Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Oszcilloszkóp számítógépre
Rendben zárjuk le a vitát. Ti úgy gondoljátok, én meg nem.
Szia!
Grat, szép munka! Egy képet még fel tudnál tenni erről az smd szkópról? Nagyon tetszik, hétvégén meg is építem, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy néz ki készen. István
Szia! Elkészítettem a három nyákot. Remélem nem kellett tükrözni, hanem csak eagle-ből pdf-be nyomtatni és vasalni, mert én úgy csináltam. Meg tudnád nekem mondani, hogy a nyákok milyen sorrendbe helyezkednek el egymás fölött? Teljesen összezavarodtam már, hogy melyik melyik. Csak ezért kértem a képet még a múltkor. Beültetési rajz nem is fontos, mert eagle-ben látom, hogy melyik alkatrész hova való. Csak egy kis segítség még jól jönne. Köszönöm előre is.
István
Tettem volna fel képeket, ha nem most lenne nálunk a tavaszi nagytakarítás.
valahova elkevertem az alkatrészeimet. Nem kellett tükrözni, jó a nyomtatás. Sorrendben balról jobbra a képeden:1 Jelfeldolgozó;2 osztó/szorzó ;3 táplálás. Célszerű sorrend:3 Táp,1 jel,2 osztó. Az osztó van felül, mivel arra van ültetve a jumpersor. ui: Ha megtalálom a cuccom, lefényképezem és felrakom.
Rendben, örülök akkor, hogy jó lett a maratás, bár nem a legszebb, mert siettem és késő este volt, no meg ezek ilyen "hulladék nyákokból" vannak. Még le kell csiszolni a széleket párhuzamosakra stb... Mindenesetre nagyon köszönöm ez is nagy segítség, mert nekem is sok dolgom van ez mellett.
Megtaláltam.
Foglalkoztam is vele egy kicsit. Összeraktad már? Érdemes panelenként haladni. A vezetékeket a rézfólia oldalra forrasztottam, nem az alkatrészoldali furatokba. Így laposabb lett. Teszek fel képeket a működésről. Négyszögjel még nem az igazi.
Szia! Egy hete elkészítettem a paneleket és azóta nem foglalkoztam vele tegnapig. Tegnap este délután elkezdtem összekötni a paneleket. Késő estére be is fejeztem és teszteltem is. Először nem földeltem össze a két kimenet (RCA) földjeit és DC 4V körüli feszt mértem a kimeneten, ez aggasztott, de miután összeföldeltem teljesen jól működött minden. 0.2V-0.5V körül van a kimenet ha rákapcsolok egy TTL jelet a szkópra. Teljesen reális és szépen mutatja a jelalakokat. Egyelőre sima árnyékolatlan vezetékekkel van összekötve minden, de a napokban lecserélem a csatlakozók vezetékeit árnyékoltra. Mutatok pár képet az elkészült műről és egy PWM jelalakról. Van egy maratókád lötyögtetőm aminek a DC motor fordulatszám szabályzását PWM -el oldottam meg. Egy 555 IC a lelke. Rákötöttem CH1-re a kimenetet CH2-re pedig a negált kimenetet. Nagyon tetszik, köszönöm a segítséget, és várom az építő kritikát.
Gratulálok!
Még árnyékolatlan vezetékkel sem látszik összeszedett zavar. Én koax kábelt használok mérésre (a legvékonyabbat cirka 3mm). Ennek kicsi az ellenállása is és a kapacitása is! Dobozoltad?
Köszönöm!
Nem, még nem dobozoltam. Alu lemezből szerintem majd hajtogatok egy dobozt neki, vagy veszek egy kis műanyag dobozkát és belül alu lemezekkel körberagasztom (vagy alufólia?!). A koax kábel nem is rossz ötlet! Bár ha jól hallottam ebay-en lehet 300Ft körül venni normális mérőkábelt, de az sok idő és nincs is regisztrációm... Meg vennem kell még BNC csatlakozót is. Remélem rá tudom kötni a koax kábelt ha veszek.
Valahogy ezek a jelalakok mintha nem rendes PWM jelek lennének, mert azok négyszögjelek. Ha jól gondolom, nem jó a kompenzálás rajta (túl sok).
Nagy a jel amplitúdója, ezért nem látszik rajta zaj. uV-os nagyságrendben már látszik.
Üdv.
Kérdésem: -Nehéz megépíteni ezt a pc szkópot? -Drágán lehet vele kijönni?(kb mennyibe kerülnek összesen az alkatrészek) A válaszokat előre is köszönöm.
Szia!
Nehéz megítélni, hogy kinek mi a nehéz. De ha van némi kézügyességed, és nem áll tőled messze a barkácsolás (dobozolás), és el tudsz készíteni egy NYÁKot, akkor nem nehéz. Nem számoltam össze, de ~1000-2000.- Ft. között van az alkatrész költség. Üdv Laslie
A PC szkópot meglehetősen nehéz megépíteni. Kell hozzá először is egy PC hangkártyával, és erre egy programm is, ami a PC -ből szkópot csinál.
Ehhez az eszközhöz az előtétet már nem nehéz elkészíteni, de ez csak egy előtét a PC szkóphoz. A hozzászólás módosítva: Máj 17, 2013
Értem. Hát van némi kézügyességem, most egy Tesla tekercsnek a Skori 3. meghajtó áramkörét csinálom(ha ismered).
Köszi az infót. Ha lesz időm hozzá és kész lesz ez a projectem is, lehet, hogy elkészítek egyet.
Értem.
Ha összedobnék egyet ez lenne hozzá a program: Ez.
Ezt használom én is, és sokan mások is itt.
Ehhez építettem meg az előtétet!
A dobozolást azért kérdeztem, mert dobozméretre csináltan a nyákot.
Nem pont erre: hestore De ebbe is bőven belefér, ha jól számoltam 9V-os elemmel együtt.
Igen Én is ilyenre gondoltam. Van olyan fekete doboz aminek nincs két kis füle és nem az oldalát lehet levenni hanem a tetejét. Az teljesen téglalap, hegyes sarkokkal. Majd még kitalálom, melyik dobozt veszem meg de szerintem nem bajlódok alumíniummal. Max alufóliával belül kitapétázom Ja és rossz hír, kicsináltam a műverősítőt... Kikapcsoltam a labortápom majd bekapcsoltam (de eközben rá volt kötve a kapcsolás) és szerintem egy bekapcsolási tranziens kinyírta.. Alapból 40mA-t vett fel, de így most akármennyit felvenne.. Világít az áramkorlát amit 50mA-re állítottam be. Feljebb vettem 200mA-ig és még ott sem akart megállni, úgyhogy valami tönkrement. Az egyik műverősítő forrósodik, szerintem vehetek másikat.. Bár inkább a forrasztást sajnálom nem a 40Ft-ot...
Értem. Esetleg (ehez a doboz méretéhez) kérhetnék kapcs.rajzot és beültetési rajzot? És egyébként nincs olyan ami 1 db nyák lapon van? ((bocs ezért a sok kérésért.)
Van 1 nyákos is!
Bővebben: Link Ugyan ez a kapcsolás. Én azért építettem 3 nyákosra, hogy beférjen egy 20x40x75 dobozba. Alig nagyobb, mint egy 9V-os elem. Az 1 nyákost egyszerűbb elkészíteni, mert nem kell 20 vezetékkel összekötni a nyákokat. Ha nem számít a méret, akkor azt ajánlom!
Értem, köszi.
És Laslie-től kaphatnék kapcs rajzot és beültetési rajzot?
Itt megtalálod. Előtte és utána a beültetési rajz, és a nyákterv.
Értem. Köszönöm.
Sziasztok!
Feltelepítettem a Zeitnitz-féle szkóp programot, de a grafikus elemek nem jelennek meg és egy kis idő után le is fagy. Mi lehet a gond? Mind a 20 oldalt átnéztem, de nem találtam egyértelmű választ arra, melyik kapcsolás jó. Az alatt mit értsek, hogy DC jel nem mérhető ezzel? A DC elvileg egyenáram, és pl egy 0V és 2V között ingadózó jel is egyenármú, nem? Ez a kapcsolás alkalmas előtétnek? Ezzel mekkora feszt mérhetek max, mert nem látok benne 1 MOhmos ellenállást?
El kellene olvasni a topikot!
A fagyás valószínűleg a géped/hangkártyád/driver probléma. Hangkártya 10Hz alatt vág. Nem szereti a DC-t. Kb. max. 2-5V, de függ a hangkártya bemenő impedanciájától és érzékenységétől. A hozzászólás módosítva: Máj 24, 2013
Sajnos az elmúlt 2 és fél nap estéjét erre a topicra áldoztam. Csak az IC-s előtétek jók vagy az általam csatolt előtét is megteszi? Autóban mérnék max 15-16V-os jeleket.
Ezeket szeretném megjeleníteni, és ehhez fölöslegesnek tartok egy drága szkópot.
Miért sajnos? haszontalan volt?
Jó az is, ha raksz elé még egy fesz. osztót. Az autóban mit akarsz használni? notebook-ot? Mert azon többnyire nincs Line-In bemenet. Mikrofon bemenetről meg nem sok értelme van.
Megpróbálom összefoglalni:
A hangkártyás mérésnél nem a jel nagysága a döntő tényező, mert könnyen leosztható a jel. A hangsúly a frekvencián van. A hangkártya általában 20 Hz-től 20KHz-ig dolgozza fel a jelet (mint az emberi fül). Ha ennél nagyobb a freki, akkor a hangkártyás mérés felejtős. A hangkártya bemenetén kondenzátor van. Így az egyenáramot nem engedi át. Ha megtalálod a hangkártyában a kondit és átkötöd, akkor nagy eséllyel tudsz egyenáramot mérni. De nem ajánlom buherálni a hangkártyát!!!! Az ic-s előtétekkel 20 Hz tól 20KHz-ig majdnem mindenféle jelalakot tudunk pontosan mérni. Az általad felrakott előtétet is megépítettem. Aztán inkább átterveztem egy ic-s re. Pontosabban az általad felrakott kapcsolás nem mérő előtét!!! Ez a kapcsolás csak annyit csinál, hogy nem enged a hangkártyára 0,7 V-nál nagyobb jelet. Azért néhány mérésre ez is megteszi. Azonban a mérés egyik lényege, hogy ne terhelje a mérendő berendezést. Ez terhel, nem is kicsit. Ezen kívül a diódák levágják a 0,7 volt fölötti jelet. Ha építesz elé egy egyszerű ellenállásosztót, akkor tudsz vele 16V-ot is mérni. Ha megépíted az alábbi kapcsolást, akkor tudsz majd 16V-os (akár 1600V-os)jelet mérni. Valamint megvalósul az 1MOhmos előtét is!!! FIGYELEM ! Ez az előtét is terhel, valamint csak korlátozottan használható! Az ic( itt a műveleti erősítő) szerepe éppen az, hogy az előtétünk nem terheli a mérendő berendezést. Meg persze erősíteni is lehet vele a jelet. A jumperek átrakásával leosztod a jelet 1-el, 10-zel, 100-zal, 1000-rel. (Először az 1000 osztással mérj, majd 100.....) Így pl 220V-ot is mérhetsz vele.(életveszélyes). Ha nem válik be, még mindig megépítheted az ic-vel. (Én is mikrofon bemeneten mérek. Tökéletesen működik!) Egyébként egy alaplapi hangkártyát már tönkretettem. Azóta a szkóp méréshez 1000Ft-os usb hangkártyát használok. Jó mérést! |
Bejelentkezés
Hirdetés |