Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Miért nem használsz potmétert? Szépen beállíthatod vele a háttérvilágítást és a kontrasztot is.
Sziasztok. Műveleti erősítőnél, aszimmetrikus táplálás esetén lehet invertáló módban használni? Negatív feszültségből szeretnék pozitívat.
Szia!
Ezt fejtsd ki bővebben. Mit jelent az, hogy negatív feszültségből pozitívat? Milyen ponthoz képest negatív vagy pozitív?
Sziasztok
Egy elméleti kérdésem lenne, a mellékelt képen lévö kapcsolásnál meg tudom azt csinálni hogy a tápellátás folyamatos de ha nincs átfolyo áram (100mA-alatt) akkor a led világit viszont ha nagyobb akkor nemvilágit. A rajzon nem biztos hogy jo a led illetve a dioda iránya de a lényeg bennevan. 12V-nál sacc mekkora ellenállás kelhet? A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Hello! "de ha nincs átfolyo áram (100mA-alatt)" De jó ez a kettősnek tűnő tagadás.. Mer ez szerint, ha 100mA felett van.. Vagy azt szeretted volna írni, hogy ha az áram 100mA alatt van.. Ezt szeretnéd? üdv!
Ok igazad van. Azt szeretném hogyha az átfolyo áram lecsökken 100mA alá akkor kapcsolja ki a ledet.
Olvasgatom a szűrési lehetőségeket.
Melyik a jobb a pc "zavartalanitására" hogy a plazmavágó zaja ne zavarja be? Gyűrün áttekert vezettékel?? - Vagy az átmenő ,összepattintható? Váltó és egyen feszre is alkalmazhatóak ezek,mennyire védenek a zavar tüskéktől ?? A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
Hello! Pld. így. De az egy tranyó, és "kikapcsolás" kicsit erős.. üdv!
Hello!
Mekkora energia rejtőzhet egy szárazelemben? Hasonló, mint egy 1,2V-os akkucellában?
Szia! A műveleti erősítőt 5V-ról hajtanám. A feszültség a gnd-hez képest -1V értékű. Ezt szeretném a gnd-hez képest plus-ba invertálni.
Hello! Azt lehet olyan IC-vel, melynek bemenete lemehet a GND-re. üdv!
Sziasztok!
Megoldódott a keverőpultos probléma. Valóban AC volt és nem DC, csak éppenséggel ez sehol nem volt feltüntetve a keverőn. Elnézést kérek hogy raboltam az időtöket .
Szeretnék kérni egy kis segítséget egy 3mm fehér led-del kapcsolatban.
Ha jól értem az adatlapját, akkor max 5V és max 25mA mehet rá, ettől feljebb már csak a kukát diszítheti. A "Typ" feszültség 3,5V. Mivel az angolom nem a legjobb, a kérdésem az lenne, ez elvileg a nyitó feszültség? Vagy ha nem akkor mi?
Igen az a nyitófeszültség. Az 5V a záróirányú. Tehát úgy kell belőni, hogy 25mA mellett 3,5V maradjon a lednek. Ha a tápod 5V akkor 5-3,5=1,5V; 1,5V:0,025A=60Ohm. Ez a minimális ellenállás 5V-on.
Köszönöm, ezeket már kihámoztam a fórumból, csak a nyitó feszültség e az ami az adatlapon van abban nem voltam biztos.
3 led lesz sorba kötve, eléjük ellenállás, és ilyen egységekből lesz 10 párhuzamosan. Ha jól tudom a nyitó feszültségre számoljak rá 0,2V-ot. Ha PWM el szeretnék fényerőt szabályozni majd, akkor 0,2V helyett számoljak mondjuk 0,6-0,8V-ot rá vagy marad az alap és annak csökkentem a fényerejét? Mennyivel csökken a az élettartam ha 3,7V helyett 4-4,2V megy rá?
Olyan kérdésem lenne, hogy van a képen látható inverter. Ez egy scannerből lett kiszerelve, és a hozzá tartozó cső 253mm hosszú volt. Használhatom én ezt nagyobb csőhöz is gond nélkül? Amihez kellene 385mm hosszú LCD monitor csöve.
LED meghajtásához az áramot kell korlátozni. Ha korlátozod az áramot, akkor a LEDre mindig nyitófeszültségnyi jut, a többi az előtétellenálláson, vagy áramgenerátoron marad. Ha PWM szabályzást csinálsz, akkor is a maximálisan megengedett áram alatt kell maradni.
Ha ellenállás nélkül kapja a magasabb feszültséget, nagyon-nagyon sokkal csökken az élettartam.
Sziasztok!
Remélem jó a témakör választás. Adott egy relé (12V) ami jelenleg reed csővel és mágnessel van meghajtva. Ezt le szeretném cserélni a lehető legegyszerűbb módon egy optikai meghajtásra. Például foto tranzisztor és egy adó. A problémám, mivel nem vagyok elektronikai guru, hogy milyen komponenseket válasszak és esetleg egy egyszerű bekötési rajz is jól jönne. Inkább a tranzisztornál van gondom mert nem tudom melyik lehet képes magában egy relé kapcsolására. A csatolt kapcsolás szerintem jó lenne csak nem szeretném fűrészelgetni a 2N3055-öt. Tehát ennek a helyére kellene valami. A fényforrás lehetne egy infra LED (jó lenne ha "láthatatlan" lenne). A BD137 ahogy én látom erre a célra szintén megfelelne. Köszönöm
Nem nagyon vagyok otthon ezekben a témákban, ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy raspberrym és ha usb-és vinyót rakok rá meg se nyekkenti azt. Amúgy meg szépen kegyeg. A tápellátást egy 1200 mA-es adapterről oldottam meg. Viszont van egy régi asztali dvd lejátszóm aminek működőképes a tápja és azzal szeretném helyettesíteni. Van rajta 5 V-os kimenet, viszont azt nem látom rajta, hogy mekkora a teljesítmény. Annyit tudok, hogy van egy 2.5 A-es biztosíték benne. Két kép a tápról: http://kepfeltoltes.hu/130408/IMG_20130408_134301_www.kepfeltoltes.hu_.jpg http://kepfeltoltes.hu/130408/IMG_20130408_134443_www.kepfeltoltes.hu_.jpg A legnagyobb adapter amit lehet hozzá rendelni az 10,5W 2x5V 2,1A Szerintetek ezzel lehet helyettesíteni anélkül hogy kinyírnám a raspi-t? Köszi a válaszokat!
Hello! Egy optokapu kiegészítve egy tranyóval. De azt is tudni kell, mikor húzzon a relé. Amikor eltakarod a kapunál a rést, vagy amikor átvilágít a Led. Nem mindegy a távolság sem, amit áthidalnál a kapuval. Tápfesz relé árama stb.
De az sem biztos, hogy a Reed és relé helyett az opto jó választás. Érzékeny koszra, külső fényre stb. Biztos, hogy ezek nem számítanak az alkalmazásnál? üdv!
Sziasztok
Kaptam egy solár telefontöltőt,de nincs rajta olyan visszajelzés, hogy mennyi a töltöttségi szintje. Tudom, hogy 2600mAó a teljesítménye, és 5,5V-ot ad le.Milyem módon tudnám legegyszerűbben megoldani, hogy legalább a 25,50,75%-ot jelezze vissza egy led? Köszönöm a segítséget. Üdv,Csupasz
Ez nem a tolto feladata, hanem a telefone.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
A telefon a saját töltöttségét mutatja, de én a töltőére vagyok kíváncsi, mert abban a solar egy 2600mAó akksit tölt.Annak mennyi a töltöttségi szintje?
Sziasztok! Segítséget kérnék LED-ekkel kapcsolatban. Nagy mennyiségben vásárolnék LED-eket- Ebay-en nézegettem őket, és a következőket találtam: 160 fokos betekintésű szögű és a 120 fokos
A feltüntetett értékeket nézve kicsit csodálkoztam, mert a 160-asnál nagyobb mcd érték van megadva, mint a 120-asnál. Ez normális, vagy csak elírás? Mennyire fényesek ezek? |
Bejelentkezés
Hirdetés |