Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   413 / 1210
(#) Polip111 válasza k_h hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Rendben van és nagyon szépen KÖSZÖNÖM a segítő szándékot.
(#) Polip111 válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Viszont jól jönne egy USB-és égető terv, amelyikkel lehetne ezt a PIC-et égetni.
(#) Doky586 válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A rajz szerint is (és én is ezt hallottam régebben) hogy bizonyos tipusoknál illik földre húzni a PGM-lábat HVP esetén (LVP esetben úgyis a programozó vezérli e lábat, úgyhogy a lehúzó ellenállás pont LVP esetben nem számít hogy ott van-e). A rajzon fixen van az ellenállás a föld felé, az icsp-vel párhuzamosan (nem sorosan van).
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013
(#) Polip111 válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Szerinted mi lenne a helyes megoldás? A rajz szerint csal LVP módban kell földre húzni a PGM lábat ha jól értelmeztem. Legalsó megjegyzés a rajzon.

SP-4.png

Idézet:
„A rajz szerint csak LVP módban kell földre húzni a PGM lábat ha jól értelmeztem.”

Szerintem rosszul értelmezed. Kiemeltem a rajzból a lényeget: a sárgával kiemelt vonal a néha csatlakozó programozó határfelülete, a jobb oldal maga az áramkör: in-circuit programozás esetén. Nálad csak az a különbség hogy még nincs ott az áramkör körülötte, de ezen egy zöld ellenállás akkor is ott kell hogy legyen a rajz szerint.

SP-5.png

Közvetlen földre kötöttem az RB3-as lábat, de akkor sem ment.
Utána olvastam az alsó megjegyzést "RB3 only used in LVP mode". Ezért gondoltam hogy csak LVP módban kell bekötni.
Bár angol nyelvtudásom nagyon minimális.

Idézet:
„csak LVP módban kell bekötni...”
igen így van. stimmel: ...a programozóba.
Neked nem is kell bekötni a programozóba, csak (egy ellenálláson át) összekötni a Vss lábbal.

Tehát a céláramkörben szükséges bekötni? Mehet közvetlenül a föld pontra?

Fenti sárga utolsó sora. (config bájt)
Ha meg bemenet, de nem használod akkor is illik ellenálláson keresztül lehúzni az áramkörben.

Véleményed szerint milyen értékű ellenállás tegyek be?

Szerintem bármit amit az asztalodon találsz: 1-10kohm
(#) fifadani hozzászólása Máj 23, 2013 /

Sziasztok!
Nos sikerült beszereznem a PIC-et, rajta a pickit2 elvileg legfrissebb szoftverével.
Amit már posztoltam kapcsolást, elvileg működik, legalábbis egy led világít a panelon... Na és akkor hogyan tovább?
(#) Doky586 válasza fifadani hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A PC pickit2 szoftvere felismeri pickit2-ként? és ha rákötsz egy másik pic-et a programozáshoz annak tipusát felismeri a szoftver?

Ok. Megpróbálom, pont egy 10kohm-os akadt a kezembe. Köszönöm az ötletet.
(#) Polip111 válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Sajnos az eredmény ugyan az, 2804h helyett 3E02h, a többi 3FFFh.

Most fogom kipróbálni.
Van itthon egy 16f84. Mindjárt írok...
(#) k_h válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Tehát akkor az első bájtot ezek szerint beégeti csak rosszul, és emiatt nem folytatja, mert rögtön ellenőrzi is. Próbálj meg játszani az adat és az órajelek invertálásával különböző variációkban. (Sajnos én is ritkán programozok és elfelejtem melyiket kell invertálni és egyszer nekem is csinált hasonlót)-bár lehet hogy a 16f84-est beégeti de lehet hogy itt valamelyik jelet invertálva kéne neki adni? A tipust jól állítottad be?

Nos azt írja, hogy Pickit2 VPP voltage error.

Igen, a típust 16F88-ra állítottam. Ha állítgatom a jeleket /invertálás/ nem teszi tönkre a PIC-et?
(#) k_h válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 / 1

Csak az adat író és olvasó meg a óra jelén állíts. Szerintem nem teszi tönkre. Legalábbis amikor én totózgattam nekem nem ment tönkre semmi. Aztán egyszer csak láss csodát működött.

Köszönöm, megpróbálok csodát tenni!

Nekem a tiedéhez nagyon hasonló programozóm van Propic2 néven fut. Nekem 7407-es ic van benne. A tiedében meg 7406-os. Az egyik nem invertál a másik meg igen. Ezért ha kiválasztod a programozót attól függetlenül még lehet variálni kell a jelekkel.

Próbálgattam mindenféle beállítást, nem tudtam csodát tenni.

A beírt adat változott valamit valamelyik állásban?

Látod erre nem figyeltem, de változott az biztos, újbóli írás előtt törölni kellett.
(#) k_h válasza k_h hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Amúgy te írtad a programot? Biztos, hogy ehhez a tipusú pic-hez íródott?

Az itt található digitális forrasztó állomás II. programját szeretném beégetni.
(#) Polip111 hozzászólása Máj 23, 2013 /

Ic-Prog-ba betöltve a hex fájl-t, a fej részben ezt teszi hozzá ha assembler view-be megnézem.
(#) Doky586 válasza fifadani hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

valami ilyesmit kéne hogy láss:
(az azért lehet hogy a feszültséget fel kell 5V-ra tekerned)

pickit2.png

(#) anemo hozzászólása Máj 23, 2013 /

Sziasztok!

A projektemhez szeretnék segítséget kérni, amit már párszor részleteztem ebben a topikban. Ezúttal a földelés miatt szeretném még a szakértők véleményét kikérni. Próbapanelon már üzemel 1-2 kötés, de még az összes nyák készítése előtt biztosra szeretnék menni.
Mint korábban tárgyaltuk, egy vasúti biztosítóberendezési pult vezérlését oldanám meg PC és PIC kapcsolattal. A pult izzókból és nyomógombokból áll, az izzókat TPIC6C595-tel vezérlem, a nyomógombok állapotát 74HC166-tal olvasom be. Na most lett összesen 224 db külön izzó (és n-mosfetek) és 64 db nyomógomb. Ez így 28 db TPIC-et és 8 db HC166-ot jelent. Ezek 4-4 különálló nyákra készülnének egységesen elosztva. Mindegyik nyákra külön 7805 feszültségszabályzó kerül.
Miivel sok izzóról és hatalmas áramfelvételről is lehet szó, amelyek egyszerre világítanak (akár 5-6A), ezért abban maradtunk, hogy a TPIC-eket csillagpontosan földelem. A 74-es sorozat földjei a 7805-be mennek. A biztonság kedvéért ezeknek az IC-knek a tápját is csillagpontosan földelem. Nem tudom, hogy a nyomógombok lehúzó vezetékeire kellene-e csillag, de igazából az már részletkérdés, mert ugyanarra a nyákra csatlakozna az összes.
Mivel rengeteg földről és sok-sok sorkapocsról lenne szó, nem tudom egy nyákra rápasszírozni az összes (kb 100db) földelést, ezért körülbelül a mellékelt ábra alapján lenne a csillagpontú földelés, ami kb már egy fára hasonlít, de nem tudom ez így jó-e? Most nincs optocsatoló az áramkörben, de ezzel a kapcsolással elkerülhetem a földhurkot opto nélkül is? Ha mégis kellene optikai leválasztás, kérlek segítsetek hova mit tegyek..

Köszönöm előre is a segítségnyújtó hozzászólásokat!
(UI: mellékeltem egy foglalatot, hogy el lehessen képzelni az egészet. Ebbe mehet max 12 db izzó, de a nyomógombok is ebbe csatlakoznak, csak akkor a nyomógomb két izzó foglalatot zár össze)
Következő: »»   413 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem