Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   450 / 730
(#) szamóca válasza djrolx hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Minden alapismeret nélkül, nem éri meg építeni. Ilyenkor venni érdemes. Nagyon sok gondtól kíméled meg magad, anyagilag, fizikailag, és a kapott eredményt illetőleg is.
(#) Action2K válasza djrolx hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia!
Idézet:
Mindenképpen 40cm-es mélyekkel szeretném...”

Ha megfelelő indokkal és érvekkel alátámasztod hogy miért, akkor segítek.
Amúgy nem vagyok bunkó, de, ha ezt nem tudod megválaszolni, akkor Szamóca válaszát szívleld meg.
(#) djrolx válasza Action2K hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello!

Hát egyenlőre csak 2mélyre lenne pénzem ahogy számolgattam meg minden...és a hangszórók pedig hogy miért 40esek? nem is tudom talán szép nagy és gondolom nem úgy szól mint egy 25-30centis...igaz hogy semmi ismeretem nincs még ilyen dolgokban, de ahogy elnézem az árakat jóval olcsóbb ha építem. Ha nem így van várom az indokokat.
És köszi a választ!
(#) ptesza válasza djrolx hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Mennyivel számolsz darabonként?
(#) szamóca válasza djrolx hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Olcsóbb akkor lesz, ha ipari hulladék minőségű hangszórókat, (SAL & Tsai) tákolt, taknyolt hangládába (hátul van pozdorja az istállónál) belecsavarozod, és kész. Aztán szól ahogy szól, csak dübögjön (csattogjon) "jó hangosan," mellbevágón, hogy a haverok előtt feszíthess. (meghallod behalsz olyat üt kiscsávó)
A gyárilag készültek sem mind jók, de ott megtudod hallgatni, és el tudod dönteni, mi kell neked, a kivitel minőségéről nem is beszélve. Vagy a legjobb ár-érték arányban, a használtak között találhatsz megfelelőt.
Az tervek, alkatrészek, elkészítéshez alkalmas szerszámok, készülékek, hard&szoft beszerzése, és befektetett munkaórák, messze többe kerülnek, mint egy kész hangsugárzó, a kapott lutri hangzásról (kivitelről) nem is beszélve. Pláne ha semmilyen gyakorlati, elméleti tudás nem társul a produktum elkészítéséhez, akkor szokott meglepő cajg kialakulni.
Az elsőre hihetetlenül egyszerűnek ható, dobozban egy hangszóró összeállítás, (ezt simán összecsapjuk egy délután a Karesz haverral) igencsak nehéz akkor, ha valóban jót, jól akarunk készíteni. De ennek belátásához, egy kissé el kell mélyülni a hangsugárzókészítés rejtelmeibe, és ekkor vagy elmegy a delikvens kedve egy életre tőle, ( vazze ez most tényleg ilyen bonyolult?) vagy beleszeret.
(#) Action2K válasza djrolx hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Idézet:
„miért 40esek? nem is tudom talán szép nagy

No, valamilyen ilyesmi válaszra számítottam.

Idézet:
„és gondolom nem úgy szól mint egy 25-30centis...”

Ez már valami, de ilyen alapon lehetne akár 50 centis, vagy 15-20 centis is, mert azok sem úgy szólnak, mint egy 25-30 centis.

Össze lehet tákolni 20 ezerből a 40 centissel egy ládát, de az olyan is lesz. Én 50 ezerből hoztam ki egy ládát uszkve 14-15 évvel ezelőtt. Kb 350 literes zárt rendszer, 800W terhelhetőség. A legnagyobb hangszóró "csak" 30 centis benne. E mellett van még benne két 25 centis és egy 20 centis is. Ezeknek összességében kb.2000 négyzetcenti a membránfelületük, szemben a 40 centis kb.1260 négyzetcentisével. Ez 1,6-szorosa. Na ez már tud levegőt mozgatni. Ráadásul két ilyen ládát használok. Akkoriban még nem voltak ilyen profi tervező és mérő programok. Papíron számoltunk és a "fülünkkel" mértünk. Azért a kíváncsiság kedvéért, ha jó idő lesz, lefogom mérni, hogy mit tud.

Ja, és ismételten hallgass Szamócára.
(#) Directors hozzászólása Márc 24, 2013 /

Ezt folytatnám Bővebben: Link

A mély hangszóró az egyébként nem 8 ohm lesz hanem 4.
Tanácsodat megfogadom.Egy merevítés középre elég lesz?
A hangváltót megtudnád nekem tervezni?
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) szamóca válasza Directors hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Nem olyan egyszerű az eset azért. Gondolom passzív váltáson gondolkodsz. Az érzékenysége 6dB-el magasabb a tölcséresnek, így L-Padot is kell beépíteni, plusz elég meredek vágást javasol az adatlap 18dB 2,5kHz-nél, miközben a mélyközép átvitelben meg 800Hz-től 3kHz-ig, jó kis púp látható. Persze ezen is lehet segíteni egy sávszűrő taggal, de nem lesz egyszerű a váltó.
(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Igen,passzív.
Ezért kértem meg Action2K kollégát,hogy segítsen. De ha más is tud segíteni azt szívesen fogadom.

Ez egy harmadrendű, számított váltás L pad kompenzációval.

dir.jpg

(#) Directors válasza szamóca hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Akkor ez megfelelő lesz nekem?

Ez egy kiindulási alap lehet(ne), Ha mindenképp ezt a párosítást tartod helyénvalónak, de én nem tenném össze a kettőt. Az L-Padba pl. igen nagy terhelhetőségű ellenállások kellenének, és a többi alkatelem beszerzése sem olcsó mulatság, ilyen teljesítménynél.
És a púppal még nem is foglalkoztunk. Ha ezekkel az értékekkel készítenéd el, (mint mindig a hangsugárzó készítés utolsó fázisaként) a végső bemérés során még úgy is finomítani kellene az értékeken.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Azt a púpot nagyon jól le lehet vágni egy első rendű szűrővel. 1-2 mH között valahol. Nem kellene másodrendű vágás és eléggé szépen esne.

Jó lenne ha mindkettőhöz lenne egy mért impedancia görbe a helyén. Az L-Pad-hoz.
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Ha megveszem a hangszórókat és beleépítem a dobozba majd eztán megmérném az impedanciáját akkor megtudnád nekem tervezni a hangváltót?

Ám ha nem jó ez a magas hozzá akkor tudtok egy másikat ajánlani?
(#) szamóca válasza ptesza hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

A két hangszóró párosításával van baj. Tölcséres eleve érzékeny 104.3dBje igencsak meghaladja a 98dB-es mélyközépét. A belenyomott kakaót elmelegíteni (jókora) ellenállásokon nem szerencsés.
Ráadásul az ajánlott keresztezési frekin, igen meredek vágást irányoz elő a biztonságos működéshez. Én nem párosítanám.
(#) ptesza válasza szamóca hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Sajnos ez így van. Maga a 98 dB is kiemelkedőnek számít. De a tölcséres magasak azok ilyen érzékenyek. Az viszont szinte biztos ,hogy ez egy átlagérzékenység előfordulhat ±3 dB eltérés is. A vágás és egy kis gyalulás után lehet ,hogy csak 2-3 dB kell szintezni. Ha megduplázná a mély közepeket akkor meg lehet kevés lenne. Milyen magasra gondoltál helyette?

Mod: Egy jó reflex dobozban akár 3 dB nyereség is lehet abban sávban ahol használva lesz. Így már még kisebb a különbség.
(#) Hangszoro2000 hozzászólása Márc 25, 2013 1 / 2

A párosítással semmi baj. A mélyközép nagyon "kiabál" 700Hz fölött, nem szól szépen, de nincs jobb, és hangosításnál még beleférhet.
Kiindulási alapnak inkább ezek a szűrők lesznek jók, de a csatlakoztatott tölcsértől is függ, hogy mire van szükség:
Mély: 1,0mH ferrites
Magas: 2,2µF × 330uH + 4,7R/10W × 4,7R/10W
(#) ptesza válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Kb ilyenre gondoltam én is.
(#) Directors válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Ilyen vagy ilyen tölcsért vennék.
Melyik lehet a jobb erre a célra?

Nem fog szépen szólni?
Nekem csak hangosításra kellene.
(#) Hangszoro2000 hozzászólása Márc 26, 2013 1 / 1

Ehhez a váltáshoz elég lesz a kisebb méretű tölcsér is.
Viszont a rögzítését ellenőrizni kell, hogy jó-e az ASD1001-hez.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
(#) Directors válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Oké. Akkor majd írok a boltnak,hogy megtudakoljam jó lesz-e nekem.
Egyébként a hangzással akkor lesz bármi féle bajom?(Csak mert írtad,hogy kiabál 700Hz felett.Ez mit jelent pontosan? Mit fogok észrevenni? Kevés lesz a basszus?)

Egyébként nem élőzenére lenne hanem diszkózásra.Ahogyan írtam is,kisebb kocsmákat,házibulikat hangosítanék vele.
Azt az egyet nagyon nem szeretném ha visítana mint a macska.
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Az átviteli görébén van egy nagy 5 dB -es púp 700 Hz -nél. De ezt jól lehet gyógyítani egy 1-2 mH tekercsel.
(#) Hangszoro2000 válasza Directors hozzászólására (») Márc 27, 2013 1 / 1

A hangszóró csúnyán rezonál, emiatt nem szól jól. Ezen a soros induktivitás ( "tekercs" ) vagy a különböző váltók nem tudnak segíteni, de valamennyire kiegyenlítik a különbségeket, és szerintem nem fog zavarni.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
(#) Directors válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Márc 27, 2013 /

Így már értem miről beszéltek.
Köszönöm a segítséget.
Még akkor jelentkezem majd.
(#) Szabi1 hozzászólása Márc 29, 2013 /

Sziasztok! A napokban vásároltam bagóért két darab poel smart 153p hangládát hangszórók nélkül (csak a 8" as átmérőjű hangszóró van benne)
Valakinek nincs adatja hogy milyen frekvencián van a hangváltó keresztezési pontjai, esetleg kapcsolási rajz a hangváltóról?
(#) Szabi1 válasza Szabi1 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Ezeket az adatokat tudtam meg róla: Teljesítmény(AES): 380W
Teljesítmény(PPR): 760W
Sávszélesség: 45Hz - 20kHz (-6db - +6dB)
Bemeneti érzékenység: 99dB @ 1W/1m
Max. hangnyomás: 127 dB@1m
Mélysugárzó: 15” hangszóró
Középsugárzó: 8” hangszóró
Magassugárzó: 1” kompressziós driver
Sugárzási szög: 90°H / 60°V
Crossover frekvencia: 630 Hz / 3500 Hz
Csatlakozók: 2 x Speakon
Méretek: 460 x 860 x 360 mm

A középsugárzó hátulját lefotóztam, 16 ohmos de a hang(fal)sugárzó hátulján azt irja hogy 4ohmos a hang(fal)sugárzó.

Ebben 2 darab PCB-n van a hangváltó, először egy triacos védelemmel felszerelt hangváltóval kapcsolódik a magassugárzó, ennek a LOW kimenete megy a másik PCB re ami 2 osztja a frekvenciatartományt a közép és mélyhangszórónak, ezt az írást találtam rajta: CS003-1 PROEL SPA

Megszeretném tudni hogy a mély és magas hangsugárzónak mekkora impedenciájut rakhatok be, hogy a hangváltó ne sérüljön?
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
(#) Directors válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Márc 31, 2013 /

Egy kapcsolási rajzot kérhetnék a hangváltóról,hogy mit hogyan kössek?
(#) Directors válasza Hangszoro2000 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Írtad,hogy 1,0mH ferrites tekercs kell.
Ennél nagyobb teljesítményű tekercset nem nagyon találtam. Bővebben: Link
Ez megfelelő lenne? Nem tudom mennyire számít itt a teljesítménye.
Ha esetleg tudsz másik helyet ahol belehetne szerezni a tekercset azt szívesen fogadom.
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) ptesza válasza Directors hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Ne így készíts hangváltót. Mért átvitelek vannak már. Jobb híján gyáriak. Impedanciát meg beépítve a helyén kellene ,és az alapján lehet az alkatrészek értékét meghatározni , egy szimulátorban.
(#) Directors válasza ptesza hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Ezzel akkor azt akarod mondani,hogy amíg nincs megépítve a doboz és benne a hangszórók impedanciája lemérve addig ne is foglalkozzak a hangváltó tervezésével?

Doboztervezésben esetleg kérhetném a segítségedet?
Action2K kolléga 80L reflex dobozt ajánlott. Ez megfelelő lehet? Vagy más irányt vegyek?
Van nekem itthon 2db 81mm átmérőjű és 100mm hosszú reflexcsövem. Ezeket fellehetne használni? Vagy vegyek azt is?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Következő: »»   450 / 730
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem