Fórum témák
» Több friss téma |
Okés. Keresni fogok egy izzót akkor és majd azzal próbálom. Megnéztem melyik tranzisztor volt az. A Q604-et mértem éppen mikor bekövetkezett a baj. Amugy így, hogy zárlatot csináltam egy pillanatra a greatz híd is tönkre mehetett? Bár kivéve nem mértem rajta zárlatot. Első körben megkell keressem, hogy miért vágja ki a biztosítéskot bekapcsoláskor, mert hát addig nemtudok tovább jutni. Úgy érzem több kárt csináltam mint hasznot.
Végtranzisztorokat és a meghajtókat méregesd.
Végeket és a meghajtókat kivettem. Végek mindegyik zárlat a meghajtók szintén zárlat. A Q608-Q610 jó.
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Izzóval próbáld beindítani, nem szabad teljes fénnyel világítania. Végfok tápfeszültség le fog csökkenni, névleges fele kb. meg lesz, méregetni így is lehet.
Az baj, ha csak 100W égőm van? Nem találtam kisebbet. :S
Okés. Bekapcsolt. Nem füstöl semmi. Védelem nem old le most. Rossz alkatrészek kiszerelve.
Égő éppenhogy világít. Gondolom ha baj lenne akkor már tüzijáték lett volna, vagy így az áramkorláttal nem szabad ilyet csinálnia még akkor sem ha valami rossz? A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Ha zárlat lenne, teljes fénnyel világítana. Így mennyi a végfok DC feszültsége és a kimenetén?
A kimeneten 45mV mérhető a tápfeszültség +-54V DC. 16 ohmos állásban van a kapcsoló és igy lenne a legnagyobb tápfesz ami +-68V.
Okés. Akkor a csere alkatrészek ezek lennének:
2SC3280 helyett 2SC3263 2SA1301 helyett 2SA1294 (csak ezek vannak itthon.) 2SC3298A helyett 2SC3944A 2SA1306A helyett 2SA1535A Minden más jó.
Most ugyanott tartok mint mikor még nemvolt benn az égő. Azaz bekapcsolaz erősítő, de az égő éppenhogy csak világít, de a védelem aktív. A relé nem húz be és a kimeneten ugyanúgy ugrál a feszültség. Még nem raktam be az új alkatrészeket. Sírba visz ez az erősítő. Aztán az is lehet, hogy kevés a tudományom hozzá.
Esetleg ha az segít valamit akkor irok fesz értékeket csak írd meg hol mérjek.
Azt sejtettem, hogy az eredeti hibája megmaradt.
Tovább kell keresgélned, méregetni.
Hali.
Ma szétszedtem az erősítőt. Mármint kivettem a nagy panelt és így is átnéztem a panelt. Átforrasztgattam még a furán kinéző kötéseket. Mást nem találtam. Vezetősávok mindnehol jók, kivéve egy helyen ahol nemtudtam márképp megoldani a forrasztást csak apró vezetékekkel, Annyira megvolt égve a fólia, hogy mikor forrasztottam ki akkor az egész forrszem úgy ahogy volt lejött. :S Szerintem már valaki szerelte, mert feltűnt, hogy a hangerő poti sem eredeti. Az értéke az jó de biztos nem eredeti, mert a tartó lemez kivan hajlítva. Ez a kisebb probléma. Most így szétszedve tökéletesen müködik. A feszültségek a jó oldalon megegyszenek a kapcsolási rajzban lévővel. A rossz oldalon a Q608 és Q610 bázisán 1.8V helyett 7.1V-t mérek. Ez betudható annak, hogy még nincsenek benn a meghajtók és a végtranzisztorok? Érdekes egy erősítő ez. Szétszedve jó, de ha összrakom akkor meg nem mert leold a védelem. De tényleg semmi kontakt hibára utaló nyomot nem látok már. Lassan kifolyik ez az egy szemem is ami jó már annyiszor átnéztem. Se egy szakadt vezető sáv semmi.
Szia!
Pótold a hiányzó alkatrészeke. Hibakeresést ezt követően folytasd. Csak volt még forrasztási probléma?
Átforrasztottam ami gyanús volt. Nem látok többet. Beraktam a csere alkatrészeket és beállt mindenhol a megadott feszültség? Merjem kivenni az égőt és úgy próbálni?
Fejhallgatóval kipróbálhatod az izzós védelemmel is.
Ha megszólal, kösd ki az izzót.
Fejhallgatóval okés. Szépen szól, ahogyan kell. Minden funkció müködik. Megnézem még a nyugalmi áramot és akkor elvileg kész is. Még egy kérdés. Az trafó előtt 2 amperes bizti volt, de most nézem, hogy a szervízkönyvben meg 6,3A van írva. Melyik lehet az igaz? Igaz ebben nincsen feszültség választó kapcsoló hanem egyből megy a trafóra a biztin keresztül a tápkábel.
Ne növeld, 2A jó lesz, főleg most a próbák során, 2,5 A felet később se használj.
Rendben. Akkor először is összeszerelem, hogy ne lógjon a panel és utána kipróbálom az izzó nélkül is. Persze még csak fejhallgatóval.
Izzóval bekapcsolt ahogyan kell. Kivettem és beraktam a biztit, bekapcsoltam és azzal is jó. Eddig. Hihetetlen. Azt hozzá kell tegyem, hogy volt a házban alul egy összekötö acél rúd. Na még az benne volt addig ha visszaraktam a helyére a panelt akkor mindig tiltott a védelem. Fogtam kivettem beleőle majd vissza a panelt a helyére és ugy nem tiltott. Csak egy gumibak volt rajta ami ilyen távtartó lehet vagy mi, de a lényeg, hogy nélküle jó az erősítő. Nemvolt rajta semmi fémforgács vagy ón. Szerintem azt nem rakom vissza bele, így sem esik ki a panel belőle. A hát meg jó stabil nélküle is.
Szerintem csak a penelt húzta el és a kontakt hiba így könnyebben előjött.
Akkor lehet, hogy visszarakom. Bár most jónak tünik a cucc. Ennyi idő alatt már közbe szokott lépni a védelem. Maximum leveszem azt a gumit róla. Ugysem ér hozzá a panelhoz, mert van köztük több mint fél cm távolság.
Visszaraktam a rudat. Eddig minden okés. Szerintem estére bekötöm és hallgatok rajta zenét. Aztán kiderül, hogy jólett e a javításom.
Na már rákötöttem a hangsugárzókat. Szépen szól. eddig minden okés vele... Kopp-Kopp köszönöm szépen az eddigi segitségedet.
Gratulálok, örülök, hogy sikerült! Kitartásodnak köszönhető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |