Fórum témák
» Több friss téma |
Ha szakadás, akkor elméletileg lehet egy szikraköz is. Mivel mindössze az áramkör egy kis részletét láthattuk, a megoldást szabadon csapongó fantáziánkra bíztad...
Egy olyan tokozásban nem szokott szikraköz lenni, de ki tudja
Sziasztok!
Meg tudná valaki mondani hogy ez mi lehet? Bocs a rossz képért, de csak ilyenre sikerült. Ez egy 5mmx3mm-es kis kocka, amire 12 van írva. Dióda állásban mindkét irányba sípol, és a panelen A2 amiben volt, V1 jelöléssel volt ellátva, mint a többi dióda. De azoknak az oldalán ott volt a katód jelzés is. Esetleg ismeri valaki?
Talán két dióda ellentétes irányban párhuzamosan kapcsolva. Csak feltételezés. Milyen áramkörben volt?
Az én olvasatomban a "sípol" azt jelenti, hogy már nagyon kis feszültségen is nagy áram folyik át rajta, azaz zárlatos.
Akkor tokozott rövidzár ? Lehet még esetleg söntellenállás. Több tippem nincs. Remci! Milyen áramkörben volt?
Vagy talán már elromlott és azért viselkedik így.
Ez nagyon keletnémet gyártmánynak tűnik, ők meg nem hőbiztosítékoztak. De ha esetleg megtudjuk, hogy miben volt, akkor talán közelebb leszünk az igazsághoz.
Szia!
Ebben volt. Úgy kaptam ezt a panelt, hogy nézzem meg mi lehet rossz benne. Ez egy Co hegesztő motor vezérlője (állítólag ) ami a drótot mozgatja. Rossz volt benne egy tirisztor, egy potméter, egy tranyó, meg szerintem ez a kütyü. Azzal kezdődött a hiba, hogy nem lehetett sebességet állítani a motoron, egyfolytában teljes gőzzel tolta a drótot, később már azt sem. Egy ismerősöm ismerőséjé, nekem is csak a panelt hozták el, a gépet nem is láttam. Esetleg ha valaki felismeri és van róla infója, azt megköszönném.
Sziasztok!
Erről az alkatrészről szeretnék érdeklődni. Üzemanyagvisszajelző lámpára van kötve és eltört a belseje. Meg tudnátok mondani, hogy mi alapján kapcsol, illetve milyen néven találok ilyet? Előre is köszönöm!
Végigfutva a panelt, nem igazán találtam meg a beazonosítandó alkatrész helyét. Merre keressem ill. mi a beültetési kódja?
mpisti foglalkozik hegesztő gépek javításával. Esetleg konzultálj vele. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Szerintem a V21 jelű diódáról van szó,ott van jobbra a két nagy sárga kondi mellett a tranyó felett,mást nem láttam,hajlok rá,hogy zéner lesz.Ez egy nagyon régi CO gép tolómotor vezérlője,anno voltak is ilyen paneljaim,de már nincs.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Idézet: „amiben volt, V1 jelöléssel volt ellátva, mint a többi dióda.” A jobb alsó sarokból szerelhette ki szerintem. De lövésem sincs mi lehet ez.
De jó ötletnek tűnik összehasonlítani a V21-es alkatrésszel. Ha a feliratok egyeznek, akkor talán beazonosítható mérésekkel!
Szerintem ez egy dióda. Ha jól látom a V21, ami a két kondi mellett van, ott is van egy jelölés egy "L" alak, mint itt is. Érdemes lenne azt megnézni, hátha ugyanolyan, vagy kimérni, de szerintem a jelzés a katódot jelöli.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Helló!
Én nem tudok segíteni benne, de mpisti biztos tud! Ebben a topikban próbáld meg felvenni a kapcsolatot vele. Valaki biztos látott ilyen tolókártyát.
Üdv Mindenkinek.
Ez az alkatrész a C5 és C2 jelzésű kondi mellett volt, V1 jelöléssel. Az egyik lába rá megy a C5 negatívjára, valamint a V18 jelölésű tranzisztor bázisára, meg a hűtőborda melletti potméter szélső lábára,meg még sok más alkatrészre, a másik pedig a V18 kollektorára, meg sok más alkatrészre. Vissza rajzolni meg sem próbálom . A V21-es jelzésű az tényleg dióda, de azon jelölve van a katód és csak annyi van ráírva hogy A6. Ezen viszont nincs katód jelzés, de a panel szerinti jelölés alapján én is diódára tippeltem, csak nem tudom milyen. Akkor esetleg meg mutatom a Co-s topikban is, hátha felismeri valaki. Mindenkinek köszönöm a segítséget. A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2013
Addig eljutottam, hogy egy NTC termisztor. Most már csak az a kérdés, hogy hol tudok ilyet beszerezni.
Üdv Remci .
A kérdéses alkatrész zéner talán 12 Volt , a panelrész árulkodik C 5 , R 22 , C 2 . A C2 -vel párhuzamos a V1 zéner . A bejelölt részről ! ! 12 A2 . A link remélem jól illesztettem , értelem szerűen kell görgetni , GZ 12 A2 típusig . Üdv .
Az A2 a dátumkód, a 12 meg a Z-feszültség.
Fater0827, kadarist köszi a linkeket. Látszik hogy nem tudok jól keresni a neten. Úgy néz ki, hogy valóban zener lesz, 12v-os, mpisti felismerte a panelt egy másik topicban. Csak én még ilyen formában nem találkoztam vele. Még egyszer köszi.
Először arra kellett rájönni, hogy keletnémet (DDR) panelről és alkatrészekről van szó. Utána már könnyű volt keresni.
Ez az alkatrész egy satelit beltéri tápegységében nyílt ilyen szépen szét. A jelölése nem hasonlít a többi kondi jelölésére. Egy trafóval van párhuzamosan kötve asszem. Én kerámia kondira szavaznék, de nem merem pótolni semmivel, mig nem tudom mi ez. Köszi
Ez szerintem varisztor lesz. Gondolom az OV az "over-voltage"-et jelenti.
Szóval, ha rövidzárat teszek a helyére az nem lenne jó? Volt annó egy számítógép tápom, amiben két ilyesmi vetette szét magát, amikor 220 helyett 115 re volt kapcsolva. Csinálok fotót azokról is!
Az biztos nem lesz jó. Ez jó állapotában szakadás, szóval inkább kiforrasztani kéne. Viszont úgy nem lesz védelmed, ha legközelebb jön valami rosszaság a dróton, akkor megy az egész tápod a levesbe.
A jobb oldali eső alkatrész akkor szintén varisztor? A többi kondi. Ha jól tippelek akkor a piros és kék fólia, a két sárga kerámia. A másik képen ugyan az a kérdéses alkatrész másik oldala. Ez így szétnyílva valóban rövidzárként működik. A táp akkor az eltávolítása után kellene, h működjön?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |