Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1965 / 3985
(#) blackdog válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Miért nem használsz potmétert? Szépen beállíthatod vele a háttérvilágítást és a kontrasztot is.
(#) vicsys válasza blackdog hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Egy potival?
(#) blackdog válasza vicsys hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Értelem szerűen 1-1 potival.
(#) mrobi hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok. Műveleti erősítőnél, aszimmetrikus táplálás esetén lehet invertáló módban használni? Negatív feszültségből szeretnék pozitívat.
(#) kadarist válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia!
Ezt fejtsd ki bővebben. Mit jelent az, hogy negatív feszültségből pozitívat? Milyen ponthoz képest negatív vagy pozitív?
(#) Kovabe hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok
Egy elméleti kérdésem lenne, a mellékelt képen lévö kapcsolásnál meg tudom azt csinálni hogy a tápellátás folyamatos de ha nincs átfolyo áram (100mA-alatt) akkor a led világit viszont ha nagyobb akkor nemvilágit. A rajzon nem biztos hogy jo a led illetve a dioda iránya de a lényeg bennevan. 12V-nál sacc mekkora ellenállás kelhet?
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013

trans.png

(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Hello! "de ha nincs átfolyo áram (100mA-alatt)" De jó ez a kettősnek tűnő tagadás.. Mer ez szerint, ha 100mA felett van.. Vagy azt szeretted volna írni, hogy ha az áram 100mA alatt van.. Ezt szeretnéd? üdv!
(#) Kovabe válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Ok igazad van. Azt szeretném hogyha az átfolyo áram lecsökken 100mA alá akkor kapcsolja ki a ledet.
(#) pitybull hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Olvasgatom a szűrési lehetőségeket.
Melyik a jobb a pc "zavartalanitására" hogy a plazmavágó zaja ne zavarja be?

Gyűrün áttekert vezettékel?? - Vagy az átmenő ,összepattintható?
Váltó és egyen feszre is alkalmazhatóak ezek,mennyire védenek a zavar tüskéktől ??
A hozzászólás módosítva: Ápr 7, 2013
(#) proli007 válasza Kovabe hozzászólására (») Ápr 7, 2013 / 1

Hello! Pld. így. De az egy tranyó, és "kikapcsolás" kicsit erős.. üdv!
(#) SKY hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Hello!
Mekkora energia rejtőzhet egy szárazelemben? Hasonló, mint egy 1,2V-os akkucellában?
(#) kendre256 válasza SKY hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

(#) mrobi válasza kadarist hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia! A műveleti erősítőt 5V-ról hajtanám. A feszültség a gnd-hez képest -1V értékű. Ezt szeretném a gnd-hez képest plus-ba invertálni.
(#) proli007 válasza mrobi hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Hello! Azt lehet olyan IC-vel, melynek bemenete lemehet a GND-re. üdv!
(#) mrobi válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 7, 2013 /

Szia! Értem. Köszönöm a segítséget!
(#) Csiga42 hozzászólása Ápr 7, 2013 /

Sziasztok!
Megoldódott a keverőpultos probléma. Valóban AC volt és nem DC, csak éppenséggel ez sehol nem volt feltüntetve a keverőn. Elnézést kérek hogy raboltam az időtöket .
(#) Hilo hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Szeretnék kérni egy kis segítséget egy 3mm fehér led-del kapcsolatban.
Ha jól értem az adatlapját, akkor max 5V és max 25mA mehet rá, ettől feljebb már csak a kukát diszítheti.
A "Typ" feszültség 3,5V. Mivel az angolom nem a legjobb, a kérdésem az lenne, ez elvileg a nyitó feszültség? Vagy ha nem akkor mi?
(#) mps válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 8, 2013 / 1

Igen az a nyitófeszültség. Az 5V a záróirányú. Tehát úgy kell belőni, hogy 25mA mellett 3,5V maradjon a lednek. Ha a tápod 5V akkor 5-3,5=1,5V; 1,5V:0,025A=60Ohm. Ez a minimális ellenállás 5V-on.
(#) Hilo válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Köszönöm, ezeket már kihámoztam a fórumból, csak a nyitó feszültség e az ami az adatlapon van abban nem voltam biztos.
3 led lesz sorba kötve, eléjük ellenállás, és ilyen egységekből lesz 10 párhuzamosan.
Ha jól tudom a nyitó feszültségre számoljak rá 0,2V-ot.
Ha PWM el szeretnék fényerőt szabályozni majd, akkor 0,2V helyett számoljak mondjuk 0,6-0,8V-ot rá vagy marad az alap és annak csökkentem a fényerejét? Mennyivel csökken a az élettartam ha 3,7V helyett 4-4,2V megy rá?
(#) Gabó hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Olyan kérdésem lenne, hogy van a képen látható inverter. Ez egy scannerből lett kiszerelve, és a hozzá tartozó cső 253mm hosszú volt. Használhatom én ezt nagyobb csőhöz is gond nélkül? Amihez kellene 385mm hosszú LCD monitor csöve.
(#) Lvone válasza proli007 hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Köszi!

Közben nekiálltam csinálni egyet magamnak máshogy. TL074(4 csatorna van), meg egy -5v tápic, és kész is. És hogy ne legyen egyszerű, -2.4- -5V-ig jöhet bármi, úgyhogy szorozhatom fel a TL074-el, meg zeener.

És egyből egy TL074-es kérdés: ok, nem ide, de azt hova írhatom?
(#) reloop válasza Lvone hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

(#) nedudgi válasza Hilo hozzászólására (») Ápr 8, 2013 / 1

LED meghajtásához az áramot kell korlátozni. Ha korlátozod az áramot, akkor a LEDre mindig nyitófeszültségnyi jut, a többi az előtétellenálláson, vagy áramgenerátoron marad. Ha PWM szabályzást csinálsz, akkor is a maximálisan megengedett áram alatt kell maradni.
Ha ellenállás nélkül kapja a magasabb feszültséget, nagyon-nagyon sokkal csökken az élettartam.
(#) ssupecharger hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Sziasztok!

Remélem jó a témakör választás.

Adott egy relé (12V) ami jelenleg reed csővel és mágnessel van meghajtva. Ezt le szeretném cserélni a lehető legegyszerűbb módon egy optikai meghajtásra. Például foto tranzisztor és egy adó. A problémám, mivel nem vagyok elektronikai guru, hogy milyen komponenseket válasszak és esetleg egy egyszerű bekötési rajz is jól jönne. Inkább a tranzisztornál van gondom mert nem tudom melyik lehet képes magában egy relé kapcsolására. A csatolt kapcsolás szerintem jó lenne csak nem szeretném fűrészelgetni a 2N3055-öt. Tehát ennek a helyére kellene valami. A fényforrás lehetne egy infra LED (jó lenne ha "láthatatlan" lenne). A BD137 ahogy én látom erre a célra szintén megfelelne.

Köszönöm

fototr.gif

(#) Bereth hozzászólása Ápr 8, 2013 1 /

Nem nagyon vagyok otthon ezekben a témákban, ezért szeretném a segítségeteket kérni.
Van egy raspberrym és ha usb-és vinyót rakok rá meg se nyekkenti azt. Amúgy meg szépen kegyeg. A tápellátást egy 1200 mA-es adapterről oldottam meg. Viszont van egy régi asztali dvd lejátszóm aminek működőképes a tápja és azzal szeretném helyettesíteni. Van rajta 5 V-os kimenet, viszont azt nem látom rajta, hogy mekkora a teljesítmény. Annyit tudok, hogy van egy 2.5 A-es biztosíték benne. Két kép a tápról:

http://kepfeltoltes.hu/130408/IMG_20130408_134301_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130408/IMG_20130408_134443_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A legnagyobb adapter amit lehet hozzá rendelni az 10,5W 2x5V 2,1A
Szerintetek ezzel lehet helyettesíteni anélkül hogy kinyírnám a raspi-t?
Köszi a válaszokat!
(#) proli007 válasza ssupecharger hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Hello! Egy optokapu kiegészítve egy tranyóval. De azt is tudni kell, mikor húzzon a relé. Amikor eltakarod a kapunál a rést, vagy amikor átvilágít a Led. Nem mindegy a távolság sem, amit áthidalnál a kapuval. Tápfesz relé árama stb.
De az sem biztos, hogy a Reed és relé helyett az opto jó választás. Érzékeny koszra, külső fényre stb. Biztos, hogy ezek nem számítanak az alkalmazásnál? üdv!
(#) Csupasz hozzászólása Ápr 8, 2013 /

Sziasztok
Kaptam egy solár telefontöltőt,de nincs rajta olyan visszajelzés, hogy mennyi a töltöttségi szintje.
Tudom, hogy 2600mAó a teljesítménye, és 5,5V-ot ad le.Milyem módon tudnám legegyszerűbben megoldani, hogy legalább a 25,50,75%-ot jelezze vissza egy led?
Köszönöm a segítséget.
Üdv,Csupasz
(#) bbalazs_ válasza Csupasz hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

Ez nem a tolto feladata, hanem a telefone.
A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
(#) Csupasz válasza bbalazs_ hozzászólására (») Ápr 8, 2013 /

A telefon a saját töltöttségét mutatja, de én a töltőére vagyok kíváncsi, mert abban a solar egy 2600mAó akksit tölt.Annak mennyi a töltöttségi szintje?
(#) Mdavid hozzászólása Ápr 9, 2013 /

Sziasztok! Segítséget kérnék LED-ekkel kapcsolatban. Nagy mennyiségben vásárolnék LED-eket- Ebay-en nézegettem őket, és a következőket találtam: 160 fokos betekintésű szögű és a 120 fokos
A feltüntetett értékeket nézve kicsit csodálkoztam, mert a 160-asnál nagyobb mcd érték van megadva, mint a 120-asnál. Ez normális, vagy csak elírás? Mennyire fényesek ezek?
Következő: »»   1965 / 3985
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem