Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Témaindító: csonthulye, idő: Dec 10, 2005
Témakörök:
Minden alapismeret nélkül, nem éri meg építeni. Ilyenkor venni érdemes. Nagyon sok gondtól kíméled meg magad, anyagilag, fizikailag, és a kapott eredményt illetőleg is.
Szia!
Idézet: „Mindenképpen 40cm-es mélyekkel szeretném...” Ha megfelelő indokkal és érvekkel alátámasztod hogy miért, akkor segítek. Amúgy nem vagyok bunkó, de, ha ezt nem tudod megválaszolni, akkor Szamóca válaszát szívleld meg.
Hello!
Hát egyenlőre csak 2mélyre lenne pénzem ahogy számolgattam meg minden...és a hangszórók pedig hogy miért 40esek? nem is tudom talán szép nagy és gondolom nem úgy szól mint egy 25-30centis...igaz hogy semmi ismeretem nincs még ilyen dolgokban, de ahogy elnézem az árakat jóval olcsóbb ha építem. Ha nem így van várom az indokokat. És köszi a választ!
Olcsóbb akkor lesz, ha ipari hulladék minőségű hangszórókat, (SAL & Tsai) tákolt, taknyolt hangládába (hátul van pozdorja az istállónál) belecsavarozod, és kész. Aztán szól ahogy szól, csak dübögjön (csattogjon) "jó hangosan," mellbevágón, hogy a haverok előtt feszíthess. (meghallod behalsz olyat üt kiscsávó)
A gyárilag készültek sem mind jók, de ott megtudod hallgatni, és el tudod dönteni, mi kell neked, a kivitel minőségéről nem is beszélve. Vagy a legjobb ár-érték arányban, a használtak között találhatsz megfelelőt. Az tervek, alkatrészek, elkészítéshez alkalmas szerszámok, készülékek, hard&szoft beszerzése, és befektetett munkaórák, messze többe kerülnek, mint egy kész hangsugárzó, a kapott lutri hangzásról (kivitelről) nem is beszélve. Pláne ha semmilyen gyakorlati, elméleti tudás nem társul a produktum elkészítéséhez, akkor szokott meglepő cajg kialakulni. Az elsőre hihetetlenül egyszerűnek ható, dobozban egy hangszóró összeállítás, (ezt simán összecsapjuk egy délután a Karesz haverral) igencsak nehéz akkor, ha valóban jót, jól akarunk készíteni. De ennek belátásához, egy kissé el kell mélyülni a hangsugárzókészítés rejtelmeibe, és ekkor vagy elmegy a delikvens kedve egy életre tőle, ( vazze ez most tényleg ilyen bonyolult?) vagy beleszeret. Idézet: „miért 40esek? nem is tudom talán szép nagy” No, valamilyen ilyesmi válaszra számítottam. Idézet: „és gondolom nem úgy szól mint egy 25-30centis...” Ez már valami, de ilyen alapon lehetne akár 50 centis, vagy 15-20 centis is, mert azok sem úgy szólnak, mint egy 25-30 centis. Össze lehet tákolni 20 ezerből a 40 centissel egy ládát, de az olyan is lesz. Én 50 ezerből hoztam ki egy ládát uszkve 14-15 évvel ezelőtt. Kb 350 literes zárt rendszer, 800W terhelhetőség. A legnagyobb hangszóró "csak" 30 centis benne. E mellett van még benne két 25 centis és egy 20 centis is. Ezeknek összességében kb.2000 négyzetcenti a membránfelületük, szemben a 40 centis kb.1260 négyzetcentisével. Ez 1,6-szorosa. Na ez már tud levegőt mozgatni. Ráadásul két ilyen ládát használok. Akkoriban még nem voltak ilyen profi tervező és mérő programok. Papíron számoltunk és a "fülünkkel" mértünk. Azért a kíváncsiság kedvéért, ha jó idő lesz, lefogom mérni, hogy mit tud. Ja, és ismételten hallgass Szamócára.
Ezt folytatnám Bővebben: Link
A mély hangszóró az egyébként nem 8 ohm lesz hanem 4. Tanácsodat megfogadom.Egy merevítés középre elég lesz? A hangváltót megtudnád nekem tervezni? A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Nem olyan egyszerű az eset azért. Gondolom passzív váltáson gondolkodsz. Az érzékenysége 6dB-el magasabb a tölcséresnek, így L-Padot is kell beépíteni, plusz elég meredek vágást javasol az adatlap 18dB 2,5kHz-nél, miközben a mélyközép átvitelben meg 800Hz-től 3kHz-ig, jó kis púp látható. Persze ezen is lehet segíteni egy sávszűrő taggal, de nem lesz egyszerű a váltó.
Igen,passzív.
Ezért kértem meg Action2K kollégát,hogy segítsen. De ha más is tud segíteni azt szívesen fogadom.
Ez egy harmadrendű, számított váltás L pad kompenzációval.
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Ez egy kiindulási alap lehet(ne), Ha mindenképp ezt a párosítást tartod helyénvalónak, de én nem tenném össze a kettőt. Az L-Padba pl. igen nagy terhelhetőségű ellenállások kellenének, és a többi alkatelem beszerzése sem olcsó mulatság, ilyen teljesítménynél.
És a púppal még nem is foglalkoztunk. Ha ezekkel az értékekkel készítenéd el, (mint mindig a hangsugárzó készítés utolsó fázisaként) a végső bemérés során még úgy is finomítani kellene az értékeken.
Azt a púpot nagyon jól le lehet vágni egy első rendű szűrővel. 1-2 mH között valahol. Nem kellene másodrendű vágás és eléggé szépen esne.
Jó lenne ha mindkettőhöz lenne egy mért impedancia görbe a helyén. Az L-Pad-hoz.
Ha megveszem a hangszórókat és beleépítem a dobozba majd eztán megmérném az impedanciáját akkor megtudnád nekem tervezni a hangváltót?
Ám ha nem jó ez a magas hozzá akkor tudtok egy másikat ajánlani? A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
A két hangszóró párosításával van baj. Tölcséres eleve érzékeny 104.3dBje igencsak meghaladja a 98dB-es mélyközépét. A belenyomott kakaót elmelegíteni (jókora) ellenállásokon nem szerencsés.
Ráadásul az ajánlott keresztezési frekin, igen meredek vágást irányoz elő a biztonságos működéshez. Én nem párosítanám. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
Sajnos ez így van. Maga a 98 dB is kiemelkedőnek számít. De a tölcséres magasak azok ilyen érzékenyek. Az viszont szinte biztos ,hogy ez egy átlagérzékenység előfordulhat ±3 dB eltérés is. A vágás és egy kis gyalulás után lehet ,hogy csak 2-3 dB kell szintezni. Ha megduplázná a mély közepeket akkor meg lehet kevés lenne. Milyen magasra gondoltál helyette?
Mod: Egy jó reflex dobozban akár 3 dB nyereség is lehet abban sávban ahol használva lesz. Így már még kisebb a különbség. A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
A párosítással semmi baj. A mélyközép nagyon "kiabál" 700Hz fölött, nem szól szépen, de nincs jobb, és hangosításnál még beleférhet.
Kiindulási alapnak inkább ezek a szűrők lesznek jók, de a csatlakoztatott tölcsértől is függ, hogy mire van szükség: Mély: 1,0mH ferrites Magas: 2,2µF × 330uH + 4,7R/10W × 4,7R/10W
Kb ilyenre gondoltam én is.
Ehhez a váltáshoz elég lesz a kisebb méretű tölcsér is.
Viszont a rögzítését ellenőrizni kell, hogy jó-e az ASD1001-hez. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Oké. Akkor majd írok a boltnak,hogy megtudakoljam jó lesz-e nekem.
Egyébként a hangzással akkor lesz bármi féle bajom?(Csak mert írtad,hogy kiabál 700Hz felett.Ez mit jelent pontosan? Mit fogok észrevenni? Kevés lesz a basszus?) Egyébként nem élőzenére lenne hanem diszkózásra.Ahogyan írtam is,kisebb kocsmákat,házibulikat hangosítanék vele. Azt az egyet nagyon nem szeretném ha visítana mint a macska.
Az átviteli görébén van egy nagy 5 dB -es púp 700 Hz -nél. De ezt jól lehet gyógyítani egy 1-2 mH tekercsel.
A hangszóró csúnyán rezonál, emiatt nem szól jól. Ezen a soros induktivitás ( "tekercs" ) vagy a különböző váltók nem tudnak segíteni, de valamennyire kiegyenlítik a különbségeket, és szerintem nem fog zavarni.
A hozzászólás módosítva: Márc 27, 2013
Így már értem miről beszéltek.
Köszönöm a segítséget. Még akkor jelentkezem majd.
Sziasztok! A napokban vásároltam bagóért két darab poel smart 153p hangládát hangszórók nélkül (csak a 8" as átmérőjű hangszóró van benne)
Valakinek nincs adatja hogy milyen frekvencián van a hangváltó keresztezési pontjai, esetleg kapcsolási rajz a hangváltóról?
Ezeket az adatokat tudtam meg róla: Teljesítmény(AES): 380W
Teljesítmény(PPR): 760W Sávszélesség: 45Hz - 20kHz (-6db - +6dB) Bemeneti érzékenység: 99dB @ 1W/1m Max. hangnyomás: 127 dB@1m Mélysugárzó: 15” hangszóró Középsugárzó: 8” hangszóró Magassugárzó: 1” kompressziós driver Sugárzási szög: 90°H / 60°V Crossover frekvencia: 630 Hz / 3500 Hz Csatlakozók: 2 x Speakon Méretek: 460 x 860 x 360 mm A középsugárzó hátulját lefotóztam, 16 ohmos de a hang(fal)sugárzó hátulján azt irja hogy 4ohmos a hang(fal)sugárzó. Ebben 2 darab PCB-n van a hangváltó, először egy triacos védelemmel felszerelt hangváltóval kapcsolódik a magassugárzó, ennek a LOW kimenete megy a másik PCB re ami 2 osztja a frekvenciatartományt a közép és mélyhangszórónak, ezt az írást találtam rajta: CS003-1 PROEL SPA Megszeretném tudni hogy a mély és magas hangsugárzónak mekkora impedenciájut rakhatok be, hogy a hangváltó ne sérüljön? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
Egy kapcsolási rajzot kérhetnék a hangváltóról,hogy mit hogyan kössek?
Írtad,hogy 1,0mH ferrites tekercs kell.
Ennél nagyobb teljesítményű tekercset nem nagyon találtam. Bővebben: Link Ez megfelelő lenne? Nem tudom mennyire számít itt a teljesítménye. Ha esetleg tudsz másik helyet ahol belehetne szerezni a tekercset azt szívesen fogadom. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
Ne így készíts hangváltót. Mért átvitelek vannak már. Jobb híján gyáriak. Impedanciát meg beépítve a helyén kellene ,és az alapján lehet az alkatrészek értékét meghatározni , egy szimulátorban.
Ezzel akkor azt akarod mondani,hogy amíg nincs megépítve a doboz és benne a hangszórók impedanciája lemérve addig ne is foglalkozzak a hangváltó tervezésével?
Doboztervezésben esetleg kérhetném a segítségedet? Action2K kolléga 80L reflex dobozt ajánlott. Ez megfelelő lehet? Vagy más irányt vegyek? Van nekem itthon 2db 81mm átmérőjű és 100mm hosszú reflexcsövem. Ezeket fellehetne használni? Vagy vegyek azt is? A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |