Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Tina
Igen kicseréltem. Most már generátor van benne, a GND pedig a két generátor összeköttetésénél van.
De viszont a jelgenerátort a VF1 re kellene kötnöm, de azt a jelgenerátor nem engedélyezi. (bocsánat, csak még kezdő vagyok a programban, meg a szakmában is) A hozzászólás módosítva: Okt 10, 2012
Szia! A program nem olvas a gondolataidban. A GND jelet kösd hozzá a kapcsoláshoz.
Hello!
A generátort sem kötheted közvetlen az invertáló bemenetre, mert az IC kimenete "elszáll a tápra". Ez ugyanis egy invertáló erősít kapcsolás akar lenni, ahol az erősítést az R2 és a generátor belső ellenállása határozná meg. Mivel a generátor belső ellenállása nulla lenne, az erősítés így végtelen. Tekintve hogy az IC egyenáramot is erősít (mert nincs leválasztó kondi) kis bemeneti hibaáramát végtelenül felerősítve meghaladná tápfeszültség értékét. Vagy is a tápfeszültségben lévő 10kohm-ot nem jó helyre rajzoltad, az az invertáló bement és a VF1 közé kell. Ekkor az erősítés 100k/10k, azaz 10-szeres lesz. üdv! proli007
Köszönöm szépen a segítséget!
Üdv: István
Sziasztok!
Tudja valaki, hogy a Tina 8-ba hogyan kell új spice modellt beilleszteni?
Sziasztok. Tudnátok küldeni egy linket ahol le tudnám tölteni a TINA-t? teljes verziot. fontos lenne.
Köszi
*A He nem támogatja ezt! A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Sziasztok.
Aki ismeri a Tina áramkör szimulátort, kérem, segítsen! Én még most ismerkedem vele. Az alább csatolt áramkört szeretném tesztelni, de a 4017-re azt írja, a 13-as láb nincs bekötve. Én nem tudom, hogy kellene. Ha valaki tud hozzá leírást, megköszönném. Azt sem értettem, hogy a 4011 2 db. kapuját miért nem 1 IC-ként rakta be. Lehet, én nem csináltam jól valamit. A segítséget előre is köszönöm.
Hello!
Én nem szoktam digitális dolgokat tesztelni. De.. - Ha a negatívra lekötöd a nem használt kimentet pld. egy100kohm-al, attól nem történik semmi, de megszűnik a hiba. - GND-t is tegyél a negatív tápra, mert nem lesz mihez mérni. De az egész rajz kész káosz. - Szinte minden dióda át van húzva vezetékkel, vagy is rövidre van zárva. - Nincs a Led-eknek előtét ellenállása. Ha bekapcsol a tranyó, vége lenne a Led-eknek. - Gondolom azt szeretted volna, hogy nem pontszerűen, hanem oszlopszerűen jelezzen a Led-sor. Csak éppen ha megnézed, bármelyik tranyó bekapcsolna, minden Led égne. - Csak éppen a bázisellenállás cseppet nagy. 12V tápfesz mellett 330kohm ellenállással. 36uA lenne a bázisáram. Ha a tranyó bétája az átlagos 200, akkor ez 7,2mA kollektoráramot jelentene, mondjuk a 20mA helyett. De 10 sorhoz, hogy mind világítson már 200mA áram kell, nem hét. - Rákattintasz a kapura, és átírod U1-re az azonosítóját. üdv!
Köszönöm a gyors választ, akkor küzdök vele még néhány kört!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2013
Sziasztok!
Adott egy közös emitteres kapcsolás, az ellenállások értékeit számoltam ki benne, feszültségekből és áramokból. A kiszámolt értékeket bevittem Tinába, illetve LTSpice IV-ba, de teljesen eltérő eredményeket kaptam. Kapcsolást mellékeltem, a megadott értékek: Ut = 20 V Ic0 = 1 mA Ib0= 10 uA IR2= 5*Ib0 Uce0= 10 V Ube0= 0,6 V Kérdés: R1; R2; Rc ellenállások értéke. Én így számoltam: R2= Ube0/5*Ib0 =12kOhm Rc= (Ut-Uce0)/ Ic0 = 10k Ohm R1= (Uce0-Ube0)/6/Ib0 = 156,66k Ohm. Kérdésem az, hogy jól számoltam-e, ha igen, a tinában miért van eltérés. Egy tippem van ezzel kapcsolatban, mégpedig az, hogy Ube0 nála 640mV, de nem vagyok benne biztos, hogy ez az oka, ha igen, át lehet állítani?
Hello!
Nem egészen Tina kérdés. - Az,hogy Te feltételezted, hogy 1mA kollektoráramra 10uA a bázisáram, az bétának 100-at feltételez. Annyira van állítva a tranyó? - Az IR3=Ic+IR1 - Az Ube0 közelítő értéke csak a 600mV. Csak egy bemeneti karakterisztikán láthatod meg, hogy 10uA bázisáramra mekkora a bázis-emitter szakasz nyitófeszültsége, de még így is lesz eltérés. - Ahhoz képest, hogy milyen képleteket írtál, érdekes hogy kijött eredmény. Az R2=Ube0/5*Ib0 nem azonos az R2=Ube0/(5*Ib0)-al. Az Ube0-at nem lehet állítgatni egy tranyón, a Tina-ban meg nem tudom. üdv!
Üdv! Megvan még valahol az a TINA leírás?
Nem tudom hogy az melyik amit keresel, de létezik egy 11MB-os magyar nyelvű pdf (154 oldal), ami a 7-es tinához íródott. Nem olvastam végig csak itt ott belenéztem, ez is tele van ábrákkal, magyarázó szöveggel. Elvileg itt is elérhető.
A hozzászólás módosítva: Márc 2, 2013
Szia! Nekem megvan, tessék: Tina kézirat .
Értem, szóval ez egy tenyésztett példa kisiskolásoknak, azért ezek az eredmények jöttek ki.
R2=Ube0/(5*Ib0) így számoltam, csak elfelejtettem beírni a zárójelet. Meg persze R1= (Uce0-Ube0)/(6*Ib0) Köszönöm a válaszod! Szép napot!
Köszi! Nekem a Tina 8 van fent, az angol és akadnak vele kezelési nehézségeim, azért kéne egy kis leírás hozzá. Remélem így már sikerülni fognak a szimulációk.
sziasztok!
Tina 8 pro industrial-ban szeretnék egy áramkört tesztelni, de sajnos egy fesz-szab IC-t nem tudok belerakni, mert nem talalom a komponens keresoben sem. Ez az LM 2941T (5 lábú IC). Valaki tudja, hogyan lehetne ezt az áramkörre berakni? Akár mint egy általános 5 lábú alkatrész, a NYÁK tervezés miatt. Előre is köszönöm.
Sziasztok!
Tina 5 pro-ban szeretnék létrehozni egy új spice makrót a BS170 MOS-FET részére. (Valamiért csak több belső FET-ből álló összetett makrót találtam hozzá, nem egyszerű spice paraméteres leírást.) Ha az SLM-mel megcsinálom hozzá a .TLD fájlt, és utána fel akarom használni az objektumot, akkor mindig az a hibaüzenet lesz, hogy "list index out of bounds (-1)". Ez mitől lehet? Tudna valaki segíteni? A spice makró egyébként:
Köszönöm előre is! Üdv.
Én ezt használom, már nem tudom, hogy honnan lőttem a netről:
A probléma sajnos nem magával a modellel van, hanem a beimportálással De azért köszi!
Áramkör szimulátorral kapcsolatban szeretném a segítségeteket kérni.
A TINA lenne az első áramkör szimulátor amit használnék, így még elég kezdő vagyok benne. Hosszas próbálgatás után jó párszor kapom a "You must add an input to the schematic." hibaüzenetet. Ezt mi okozhatja? Stacionárius, tranziens számolásokra milyen módon van lehetőség benne? Előre is köszönöm a segítséget! Itt lenne egy példa áramkör, amin próbálkoztam: Link 1 https://www.dropbox.com/s/q5p3s218bw57e7w/schematic1.TSC
Halli
Azért írja ki mert nem raktál be egy műszert se. Egy kis segítség ebből ki tudsz indulni Bár ez a hetes verzió.
Az analízis menüpontban csak a koordinátatengelyeket jeleníti meg, bármilyen időközt is veszek. Tranzienst, stacionáriust számolni más funkcióval nem tud?
Hello! Miért kellene más funkció? De nem derül ki, mit is szeretnél mérni. A kapcsolód 100ns idő múlva bont. A vizsgált idő, meg 1ms. vagy is a tranziens vizsgálat kezdetekor munkapontot számol (azt állítottad be), ettől a feszültségek beállnak, majd 100ns múlva bont a kapcsoló, ami az időtengely 1/10000-része. Mit is látnál?
De tegyél műszereket, vagy mérőpontokat, és GND jelölést. Mert ha a "levegőben lóg az áramkör" akkor csak egy feszültség, vagy árammérővel mérhetsz, mérőponttal nem. Mert nincs viszonyítási pont. üdv!
Üdv Urak,
Próbálgatnám a TINA-t, de az első alkatrész kiválasztásnál mindjárt elakadtam... Létezik, hogy csak ennyi alkatrész van benne? Vagy csak a DEMO program ilyen szegényes? Lehet valahonnét alkatrészeket letölteni hozzá? Konkrétan NE 5534; LF356; LF357 kellett volna. Az elsőt megtaláltam, de a másik kettőt nem...
A Spice macro könyvtárban keresd a többit.
Köszi, de nem találom...
Találtam "spicelib" és " macrolib" könyvtárakat, de "spice macro"- nem. LF356-ot találtam egy TI mintakapcsolásban, de nem tudom, hogy lehetne onnét beemelni az alkatrészt. ...és a fontosabb, az LF357 lenne, amit viszont sehogy sem sikerül megtalálni. Úgy látszik több idő kell erre... Próbáltam alkatrész könytárakat kerestetni és megnyitni, de azt írja a progi, hogy nem talál mást. Tanácstalan vagyok. Persze a többi progival is így voltam az első ídőkben... |
Bejelentkezés
Hirdetés |