Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Elméleti elektronika (kérdések)
Sziasztok !
Arra lennek kivancsi , hogy ohm-osan lezart transzformator eseten az impedancia hogyan alakul. Pl. adott egy 1:2 menetszam attetelu tr. amelynek a primer impedanciaja (Xlp, nyitott szekunder eseten) = 8 ohm. Ha lezarom a szekunder oldalt 50 ohmmal, a primer oldalra az attett impedancia attetel negyszetszerese lesz, ami 2^2*50 ohm = 200 ohm. Namost ez parhuzamosan kerul az elozo 8 ohmmal es az adja az eredo impedanciat ? Vagyis akkorara kell valasztani a primer tekercs impedanciajat, hogy elhanyagolhato legyen az attett impedanciahoz kepest? Udv. Szabi
Minden kérdésedre választ kapsz, ha lerajzolod a transzformátor helyettesítő képét, és ezzel, ill. a valós üzemi körülményeket is figyelembe véve számolsz.
A primer oldalra áttranszformált szekunder oldali ellenállás, (vagy ált. esetben impedancia) párhuzamosan kapcsolódik a primer tekercs impedanciájával, tehát annak megfelelően befolyásolja a frekvencia menetet. Ha azt szeretnéd, hogy ne legyen befolyásoló tényező, akkor a primer tekercs impedanciájának jóval nagyobbnak kell lennie, mint az áttranszformált impedancia az adott frekvencia sávban.
Es bifilaris tekercseles eseten hogy alakul ? Nem nagyon talaltam informaciot azzal kapcsolatosan.
A bifiláris tekercselés kifejezést az indukció mentes tekercselésre szoktuk használni.
Ha a két szállal tekert tekercselésre gondolsz, (bár ezt is nevezhetjük bifilárisnak, de nem szoktuk) annak csak annyi a szerepe, hogy a két tekercs szoros csatolása révén csökken a szórt induktivitás, és természetesen a szimmetria is jelentősen javul. Az áttételre hatása nincsen, az csak a menetszámok arányától függ. A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2013
A szellessavu trafokra gondolok , mint pl ez itt:
Bővebben: Link
Helotok
55 V meresnel a tartomany 100,000V >> tovabb nem tudom hogy kene,hogy lessz a : % of reading + % of range a range mivel a 100,000V a vessző után 3 drb szamjegy lehet ezert 0,001 % lessz a range a reading az nem tudom mi lessz, mi lehet http://i.imgur.com/NOgzi5J.png
Egy kérdést, csak egy helyre tegyél fel! Szabályzatban le van írva.
Sziasztok!
Adott ez a kapcsolás. Amit tudni kell róla, hogy a Ra=Rb=Rc=Rd=Re=Rf=R , valamint szándékosan nincsenek a csatlakozások megadva. a)Mennyi az eredő ellenállás? (Re=?) b)Melyik izzó világít legerősebben? Melyik izzóra nem jut feszültség?
Az a D-re menő három vonal kicsit bizonytalanná tesz :S
Annyi segítséget mondott a tanár úr, hogy a D nem fog világítani, de más nem tudok én sem, ezért kell a segítség...
Még egyszer leellenőriztem, így van a füzetembe is rajzolva...
A rajzot kijavítva, hogy D ne világítson A fog a legerősebben világítani. Eredő ellenállás 1,6R.
R eredő= (((RxR)+R)xR)+R A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
Hohó! Köszi, de lehetne részletesebben, mi miért, hogy hogyan?
Idézet: „Még egyszer leellenőriztem, így van a füzetembe is rajzolva...” Ülj le fiam, egyes.
Hurokáramok módszerével felírod, és kijön
Vagy végigjátszadozod és logikázva kiszámolod és úgy is ugyanannak kell kijönnie, akár még számolási gyakorlatnak is jó lehetez ez így és ilyen sorrendben...
Köszönöm a pozitív segítséget, akitől jött.
A hozzászólás módosítva: Márc 23, 2013
Sziasztok!
Ha a mai nap folyamán feltöltök egy pár oldal, egyszerű középiskolai fizika feladatokat, akkor lesz olyan kedves kolléga aki átnézi, és a hibákat leírja? Nem bonyolult feladatok, ellenállás, áram, feszültség stb.-vel kapcsolatosak..
Köszönöm,most esek neki a másik felének..
Kész vagyok, elkezdtem feltölteni a képeket, de mivel lassú a netem kitudja mikorra lesz kész. 8kor leszek gépközelben, akkor belinkelem a képeket.
Üdv!
Csak rossz minőségben tudom feltölteni, remélem így is jó lesz...
A legtöbb feladat tudtommal jó, a sárgával kijelölt feladatok (feladatlapokon meg a bekarikázottak) azok, amelyeket nem tudtam megcsinálni, vagy szerintem rossz.
Sziasztok!
Van itt még egy, az 5-ös papír, amelyen a 4-es feladatot nem tudtam megcsinálni abszolút, valamint a többi egyáltalán nem biztos, hogy jó, mert magamtól vannak megoldva, nem a suliban... Kérlek Titeket, minél előbb segítsetek!!!
1-es és 2-es feladat megoldása és eredménye jó.
3: - elfelejtetted beleszámolni az áramkörbe a belső ellenállást is. Pedig az is befolyásolja a kialakuló áramot. Máskülönben, az volt a kérdés, hogy mekkora áram folyik át az ellenállásokon. Tehát célszerű úgy megválaszolni a kérdést, hogy megadod minden egyes áram értékét, a különböző értékű ellenállások esetén Többi feladatot még nem ellenőriztem.
Köszönöm szépen a megoldásokat! Rendes vagy!
Ha van időd, akkor nézz már rá a többire is, meg ha valaki még ráér, az nézze már meg kérem a tegnapi feladatoknál legalább a bekarikázottakat, mert a többi elméletileg jó kéne, hogy legyen...
Szia,
az 5-ös lapon lévő négyes feladattal kapcsolatban, ott kezdődik a dolog, hogy a rajz nem lentebb, hanem mellett van Elsőként is vonjuk össze amit lehet: - Sorban van két 12V-os feszültség generátor. Az ugye egszer 24V. - Sorban van vele 1 Ohm meg 2 Ohm, az összesen 3 Ohm - Lent is van sorban 4 Ohm és 5 ohm sorosan, az 9 Ohm. Akkor innentől kezdve van két ideális feszültség generátorod és három ellenállásod. Éa a szuperpozíció tételét alkalmaznám a helyedben, azaz: - Kikapcsolom a az alsó feszültség generátort és rövidzárral helyettesítem. Ekkor egy 24 V-os feszültség generátor dolgozik 3 Ohm-on keresztül a párhuzamosan kapcsolt 3 Ohm és 9 Ohm-ra. Mindhárom ágra így már ki tudod számolni az áramokat. - Kikapcsolom a fenti feszültség generátort (ugyanúgy rövidzárral helyettesíted), és bekapcsolod a lenti 12V-os feszültség generátort. Ekkor a 12 V-os generátor fog 9 Ohm-on keresztül dolgozni a két párhuzamosan kapcsolódó 3 Ohm-ra. Ismét kiszámolod az egyes ágakon az áramokat. - Ezután már csak polaritáshelyesen össze kell adogatni őket.... Utólagos engedelmeddel, a végeredményt nem adom meg, De ez alapján símán meg kell tudnod oldani. Hajrá A hozzászólás módosítva: Ápr 8, 2013
4.sz. a:Ohm tv.:R=U/I
b.:ismét Ohm tv.:U=RxI c: ez a kérdés nem egyértelmű, de csak kétféle megoldása lehet, vagy sorba vannak kötve, vagy párhuzamosan, megoldás a "Kirchoff" törvényekkel. d.:az előzőek alapján nem nehéz belátni, hogy az arányok pontosan azonosak a fesz.esésekkel, vagy az ellenállásokkal.
Köszönöm mind a kettőtöknek! Holnap nekirugaszkodom, de muszáj aludni mennem. Még jelentkezem holnap!
üdv!
Köszi mindenkinek a segítséget. Eddig ott tartok, hogy egy csomó feladatot magamtól megoldottam, valószínűleg jól, de a : 2.papír, 4. feladat, c) ; 3.papír, 4. feladat, c) ; 5.papír, 4. feladatot még nem tudom elkezdeni. Egyszerűen felfogni se sikerült eddig az 5. papíron lévőt, pedig annyian segítetek benne.. áááá
|
Bejelentkezés
Hirdetés |