Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   104 / 139
(#) pumi1980 válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Az mspdebug beállítása rajtam is kifogott: valamiért nem ismerte fel a Launchpadot (v1.5).
Én csak az MSP430G2553-t próbáltam programozni, mivel még nincs MSP430G2955-öm.

Esetleg még a legújabb CCS 5.4 bétát kipróbálhatod:
Bővebben: Link
(#) szitko válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 6, 2013 /

Ha jól olvastam, akkor az IAR-ban készült forráskódokat simán bele lehet rakni, de ahogy írtam, csak "futólag" néztem bele a programba és a dokumentációjába. Letöltöttem, regisztráltam a 30 napos verziót, kipróbáltam a g2955-öt a lenti képen látható progival, és ennyi.

Ha esetleg valaki dolgozott már a CrossWorks for MSP430 vagy ARM progival, megírhatná, hogy milyen. Érdekelne a jó és rossz tapasztalt is.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

A CrossWorks for MSP430 változatot kipróbáltam annak idején, de a 30 napos próbaidő alatt nem tudtam megszokni, illetve eligazodni a menüjében (projekt konfigurálással, vagy már nem is tudom, mivel kínlódtam). Ingyenes változata nincs (4KB limites sem), így kezdőknek nem ajánlanám (miért dobjon ki rá 150 dollárt, amíg azt sem tudja pontosan, hogy mit akar, vagy mire lesz vele képes?). Tanulásra egyébként is ott az IAR, CCS és az mspgcc is...

El kell jutni tehát egy bizonyos szintre, hogy azt mondja valaki: nekem megéri. De azon a szinten meg már esetleg túl szűk lesz az MSP430 világa. S akkor elbuktad a Crossworks árát...
(#) icserny válasza pumi1980 hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Idézet:
„Esetleg még a legújabb CCS 5.4 bétát kipróbálhatod:”
Miután a TI kinyilvánította, hogy a Launchpad kártyát nem fogja alkalmassá tenni az újabb mikrovezérlők programozására/debugolására, ennek nem látom értelmét.
(#) SBahadurD válasza szitko hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Hogyan próbáltad ki a g2955-öt?
Mert nekem fogalmam sincs, hogy kell ezt a programot használni. Az IAR-os forrás nem fordul, ugyanis egyetlen egy nevet nem ismer.
Miket kell includolni?
Csak szeretnék odáig eljutni, hogy valami kész programot (pl. ledvillogtatást) letölteni a launchpaddel egy g2955-re.
(#) SBahadurD válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Rájöttem, az a különbség, hogy nem kell az #include "io430.h" parancs, helyette az #include "msp430g2955.h" parancs kell.
(#) szikorapéter hozzászólása Máj 7, 2013 /

Helló.Az lenne a kérdésem hogy msp430 g2231-es ic-ből meg egy 2X16-os háttérvilágításos lcd-ből lehet-e egy ébresztős órát készíteni?Már régóta szeretnék egy ilyet készíteni,de sem forráskódot,sem pedig kapcsolási rajzot nem találtam a dologhoz.Szerintem ha az lcd-t 4bit-es módban használnám meg lenne hozzá egy multiplex billentyűzet megoldható lenne a dolog,de nem nagyon tudom,mert még csak kezdő vagyok a témában.Akinek van valami ötlete akármilyen segítség jól jönne.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
(#) SBahadurD válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Szerintem válassz nagyobb lábszám eszközt. Mert az LCD vezérléshez legalább 6 láb kell, ha még a világítást is a kontrollerrel akarod kapcsolni, akkor 7 láb kell. A hangszóróhoz is kell legalább egy láb, és akkor legfeljebb 3 lábad marad a nyomógomboknak (de akkor az LCD háttérvilágítást nem a kontroller vezérli). Ez nem biztos, hogy kényelmesen elég. Viszont semmivel sem kerül többe, és nem nehezebb programozni egy nagyobb lábszámú eszközt, ahol mind a két port ki van építve.

Multiplex billentyűre nem lesz szükség, annak csak hat gombtól van értelme.

Természetesen 2231-el is meg lehet oldani, de esetleg kevés lehet a lábszám.
(#) szikorapéter válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

A világítás külső szabályzású (már ha a háttérvilágításra gondoltál).Most csak ez az egy ic-m maradt szabadon,amivel ezekszerint kissé nehezen de megoldható.Valami alapot tudsz esetleg ehhez szolgáltatni?
(#) moderboy válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Természetesen megoldható, de kevés lesz a lábszám szerintem, shift regiszterrel pedig kár bonyolítani, ha van nagyobb vezérlő is kéznél.
Óra kódot találsz a CCS-ben is View->TI Resource Explorer->MSP430Ware->Devices menüpontban. De szerintem a 43oh.com-on találsz kész projektet is kóddal, kapcsolással együtt.
(#) szikorapéter válasza moderboy hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Van egy az enyémhez hasonló project,de a kijelző és a meghajtó áramköre teljesen külömbözik.És csak egy ilyen projectet találtam ami hasonlítana az elképzeléseimhez.

Texas Instrumentstől ingyen rendelhetsz szinte bármilyen mikrokontrollert, pár napon belül szállítják is.

Igen, a háttérvilágításra gondoltam.

Most nem tudok példát írni, mert nagy munkában vagyok.
De icserny oldalán nagyon jó leírást kapsz az LCD vezérléséről MSP430-al.
Meg nézzed a cikkeit.

Ui.: Icserny, ugye nem haragszol, hogy reklámozom az oldalad?

A mikrokontroller rendeléssel kapcsolatban.Ezt meik weboldalról tudnám megtenni?A szállítást gondolom fizetni kell.Egyszerre többet is lehet rendelni?

ti.com
Kiválasztod az adott terméket, és a honlapján rámész, hogy order sample.

Regisztrálni kell majd.
Ingyen szállítanak.
Angol tudás nem árt.

És egyszerre 5 terméket lehet rendelni, általában max 2, vagy 3 darabot termékenként.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013

Az msp430 g2553-as ic megfelelne erre a feladatra?Mármint az óraépítéshez.

Bőven megfelel rá.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Nem egészen értek veled egyet, bár ez nézőpont kérdése.
Anno a TI hobbi és amatőr felhasználásra dobta piacra a LaunchPad kártyát (legalábbis ezt olvastam valahol), de Ők sem gondolták, hogy ekkora "sikere" lesz világszert, és hogy a felhasználhatósága ennyire szerteágazó lesz.
Ha így van, akkor véleményem szerint, illet volna ehhez a kártyához egy olyan fejlesztői felületet biztosítani, ami az amatőrt/hobbifelhasználót nem zárja korlátok közé.
(Amikor elkezdtem a mikrovezérlőkkel foglalkozni (2010), ezen belül a PIC-el, a fejlesztő program okozta a legnagyobb fejtörést számomra. Ha az MPLab-ot meg kellett volna vegyem, vagy korlátok közé szorított volna (ASM része), akkor szerintem fel is adtam volna a küzdelmet az MCU-kal.)
Persze abban teljesen igazad van, hogy ha valaki már elér egy bizonyos szintet, akkor biztos kinövi az MSP430 világát, vagy csak a G sorozatét, de akkor jön az újabb zsákutca az újabb fejlesztői program korlátaival. (lásd ARM Stellaris kártya)
(#) szitko válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Ha csak egy órát szeretnél építeni, egy 2x16-os LCD-vel, akkor bőven elég a g2231-es is.
Mert ehhez mi is kell?
LCD 4 bites mód = 6 I/O
Két gomb = 2 I/O, ami akár menet az LCD adatvonalára is, de elfér az MCU-n is.
G2231 14 PIN, -2 táp, -2 RST/TEST, végső esetben felhasználható = szabad 10 I/O.
Így, ha az adat vonalra teszed a gombokat, még mindig marad 4 I/O láb, de ha külön megy, akkor is marad 2 I/O láb amit a pontosság kedvéért fel lehet használni a 32,768kHz-es kvarcnak. (XIN/XOUT P2.6/7)
Jól számoltam?

Rendeléssel kisebb problémáim adódtak,később egrendelem bele az ic-t tanárommal eggyüt.(ő vele rendelük meg az msp 430 g2-t is)
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Idézet:
„Ha így van, akkor véleményem szerint, illet volna ehhez a kártyához egy olyan fejlesztői felületet biztosítani, ami az amatőrt/hobbifelhasználót nem zárja korlátok közé.”
Nem az én tisztem a TI-t védeni, de ez megtörtént, hiszen a CCS a legnagyobb - a Launchpad kártyába dugható - MSP430G2xxx-et (ez a G2553) is maximálisan kiszolgálja.

Ugyanez elmondható a Stellaris Launchpad kártyáról is (CCS 5.x esetén nincs memóriakorlát).

Az, hogy a továbblépés mennyire fájdalmas, vagy hogy fájdalmasabb-e, mint a konkurenciánál, az egy másik kérdés. Ahogy elnézem, ez komoly probléma mindenhol. Ami a TI (és még néhány más cég) esetében pozitívum, hogy több termékcsaládnál van gyárilag beégetett bootloader is. A Microchipnél például komoly hátrány, hogy nincs.

Természetesen sorolhatnánk még ezerféle szempontot, amit kinek-kinek alaposan mérlegelnie kell(ene) mielőtt beleöli a pénzét/idejét egy-egy fejlesztésbe. Én az ilyen döntések előtt szeretem körbejárni a lehetőségeket.
(#) uli válasza uli hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Senki nem tud segíteni?
(#) icserny válasza uli hozzászólására (») Máj 7, 2013 /

Idézet:
„Senki nem tud segíteni?”
Ezen az oldalon mit nem találtál meg?
(#) SBahadurD hozzászólása Máj 8, 2013 /

Azt honnan tudom, hogy mekkora kondenzátorokat kell a kristály és a föld közé tennem, ha msp430g2955-höz akarok 16MHz-es kristályt tenni? Ezt valahogy nem sikerült kivennem az adatlapból.
Köszi!
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Valóban.....
Elnézést kell kérnem Tőled, és a TI-től....
Nem magyarázkodásként írom... A CCS-el nemrég kezdtem el "komolyabban" foglalkozni, de nem a Launchpad vezérlőit próbáltam programozni, hanem egy f5510-be szerettem volna, egy 18k-s programot betölteni. Sikertelenül, mivel "16kB code-limited". A lentebb leírtaknál ez lebegett a szemem előtt, és az, valószínű az agyam kevés memóriája miatt.... eszembe sem jutott, hogy a LP legnagyobb vezérlője, csak 16k.... Előbb írtam mint gondolkodtam..
Még egyszer elnézést TI, és icserny, teljes mértékben igazad van.
(#) szitko válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Nem néztem bele az adatlapba, de valószínűsítem, hogy mint a kistestvéreinek, úgy ennek a kontrollernek is van belső ki-be kapcsolható kondija. Kapcsold be azt ~12pf.

Á közben beugrott. Ha jól emlékszem a BCSCTL3 regiszter bitjeinél lehet beállítani. Azt hiszem 3 vagy négy beállítási mód van...
A hozzászólás módosítva: Máj 8, 2013
(#) SBahadurD válasza szitko hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Utána néztem az slau144i.pdf -ben, hogy külső kapacitás kell a HF módban, és a kristály adatlapjától függ, hogy mekkora.
12-16pF elfogadható ugye?
(#) icserny válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Idézet:
„12-16pF elfogadható ugye?”
Igen. Általában az a szabály/tapasztalat, hogy nagyobb lehet az optimálisnál, legfeljebb lassabban (de biztosabban) éled fel az oszcillátor.
(#) moderboy válasza SBahadurD hozzászólására (») Máj 8, 2013 /

Most nézegettem pont a Clock systemet, ha jól rémlik alapbeállításon 6pF van bekapcsolva.
(#) Hp41C hozzászólása Máj 10, 2013 /

Sziasztok!
Megjelent a frekvenciamérő MPS430 -al című cikk. Kár, hogy nem lehet megjegyzést fűzni a cikkekhez. A kapcsolási rajzon és a nyomtatáson egyetlen tápfeszültség hidegítő kondenzátor sincs, a multiplexált vezérlésű LED kijelő pedig termeli a zavarokat. A föld hozzávezetés ugyan vastag, de a nagyáramú vezeténen keresztül csatlakozik a kontrolleres rész föld vezetéke a tápcsatlakozóhoz. Így a lüktető kijelző áram zavarai csillapítás nélkül rákerül a mikrokontrolleres részre. Jobb lenne az utóbbi földvezetékét elkülönítve vinni egészen a tápegységig - de legalább a táp csatlakozónál elhelyezett elektrolit pufferkondenzátorig (sajnos ez sincs a panelre tervezve)...
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2013
(#) mechanika hozzászólása Máj 12, 2013 /

Sziasztok!

2553-at használok és a futó programban a felhasználónak lehetősége van egy paraméter megváltoztatására. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehet megvalósítani azt, hogy ha a mikrovezérlőt újraindítom akkor a korábban kiválasztott paramétert megjegyezze és a felhasználónak minden ki-be kapcsolás után ne kelljen újra beállítania.
Köszönöm!
Következő: »»   104 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem