Fórum témák
» Több friss téma |
Jó volna eljutni! Egyébként alakítanom kellett még rajta, mert 0-ról indult, illetve, mikor léptettem felfele akkor átugrott 8 után 9-re, aztán vissza 8-ra és a kimenetet is kikapcsolta, újraírtam más szöveggel és jó lett. Leteszteltem proteusban is, meg megcsináltam hozzá a nyákrajzot is, remélem hétvégén sikerül összerakni. Még egyszer köszönöm a segítségeket!
mhatalyak A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Itta fejlesztett változat, ha megnyomod valalamelyik gombot minden reléd kikapcsol, és ha felengeded a gombot akkor húz a következő (így nem tudnak összenyitni )És itt egy kicsit egyszerűbb lett a főprogram is .
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Kicsit kezdetleges, nemrég kezdtem bele a tervezgetésbe, de a célnak szerintem megfelel majd.
A gomboknak az ellenállásait negatívra kösd , és a gomb húzza a bemenetet a +5 v ra , úgy jó lesz.
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
Sziasztok!
Kellene egy kis segítség. Megcsináltam a léptető motor vezérlőt de szeretnék bele olyat, hogy pwm frekivel menjenek a tekercsek ahol a periódusidő a léptető parancsok között eltelt idő a kitöltési tényező pedig fixen valami. Csináltam olyat, hogy egy számláló ketyeg és ki-be kapcsolgatom a tekercseket de nem minden frekin nyomatékos a motorom. Magas fordulaton jó, de 50% alatt nem.
Ez a PWM nekem sajna egy kicsit kínai.. helyesebben értem a lényegét.. mert logikus, csak valami miatt nem tudom megvalósítani... úgyhogy a fejleményeket érdeklődéssel várom. esetleg csatolt progikkal is hogy okulni tudjak belőle
Idézet: „ahol a periódusidő a léptető parancsok között eltelt idő a kitöltési tényező pedig fixen valami” Szerintem ez nem PWM. A PWM-nél a freki állandó, és amennyire tudom a PWM vezérléses léptető motoroknál is az. A kitöltési tényező változik folyamatosan a lépés átmenetnél, elvileg két lépés között is meg tud állni a motor. De igazából ez nem-e topic témája lenne, van erre megfelelő, ott kéne tanulni a módszert(amit én is csak sejtek)). Ha a vezérlési elvet tudod, valószínű nem lesz gond a leprogramozása sem. Ha még is, akkor lehetne itt jobbat kérdezni, mint az iménti kérdés, mert az nem az amit szerintem keresel.
A PWM-hez a legtöbb PIC-ben van egy modul, nem kell semmit megvalósaítani, csak használni. Ehhez meg kell érteni az adatlapban leírtakat. Amit Gagyicom felvázolt itt, az nem az amire te gondolsz, attól jóval bonyolultabb...
Elfüstölt a kínai cnc vezérlőm. Nekiáltam, hogy csinálok egy fet meghajtásút. Kész a vas, már tesztelem, ez csak fél lépéses. A lényeg az, hogy a nyomaték miatt a 3,5V-os motort 42V-on hajtom. Mivel ez egy cnc vezérlő ezért nem konstans a motor sebessége. A nagyobb fesz miatt viszont nem lehet a motoron állandóan a feszültség. Most a munkahelyemen vagyok, nem tudom feltölten a programot, de majd délután felteszem. De gyorsan leírom a lényeget: ha a motor 300fordulat/perccel megy akkor 6kHz-es trigger jelet kap, a tekercsen ennek a frekinek az 1/8-a jelenik meg mivel féllépéses. Ezen a sebességen a periódus idő 1/750Hz. Amit jelenleg az INT megszakítások között eltelt idővel határozok meg és annak megfelelően kapcsolgatom ki/be a kimeneteket. Ami érdekes, hogy nagyobb fordulaton tökéletes a számítás, de alacsonyon nem. És mivel mindezt Flowcode-ban írom és nem a motor vezérléssel van problémám, hanem a trigger jel függvényében a kimenetek tiltás/engedélyezésével, ezért meg mertem kockáztatni, hogy ide írjam.
Az a véleményem, hogy ilyen bonyolult, időkritikus programot nem lehet Flow-ban megírni, vagy ha lehet, nagyon nehéz, vagy C blokkokkal lesz teli, és akkor már érdemesebb C-ben...
A másik, hogy amit most leírtál, azt nem tudom összeegyeztetni a korábbi PWM-es írásoddal. A PWM-es vezérlés más, ott a feszültségek folyamatosan rajta vannak a motoron. (látod, hogy motorvezérlésről kell beszélni?)... A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
Ok, de ha valami PWM akkor hogy lehet rajta mindig a feszültség? Mint írtam a vezérléssel nincs gond... A számításokkal van.
Igazából az a gond, hogy nem tudom mi a gond, mert eddig nem tudtad elmondani. PWM-et emlegetsz, de én nem látok PWM-et. Innentől nem tudom mit akarsz számolgatni...
A PWM jel integrálja egy a kitöltéssel arányos állandó feszültség, ami mindig a tekercseken van. Ez a mikrostep... Ha neked nem ilyened van ,akkor nem PWM. De szerintem én ebből jobb ,ha kiszállok, mert elment a kedvem, ne haragudj meg érte, remélem megoldod, vagy megoldja valaki...
Sziasztok, van egy változóm(int), amiben van pl ez a szám 5496, de én ebből le szeretném vágni a leg bal oldalibb számot, hogy tudom ezt megcsinálni ? Tudom, hogy van erre egy fügvény, de nem tudom melyik.
Üdv!
Ismét én, és a kérdésem.
A villogási frekvenciát "átírtam", így csak minden 30. megszakításnál váltana állapotot a kimenet. (Ha épp világít a reá kötött LED, akkor kialszik, ha nem világít, akkor bekapcsol.) A WDT-t és az automatikus törlést kikapcsoltam. A FlowCode saját szimulátorában jól is működik, azonban ha a PIC-be beégetem a programot, akkor nem, a megszakításban történt kezelés továbbra sem a kívánt módon működik. (Tulajdonképpen folyamatosan világít a LED, szerény véleményem szerint teljes fényerővel.) Azt hogyan tudom megállapítani, hogy a konfigurációs szó bekerül-e a PIC-be? Van egy "sanda gyanúm", hogy annak ellenére, hogy a futtatási sebességét a felére vettem, továbbra is a maximális sebességgel fut a program.
Hogyne. Íme. (Az ominózus rész az A4 port-ra kötött LED-et kapcsolgató "i" makró.)
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
Az i makróban javítottam. A 4. lednek villognia kell.
Nem jó, elnéztem. Most jó! A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
Köszi. Kipróbáltam, de sajnos így egyáltalán nem villan fel. (Két db PIC-kel is kipróbáltam, egyikkel sem villant fel egyszer sem.)
Ebben lebutítottam, hogy csak a led villogjon.
A TMR0 osztóját és a megszakitas_szama= értékét változtasd. Villognia kell.
Az összes ledet megszakításból villogtasd ! Ha időzítést használsz az megállítja a programot ,és időzít ,mást nem csinál . Ezért nem tud menni a megszakítás , ha minden ledet a megszakítás vezérel megszűnnek a problémáid .
Köszönöm, holnap kipróbálom, ma már túl fáradt vagyok. Köszi a segítséget!
Ezért kerüli mindenki az időzítés használatát .
A "Flowcode" -nem ismerem- mennyire korlátozott programnyelv, pld. az assemblyhez, vagy a picbasic pro -hoz képest? Sebesség, memóriahely, stb. Köszönöm.
Tehát ha a felhasználó nagyon ügyes, (nem én) akkor egész jó eredménnyel használható? Újabb Pic típusok későbbiekben bevihetők? Köszi.
Szia! A PK2 kiírja a konfig szó értékét, be is tölti, le is ellenőrzi. Ha a szó értéke helyes, akkor elvileg jónak kellene lenni. Amit pjg feltett teszt villogót, abban ez az érték helyesnek tűnik. A Flow is kiegészítette a kódot a szükséges beállításokkal(ansel, trisio) tehát eddig is jónak tűnik.
Ha ma sem villog a LED, akkor meg kell nézni, milyen periféria tartozik még a GP4-hez és azt is kikapcsolni. Akkor várom, hogy ma mi lesz... A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |