Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   373 / 782
(#) Ge Lee válasza atti2010 hozzászólására (») Ápr 23, 2013 /

Üzem közben a primer oldalon nem tanácsos nyúlkálni több okból sem, inkább a szekunder oldalon mérj.
(#) voodoo hozzászólása Ápr 25, 2013 /

A helyzet a következő.
A szekunder oldalon mekkora és milyen ellenállásokat/fóliakondikat ajánlotok a tüskék megfogására? Mert szép lassan mV-okat, de mászik fel a feszültség, ami üres járatban nem hiszem, hogy jót tenne a kondiknak. Jelenlegi számításom szerint próbaképp 13.5Vac hajtom akkor a kimenetén megjelenik (+/-) között 12.13Vdc < 12.15Vdc stb... mindezt úgy, hogy 12Vdc-ig azonnal, utánna egyesével mV-okat lassan kúszik felfelé a feszültség. Ugyan ezt éles, hálózati 230Vac-al hajtva, 207.2Vdc-t kapnék a kimeneten, (elméletben). Ami sok lenne már számomra, mert ha ezt osztom kettővel, mivel szimmetrikus kimenetem van, akkor 103.5Vdc-t kapnék/oldal. Bár lehet hogy éles hálózattal próbálva, ekkora fesznél a kondiknak lesz akkora impedanciája, hogy lerágja a tüskéket, és max 2x96Vdc-fölé nem fog esegetni. Multkor ugyan ez volt, de ott normál 160V-os kondikkal volt hajtva (csak azok túl magasak voltak). Most csak 100V/1000µF-osak vannak, párhuzamosan. A kérdés igazából ezért adott.
Szóval kéne sönt, de valami kis kondival párhuzamba. Én oldalanként 2-5W/10k ohm-os ellenállásra gondoltam, hozzá 47µF fólia.
Ötlet, javaslat?
A hozzászólás módosítva: Ápr 25, 2013
(#) simoniotto hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Sziasztok, kérdezném, hogy van egy 18V váltós 230-as 50khz-s tápom. Ezt egyenirányíthatom sima graetz kockával?
(#) voodoo válasza simoniotto hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Nem, az túl lassú. Minimum ultra, de inkább hipergyors diódákra lesz szükséged. De a legideálisabb a Schottky.
(#) simoniotto válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Köszönöm.
(#) atti2010 hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Az 1T tápomban amit bütykölök segédtáp áramkörben (külön trafó) külön tekercsen üldögél egy AP4800 N-FET, valakinek van ötlete milyen szerepet tölthet be mert nélküle is kiválóan működött? Köszi!
(#) szabónagymester hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Nos lebontottam a fénycső táp (képen) trafóját.
A mag egy zöld színű D=22mm d=14 c=9mm gyűrű. Bár ez a zöld szín egy máz. Talán szigetelés lenne?
A primer menetszám visszafejtve 152 menet, a szekunder 15 menet. Tehát az áttétel N=10
Ge Lee néhányszor 10 menetre saccolt ezen a gyűrűn. Akkor ez a mag por vas lehet, ha ennyire több menet volt rajta? Ha az áttétel meg van, akkor a szekunder feszt ki tudom számolni?
Valamint esetleg a trafó méretezéséből tudok-e visszaszámolni üzemi frekvenciát?

Táp.jpg

(#) Leadtek hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Sziasztok! Egyenirányítással kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. Egy kapcsitáp szekundere 160V, 0,2A és 50kHz a freki. Schottky diódát nem találtam ilyen feszültségben, sima dióda meg túl lassú lenne. Mivel 2 kivezetés van így az is kérdéses, hogy egyutas vagy graetz kapcsolást használjak? Tudom, hogy ilyen helyen nem szokás graetz-et használni, de egyutassal csak 50% a kivehető teljesítmény ami nem kedvező.
(#) atti2010 válasza Leadtek hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Tegyél nagyobb feszültségű shottkyt lényegtelen csak kisebb ne legyen.
(#) Leadtek válasza atti2010 hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Konkrétan nem találtam elérhető árú schottky-t 150V felett.
(#) _vl_ válasza Leadtek hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

MBR20200CT, ha a 160V nem úgy értendő, hogy plusz induktív tüskék (mert akkor a 200V-os Schottky kevés lesz).
Ha nagyobb kell, léteznek szilícium-karbid Schottky-k (pl. Bővebben: Link), vagy lehet ultragyors/hipergyors 400-600-800V-os diódákat használni (pl. Bővebben: Link Bővebben: Link Bővebben: Link).
Az, hogy lehet-e kétutas egyenirányítást használni, függ a topológiától is. Pl. flyback esetén nem opció a kétutas egyenirányítás.
(#) granpa válasza Leadtek hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

~200V-os sotki-dióda nem túl elterjedt eszköz, meg nem is olcsó. Tegyél bele gyors-diódát; 1us-nál gyorsabbat, akár 4 db-ot grécbe, és legalább 0.5A-ost. Filléres tétel bármely elektro-boltban. Nem árt, ha min.300V-ot bírnak.
(#) vargalaszlo0405 hozzászólása Ápr 25, 2013 /

Üdv!
Szeretném megépíteni a Skory-féle 20A es 230/12V-os tápot. Az lenne a kérdésem, hogy valaki készített e már nyákot ehhez? Bővebben: Link
Nem szeretném megspórolni a munkát, mindenképpen csinálni szeretnék "sajátot" csak elég kezdő vagyok a tervezésben így nagy segítség lenne egy már bevált nyák ami alapján el tudnám készíteni a sajátomat. Nem igazán boldogultam az alkatrészek logikus és praktikus elrendezésével... Túl sok lenne az átkötés
Ha valaki tud kérem segítsen.
(#) Leadtek válasza _vl_ hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Köszönöm Neked és granpa fórumtársnak is! Szétnézek és ha nem tudok szerezni nagyfeszültségű schottkyt akkor gyors-diódát veszek, az biztos lesz. Fix, 50% kitöltésű push-pull a topológia ami tudásom szerint nem termel nagy tüskéket. Biztos ami biztos, legalább 200 Voltos lesz.
(#) voodoo válasza Leadtek hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

A 200V-os kevés lesz, ha 160V a szekundered!
(#) granpa válasza Leadtek hozzászólására (») Ápr 25, 2013 /

Ahogy előbb írtam (és mint 'voodoo' spori is!): min. 300V-os. Schottkyra ne is gondolj. BA 157(8), BY 410, 1N 4936(7)stb. pl. kiválóan megfelel.
(#) atti2010 hozzászólása Ápr 26, 2013 /

Emberek erre:
Idézet:
„Az 1T tápomban amit bütykölök segédtáp áramkörben (külön trafó) külön tekercsen üldögél egy AP4800 N-FET, valakinek van ötlete milyen szerepet tölthet be mert nélküle is kiválóan működött? Köszi!”
semmi ötlet?
(#) voodoo válasza atti2010 hozzászólására (») Ápr 26, 2013 /

Nem lehet, hogy standby funkciója is van/volt?
(#) Ge Lee válasza szabónagymester hozzászólására (») Ápr 27, 2013 /

A színes máz az szigetelés. Porvas biztosan nem lehet mert azzal nem működne. Azért saccoltam nx10 menetet, mert ránézésre nagyobbnak gondoltam a gyűrűt. Az áttételnek megfelelően a szekunder 15V, a frekvencia pedig ezeknél általában 60kHz körül van, +/- 10kHz.
(#) szabónagymester válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Köszönöm a választ!
Egyúttal megválaszoltad azon fel nem tett kérdésem, hogy porvas maggal egyáltalán nem lehet trafót készíteni.
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 28, 2013 /

Hello lorylaci és cimopata.

Megépítettem az erősebbik Cimo féle rezonáns tápot. kicsit meg erősítettem itt ott. Beteszem a nyáktervet.
Voltak kezdeti nehézségek. Az áramváltónak elég lett kisebb áttétel, mert a 39 ohmos 1206-os smd ellenállás ami vele párhuzamosan volt kötve, izzadt. 8 menettel már nem volt gond. stb.
Ezeket megoldottam, de most vannak gondjaim amikre jó lenne ha adnátok ötleteket.
-Elsőre azt vettem észre, hogy szét égett a 230-as bemenet környékén az NTC ellenállás. Ezt kicseréltem erősebbre. Az indulások kikészítették. Ezt lehet segédtáppal kéne le relézni? Jó lenne ha nem lenne rá szükség. Amikor a hálózati konnektoros tesztnél jártam, akkor nagyot szikrázott minden áram alá helyezéskor. 2db 470µF puffer van benne. 500W-nál nem akarok tőle elvárni. Lehet kivehetem az egyik puffert?
- Aztán most amikor már 400W-ot vettem ki belőle huzamosan egyik bekapcsoláskor marha nagy szikra volt. Az IRF730 egész környezete szét füstölt. Ez úgy történt, hogy a terhelés rátétele után indítottam be. Lehet nem szabadott volna?
- A rezonáns kondival is van egy kis gondom. 2db 100nF-os MKP4 630V-os wima kondival a rezonancia freki 126KHz volt. Működik rendesen, de az IR2153 eléggé nagy dead time-ot hagy és ettől melegszenek a fetek. Ez nem is volna akkora gond. Most vettem IR21531-et bele.
Ha betettem még párhuzamosan egy-egy 68nF-os kondit is akkor 108KHz-re csökkent. Nem akar lejjebb rezegni. Mit lehet tenni? Miért van ez? Jó lenne ha 68KHz-re vissza tudnám hozni. A trafóval már játszottam. Nem nagyon tudom a szórást növelni. Bele kell tervezni egy soros fojtót? Az veszteségeket okozhat?

Ha ráértek kérlek írjatok minden kérdésemre választ.
Kössz.
(#) Ge Lee válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A PC tápokban lévő méretű és értékű NTC-t a 2db 470µF rendszeresen tönkre fogja tenni, valamint ha az 550W folyamatos, akkor annak sem fog örülni. Kettőt kell összekötni, de a rajta létrejövő veszteség miatt sokkal jobb relézni (amit megspórolsz a segédtápon azt elfűtik az NTC-k).
Majd ha elpukkantasz még néhány fetet meg IR-t, akkor rájössz hogy megcsinálod ezt a tápot inkább egy normális vezérléssel.
(#) emmzolee válasza Ge Lee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Normális vezérléssel úgy mint... ? Milyenre gondolsz? forward1;2 , fullhíd? Vagy a fet driver trafóra gondolsz?
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) (Felhasználó 46585) válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Ilyen teljesítményen én már kis tirisztort szoktam használni, amit a főtrafóra tekert külön szekunderről táplálok. Beindul a főkör, akkor gyújtójelet kap a tirisztor és rövidrezár egy 33...220 ohm körüli lágyindító ellenállást. De lehet relé is, ugyanígy.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

OK. Kössz, de mi a válasz a rezonancia frekis kérdésemre?
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Egy kis 230V/12V/120mA/50Hz-es trafó vs. relé feat 100µF kondi, 1A-es graetzel?
Nem foglal nagy helyet, és bőven ellátja az IR-t.
A hozzászólás módosítva: Ápr 28, 2013
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Idézet:
„Mit lehet tenni? Miért van ez?”

Van elegendő légrés a trafóban?
(#) (Felhasználó 46585) válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Igazából én is ezt a megoldást szeretem, de van, amikor nem fér bele a költségekbe.

Nincs jobb annál, amikor úgy élesztek valamit, hogy bekapcsolom először a segédtápot... ha ez megy, akkor megnézem a gate jeleket... stb.
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Légrés? Hogy érted? Ez félhidas rezonáns táp. Terhelten nem tudom a rezonancia frekit csökkenteni.
(#) emmzolee válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Én is lépésről lépésre indítottam a tápot. Csak ez-az gyengének bizonyult.
Következő: »»   373 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem