
Ehhez megfeleló KIS MOTOROKAT KIS GÉPET szeretnék
(#) tp hozzászólása Szept 1, 2007 /

Helló mindenkinek! Kb mekora a normális üzemi hőmérséklete egy nyomtatóból való léptetőmotornak?
(#) zsoltee0001 válasza H.Viktor hozzászólására (») Szept 1, 2007 /

hali
próbálkoz egy fénymásoló szervízbe, egy leselejtezett másológépet venni, azok tele vannak ilyen léptető motorokkal, nagy részükön még a vezérlő áramkör is van, kis szerencsével 2 irányba forog, a múltkor szétszedtem egy toshiba 1340-est és észre vettem, hogy az optika mozgató mechanikáját tök jól fel lehetne ilyen célokra használni,
csak 1 tipp volt
(#) Antauri válasza tp hozzászólására (») Szept 1, 2007 /

Nehéz pontosan megmondani, de teljes terhelés mellett egy motor még kézzel épp megfogható, ha már nem tudod a kezed rajta tartani akkor csökkenteni kell a tápfeszt, pwm kitöltést stb... "Hideg motor pedig csak a polcon van".
(#) Medve válasza Antauri hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

Hűtőbordát kell rászerelni...
(#) tp válasza Antauri hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

csak azért mer ez a nyomtató motorra nincs feszültség érték írva, korábban babráltam egy régi nagyfloppy meghajtó motorjával is erre 12 v volt írva. Pár perc működés után 40 fokosra melegedett fel(műszerrel mérve) ezt még azért bőven állja a kezem. és a nyomtató motort is 12voltal működtetem és ez is 40 fokig melegszik 2-3 percig forgattam folyamatosan közben figyeltem a műszert és reméltem nem ég le és tovább nem melegedett. azért félek mert lehet a gyári meghajtója pwm-es vagy valami más áramkorlátolt megoldást használt
(#) sirály12 válasza tp hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

Pwm-el ugyan nyersz pár fokot, de akkor is meleg lesz, a jobb gépeken hűtik őket, ha nagyon sokáig használod egyfolytában, akkor egy venti nem árt mellé.

Ja igen, majd elfeledtem, a pwm-ezel, akkor a névleges motorfesz a ráírtnál sokkal több is lehet. Akár 3-4 szeres is.
pl.: 12V-os motort 30-35V-al is lehet hajtani.
Ekkor a motor sokkal erősebb lesz, nem 3-4 szer erősebb, hanem négyzetesen erősebb. Ez már nem semmi. Ezért akarok én is pwm-ezni a vezélőmben.
(#) Antauri válasza tp hozzászólására (») Szept 2, 2007 /

Szerintem a 40 fokos motor egyáltalán nem nevezhető túl melegnek, üzemi körülmények között ez teljesen normális dolog. A bajok akkor kezdődnek ha a motor süt, ilyenkor ellenlépés javallott elektronikus vagy termikus formában.
(#) tp hozzászólása Szept 3, 2007 /

kösz a segítséget! ejj ha lehet nekem is ki kéne tanulni ezt a pwmes dolgot
(#) bazzeg hozzászólása Okt 23, 2007 /

Sziasztok!

Találtam hasonló témákat ugyan de egy egyedi ötletet szeretnék itt fellebbenteni a NYÁK maráshoz egy nyomtatóval. És ezen ötletemhez várom az elmésebbnél elmésebb megoldásokat.

Szóval az az ötlet foglalkoztat már elég régen hogy hogyan lehetne átalakítani egy nyomtatót (elsősorban régit, mert ebben több a fizikailag megfogható alkatrész, tehát könnyebb belenyulni a felépítésbe, mint egy újnál a programba) úgy, hogy a festék patronok helyett egy maróhegyet mozgason. És egy megtervezett NYÁKrajzot számítógépről rákattintva a nyomtatás funkcióra egyszerűen ki lehhessen marni, azaz kimarni nyomtatással.

Remélem értitek a felvetést.

Igazából vannak ötleteim a megoldásra kivéve egy dolgot.
A maróhegyet (valamilyen kis kézimarót) fel kéne erősíteni egy régi nyomtatóra a festékpatron helyére. Bár nem bizti hogy patron nélkül csinál e valamit a gép, mert akkor a számítógépen kiirná hogy nincs patron, szóval az is lehet hogy a patron mellé.

Így a 2 dimenziós mozgás meg van oldva.
Ha ez így nem működne akkor a festékpatronos nyomtató mellé lehetne csinálni egy másik szerkezetet, ami tartalmazná a maróegységet. Tehát amikor a festékpatron a X irányba mozdul el, akkor a külön maró egység is X irányba mozdul el, ugyan ez Y iránnyal is.

És itt jön a probléma. Hogyan lehet megoldani a Z irányú, azaz a függőleges mozgatást.
Valamint a másik probléma, hogy a maróegység súlya és tehetetlensége miatt lassú mozgású kellene hogy legyen, tehát a nyomtatás (marás) sebességén is kellen lassítani. Gyors mozgás esetén nagyobb lenne a tévesztés mértéke.

Az X irányú mozgást gondoltam annak az irányú mozgásnak amit a nyomtatófej végez. Az Y irányú mozgást annak az iránynak amit a papíradagoló végez, tehát ezt átt kell alakítani úgy hogy síkban tudjon nyomtatni/marni.

A Z irány a problémás.

Az esetleges ötleteket és megoldásokat örömmel várom.
(#) Lucifer válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 23, 2007 /

Felejtsd el.
A nyomtatófej oldalirányú mozgatásához szükséges erő töredéke annak a egy marófej mozgatásához kell. Fogj egy ilyen dremel-multi klónt meg egy nyákot és húzz rajta vele egy vonalat úgy, hogy végig vágd vele a fóliát. Szerinted ekkora erőt ki tud fejteni egy nyomtató fejmozgató motorja?
(#) bazzeg válasza Lucifer hozzászólására (») Okt 24, 2007 /

Szia

Láttál már igazi gyári marógépet? Na nem egy csúcs modernre gondolok ami milliókba kerül és egyszerre több panelt is mar hanem egy egyszerű A4-mas méretű maróra.
Na az ilyeneknél 3 lépésből áll egy marás:
Elöször egy gyémánthegyű tompa "maróval" mennek végig a nyákon.
Másodszorra történik az igazi marás egy speckós marókéssel.
Harmadszorra pedig kifúrják.

Szóval a válaszom IGEN. A nyomtató ptron mozgatója ki tudná fejteni azt az erőt ami a maráshoz kell. a probléma az hogy a marógépet (minifúrót) nem birja el. Ezért írtam egy olyan felvetést is az ötletemben, hogy hagyni a nyomtatót, építeni mellé egy másikat ami csak a marórész, erős motorral, stb. És a jelet a motorok számára az igazi nyomtatóról lehetne szedni. Másrészről én ezért gondolkodom régi nyomtatóbn mert azokban már alapban bikább motorok vannak a nyomtatásra.
(#) Lucifer válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 24, 2007 /

Látni láttam már. Sőt most is látok. Itt van mellettem. Na jó nem gyári, de én csináltam. Hidd el nem véletlenül vannak benne pár Nm-es motrok. És ezek még csak fikának vannak bejegyezve a CNC-sek nagykönyvében.

Továbbá. Nem tudok egyetlen nagy cégről sem akik ipari szinten CNC-s nyákgyártással foglalkoznak. Jóval egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb a fototechnika. Hidd el nem azért mondom neked, mert rosszat akarok neked. Hanem lehet hogy most itt azt mondod, hogy jó beleölök n munkaórát, meg x pénzt, és a végén azt a tapasztalatot szerzed, hogy ennyi erővel vehettem volna 4 HGLI-t, meg három flakon lakkot meg két üveg sósavat. De te tudod.

Ha marógépben gondolkodsz akkor felejtsd el a nyomtató elektronikát egy az egyben. termeld ki belőle a teljesítményfokozatot, és építs hozzá egy step-dir konvertert. Ez szabványos manapság, és egyszerű. És komaptibilis.
(#) nyulbul válasza bazzeg hozzászólására (») Okt 25, 2007 /

Szóval valószínü hogy ez így nem működik. Ugyanis! Tudomásom szerint a printer úgy működik / KB / mint a Tv, azaz vízszintes sorokból építí fel a képet. Ráadásul egy "sor" minimum 4 /jobb gépeknél ez lehet több is/ kisseb sorból áll. Ha megnézed a régi mátrix nyomtatókat akkor azt látod hogy függőlegesen 4 db tű van elhelyezve a" fejben" s ezek külön külön mozognak. Így mükszik a festékkel is. Szóval az Ó betüt azt nem körbe rajzolja hanem egy vízszintes futással 4 sorban külön külön pöttyözi. Így sajnos nem tudod meghatározni azt hogy melyik " tű " helyére illeszd a maróhegyet.
Amire neked szükséged van az egy fotoplotter, amiben meg van oldva a 3. dimenziód is, s most jöhetnek a "régebbi" problémák megoldásai.
(#) Pidu hozzászólása Okt 27, 2007 /

Sziasztok!
Én is tervezem egy hobbycnc megépítését, egy háromtengelyes változatra gondoltam.
Gépész emberként a mechanika nem fog gondot jelenteni, de a vezérlés már annál inkább. Szerencsémre az egyik haverom elég jártas az elektronikában, így majd egy kis összedolgozással remélem megvalósul a tervem.
Nem szeretném túl nagy költségvetésből megépíteni, ezért kérnék tőletek egy kis segítséget.

Tudnátok nekem mutatni valami rajzot, nyáktervet stb.-t egy olyan vezérlésről, ami passzol a Mach 3-hoz? (kellene valami, amin el tudunk idulni)

Válaszotokat előre is köszönöm!!!
(#) Lucifer válasza Pidu hozzászólására (») Okt 27, 2007 /

http://pminmo.com/3axis/3axis.htm

A chopper adapter megépítése nem ajánlott.
(#) iamrob hozzászólása Nov 8, 2007 /

Sziasztok!

Nem akartam új témát nyitni, alapvetően befér ide és nem lesz hosszú.
Szeretnék vásárolni kifejezetten nyák megmunkálásra használható 0.5-ös fúrót és 1.2-es marót.
Ezt a céget ismerem, vásároltam is már tőlük 0.8-as fúrót és összehasonlíthatatlanul jobb, mint bármelyik másik keményfém fúró. Házi használat esetén max törés fordul elő, köszörülni nem igen kell. (És ez még kézi megmunkálásra is alkalmas).
Ezért kértem most is tőlük árajánlatot, de a minimális rendelési tétel 5 db és nekem ennyi nem feltételnül kellene. Ha valakit érdekel a dolog (esetleg más átmérőben is), akkor jelentkezzen és megbeszéljük. A hét folyamán gondoltam megrendelni, ha nem lesz érdeklődő, akkor saját részre...
Egyébként 25 db-tól olcsóbb lenne jóval .

Ha valakinek van másik tippje beszerzésre, az is érdekel, de a fenti direkt nyák megmunkálásra készül...
(#) iamrob válasza iamrob hozzászólására (») Nov 8, 2007 /

Ja, igen.

Felmerült egy teljesen jogos kérdés. A befogó szár mérete 1/8" vagyis 3.175 mm.
Következő: »»   10 / 375
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem