Fórum témák
» Több friss téma |
Üzem közben a primer oldalon nem tanácsos nyúlkálni több okból sem, inkább a szekunder oldalon mérj.
A helyzet a következő.
A szekunder oldalon mekkora és milyen ellenállásokat/fóliakondikat ajánlotok a tüskék megfogására? Mert szép lassan mV-okat, de mászik fel a feszültség, ami üres járatban nem hiszem, hogy jót tenne a kondiknak. Jelenlegi számításom szerint próbaképp 13.5Vac hajtom akkor a kimenetén megjelenik (+/-) között 12.13Vdc < 12.15Vdc stb... mindezt úgy, hogy 12Vdc-ig azonnal, utánna egyesével mV-okat lassan kúszik felfelé a feszültség. Ugyan ezt éles, hálózati 230Vac-al hajtva, 207.2Vdc-t kapnék a kimeneten, (elméletben). Ami sok lenne már számomra, mert ha ezt osztom kettővel, mivel szimmetrikus kimenetem van, akkor 103.5Vdc-t kapnék/oldal. Bár lehet hogy éles hálózattal próbálva, ekkora fesznél a kondiknak lesz akkora impedanciája, hogy lerágja a tüskéket, és max 2x96Vdc-fölé nem fog esegetni. Multkor ugyan ez volt, de ott normál 160V-os kondikkal volt hajtva (csak azok túl magasak voltak). Most csak 100V/1000µF-osak vannak, párhuzamosan. A kérdés igazából ezért adott. Szóval kéne sönt, de valami kis kondival párhuzamba. Én oldalanként 2-5W/10k ohm-os ellenállásra gondoltam, hozzá 47µF fólia. Ötlet, javaslat? A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
Sziasztok, kérdezném, hogy van egy 18V váltós 230-as 50khz-s tápom. Ezt egyenirányíthatom sima graetz kockával?
Nem, az túl lassú. Minimum ultra, de inkább hipergyors diódákra lesz szükséged. De a legideálisabb a Schottky.
Köszönöm.
Az 1T tápomban amit bütykölök segédtáp áramkörben (külön trafó) külön tekercsen üldögél egy AP4800 N-FET, valakinek van ötlete milyen szerepet tölthet be mert nélküle is kiválóan működött? Köszi!
Nos lebontottam a fénycső táp (képen) trafóját.
A mag egy zöld színű D=22mm d=14 c=9mm gyűrű. Bár ez a zöld szín egy máz. Talán szigetelés lenne? A primer menetszám visszafejtve 152 menet, a szekunder 15 menet. Tehát az áttétel N=10 Ge Lee néhányszor 10 menetre saccolt ezen a gyűrűn. Akkor ez a mag por vas lehet, ha ennyire több menet volt rajta? Ha az áttétel meg van, akkor a szekunder feszt ki tudom számolni? Valamint esetleg a trafó méretezéséből tudok-e visszaszámolni üzemi frekvenciát?
Sziasztok! Egyenirányítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy kapcsitáp szekundere 160V, 0,2A és 50kHz a freki. Schottky diódát nem találtam ilyen feszültségben, sima dióda meg túl lassú lenne. Mivel 2 kivezetés van így az is kérdéses, hogy egyutas vagy graetz kapcsolást használjak? Tudom, hogy ilyen helyen nem szokás graetz-et használni, de egyutassal csak 50% a kivehető teljesítmény ami nem kedvező.
Tegyél nagyobb feszültségű shottkyt lényegtelen csak kisebb ne legyen.
Konkrétan nem találtam elérhető árú schottky-t 150V felett.
MBR20200CT, ha a 160V nem úgy értendő, hogy plusz induktív tüskék (mert akkor a 200V-os Schottky kevés lesz).
Ha nagyobb kell, léteznek szilícium-karbid Schottky-k (pl. Bővebben: Link), vagy lehet ultragyors/hipergyors 400-600-800V-os diódákat használni (pl. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link). Az, hogy lehet-e kétutas egyenirányítást használni, függ a topológiától is. Pl. flyback esetén nem opció a kétutas egyenirányítás. A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
~200V-os sotki-dióda nem túl elterjedt eszköz, meg nem is olcsó. Tegyél bele gyors-diódát; 1us-nál gyorsabbat, akár 4 db-ot grécbe, és legalább 0.5A-ost. Filléres tétel bármely elektro-boltban. Nem árt, ha min.300V-ot bírnak.
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
Üdv!
Szeretném megépíteni a Skory-féle 20A es 230/12V-os tápot. Az lenne a kérdésem, hogy valaki készített e már nyákot ehhez? Bővebben: Link Nem szeretném megspórolni a munkát, mindenképpen csinálni szeretnék "sajátot" csak elég kezdő vagyok a tervezésben így nagy segítség lenne egy már bevált nyák ami alapján el tudnám készíteni a sajátomat. Nem igazán boldogultam az alkatrészek logikus és praktikus elrendezésével... Túl sok lenne az átkötés Ha valaki tud kérem segítsen.
Köszönöm Neked és granpa fórumtársnak is! Szétnézek és ha nem tudok szerezni nagyfeszültségű schottkyt akkor gyors-diódát veszek, az biztos lesz. Fix, 50% kitöltésű push-pull a topológia ami tudásom szerint nem termel nagy tüskéket. Biztos ami biztos, legalább 200 Voltos lesz.
A 200V-os kevés lesz, ha 160V a szekundered!
Ahogy előbb írtam (és mint 'voodoo' spori is!): min. 300V-os. Schottkyra ne is gondolj. BA 157(8), BY 410, 1N 4936(7)stb. pl. kiválóan megfelel.
Emberek erre:
Idézet: semmi ötlet? „Az 1T tápomban amit bütykölök segédtáp áramkörben (külön trafó) külön tekercsen üldögél egy AP4800 N-FET, valakinek van ötlete milyen szerepet tölthet be mert nélküle is kiválóan működött? Köszi!”
Nem lehet, hogy standby funkciója is van/volt?
A színes máz az szigetelés. Porvas biztosan nem lehet mert azzal nem működne. Azért saccoltam nx10 menetet, mert ránézésre nagyobbnak gondoltam a gyűrűt. Az áttételnek megfelelően a szekunder 15V, a frekvencia pedig ezeknél általában 60kHz körül van, +/- 10kHz.
Köszönöm a választ!
Egyúttal megválaszoltad azon fel nem tett kérdésem, hogy porvas maggal egyáltalán nem lehet trafót készíteni.
Hello lorylaci és cimopata.
Megépítettem az erősebbik Cimo féle rezonáns tápot. kicsit meg erősítettem itt ott. Beteszem a nyáktervet. Voltak kezdeti nehézségek. Az áramváltónak elég lett kisebb áttétel, mert a 39 ohmos 1206-os smd ellenállás ami vele párhuzamosan volt kötve, izzadt. 8 menettel már nem volt gond. stb. Ezeket megoldottam, de most vannak gondjaim amikre jó lenne ha adnátok ötleteket. -Elsőre azt vettem észre, hogy szét égett a 230-as bemenet környékén az NTC ellenállás. Ezt kicseréltem erősebbre. Az indulások kikészítették. Ezt lehet segédtáppal kéne le relézni? Jó lenne ha nem lenne rá szükség. Amikor a hálózati konnektoros tesztnél jártam, akkor nagyot szikrázott minden áram alá helyezéskor. 2db 470µF puffer van benne. 500W-nál nem akarok tőle elvárni. Lehet kivehetem az egyik puffert? - Aztán most amikor már 400W-ot vettem ki belőle huzamosan egyik bekapcsoláskor marha nagy szikra volt. Az IRF730 egész környezete szét füstölt. Ez úgy történt, hogy a terhelés rátétele után indítottam be. Lehet nem szabadott volna? - A rezonáns kondival is van egy kis gondom. 2db 100nF-os MKP4 630V-os wima kondival a rezonancia freki 126KHz volt. Működik rendesen, de az IR2153 eléggé nagy dead time-ot hagy és ettől melegszenek a fetek. Ez nem is volna akkora gond. Most vettem IR21531-et bele. Ha betettem még párhuzamosan egy-egy 68nF-os kondit is akkor 108KHz-re csökkent. Nem akar lejjebb rezegni. Mit lehet tenni? Miért van ez? Jó lenne ha 68KHz-re vissza tudnám hozni. A trafóval már játszottam. Nem nagyon tudom a szórást növelni. Bele kell tervezni egy soros fojtót? Az veszteségeket okozhat? Ha ráértek kérlek írjatok minden kérdésemre választ. Kössz.
A PC tápokban lévő méretű és értékű NTC-t a 2db 470µF rendszeresen tönkre fogja tenni, valamint ha az 550W folyamatos, akkor annak sem fog örülni. Kettőt kell összekötni, de a rajta létrejövő veszteség miatt sokkal jobb relézni (amit megspórolsz a segédtápon azt elfűtik az NTC-k).
Majd ha elpukkantasz még néhány fetet meg IR-t, akkor rájössz hogy megcsinálod ezt a tápot inkább egy normális vezérléssel.
Normális vezérléssel úgy mint... ? Milyenre gondolsz? forward1;2 , fullhíd? Vagy a fet driver trafóra gondolsz?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Ilyen teljesítményen én már kis tirisztort szoktam használni, amit a főtrafóra tekert külön szekunderről táplálok. Beindul a főkör, akkor gyújtójelet kap a tirisztor és rövidrezár egy 33...220 ohm körüli lágyindító ellenállást. De lehet relé is, ugyanígy.
OK. Kössz, de mi a válasz a rezonancia frekis kérdésemre?
Egy kis 230V/12V/120mA/50Hz-es trafó vs. relé feat 100µF kondi, 1A-es graetzel?
Nem foglal nagy helyet, és bőven ellátja az IR-t. A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
Idézet: „Mit lehet tenni? Miért van ez?” Van elegendő légrés a trafóban?
Igazából én is ezt a megoldást szeretem, de van, amikor nem fér bele a költségekbe.
Nincs jobb annál, amikor úgy élesztek valamit, hogy bekapcsolom először a segédtápot... ha ez megy, akkor megnézem a gate jeleket... stb.
Légrés? Hogy érted? Ez félhidas rezonáns táp. Terhelten nem tudom a rezonancia frekit csökkenteni.
Én is lépésről lépésre indítottam a tápot. Csak ez-az gyengének bizonyult.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |