Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MIG/MAG/Co2 hegesztő készülékek házilag
Lapozás: OK   110 / 276
(#) branga hozzászólása Márc 25, 2013 /

Esetleg még valakinek van tippje, hogy érdemes e felhasználni ezt az 1kw-os hipersilt, vagy inkább venni egy kisebb trafóval rendelkező bóvlit?
(#) granpa válasza branga hozzászólására (») Márc 25, 2013 /

Mint írtam érdemes megbuherálni a hipersilt is, meg a 3~út is. Jobban jössz ki árban, mintha veszel (amit magad csinálsz arról tudod is, mi az). Valószínűleg a saját anyagából kijössz.
A tárcsás tekercselés csak annyi, hogy lapos tekercseket raksz egymás mellé. Pl. a 30x20mm-es ablakba nem egymásra tekered be (4db. 30x4.5mm-est), hanem 4db. 7x20mm-es tekercset raksz egymás mellé. Jobba hűtés, és a tekercs-szimmetria.
Van olyan, hogy Bi%: na, 140A 1percig, utána 9 perc szünet; ennél jobbat tudsz csinálni!
(#) branga válasza granpa hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Köszi a bátorítást! A kilágyított leszigetelt réz fékcső szétlapítva alkalmas lenne szekundernek?
(#) dobo válasza branga hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

A kinai csodákban kb 700W-os trafók vannak gyatra anyagokból réznek álcázott alu tekercsekkel.
Ezekre rá mernek írni 120-140 A is .
De ezek sohasem tudnak 80-90 ampernál többet.
Feljavíthatóak kondizással ami sokat javít a használhatóságon és 3-4 mm -es lemezekhez tökéletes megoldás lehet.
A rézcsőjó a szekundernek de előtte számold ki befér-e az ablakba.
Ha nem lapítod el lehetne vízhűtésű trafód De ilyen kis trafókat léghűtéssel oldják meg.
A réz kb 6 x1 mm-es ami a kínain aluból van az sincs több mint 6 mm2
De a trafó régi szekunderét ha lebontod és több szálat párhuzamosan összefogsz akkor az is jó lehet.
(#) mpisti válasza granpa hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

A tárcsás tekercselésnek kizárólag a hűtésben van előnye a hagyományos egymás mellé tekert menetekkel szemben. A hátránya viszont a rossz helykihasználás,ami csak kizárólag a nagy erőátviteli trafóknál nem okoz gondot. Én semmi esetre sem javasolnám a tárcsás tekercselrendezést, mert amit nyer a jobb hűtéssel, azt elveszti a felhasználható legnagyobb huzalkeresztmetszettel. Párhuzamosan csak olyan trafókat lehet üzemeltetni, amelyeknek azonos a dropja(százalékos rövidrezárási feszültség) Két különböző anyagú trafónál ez teljességgel kizárt, így a hiperszil nem párhuzamosítható normál szilíciumlemezből készült trafóval, hanem csak hiperszillel. Természetesen emellett a trafó paramétereinek is azonosnak kell lenni. Egy kisebb Co gépbe az 1 kVA-es hiperszil is elég, ha nem akarsz egész nap dolgozni folyamatosan. Egy jól kialakított ventilátoros hűtés csodákra képes, tehát emiatt felesleges aggódni különösen akkor, ha a primerbe bele lesz építve egy olyan klixon,ami pl. 95 foknál tiltja a vezérlését a gépnek. Mellékelek egy doksit,ami dióhélyban összefoglaalja a trafók főbb tulajdonságait.

villgep.pdf

(#) granpa válasza mpisti hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Nem én akarok(még dióhéjban sem) hegeszteni CO2-val. A dongót sem értesítették, hogy nem röpképes; jegyzet 4.1.4.
A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013

Bocsi, mellément. brangának szántam. Egyébként a netre feltett jegyzetek idézéséhez nem szokták a jegyzetíró engedélyét kérni.

Nem a jegyzetről nyilatkoztam: a lényeg a dongó! Világítsd meg más szögből.

Ha arra gondolsz, hogy a hiperszil honnan tudja azt,hogy nem hiperszillel megy párhuzamosan,akkor azt kell mondjam: sehonnan. Nem az a lényeg hogy a trafó tudja-e hogy milyen a társa, hanem az, hogy a két trafón a terhelés a dropnak megfelelően oszlik el. Azonos, vagy azonoshoz közelálló dropot viszont csak azonos felépítésű és lemezanyagú trafóval érünk el. Ha ezt nem tudjuk garantálni párhuzamos üzemnél, akkor az a trafó amelyiknek kisebb a rövidzárási feszültsége az túlterhelődik, tehát leég, míg a másik még a névleges teljesítményét sem érte el. Azt hiszem érthetően fogalmaztam dongó ügyben..

Jól mondod amit mondasz; de ha én tekerem a trafót (mert a kollégának át kell tekercselnie a trafóit), akkor az olyan egyforma lesz mint a Nyúlsz..!És a dongó vidáman repül, a szakirodalom szerinti +/- 10%-on (ami nálam 1-2%) belül.
(#) branga hozzászólása Márc 26, 2013 /

Köszönöm a segítséget mindkettőtöknek! Sajnos az Mpisti által belinkelt oldal meghaladja az én tudásom a bonyolultsága miatt. Olvastam, hogy szükséges fojtó is. Ennek megfelelne ha szétbelezek egy 4-500w-os biztonsági leválasztótrafót és annak a vasára tekercselem? A főtrafó primerhez soronként illik szigetelni, vagy helytakarékosság végett elhagyható? Esetleg egy egyszerű, kipróbált utánépíthető szekunderköri szabályzással tudnátok segíteni? Átnyálaztam a fórumot a szabályzókról de mind "küzdelmi" stádiumban van még.
(#) kissadam válasza branga hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Szia!
Kimenetre fojtónak tudok 4-500W-os EI magot, azért ne belezz szét egy jól működő trafót, ha érdekel privátban keress meg. Szekunder oldali szabályzással éppen küzdök, kétféle kapcsolással is, remélem hamarosan sikerül beszámolni működőképes verzióról.
(#) granpa válasza branga hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

A 4-500w-os biztonsági trafó ugyan alul van méretezve, de nem ennyire (hogy ide túlméretezve elég legyen); tehát felejtős. Megírtuk: mind a két trafód alkalmas lenne kb. 100A-es CO2-höz. Igaz kicsit küzdeni kell velük, de megéri.
A hegesztő trafó szabályzása témában 'Acces Denied' kolléga kiforrott, kiváló szabályzás(oka)t mutat be, érthetően, egyszerűen elmagyarázva. A Rádiótechnika (vagy Ezermester) már nagyon régen leírt egy-két jó szabályzást szintén (ha lesz érkezésem, megkeresem, és bemásolom újra; de az nem hamar lesz, inkább keresd meg; fenn van a fórumon).

Tudod, a puding próbája az evés, -tartja a közmondás. A trafóknak a munkagörbéje nem lineáris, ahhoz hogy lineáris legyen, csak nagyon kicsi gerjesztéssel mehetne-lásd feszültségváltók és áramváltók. A hipersil és a sima szilíciumlemez jelentősen különbözik egymástól, mint kivitelében mint anyagában. Tehát a különböző munkapontoknál jelentősen eltérő viselkedést mutatnának, arról nem is beszélve hogy a különböző anyagú vasmag miatt fellépő gerjesztettségi állapoteltolódás feltehetőleg némi fáziseltolódást is okozna. De mindez talán nem okozna akkora problémát, ha a trafót nem zárlati viszonyok között üzemeltetnénk.
A megoldás inkább az lenne,ha a szekundert vezérelt egyenirányitók után kötnénk össze,és a vezérlési szögek közti különbség a trafók dropjánaak arányában lenne beállítva. Ezzel a módszerrel elérnénk azt,hogy különböző teljesítményű trafók teljesítménye vektorosan összegezhető lenne.
(#) branga válasza granpa hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Fojtónak gondoltam a biztonsági trafó vasát(állítólag a betonvas is jó). Valamelyik RT évkönyvben valóban van komplett, viszonylag jól után építhető szekunder köri szabályzás leírása de az pálcás trafóhoz való. Több primerköri szabályzó is napvilágot látott a lap hasábjain , mind az RT, mind a HE hasábjain,de azt hanyagolnám. Szekunderköri co2-hoz szabályzót viszont sem ezen lapokban, sem máshol nem találtam, de még keresgetek.
(#) mpisti válasza branga hozzászólására (») Márc 26, 2013 / 1

A betonvas nem igazán jó mert magas széntartalmú acél, emiatt hajlamos a felmágneseződésre. A kilágyított A34 acél viszont megfelel a célnak, több (magyar) gyártó gépében is láttam 50 mm átmérőjű köracélból fojtó vastestet. De én inkább a trafólemeznél maradok...
(#) granpa válasza branga hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Bocs, figyelmetlen voltam; fojtónak (is) kiváló a biztonsági trafó vasa, de bármely másé is, megfelelő méretezéssel.

"Igaz-igaz, mintha csak magam mondtam volna". Te már a végkifejletnél tartasz, én nem mentem ennyire előre (el sem kezdődött a projekt). De hát egyenárammal hegesztünk, ergo a vége(összehangolás) lelőve. Amúgy meg rövidzár közeli állapotban dolgozik, ide kell méretezni (de hol van az még?).

(#) erbe válasza mpisti hozzászólására (») Márc 26, 2013 /

Van egy lehetőség. Sorbakapcsolni a trafókat fele-fele szekunderrel. Sokkal jobban kiegyenlíti az eltéréseket, mint párhuzamos kötés esetén.
(#) chiefyeager hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok!

Szerintetek egy 3KVA-es EI mag elég lehet egy kisebb CO hegesztőhöz? A vasmagjának külmérete: 18cm magas, 20 széles és 10cm magas. Tudom hogy elég karcsú, de egy nagyon jó tulajdonsága azért lenne: 200-250V primer feszültség 5V-os lépésekben ki van vezetve...
(#) granpa válasza chiefyeager hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Akár egy komolyabbhoz is!Tehát összesen 28 cm magas, de milyen vastag?
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) feco0918 hozzászólása Ápr 1, 2013 /

Sziasztok
44cm2 hipersil trafóra számoltam ezeket a menetszámokat:
primer 230V 140+5x14 menet, szekunder 30-20V 20 menet.
Co2 hegesztöhöz így jó lenne. (4db colorstar tv trafó)
A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
(#) granpa válasza feco0918 hozzászólására (») Ápr 1, 2013 /

Jónak látszik, de bele fog férni az ablakba, a kellő keresztmetszettel?
(#) dobo hozzászólása Ápr 2, 2013 /

Sziasztok.
Jó pár hónapja volt itt szó a tűzoltókészülék mint co palack felhasználásáról.
Akkor ingyen szereztem 2 db-ot .
Jó régi co oltó készülék de rá is volt az eggyikre írva hogy rossz.
Ma kifogyott a nagy palackom és gondoltam kipróbálom milyen vele dolgozni.
A reduktor tökéletesen ráillik a nyakára és a rosszal próbáltam ki .
Csodák csodájára volt benne 30 bár.
És a használatnak a trükkje az hogy fejjel lefelé kell fellógatni valahová a műhelyben és úgy kell használni. Ha nem így teszünk akkor a reduktor iszonyatosan lefagy.
Fejjel lefelé is lefagy az elején de fél nap után már nem deresedett ujra be.
Mostmár gondolom a palackban is van annyi hely hogy gázzá alakuljon a folyékony co.
A nyomás így este is 30 báron állt és a készülék ravaszának a kibiztosító pöckével lehet elzárni illetve megnyítni a palackot .
A lényeg hogy működik és mostmár nem kell a 100kg-os palackot cipelnem .
(#) nyekk válasza dobo hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Üdv,Én már évek óta,tűzoltó palackot használok(5kg),csak az enyém csavaros,szóval zárható mint a nagy palackok,azt mondják a titok nyitja lefagyás ellen ,a cső eltávolítása,ami a palackban van,persze ehhez szét kell szedni,üres állapotban.Valószínű én már így vettem,cső nélkül,mivel nem szokott lefagyni,megjegyzem minimálisra van állítva a nyomás,épp csak hallani a kiáramló gázt a pisztoly végén.
(#) dobo válasza nyekk hozzászólására (») Ápr 2, 2013 /

Ígen így gondolom én is hogy a búvárcsövet ki kell szedni belőle.
A másik palack az nekem is csapos azzal egyszerübb lesz az elzárás.
Végül is nagy palackról fogom tölteni őket illetve eggyet mert a másikat meghagyom oltókészüléknek. Nem árt ha van a háznál.
Hány bárt szoktál bele engedni?
A hozzászólás módosítva: Ápr 2, 2013
(#) nyekk válasza dobo hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Nem én szoktam tölteni,nálunk megtöltik.Hogy őszinte legyek ,néztem már ,de most meg nem mondom hány bár szokott lenni,azt tudom,hogy 5kg Co2 megy bele,mérni szokták.Ha minden ok,akkor 2,5-3 tekercs 5kg -os drótot ki szokott bírni, egy töltés.Nagy palackból töltik át,van valami kis kézi pumpa,amivel át tudják tölteni.Még egy saját tapasztalat,a Messer reduktorai kiválóak,ami a lefagyást illeti,a cégben 20 L/perc gáz átfolyást kérnek,ezek nap hosszat használva sem fagytak le soha.
(#) mpisti válasza nyekk hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

20l/perc? Hány Amper a hegesztőáram, talán 700-800A ?
Csak azért, mert 400-500A hegesztőáram mellett 14-15l/perc beállítás elég kellene hogy legyen. A lefagyás nem a reduktor gyártójától függ, hanem attól,hogy a reduktor tartalmaz-e beépített fűtőbetétet vagy nem? Ha nem tartalmaz, akkor lefagy, bármilyen gyártmányú legyen. A lefagyást egyébként a nyomáscsökkenés következtében bekövetkező expanzió okozza. Ez bekövetkezik minden olyan csővezetéken, amelyikben szénsav áramlik,és akár irányváltoztatás,akár keresztmetszet növekedés miatt a gáz expandálni tud. Ez az expanzió hőelvonással jár, a hőelvonás pedig jegesedéssel.Persze,ha kevert gázzal dolgoztok, akkor nincs lefagyás. Egyébként a szénsav palackokban kb. 40 bar nyomás van.
A hozzászólás módosítva: Ápr 3, 2013
(#) dobo válasza nyekk hozzászólására (») Ápr 3, 2013 /

Ma már egyáltalán nem fagyott le a reduktor.
Tegnap szerintem az elején folyékony co jutott a reduktorba és azért fagyott le.
A reduktor egy ipari Fronius
Gondolom ez is megteszi
A töltésnek utánna járok ha nem muszály nem kinlódnék vele ithol.De ha kell meg tudom oldani.
Ritkán használom a gépet de akkor nagyon (pótkocsi felújítás )
Ha sikerül töltetnem a nagy palackot el is adom.
Következő: »»   110 / 276
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem