Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Szünetmentes táp akku

Témaindító: bozsokiandras, idő: Márc 23, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   7 / 12
(#) zolika60 válasza Balkov hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Egy kapcsolós tápaljzat tudja ezt. Mint a zsebrádiókon. Ha bele dugod a tápegységet megszakítja az elem áramkörét.
(#) radiation hozzászólása Márc 12, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Akadt egy olyan problémám, hogy van egy meglévő informatikai "rendszerem", ami 12V-ról üzemel.
Ehhez szeretnék illeszteni egy számítógépet. Alacsony fogyasztású, minimális számú eszközzel. Számításaim szerint max. 150W. A géphez lehet kapni mindenféle átalakítót (pico-atx), bár ezt is jó lenne megcsinálni saját kezűleg. Ami viszont költségesebb, az egy olyan jó hatásfokú kapcsoló üzemű tápegység, aminek van akkutöltő kimenete és ha megszűnik a hálózati táplálás, akkor kimaradás nélkül üzemelne tovább a rendszer az akku(k)ról. Ha jól gondolom, akkor az nem lesz jó, ha csak simán a fogyasztók és a tápegység közé kötöm az akkut. Tápegységem még lenne is, ami most is működik stabilan, csak az akku illesztését kellene megoldani valahogyan.
Remélem jól le tudtam írni a bánatom és tudtok segíteni rajtam.
A hozzászólás módosítva: Márc 12, 2013
(#) efraim válasza radiation hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Mielőtt nyitottál volna egy topicot, nem ártott volna széjjelnézned a fórumon

itt
(#) radiation hozzászólása Márc 12, 2013 /

Helló!
Olvastam mindet.
Had idézzek kapásból az egyikből: "berendezés, amellyel az akkumulátorokat töltés és kisütés közben felügyelni lehet és karakterisztikájuknak megfelelően töltés befejeztével lekapcsolni."
Ezek mind az akkuk töltését végzik.
Nekem inkább a tápegységen van a hangsúly, mintsem az akku töltésen.
Itt egy link egy olyan tápegységről, mint amilyet szeretnék készíteni.
Csak az ára nem tetszik (16-20E ft) és már van egy megbízható tápegységem.
Ezt szeretném kibővíteni töltő funkcióval. Így ha elmegy a hálózati táplálás, akkor az akkuról táplálná tovább a fogyasztókat anélkül, hogy azok észrevennék.
De ha valami elkerülte volna a figyelmem, akkor légy szíves linkelj egy konkrét kapcsolást.
(#) radiation hozzászólása Márc 26, 2013 /

Valóban ekkora triviális hülyeséget kérdeztem, hogy egy betűre sem érdemes?
(#) proli007 válasza radiation hozzászólására (») Márc 26, 2013 / 1

Hello! Nem triviális hülyeség, csak részemről nem igazán van rá jó válasz. Mert ha savas az aski, akkor lehet pufferüzemben járatni. De a töltőfeszültségnek 13,6..13,8V-nak kell lenni. Előnye hogy egyszerű lenne, de..
- Az aksi ekkor még nincs teljes kapacitására feltöltve.
- Hajlamos az aksi az állandó feszültség miatt a szulfátosodásra.
- A gépnek el kell viselnie a többlet feszültséget.
- Ha nem viseli el, akkor vagy külön táp és töltő kell, vagy szintén kapcsolóüzemű akármi ami ebből ismét 12V-ot készít.
- Felügyelni kell az aski töltését, kisütését, túlmerítését, jelzést kell adni a gép felé.
- Mozgatni kellene az elektrolit töltését az aksiban. Teljesen feltölteni, sütni, tényleges kapacitás és töltöttségi szintet figyelni. Közben ha a hálózat kimarad rákapcsolni a gépre. Megakadályozni a hálózat kimaradás miatti viszáramokat..

Szóval ugyan az a feladat, szinte mint a normál szünetmenteseknél, csak nem kel 50Hz-ee előállítani, szinkronizálni.. Viszont az aksival ott is megy a varázslás. De általában hiába, akkor derül ki, hogy az aksi semmit nem ér, mikor egyszer szükség lenne rá. Addig meg nyugodt szívvel ücsörög a dobozban és öregszik.
De hogy ez így van ma is vagy nem, a szervizelő kollégák majd megmondják. Nekem mindenesetre nincs jó tapasztalatom. Aksi sem akármilyen kellene, mert a legtöbben úgy gondolják, hogy egy levetett gépkocsi aksi jó. De nem. Én egyébként két aski készlettel készítenék ilyent (de nem), mert egyik biztosítja a "felügyeletet", míg a másikat formáznám cseszegetném , mérném. De én még ilyent nem láttam. A 150W egyébként elég húzós. A legtöbb szünetmenetes addig működik, míg a gép "bezárja az ajtót és leoltja a villanyt"..
Tehát ha ebben a 16..20eFt-ban ezek a funkciók benne vannak, akkor nem drága. Ha csak varázslás, akkor meg nem sokat ér.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) radiation válasza proli007 hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Először is ezért akarom részekre bontani a dolgot.
-Kell először is egy tápegység, ami megfelelő feszültséget tud leadni elegendő áramerősség mellett. Ez meg is van. A töltéshez valószínűleg nem lesz jó, mert a fogyasztókra nem kapcsolnék 13V-nál többet, de ez a töltéshez kevés.
- Tehát kell egy plusz tápegység, ami a töltő feszültséget szolgáltatja. Ez sem probléma, valami csak akad.
-Kell még egy töltő áramkör. Ebből is van rengeteg, akár itt is.
-Akkumulátor. Ez kettő darab gondozásmentes 18Ah-ás akku lenne.
-És a lényeg. Egy olyan elektronika, ami ha van a hálózat felől táplálás, akkor csak simán a tápegység felől érkező DC feszültséget rákapcsolja egyszer a fogyasztókra, másodszor a töltő áramkörre és harmadszor lekapcsolja az akkumulátort a fogyasztókról.
Ha ez az áramkör azt érzékeli, hogy nincs hálózat, akkor pedig rákapcsolja az akkut a fogyasztókra.
Erre a feladatra kézenfekvő lenne egy relé, de ebben nincs tapasztalatom, hogy megfelelne-e a célra. A fogyasztók között lenne egy mini ITX számítógép is egy paneltáppal és ez nem tudom hogyan viseli el a relé "késlekedését".
Mellékelek egy röpke elvi rajzot.
És köszönöm, hogy segítő kezet nyújtasz nekem!

Töltő.JPG

(#) nedudgi válasza radiation hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Ha savas az akkumulátor, 14.4V feszültségre számítani kell a 12V tápegységek bemenetén.
Diódás átkapcsoló miért nem jó?
(#) radiation válasza nedudgi hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Ólom akksiról van szó, pontosan Ritar ólomakkumulátor, 12V 18Ah erről.
Ebben az akku témában nincs tapasztalatom, ezért próbálom itt a fórumon bővíteni az ismereteimet.
A diódás kapcsolást hogyan gondoltad?
Tudnál mellékelni valamilyen egyszerű ábrát és magyarázatot?
(#) nedudgi válasza radiation hozzászólására (») Márc 28, 2013 /

Egy feltételt kell teljesíteni, a hálózati táp nagyobb feszültséget adjon le, mint az akkumulátor feszültsége. Ha az akkumulátor feszültsége 12V, akkor az már a kisütött tartományhoz közelít, cellánként csak 2V. Ha autós, 12V üzemre vannak méretezve a fogyasztók, akkor azok simán elviselik a 14.4V feszültséget, ami a feltöltött akkumulátort jelenti.
(#) thenepster hozzászólása Ápr 27, 2013 /

Ha valakit *
A hozzászólás módosítva: Ápr 27, 2013
(#) chipi hozzászólása Máj 15, 2013 /

Sziasztok!

Van 2db Blazer 600 -s szünetmentes tápom. Sajnos a bennük lévő aksi totál tönkrement, eldeformálódott, megfagyott.
A bennük lévő aksi típusa: Yuasa NPW36-12 12V aksi.

Helyette egy Kobe Hp10-6 6V 10Ap órás aksim van 2db. Ezek új aksik. Ezeket összekötve 12V telepet kapok.
Lehetséges e ha ezzel helyettesíteném ami a kütyüben volt aksi ezt használnám.
(#) chipi hozzászólása Máj 17, 2013 /

Sziasztok!

Előző kommentemben megemlített akkumulátorokat tudok alkalmazni a Blazer 600 -s szünetmentes tápegységemhez?
(#) Tomi111 válasza chipi hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Üdv!

Nyugodtan használhatod! A polaritásra figyelj! Ezek tovább is bírják egy kicsit(12V 10Ah).
Egyforma töltöttségű állapotban legyek, mielőtt rákötöd.
(#) chipi válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Ingyen kaptam őket, valami robogóban lettek kipróbálva de akinek kellet nem vette meg. Így ajándékba kaptam 2db félig új aksik Gyári a töltöttségük még. Ki kellene sütni őket. Már mint nem olajban serpenyőben
Időben mennyire bírnak többet?
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
(#) Tomi111 válasza chipi hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Jól írja köbzoli. Ki ne süsd őket. Ha rámérsz és egyforma a feszültségük, akkor kötheted a tápra, ha nem akkor töltsd fel őket külön külön 7,2V-ra max 1A-ral és utána használhatod.
Kb 42%-al nagyobb a kapacitás, tehát ha az eredeti ment 10 percig, akkor ez kb 14-ig fog. De ezek nem pontos értékek.
(#) chipi válasza Tomi111 hozzászólására (») Máj 17, 2013 /

Köszönöm a segítségeteket!
Kimértem a feszkó stimmel, az egyikben 2 tizeddel kevesebbet mutat, de gondolom az nem akkora jelentőség. Mivel + - 0.0x ne számít.
A végleges cél a hálózati eszközeim életbe tartása, mert mostanában az Eon eléggé szereti a villanyt fel, le kapcsolni pár másodpercre, percre
2 router, 2külső HDD, 2 12cm -s venti -t simán elfog vinni.
Ja és mivel Ip telefonról van szó, áram nélkül telefon sincs
A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
(#) gammabuta hozzászólása Jan 20, 2014 /

Sziasztok!

Van 2db UPS-em (APC Back-UPS 400) amik nem működnek jól.
Már így szereztem meg őket leselejtezésből, 1-2 évet mentek aztán már nem.
Az egyik nálam hosszas próbálgatás után be tudtott kapcsolni pár percre 50wattos izzóval, miután kicsit töltöttem az akkuján azt kivéve belőle majd visszarakva.

Még gyári akku van bennük, a gyakori 7Ah-s fajta, és rá is van minegyikre írva, hogy szükség esetén öntsem fel vízzel.
Amikor az egyiket töltöttem, amelyikről nem kapcsol be az UPS annak az egyik cellájábol hangos fortyogó hang jött ki, így abbahagytam a töltést.
(Megnéztem árlistában és az akku külön annyiba kerülne az eredeti gyártótól mint maga az új UPS akkustól.)

Úgy gondolom, hogy nem ártana belenézni a cellába és felfrissíteni.

Azt akkun azt lehet látni, hogy 6db korong kivehető az tetején, ebből egyet le is pattintottam, és alatta egy fekete műanyag gumi szerű sapka van.
Ha jól veszem ki ebből a videóból, akkor ezt csak le kell pattintani és aztán mehet a vízzel feltöltés az itt bemutatottak szerint:
Bővebben: Link

Itt viszont azt írják csak teljesen lemerült akkunál javasolt, ezeket meg már feltöltöttem amennyire tudtam.

Kérdéseim:
Mit javasoltok, merítsem le amennyire tudom, pl. egy 12voltos izzóval?

Víznek milyen vizet érdemes használni?
A desztillált víz tudtommal drága és alternatíva az ioncserélt víz lehet.
Az elég lenne bele?

Ha feltöltöttem vízzel akkor a videó szerinti módon még a gumi sapkák nélkül kell elsőnek feltölteni?

Nem fog szivárogni majd ha viszazárom?

Mint kiderült ezek nem teljesen zárt akkuk, pedig ezek a gyári hozzávaló akkuk az UPS-hez.
Azt sem szertném, ha szivárogna majd a gáz vagy folyadék.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) Kovabe válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Szia
Riasztobolt.hu és ott keresgélj aksit, fogsz találni neked megfelelöt megfelelö árban.
(#) erbe válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Ezek zselés akkuk. Lehet kísérletezni a víz utántöltéssel, de ioncserélttel nem javaslom, az csak autóhűtőbe való. A desztillált víz az tiszta. Sokra azzal se mész, ha már egyszer kimúlt.
Akkuboltban ezek a 12 V 7-7,2-7,5 Ah-ás akkuk 4500-4800 Ft.-ba kerülnek. Sokkal többet ne adj értük. Az eredetik jó esetben 7-8 évet bírnak, a névtelen 0-ák 5-6-ot. Személyes szerviztapasztalat. Persze tönkretenni bármit lehet.
Volt eset, hogy pont olyan gyártmányt sikerült venni, mint ami eredetileg volt benne, az se bírt 6 évnél többet. Sokat számít, mennyit állt előtte a raktárban. Azt persze senki sem látja.
A régiekbe bele volt sütve a gyártási dátum. Ma már ilyet nem találni, legfeljebb valami kód.
Zselés akku
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) gammabuta válasza erbe hozzászólására (») Jan 21, 2014 /

köszönöm az infókat, de igazából új akkura cserélni jelenleg nem akarnám őket, csak zavar, hogy fortyog az egyikben az egyik cella, ha töltöm és nem akarom "kínozni", ha meg már gyárilag rámatricázzák hogy "flush with water" akkor kipróbálnám egyszer, csak meg nem akarom elrontani.

Azt esetleg mennyire lehet egyébként megoldani, hogy párhuzamosítani ezeket a 6cellás ólomaksikat, hogy jobban osszam a terhelést?
Lehet akkor tovább bírnák még a feljavítottak is mert nem lenne akhora nagy áramfelvétel egy akkun.

Jutubon látni újabban, hogy valamilyen ultrakapacitort használnak ólomakku helyett autoknál.
pl.: Bővebben: Link
Számomra ez elég hihetetlen ha van is ilyen nem lehet olcsó mulatság.
Szünetmentesbe is lehetne ilyet összehozni?
Úgylátom egy 3000Fahrados 2,7voltos cella úgy 100dollár, nem olcsó ebből "akkupakkot" építeni, kellene vagy 5db sorban ami már 500 dollár
(#) erbe válasza gammabuta hozzászólására (») Jan 22, 2014 /

Lehet párhuzamosítani az akkukat. Ellenben csak azonos állapotúakat célszerű. Ha valamelyik eleve hibás, ha már cellazárlatig fejlődik a baja, azonnal tönkreteszi a másikat is. Ha egy cellájában forr a víz, az általában azt jelzi, hogy abban a cellában leszakadtak lemezek, a maradék hamar túltöltődik.
A szuperkondi nem erre való. Kapacitása töredéke az akkunak, töltése-kisütése speciális áramkört igényel. A feszültsége nem közel állandó, mint az akkué, hanem a töltöttséggel arányosan nő vagy csökken. 0-X V között.
(#) jog27 hozzászólása Jún 30, 2014 /

Sziasztok!

A napokban kaptam egy ilyen gondozásmentes 12V 13AH-s zárt akkumulátort. Bővebben: Link Annyit kiderítettem, hogy gondozásmentes, szünetmentes tápokba, rokkantkocsikba, elektromos kerékpárokba is jó lehet.
Azt szeretném megkérdezni, hogy hogyan kellene töltenem? Az megfelelő lehet, ha teszek egy korlátozó izzót elé, hogy kb. 1,3A-rel töltsem és az autó akkutöltőjével töltöm?
Szobai használatra lenne csak tesztelni áramköröket meg hasonlók, nem bármilyen járműbe.
Köszi a válaszokat!
(#) pucuka válasza jog27 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Ezek elég kényes akkumlátorok. Leginkább labortápról kellene töltened, hogy a max töltési végfeszültséget 14,1 V -ot még véletlenül se lépje túl. A közönséges autó töltője ezt a feltételt nem teljesíti, szükséges, de nem elégséges feltétel az állandó töltőáram pontos beállítása. (soros égővel ez sem biztosított).
Persze lehet töltögetni így, meg úgy, meg majd figyelek, de ez a módszer az élettartam rovására megy.
(#) jog27 válasza pucuka hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Értem. Nekem azt mondták, hogy kis áramerősséggel rövid ideig szabad tölteni csak.
Az esetleg nem lehet járható út (mivel labortápom sajnos nincs), hogy valamilyen korlátozó elektronikával megakadályozom, hogy 14,1V fölé menjen a feszültség és ha most más nem soros izzóval töltöm? Nyilván így nem hagynám rajta fél napokat a töltőt.
(#) Tomi111 válasza jog27 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Üdv!
A kis áramerősség nem árt neki. Ezeket általában a kapacitásuk max.1/10-edével szabad tölteni. Kisebb lehet. Ha folyamatosan rajt a töltőn ( standby ), akkor általában 13,5-13,8V a max. ami fölé nem szabad menni. Ciklikus töltésnél 14,4-14,5 körül van a max. Mindenképpen automata töltő kell.
(#) pucuka válasza jog27 hozzászólására (») Jún 30, 2014 /

Nem kis, hanem nagy áramerősséggel nem szabad tölteni. Lehet soros izzóval tölteni, csak akkor nem lesz a töltőáram állandó, és figyelned kell a töltési folyamatot. Ez nem szokott sikerülni, vagy nem töltöd fel, vagy túltöltöd.
(#) Tomi111 válasza jog27 hozzászólására (») Júl 1, 2014 /

Üdv!
A legegyszerűbb töltő egy PB137-el épített töltő(PB137). Direkt erre a célra készül. Adsz neki 16-20V-ot a bemenetén(egy graetzhíd, kondi, 1,5-2A-t elbíró kb 14V-os trafó), a többit intézi. Hűtőbordára szereld!
(#) roland8811 hozzászólása Jan 17, 2015 /

Sziasztok!
Kaptam egy szünetmentes tápot , még nem kapcsol be -nincs feltöltve, csak sipit , és zölda lámpa , de ahogy kihuzom a konektorbol lekapcsol. ez értelemszerű.

De szerintetek 1 aku helyett 5 akut hogy tehetek rá?
szétkaptam, picike áram van már az aksiban..

sorba párhuzamb az aksikat vagy mi a veszélye?

maga a szünetmentes:
https://www.google.hu/search?sourceid=chrome-psyapi2&ion=1&...t-600a

http://sishardware.com/imgs/a/b/b/p/e/powercom_bnt___600a_600va_bla...gw.jpg

van hálódugólya és usb is, de nemérzékeli a gép,
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2015
(#) erbe válasza roland8811 hozzászólására (») Jan 17, 2015 /

Adatok
Bemutató
12 V 7-7,5 Ah akkumulátor való bele.
Idézet:
„van hálódugólya és usb is, de nemérzékeli a gép,”

Ezekre a csatlakozókra csupán túlfeszültség-villámvédelmet biztosít.
Idézet:
„1 aku helyett 5 akut hogy tehetek rá?”

Milyen akkut?
Következő: »»   7 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem