Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Nikkelezés /krómozás házilag

Témaindító: szdavid, idő: Jan 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   4 / 5
(#) lac08 válasza zzzzzzzzzz hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

aztán többe kerül, mintha újat vennél.

Manapság viszont a teflon igencsak behalóban van, s helyette ott a nála sokkal jobb (bár drágább) kerámiabevonat!
A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
(#) Dempsey hozzászólása Márc 12, 2013 /

Sziasztok!

Tudja-e valaki, hogy acélt lehet-e rezezni simán galvanizálással otthoni körülmények között?
(#) pluto válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Amennyire én tudom, házi körülmények között, nem működik. Sem acél sem öntött vas esetében. Előtte fel kell vinni egy cink réteget.
(#) kameleon2 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Igen lehet. Én még kezdő koromban ezzel indítottam a galvanizálást otthon. Csak rézgálic, áram és egy kulcs kellett hozzá. De ugyanezt a kísérletet megismételtük később szakközépiskolában kulccsal és borotvapengével. Én elektródaként ha jól emlékszem góliát elemből fogóval kihúzott grafitrudat használtam, de ceruzabél is jó volt. Kép a folyamatról . Én kint szabad ég alatt csináltam, mert nem jó mustárgázmérgezésben meghalni. Amúgy a rézgálic is permetszer, méreg! Az acél felületet alaposan meg kell tisztítani.
(#) Dempsey válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Mi úgy csináltuk most hogy középre egy kiköszörült laposvas erre rakódott ki a réz. Két mellette lévő sínen pedig réz anódok. Az oldat pedig rézgálic víz meg kénsav. De nem működött mert simán letöröltem a vasról a rárakódott rezet. Akkor ha jól értem a te módszered az olyan hogy a katód a bevonandó tárgy az anód pedig csak egy grafit rúd és ugyan úgy rézgálic elektrolit és így csak a rézgálicból rakódik ki a felületre a réz! Meg így kénsav sem kell hozzá akkor? Köszi a leírást!
(#) kameleon2 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Igen ilyen egyszerű volt. Igaz én nem házilag készítettem az oldatot kristályból és vízből. Nem mindegy a feszültség és áram beállítás sem. Régebben csak akksitöltőhöz fértem hozzá, ma már van tápegységem, amivel alacsony feszültségen, nagyobb áram mellett meg lehet csinálni szépen az elektrolízist. Javít a végeredményen, ha tiszta réz is van az oldatban. A végeredmény vöröses színű, hiszen vörösrézről van szó. Ne csapjon be, mert hasonlít a rozsdára. Polírozás után egyértelmű a különbség.
(#) Dempsey válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Értem! Esetleg le tudnád írni felület függvényébe az áram és feszültség értékeket? Szerinted ha grafit helyett saválló lemezt használok az jó vagy teljesen hülyeség? Köszi hogy leírtad a tapasztalataidat.

Meg a képet amit küldtél, azon réz klorid oldat szerepel, de az nem rézgálic, te pedig azt írtad, hogy azzal működik, akkor most melyik a jó? Köszi a segítséget!
(#) zolika60 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Mindkettő jó, de a felszabaduló klórgáz miatt a klorid veszélyesebb.
(#) Dempsey válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Az király ha mindkettő jó. Köszi szépen. Rézgálicot venni szerintem úgy is könnyebb.

Nem tudjátok véletlenül, hogy nagyobb méretű nikkel lemezt honnan lehet beszerezni?
(#) ha9pi.feri válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Szia! Milyen a nagyobb?
(#) Dempsey válasza ha9pi.feri hozzászólására (») Márc 12, 2013 /

Hát pl egy A4-es méret.
(#) Dempsey válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Szia! Esetleg pontos receptet tudsz küldeni? Meg feszültség és áram értékeket?
(#) zolika60 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Nem tudtam, de a gugli igen.
(#) kameleon2 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Mint említettem a réznek kis feszültség is elég :Potenciál táblázat Akár egy ceruzaelemről is mehet.
A hozzászólás módosítva: Márc 13, 2013
(#) Dempsey válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Szia! Kipróbáltuk 100g rézgálic fél liter vízbe. 2V-os feszültség 200mA-es áram. Rögtön kivált a vason a réz, a szén elektróda szépen buborékolt. De a kivált réz nem marad meg a felületen le lehet törölni simán, szóval valami nem jó sajnos!

A vasnak fémtisztának kell lennie. Előtte sósavba áztasd, mosd le tiszta vízben és úgy próbálkozz.
(#) Dempsey válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Megpróbálom még ma vagy holnap köszi a segítséget!
(#) Dempsey válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Kipróbáltam, de nem marad meg rajta a réz. Holnap majd egy jó darabig fogom áztatni a sósavba és aztán újra próbálom. Az oldatról tudnál írni infót hogy mennyi rézgálic stb?
(#) oxygen válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Szia

Ez ugyan nyák furatfémezés, de az ötödik lépést ajánlanám figyelmedbe. Rétegvastagságot nem tudok mérni, de elvileg a megadott áramsűrűséggel és idővel nagyjából 20 mikron.

Már régen játszottam ilyesmivel, de emlékeim szerint telítettségig kell szórni a vízbe, ami azt jelenti, hogy amíg feloldódik addig mehet bele. Túladagolni nem lehet. Lehet, hogy az sem ártana, ha nem csapvízben, hanem desztillált vízben oldanád, bár nem hiszem, hogy ezen múlna.
(#) Dempsey válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 13, 2013 /

Akkor jól csináltam mert telítettem az oldatot. Csak az a baj hogy nem működik a dolog, de megpróbálom majd holnap még jól előmarni a vasat. Hátha megáll rajta a réz.
(#) Dempsey hozzászólása Márc 14, 2013 /

Sziasztok!
Mindent kipróbáltam, de az eredmény nulla. Ha valaki ráér és van hozzá eszköze kipróbálhatná, hogy sikerül-e neki. Ennyire nem lehetek szerencsétlen, hogy ne sikerüljön vagy mégis?
(#) kameleon2 válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szia! Polaritás rendben volt?
(#) pluto válasza Dempsey hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szia!

Egyáltalán nem vagy szerencsétlen, csak nemes egyszerűséggel így, nem működik, mint pár hozzászólással ezelőtt már említettem. Most már van rá bizonyítékod is! Hidd el, hogy először egy cink réteget kell galvanizálnod, majd utána mehet a réz.
(#) Dempsey válasza kameleon2 hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szia! Negatív volt a vasdarab pozitív a grafit.
(#) Dempsey válasza pluto hozzászólására (») Márc 14, 2013 /

Szia! Én is pont ezért kérdeztem a legelső hozzászólásomban, mert egy könyvben azt olvastam, hogy nem lehet simán az acélra felhordani a rezet, de itt többen állítják hogy fellehet. Hát felhordani fel lehet de le is jön róla.
(#) Dempsey hozzászólása Márc 20, 2013 /

Sziasztok!
Új fejlemény az acél rezezésével kapcsolatban! Kipróbáltam a következő receptet: 1 L víz; 10g rézgálic; 8ml kénsav. A rezezés folyamata a következő: a megtisztított acélt az előbb említett oldatba kell mártani pár másodpercig. Rögtön szép réteg réz lesz rajta és nem is lehet letörölni az acélról. Tehát tartósnak tűnik. Viszont én ezt a réteget szerettem volna megvastagítani a múltkori hozzászólások alapján. A módszer a következő volt: Anód= saválló lemez; katód az előrezezett acél; elektrolit=telített rézgálic oldat; feszültség 2V; áram pár mA. Eredmény: bukta, mert alapból csúnya barna volt a kirakódás és vízsugárral simán le lehetett csapatni az acélról, persze az előrezezett réteg is eltávolodott. Holnap egy másik módszerrel fogok próbálkozni. Azzal ami a Stefan Sekowski könyvbe van: 1L víz; 200g rézgálic; 25ml kénsav; két sín az anódoknak, amik megtisztított vörösréz rudak, a középső sínre a bevonandó tárgy kerül. Kíváncsi leszek sikerül-e majd.
(#) horvistvan hozzászólása Jún 3, 2013 /

Sziasztok! Kipróbáltam én is ezt a rézbevonatozást és nagyon vegyes eredményeket kaptam! Az oldat kb. 2dl 30% kénsav (akumulátor sav) és sok rézgálic volt.Volt olyan 5.8-as csavar amire nagyon szép réz bevonat került de volt olyan homokszórt vas amire az Istenért nem akart megtapadni a réz de még csak pezsegni is alig akart. Van az oldatnak "szav ideje", fel tudom még használni más nap is? Köszönöm a segítséget!!!
Következő: »»   4 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem