Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   412 / 1210
(#) Doky586 válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Ahogy k_h mondta, csak nem muszáj 0ohm-al (rövidzárral) testrehúzni hanem jó egy pár kohm-os ellenállás is.
(#) Polip111 válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Köszönöm szépen megpróbálom, ha estleg nem sikerülne, valaki elvállalna egy beégetést? Nagyon fontos lenne, már minden készen van csak a PIC-et kellene beépíteni. Én Káposztásmegyeren lakok.
(#) Polip111 válasza nedudgi hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A készüléken amibe kerülne, van ICSP csatlakozó, de sajnos holnap dolgozni fogok.
(#) Polip111 válasza Doky586 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A PIC 5-ös lábát /Vss/ összekötöttem a 9-es lábbal, de sajnos így sem sikerült beégetni.
(#) k_h válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Hoppá, ha jól látom a kapcsolás alapján nem kapja meg az adat ill az órajelet. Más lehet a 84-es programozó bemenetei? A 84-esnek az adatlapján nem tüntették fel melyiken kell programozni, de lehet csak én vagyok béna.
(#) Polip111 válasza k_h hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

A PIC 1-es lába az égető foglalat 12-ik lábához csatlakozik. A két PIC lábkiosztása megegyezik.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2013

PIC18F84A.pdf

(#) Polip111 hozzászólása Máj 23, 2013 /

MINDENKINEK KÖSZÖNÖM az eddigi segítséget, sajnos nem sikerült idáig megoldani a problémát. Ha van valakinek további ötlete, szívesen elfogadom illetve ha tudna segíteni a beégetésben, megköszönöm. Nem adom fel, addig is próbálkozom.

Tehát akkor a foglalatoknak a jobb alsó sarkában kell lennie a pic-nek és a pic bal alsó kivezetését kötötted testre... (felülnézetből)

A PIC a foglalat alsó felébe van ültetve és felülnézetből a 16-os lábát a 20-al kötöttem össze. Annyi a különbség, hogy a 16f84-es 9-es lába üresen marad, nincs testre kötve.

Igen, én is így tudom, pedig minden jónak tűnik. Sajnos kifogytam ötletekből, szoftveresen lehet még gond, ha jól tudom ott lehet még invertálni a jeleket, meg ilyesmi, de ha az a 16f84- nél működött akkor itt is kéne.
(#) k_h válasza k_h hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Annyit tudnék még tanácsolni, nemtom milyen programot használsz. De amiket eddig használtam ott lehetett tesztelni a portokat. Kiveszed a pic-et és multiméterrel megméred, az adat óra, meg a programozó feszt, hogy megfelelően ki megy-e.
(#) Polip111 válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Most nézem a rajzot, hogy a PGM bemenetet csak LVP égetési módban kell testre húzni. Ha jól értelmezem. / legalsó megjegyzés /

SP-4.png

Teszteltem az égetőt, minden feszültség rendben és a másik PIC-et rendben törli és égeti is. Többszörösen próbálva. Két 16F88-as van, mert már arra is gondoltam hátha a PIC a hibás, de kicsi az esély hogy mind a kettő hibás lenne.
(#) nedudgi válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Én legalább éjfélig ébren vagyok...
(#) Polip111 hozzászólása Máj 23, 2013 /

Kiderült, égetési kísérlet után az "üres" ellenőrzéskor nem üres a PIC, viszont 2804h helyett 3E02h-t éget be és utána semmi többet nem hajlandó égetni. Ez mind a két PIC-nél így van.

Az a problémám, hogy péntek reggel 06-ra megyek és szombat reggel 06-ig vagyok. Ma semmiképpen nem tudnánk összehozni?

A programban tudsz valami adatátviteli sebességet beállítani? Mert a kapcsolást nézve nincsen szűrés a mikrovezérlő tápjában. Még ez merült fel bennem, hogy emiatt lehet nem képes venni megfelelő sebességgel az adatokat. Lehet ez a pic típus érzékenyebb rá.
(#) nedudgi válasza Polip111 hozzászólására (») Máj 23, 2013 /

Csak akkor, ha lejössz Agárdra . De ez már kezd OFF lenni, folytassuk privátban.

Igazad van, elnézést mindenkitől.

Tudsz olyan programot amelyike kezeli ezt az égetőt és be lehet állítani? Vagy esetleg szűrést tenni a tápba?

IC-Prog

Van az is, abban hol lehet beállítani?

Megpróbálhatod a szűrést 100nf-al, de csak saját felelősségre..

Settings/Hardver, és van egy csúszka. Bár én még sose használtam szerintem az lesz.

Szerintem abból semmi baja nem lehet a PIC-nek, tehát próba.

Azt már próbáltam állítani, nem segített.

Akkor marad a kondi. De már tényleg nincs semmi ötletem. Úgy forraszd be, hogy működjön most már

OK.

Sajnos nem vált be.

Szinte gondoltam.. Ha mégis sikerülne, majd írd meg hogyan oldottad meg. Nagyon kíváncsi lennék mit csinálunk nem jól.
Következő: »»   412 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem