Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Lapozás: OK   14 / 29
(#) Alex2 válasza agressiv hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
A neten azt írják, hogy nem jó hozzá a Win driver.
(#) Doncso válasza Alex2 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Véleményem szerint egyébként egy közepes hangkártyával, és egy jó kis kidolgozott előtéttel lehet azért hasznos műszert összehozni egy hangkártyás szkópból. Lehet, hogy nem lesz több tíz megás, de mondjuk nincs más alapon.... Én a meglévő szkópom javítására vettem egy kis orosz szkópot, hát inkább csináltam volna hangkártyással... szörnyű volt. Egyszer ki fogom próbálni, milyen lehetőségek vannak benne, ha lesz normális hangkártyám.
(#) Alex2 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Nekem csak az egyik hobbim az elektronika. Ritkán van rá időm, akkor pár dolgot megoldok, aztán sokáig szünet. Ezért nem fogok drága szkópot venni. Nekem tökéletesen megfelel ez. A HW hiányosságait jól kompenzálja a SW-ben könnyen megvalósítható funkciók tárháza. A rááldozott ezresből ez csúcs dolog.
Pár kép:
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
(#) Doncso válasza Alex2 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Letöltöttem a progit. Az volt amit sejtettem, a hangkártyám annyira f-o-* hogy nagyon csúnyák a jel alakok, ez engem speciel zavar, jobb szeretem az analóg szkópokat, de gondolom szebb jelalak lenne, ha normális hangkártyám lenne. Esetleg tudnál egy print screen-t készíteni 1kHz-es négyszöggel? Az egy tollmérőfej? Nagyon kreatív.
(#) Alex2 válasza Doncso hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
555-össel készült. Lehet, hogy kondi még kellene bele, hogy ne legyen ilyen túllövése, mert ez nem a szkóp miatt van.

1kHz.png
    
(#) Doncso válasza Alex2 hozzászólására (») Feb 28, 2013 /
 
Köszönöm. Lehet egyik nap csinálok egy tesztet rendes szkóp és hangkártyàst összehasonlitva.
(#) Laslie válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Szia!
Amiket beépítettél ellenállások hány wattosak, és a kondik hány voltosak?
Üdv
(#) Alex2 válasza Laslie hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Szia!
Az ellenállások1/4 és 1/2W-osak, de uA-es áramok vannak, így lehet kisebb is, csak nekem ez volt itthon.
A kondik 63V-osak, mert szintén ez volt itthon. Ha hálózati feszültség közelébe akarsz vele dolgozni, akkor célszerű legalább 400V-osat berakni csak nem biztos, hogy befér egy ilyen kicsi dobozba.
Ugyan kipróbáltam hálózati fesszel is megfelelő előtéttel, de nem akarom így használni, mert azért ez egy hangkártya szkóp.
(#) Laslie válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Köszönöm.
Nem tervezem, hogy hálózati feszültség nagyságú jeleket mérjek vele. Elégnek tűnik a max. 50V-os jel, amire felkészítetted a kapcsolást.
Mivel nincs pénzem, és nem is használnák ki egy különálló szkópot, ezért keresek olcsó megoldást, és ez jónak tűnik.
(#) pucuka válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Vettem a fáradságot, és elolvastam az User manualt. Ott is le van írva, amit állítottam. A PC szkóp általános hangkártyákhoz készült, ahol a működési tartomány 20 Hz - 20 kHz -ig tart, a mintavétel 44,1 kHz, és a felbontás 16 bit. Ez áll a dokumentumban.
Ebből következik, hogy semmi egyen feszültség, és semmi 20kHz feletti átvitel ami a 44,1 kHz -es mintavétel miatt sem lehetséges. Ezen okból a hangkártya bemenetét szűrővel sávkorlátozni kell. A dokumentumban kitér arra is, hogy hogy a spektrum analizátor 10 kHz -es alapjelig használható a fenti okok miatt.
Mindezekből az következik, hogy tornázhatsz amit akarsz, ezen a paramétereken javítani senilyen külső áramkörrel nem lehet. Maximum a bemenet védelmére az antiparalall diódákkal.
Mivel elvileg oda egyenszint sem kerülhet, kondenzátor is csak a bolondbiztos megoldás miatt kellhet. A bemeneti érzékenység csökkentésére alkalmazott feszültségosztó a szkóp egyéb paramétereit nem befolyásolja, és az alacsony határfrekvencia miatt frekvencia kompenzációra sincs szükség.
(#) Alex2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Minek a user manuálját olvastad el?
(#) Alex2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Azt gondolom tudod, hogy többféle hangkártya létezik. Pl. az enyémben ezt írják:
Idézet:
„General Specifications
24-bit Analog-to-Digital conversion of analog inputs at 96 kHz sample rate

Az Introduction fejezetben pedig ezt:
Idézet:
„The Audigy card delivers high-definition sound of astounding quality and 24-bit/96 kHz audio recording capability from line level sources.”

Ez van.
A korábban felrakott képek is elkerülhették a figyelmed, mert azon is látszik a 24 kHz közeli jel.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) llax válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
A DC ettől még nem fog menni. Ahhoz direkt ADC kiolvasás (mindennemű hanghoz tartozó DSP totális kikerülése) és a hangkártya bemeneti csatolókondijának kiiktatása is szükséges lenne (utóbbi DC eltolás körüli problémákat hoz magával, de az megoldható).

A 24 bit-nek nincs előnye, szkóphoz még 16 bit is bőven sok. 10-12 bit-nél több csak kifejezetten a mérőszkópok "top" kategóriájában szükséges.

A 96 kHz mintavételezés indikálásra (van jel-nincs jel) max. 48 kHz-ig, összetettebb jelalakok közelítő megjelenítésére kb. 10 kHz-ig elegendő. Az X tengelyen pontos mérések csak 2-5 kHz-ig fognak menni. Az utóbbi értékeken túllépni (ha nem is 48, de legalább 20-30 kHz !mérésre alkalmas! határfrekit elérj) csak folyamatosan ismétlődő jelnél, szintén csak az ADC direkt kiolvasásával és Fourier-transzformáció alkalmazásával van esélyed. Ez utóbbit ugyan tudja sok szkóp program, de a helyes működéséhez az előbbi két feltétel is szükséges, amiből az első sokszor adott, a középső inkább a DOS-os progik tudásához tartozott. A középső feltétel teljesítéséhez Win alatt az adott kártya és adott program között közvetítő, egyedi driver lenne szükséges.

Tehát mint hangkártya, kb. 40 kHz a határfrekid (elvi max. 48).
Mint szkóp, kb. 5 kHz, némi jóindulattal. Az utóbbi nélkül kb. 2-3 kHz... Az egy dolog, hogy gyorsabb jelet is látsz, csak az előbbi frekiktől távolodva a valósághoz egyre kevesebb köze lesz.
(#) Alex2 válasza llax hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
Senki se beszélt DC mérésről. Nem azért kell az AC/DC kapcsoló, hogy egyenfeszt mérjek, hanem azért hogy a bemeneti szűrő kondi ne befolyásolja a jelet.
A 24 bit pedig azért kell, mert a hangkártyán nincs méréshatár váltás, így a mV alatti jeleket is a 0dB-es méréshatárral kell mérni és ezért lényeges, hogy mekkora felbontású az ADC. Igaz, hogy jobban zajosodik alacsony értékeknél, de ez ezzel jár. Ez egy olcsó, de árához képest mégis nagyon jó megoldású szkóp.
Lényegtelen, hogy a 48/96/192 kHz-es mintavételezés eredményeként mekkora határfrekit rendelünk a szkóphoz. A lényeg, hogy magasabbat, mint 44,1 kHz-en. Egyébként itt sem erről volt szó, hanem arról, hogy pucuka mindenáron be akarja bizonyítani, hogy a hangkártya 20 kHz-nél vág. Hiába raktam be a spektrum képet, amin a vak is látja a jelet, neki ez sem elég bizonyíték. Ezzel viszont nem tudok mit kezdeni.
Nekem nagyon megfelel ez a filléres szkóp, mert az előforduló méréseim többnyire beleférnek a képességeibe. Mérföldekkel jobb, mintha szkóp nélkül kellene kitalálni, mi történik egy adott áramkörben. Kritizálni lehet, de tuti nem tudsz jobbat mutatni ennyi pénzért.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) pucuka válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
Amit linkeltél, Bővebben: Link, mert hogy erről volt szó. Az adatok ott olvashatók mindjárt a legelején. Tudom, hogy léteznek más hangkártyák, sőt igen komoly oszcilloszkóp hardverek, és szoftverek, soros, párhuzamos és USB portra, de nem erről beszélünk.
Egy közönséges általánosan használt számítógépről, amire ez az úriember készített egy kiváló, sokoldalú alkalmazást, ráadásul ingyen hozzáférhetően.
Lehet, hogy neked más progid van? Esetleg külső hangkártyád?
Az sem releváns, ha a programmot az alapesetre írták, nem állítható benne a mintavételezési frekvencia, 24 kH ez már nem vihet át 44,1 kHz mintavételezéssel, Shannon tétele nem teszi lehetővé a mintavételezési frekvencia felénél nagyobb frekvenciájú jelek mintavételezését. Ügyhogy ezzel a programmal hiába van speciális kártyád, ha a programm nem tudja kezelni.
Ami pedig a
Idézet:
„mert azon is látszik a 24 kHz közeli jel”
kijelentés csak annyit tesz, hogy a programm kiszámolja, és megjeleníti, De egy 15 kHz es jel harmonikusait már nem.
A képeid is eléggé csalókán félrevezető aspektusból készültek. Többet lehetett volna látni, ha a négyszögnek csak a fel-, vagy lefutó élét mutattad volna, hogy látni lehessen az ehhez tartozó időket.
Egyébként elég lényegtelen ezen vitázni, mert amire készült, arra kitűnő.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) laci1213 hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Megkoszonnem ha valaki kuldene egy megepitett mukodo kapcsolast amihez mar csak az alkatreszeket kell beszerezni kosz Laci.
(#) every hozzászólása Márc 8, 2013 /
 
Szerintetek használható ez a kapcsolás?: http://www.analog.com/library/analogDialogue/archives/45-11/soundcard.html vagy ez: http://www.sciencetronics.com/greenphotons/?p=459

Vagy valami jó hangkártyás szkóp rajzotok? Köszi!
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2013
(#) Laslie válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
Szia!
Ez a mérőfej jó ehhez a kapcsoláshoz?
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Márc 8, 2013 /
 
DC-re...
(#) Laslie válasza llax hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Köszönöm. Akkor milyet érdemes építeni? Tudom, hogy nem lesz professzionális, de én sem vagyok profi, csak amatőr.
(#) llax válasza Laslie hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Ha ismered a bemeneti ellenállást és kapacitást, akkor nagyon könnyen lehet alacsony frekvenciára kompenzált osztót készíteni. Sőt, akár néhány MHz-ig (persze nem hangkártyára) is viszonylag egyszerű előosztót készíteni. A linkelt oldalon valamiért (???) nem tették fel legalább egy 1 kHz-es négyszögjel (ami legtöbb szkópon mint kalibráló jel elérhető) képét, pedig ha már annyi fotót közzétettek, nem szakadtak volna bele abba sem...

Csak ellenállást tartalmazó osztó akkor fog AC-n közel helyesen osztani, ha a bemeneti ekvivalens reaktancia az adott frekvencián nagyságrendekkel nagyobb, mint az osztó tagjait képző ellenállások. Ráadásul nem elég a bemenetre megadott kapacitást figyelembe venni, az összekötő kábel kapacitását is kompenzálni kell.

Csak egy példa: legyen a szkóp bemenete a szokványos 1MOhm||20pF, ez egy méteres koax végén már 1MOhm||150pF körüli lesz.
Ha a bemenettel sorba kötsz egy 9 MOhm-os ellenállást, akkor kapsz 1:10-es osztást, de csak egyenfeszültségre! Miért??? A kábel végéről látható 150pF már 1 kHz-en is 1,06 MOhm reaktanciát mutat, párhuzamosan a bemeneti 1 MOhm ellenállással. Tehát a kábel végén a bemeneti impedancia 1 kHz-en már csak 515 kOhm. Így 1 kHz-en már nem 1:10, hanem 1:18,4 osztásod lesz! 10 kHz-en már 1:113 a fentebb már ne is nézzük...

Ha a szkóp elé teszel egy 9 kOhm - 1 kOhm osztót, akkor akkor a bemeneti ellenállás ugyan csak 10 kOhm lesz, de legalább hangfrekvencián használható osztást kapsz...
Vagy pedig készítesz kompenzált osztót, ahogy írtam, néhány MHz-ig helyesen működő házilag is könnyen kivitelezhető, feltéve, hogy ismered a bemenet szükséges adatait.
(#) Alex2 válasza pucuka hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Az oldalon azért van az leírva, ami, mert azt minden hangkártya tudja. A programon belül pedig nem lehet állítani sem a mintavételi frekvenciát, sem a bitmélységet. Gondolom a fejlesztő nem akart hangkártya tesztelő részt készíteni, ami lehetőleg minden hangkártya paraméterét tudja kezelni. Viszont a program .ini állományában szabadon be lehet állítani mindkét paramétert és működik is, ahogy a feltöltött képeken is látszik. A program ugyanaz. A hangkártyám pedig a korábban már többször említett alap Audigy. Ismerem Shannon tételét (szakmámba vág), ezért is 24 kHz alatti jelet tettem fel 48kHz-es mintavételezéssel. Szívesen megmutatnám 96 vagy 192 kHz-en is a spektrumot, de nincs olyan hangkártyám, amivel ez menne Win alatt, de csak e miatt nem szerzek egyet.
Ha nem hiszed, hogy a 24kHz-es jelet látja a program, akkor hiába raknék fel neked 95kHz-es jelet 192kHz-es mintavétellel, azt se hinnéd el. Persze nehéz beismerni, hogy tévedtünk.
A program pedig nem kiszámolja a jeleket, hanem méri. Ha fizikailag képtelen lenne a program mérni a 24kHz-es jelet, akkor számolhat amit akar, nem látszódna. A képeim nem csalókák és félrevezetőek. Valaki kért 1kHz-es jelről képet. Az van rajta, semmi csalás nincs rajta. Ha a felfutó élt szerette volna látni, gondolom írta. Az tény, mint már írtam, hogy nem lesz olyan finom a felbontása mint egy 10 MHz-es szkópnak, de ezt senki nem várja/várhatja el.
A felharmonikusok is természetesen csak akkor látszanak, ha a mintavételi freki fele alatt vannak.
(#) Alex2 válasza laci1213 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Ha megfelel az enyém, akkor kicsit előrébb van kapcs. rajz és fotó is.
(#) Alex2 válasza Laslie hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Jó is, meg nem is. Jó, mert az alap barkácsolás az jó, de az osztó része nem megfelelő ahhoz, amit építettem, mert nem szabvány 1MOhmos a bemenete, mert ahhoz aktív jelerősítés kellett volna. Jobbnak láttam, ha a mérőfejbe nem teszek osztót, mert akkor kevésbé hat rá a környező zaj, illetve az általad linkelt mérőfej egyik hibája, hogy a tollon belül nincs árnyékolva, így több zajt szed össze. A sajátomban a toll hegyéig árnyékolva van a jelvezeték.
(#) Alex2 válasza Laslie hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Ha nem akarsz barkácsolni, akkor olcsón lehet rendelni is például itt. 6$ (~1400 Ft) szállítással együtt. Lehet, hogy nem profi, de az otthoni barkácsnál azért sokkal jobb.

Laslie!

Ne hagyd magad eltéríteni. Építsd meg nyugodtan az egyszerűbbet. Azért mert van akinek nem tetszik, még nagyon jól használható ez a szkóp alacsony frekvencián. A semminél sokkal jobb. És hatalmas élmény, amikor a saját barkácsolásod eredményeképp megjelenik a várva-várt jel a képernyőn. Később lehet javítani, tuningolni vagy cserélni ha szükséges, de addig is van valami.
A precíz (1x/10x) osztásnak pedig semmi értelme hangkártyás szkóp esetében, mert úgyse fogsz pontos fesz. skálát kapni. Lehet kalibrálni az általam említett programot, de többnyire nincs rá szükség.
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) llax válasza Alex2 hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
"A precíz (1x/10x) osztásnak pedig semmi értelme hangkártyás szkóp esetében"

Olyasmiről mondasz le egy legyintéssel, ami hangfrekvencián 1-200Ft (azaz egyszáz-kétszáz forint) extra befektetéssel is elérhető lenne. Csak egy kis tájékozódás kellene a témában...

"mert úgyse fogsz pontos fesz. skálát kapni."

Szkópos méréseknél az abszolút pontosságnak sokszor nincs is nagy jelentősége. A baj csak az, hogy a fentiekkel a relatív pontosságról (ami inkább lehet fontos) is lemondasz. Nem hasonlíthatod össze még egy 1 és 2 kHz-es jel amplitúdóját sem, mivel a két frekvencián jelentősen eltérő osztást ad a mérőfej és a bemenet együttese.

Ezen túl minden, szinusztól eltérő jel helytelenül fog megjelenni. A feltöltött 1 kHz négyszöges képeden határozottan látszik a kompenzálás hiánya. Az a 60 mikrosec közeli fel és lefutás nagyon jól mutatja a hiányosságokat, ugyanis a leggányabb 555-ös négyszög generátor kapcsolás is min 100-szor, de inkább 1000-szer gyorsabb a valóságban. Amit ott látsz annak a valósághoz kb. zérus a köze. A jel tetején lévő "csipkézés" is a bemenet aluláteresztő jellege illetve a célra nem igazán alkalmas ADC konverzió együttes hatása miatt látható, ahhoz hogy az a négyszög "egész" legyen, egy sor harmónikus átvitele hiányzik.
Mit jelent a 60mikrosec futás??? Annyit, hogy ugyanilyen amplitúdójú 8 kHz-en már csak háromszög marad a négyszögből...
(#) Medve hozzászólása Márc 9, 2013 /
 
Higher sampling rates and sample resolutions can be set by setting the corresponding parameters “SamplingRate” and “Bits”.
Kommentáljam?
A mellékleten ugyanazon jel látható, csak a felső 44kHz-es mig az alsó 192 kHz-es mintavéttel. Köszönet Alexnek a tippért! (A 24 bit felesleges, 8-ra állítva viszont helytelen jelalakot mutat.)
A hozzászólás módosítva: Márc 9, 2013
(#) noris válasza Laslie hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Szervusztok!
Hamarosan (hétvégén) a megépítés fázisába kerül egy egyszerű, kettős biztosítású előtét.
Az ötletet innen vettem:
Bővebben: Link
Ezt alakítottam át.
Kapott egy feszültségosztót 1; 1/10 ; 1/100 ; 1/1000
És szorzót is kapott 1; 2; 5 ;10 -szerest.
Előnyei
Ki helyen elfér (kb 20x30 mm -smd-ből)
9V elemmel megy (Az elemtartóba építem a kapcsolást).
Olcsó: A fesz osztást és jel szorzását jumperekkel valósítom meg.
Kettős biztosítású lesz.
Az erősítőre érkező jelet egy dupla zéner vágja, ha rosszul van beállítva az osztó.
Mielőtt a hangkarira kerülne a jel, 2 szer két 1n4148 dióda vágja, ha kell.
Emellett a bekapcsolási led azt is jelzi, ha lecsökken az elem feszültsége.
Bemeneti impedancia 1MOhm
(#) every hozzászólása Márc 9, 2013 /
 
Ehhez: http://www.circuitvalley.com/2011/07/two-channel-pcbased-oscillosco...b.html mit szóltok? Csak azt a mcp 6s91 -et nem lehet találni sehol sem.
(#) _vl_ válasza every hozzászólására (») Márc 9, 2013 /
 
Mert rossz helyen keresed: Bővebben: Link
Következő: »»   14 / 29
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem