Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Folyamatábrás mikrokontroller programozás Flowcode-dal
Lapozás: OK   136 / 360
(#) mhatalyak válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Jó volna eljutni! Egyébként alakítanom kellett még rajta, mert 0-ról indult, illetve, mikor léptettem felfele akkor átugrott 8 után 9-re, aztán vissza 8-ra és a kimenetet is kikapcsolta, újraírtam más szöveggel és jó lett. Leteszteltem proteusban is, meg megcsináltam hozzá a nyákrajzot is, remélem hétvégén sikerül összerakni. Még egyszer köszönöm a segítségeket!

mhatalyak
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013
(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 6, 2013 / 1

Itta fejlesztett változat, ha megnyomod valalamelyik gombot minden reléd kikapcsol, és ha felengeded a gombot akkor húz a következő (így nem tudnak összenyitni )És itt egy kicsit egyszerűbb lett a főprogram is .

lepteo.fcf

(#) mhatalyak hozzászólása Márc 6, 2013 /

Kicsit kezdetleges, nemrég kezdtem bele a tervezgetésbe, de a célnak szerintem megfelel majd.

lépteto.lay

(#) kaqkk válasza mhatalyak hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A gomboknak az ellenállásait negatívra kösd , és a gomb húzza a bemenetet a +5 v ra , úgy jó lesz.
(#) Gagyicom hozzászólása Márc 7, 2013 /

Sziasztok!
Kellene egy kis segítség. Megcsináltam a léptető motor vezérlőt de szeretnék bele olyat, hogy pwm frekivel menjenek a tekercsek ahol a periódusidő a léptető parancsok között eltelt idő a kitöltési tényező pedig fixen valami. Csináltam olyat, hogy egy számláló ketyeg és ki-be kapcsolgatom a tekercseket de nem minden frekin nyomatékos a motorom. Magas fordulaton jó, de 50% alatt nem.
(#) SzT3 válasza Gagyicom hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Ez a PWM nekem sajna egy kicsit kínai.. helyesebben értem a lényegét.. mert logikus, csak valami miatt nem tudom megvalósítani... úgyhogy a fejleményeket érdeklődéssel várom. esetleg csatolt progikkal is hogy okulni tudjak belőle
(#) watt válasza Gagyicom hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Idézet:
„ahol a periódusidő a léptető parancsok között eltelt idő a kitöltési tényező pedig fixen valami”

Szerintem ez nem PWM. A PWM-nél a freki állandó, és amennyire tudom a PWM vezérléses léptető motoroknál is az. A kitöltési tényező változik folyamatosan a lépés átmenetnél, elvileg két lépés között is meg tud állni a motor. De igazából ez nem-e topic témája lenne, van erre megfelelő, ott kéne tanulni a módszert(amit én is csak sejtek)). Ha a vezérlési elvet tudod, valószínű nem lesz gond a leprogramozása sem. Ha még is, akkor lehetne itt jobbat kérdezni, mint az iménti kérdés, mert az nem az amit szerintem keresel.
(#) watt válasza SzT3 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

A PWM-hez a legtöbb PIC-ben van egy modul, nem kell semmit megvalósaítani, csak használni. Ehhez meg kell érteni az adatlapban leírtakat. Amit Gagyicom felvázolt itt, az nem az amire te gondolsz, attól jóval bonyolultabb...
(#) Gagyicom válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Elfüstölt a kínai cnc vezérlőm. Nekiáltam, hogy csinálok egy fet meghajtásút. Kész a vas, már tesztelem, ez csak fél lépéses. A lényeg az, hogy a nyomaték miatt a 3,5V-os motort 42V-on hajtom. Mivel ez egy cnc vezérlő ezért nem konstans a motor sebessége. A nagyobb fesz miatt viszont nem lehet a motoron állandóan a feszültség. Most a munkahelyemen vagyok, nem tudom feltölten a programot, de majd délután felteszem. De gyorsan leírom a lényeget: ha a motor 300fordulat/perccel megy akkor 6kHz-es trigger jelet kap, a tekercsen ennek a frekinek az 1/8-a jelenik meg mivel féllépéses. Ezen a sebességen a periódus idő 1/750Hz. Amit jelenleg az INT megszakítások között eltelt idővel határozok meg és annak megfelelően kapcsolgatom ki/be a kimeneteket. Ami érdekes, hogy nagyobb fordulaton tökéletes a számítás, de alacsonyon nem. És mivel mindezt Flowcode-ban írom és nem a motor vezérléssel van problémám, hanem a trigger jel függvényében a kimenetek tiltás/engedélyezésével, ezért meg mertem kockáztatni, hogy ide írjam.

Az a véleményem, hogy ilyen bonyolult, időkritikus programot nem lehet Flow-ban megírni, vagy ha lehet, nagyon nehéz, vagy C blokkokkal lesz teli, és akkor már érdemesebb C-ben...
A másik, hogy amit most leírtál, azt nem tudom összeegyeztetni a korábbi PWM-es írásoddal. A PWM-es vezérlés más, ott a feszültségek folyamatosan rajta vannak a motoron. (látod, hogy motorvezérlésről kell beszélni?)...
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) Gagyicom válasza watt hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Ok, de ha valami PWM akkor hogy lehet rajta mindig a feszültség? Mint írtam a vezérléssel nincs gond... A számításokkal van.

Igazából az a gond, hogy nem tudom mi a gond, mert eddig nem tudtad elmondani. PWM-et emlegetsz, de én nem látok PWM-et. Innentől nem tudom mit akarsz számolgatni...
A PWM jel integrálja egy a kitöltéssel arányos állandó feszültség, ami mindig a tekercseken van. Ez a mikrostep... Ha neked nem ilyened van ,akkor nem PWM. De szerintem én ebből jobb ,ha kiszállok, mert elment a kedvem, ne haragudj meg érte, remélem megoldod, vagy megoldja valaki...
(#) silent15 hozzászólása Márc 8, 2013 /

Sziasztok, van egy változóm(int), amiben van pl ez a szám 5496, de én ebből le szeretném vágni a leg bal oldalibb számot, hogy tudom ezt megcsinálni ? Tudom, hogy van erre egy fügvény, de nem tudom melyik.
Üdv!
(#) niedziela válasza silent15 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /

Left - Right
(#) Frankye válasza watt hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Ismét én, és a kérdésem.
A villogási frekvenciát "átírtam", így csak minden 30. megszakításnál váltana állapotot a kimenet. (Ha épp világít a reá kötött LED, akkor kialszik, ha nem világít, akkor bekapcsol.)
A WDT-t és az automatikus törlést kikapcsoltam.
A FlowCode saját szimulátorában jól is működik, azonban ha a PIC-be beégetem a programot, akkor nem, a megszakításban történt kezelés továbbra sem a kívánt módon működik. (Tulajdonképpen folyamatosan világít a LED, szerény véleményem szerint teljes fényerővel.)
Azt hogyan tudom megállapítani, hogy a konfigurációs szó bekerül-e a PIC-be?
Van egy "sanda gyanúm", hogy annak ellenére, hogy a futtatási sebességét a felére vettem, továbbra is a maximális sebességgel fut a program.
(#) pjg válasza Frankye hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Feltennéd azt a programot?
(#) Frankye válasza pjg hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Hogyne. Íme. (Az ominózus rész az A4 port-ra kötött LED-et kapcsolgató "i" makró.)
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013

v46.fcf

Az i makróban javítottam. A 4. lednek villognia kell.

Nem jó, elnéztem.

Most jó!
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013

v46_jav.fcf

Köszi. Kipróbáltam, de sajnos így egyáltalán nem villan fel. (Két db PIC-kel is kipróbáltam, egyikkel sem villant fel egyszer sem.)

A PIC-ked 12F617?

Természetesen.

Ebben lebutítottam, hogy csak a led villogjon.
A TMR0 osztóját és a megszakitas_szama= értékét változtasd. Villognia kell.

villog.fcf

(#) kaqkk válasza Frankye hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Az összes ledet megszakításból villogtasd ! Ha időzítést használsz az megállítja a programot ,és időzít ,mást nem csinál . Ezért nem tud menni a megszakítás , ha minden ledet a megszakítás vezérel megszűnnek a problémáid .

Köszönöm, holnap kipróbálom, ma már túl fáradt vagyok. Köszi a segítséget!
(#) Frankye válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Aha! Ez fontos infó volt, köszönöm!
(#) kaqkk válasza Frankye hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

Ezért kerüli mindenki az időzítés használatát .
(#) Frankye válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 9, 2013 /

1:0 oda.
(#) nagym6 hozzászólása Márc 10, 2013 /

A "Flowcode" -nem ismerem- mennyire korlátozott programnyelv, pld. az assemblyhez, vagy a picbasic pro -hoz képest? Sebesség, memóriahely, stb. Köszönöm.
(#) nagym6 válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Tehát ha a felhasználó nagyon ügyes, (nem én) akkor egész jó eredménnyel használható? Újabb Pic típusok későbbiekben bevihetők? Köszi.
(#) watt válasza Frankye hozzászólására (») Márc 10, 2013 /

Szia! A PK2 kiírja a konfig szó értékét, be is tölti, le is ellenőrzi. Ha a szó értéke helyes, akkor elvileg jónak kellene lenni. Amit pjg feltett teszt villogót, abban ez az érték helyesnek tűnik. A Flow is kiegészítette a kódot a szükséges beállításokkal(ansel, trisio) tehát eddig is jónak tűnik.
Ha ma sem villog a LED, akkor meg kell nézni, milyen periféria tartozik még a GP4-hez és azt is kikapcsolni. Akkor várom, hogy ma mi lesz...
A hozzászólás módosítva: Márc 10, 2013
Következő: »»   136 / 360
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem