Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   380 / 782
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Úgy, hogy elkezdi rángatni a tápot, tehát egy analóg árammérő műszeren látod ahogy elkezd billegni. A digitális multiméteren természetesen nem fogod ezt látni.
(#) etm válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Köszi a választ.Van analóg műszerem is,csak az maximum 500 mA-ig mér,és csak egyirányú áramot.Váltót nem.
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 3, 2013 /

Nem az egyszerű megoldással van a gond, hanem hogy valamiért amiket idáig tudtam szerezni toroid magok egyszerűen minőségbe nagy zavart keltettek és nem voltak hajlandóak -csak túlgerjesztve- működni.
(#) etm hozzászólása Jún 4, 2013 /

Sziasztok!Nézegettem az este,és az R2-es ellenállás szakadásban volt,így az IC 7-es lába nem kapott feszt.Tettem be 150kohm-os ellenállást,most van rajta 13Volt körülbelül. A 6-os lábon kell még megmérnem,mivel a FET gate-jén nincs semmi fesz.Később még jelentkezem!

Az IU2 4N35 -ös alkatrész,ami összeköti a primért a szekunderral, az hogy működik? Mi a szerepe? Nem lehet hogy az hibás? Azt honnan tudom meg?Bocsi a sok kérdésért!
(#) Ge Lee válasza etm hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Az egy mezei optocsatoló, azon keresztül működik a feszültségszabályozás. A TL431-es programozható "zéner" figyeli a kimeneti feszültséget, ha ez elér egy értéket, akkor kinyitja az optó LED-jét, aminek következtében kinyit az optó tranzisztora is, és lekapcsol a vezérlés. Tehát az optóban egy dióda és egy tranyó van, ha a dióda (LED) világít, akkor kinyit a tranyó, különben pedig le van zárva.
(#) etm válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Köszönöm a választ,és örülök,mert sikerült szóra bírni a kicsikét!Kicseréltem az R5-ös ellenállást(szakadásban volt),tettem be 100 ohmosat.Ez a FET gate előtt van. Ettől most üresjáratban működik,remélem akkukkal is! Aztán kipróbálom.

Hát megpróbáltam akksikkal,és már amikor rácsatlakoztatom az akksikat,már akkor világít a zöld led,aminek csak a hálózatra való csatlakozás után kellene kigyulladni.Ha közben csatlakoztatom a hálózatra,akkor a zöld led átvált pirosra,és a töltés elindul pár másodpercig 1.55 Amperrel,ami normális,de kb.3-4 másodperc után elkezd sisteregni,az NTC melegszik rendesen,és a töltőáram rohamosan csökken,és pár másodperc után újra kigyullad a zöld.Nem merem próbálgatni nehogy kinyírjam.Szerintetek mi lehet a hiba?
(#) atti2010 válasza etm hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Szerintem ha az R5 szakadásban volt akkor elképzelhető hogy a vezérlő IC vagy a FET is megnyekkent.
(#) voodoo hozzászólása Jún 4, 2013 /

Erősítőhöz való táp ami full hidas és ráadásul IC meghajtásos nem találtam mást csak ilyen motor vezérlős kapcsolásokat sima IR-ekkel. Kérdésem, hogy szerintetek ez a kapcsolás tud a másik IC-hez képest invertálni is, mert ha igen akkor megvan a megoldás és az OUThoz ráköthetném a trafót és onnan már smakkolna minden, de előtte azért leszimulálom mégis hogyan zajlana. Szerintetek?
(#) Ge Lee válasza voodoo hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

A két IR-t ellen fázisba kötöd be, és kész. Elvileg tápnak jó kellene hogy legyen, pwm végfokban (lásd cikkem) nem vált be (és amennyire tudom hegesztőben sem), a két IR mindig összeakadt, vagy valamelyik kiült tápra stb., de ezt okozhatta valami más is, amire nem jöttem rá. Láttam olyan megoldást is ami működött, de ott nem voltak a bemeneteik közvetlenül összekötve, hanem mindegyik előtt volt még egy-egy schmitt trigger ha jól emlékszem.
A hozzászólás módosítva: Jún 4, 2013
(#) etm válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

A FET-et is már cseréltem előzőleg,és a 3842-es IC-t is.Aztán nem akart beindulni,és így jutottam az R5-ös ellenállás hibájára is,de még úgy látszik,hogy ezenkívül is lesz valamivel gond.Csak tudnám most mi kötözködik?Azelőtt,ha áram alá helyeztem,meg se nyikkant.Most megnyikkan,csak épp aztán nem akarja az igazságot!
(#) voodoo válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Erről lehet Lacit kéne megkérdezni, Ő itt a nagy IR fan, hogy neki mi az elképzelése erről.
(#) granpa válasza voodoo hozzászólására (») Jún 4, 2013 /

Sajnos rajzzal nem szolgálhatok, mert nincs. Nem használtam ezeket, csak egyszer régen felmerült mint alternatíva, de nem mélyedtem el benne.
(#) Bok hozzászólása Jún 5, 2013 /

Sziasztok!

Arra lennék kíváncsi, hogy a mellékelt toroidot lehet e használni táp építéséhez egy szünetmentes tápból szedtem ki ahol szerintem fojtóként működött. Amúgy a mag szürke színű és a teteje pedig türkiz(szerintem) .
(#) Ge Lee válasza Bok hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Meg kellene mérni az Al értékét, abból kiderül. Ha ez ferrit, akkor ennyi menettel nem hiszem hogy fojtó volt.
(#) Bok válasza Ge Lee hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

140nH jött ki az Al-re. Ha jól tudom ennél azért nagyobbnak kellene lennie tehát nem valami alkalmas táp építésére, de javítsatok ki ha tévedek.
(#) samu1000 válasza voodoo hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Bocs ,hogy beleírok!
Csak halkan nehogy a fejemet vegyék a trafós megoldás nagyságrendileg kisebb zavart kelt mivel a fetek meghajtásakor nincsenek túllövéses meghajtójelek ,legalábbis az én méréseim ezt mutatták.
Egy kis EE vagy Etd megtekerése sokkal egyszerűbb mint a meghajtó íc illesztése.
(#) atti2010 válasza etm hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

A TL431 is érdemes lenne megnézni.
(#) ares9281 hozzászólása Jún 7, 2013 /

Sziaszktok , szeretnek epiteni egy kapcsolouzemu tapot mely 0-600v kimeneti feszt. bir eloallitani.
Kapcsolas
A traforol sajna nincs leiras ezert , az lenne a kerdesem hogy hogyan tudnam kiszamolni menetszamot illetve az egyes tekercsek induktivitasat.
Koszi elore is!
(#) atti2010 válasza ares9281 hozzászólására (») Jún 7, 2013 / 1

Bővebben: Link
Ez jól működik.
(#) atti2010 hozzászólása Jún 7, 2013 / 1

Eberek 2 zenner dióda sorba kötve ellentétes pólussal milyen szerepet tölthet be egy kapcsi tápban, a szekunder oldalon egy MOSFET g-s láb között van, nem egyforma színkóddal még nem tudtam beazonosítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) ares9281 válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Hu ez nagyon zsir koszi szepen
(#) proksa1 válasza atti2010 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

A gate feszültséget korlátozza mindkét irányba.
(#) atti2010 válasza proksa1 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Értem most már leesett, csak piszkáltak benne és arra gondoltam hogy valaki véletlenül rakta be helytelenül.
(#) swich hozzászólása Jún 8, 2013 /

Sziasztok egy kérésem lenne, rátaláltam erre az oldalra amire többször is van utalás a fórumon ( Skori rezonáns tápegység 230 / 2x24V ). Link Ennek a kapcsolásnak szeretném megszerezni a nyomtatható nyáktervét, ha van rá mód, vagy megvan valakinek, saját felhasználásra kellene, köszönöm.
(#) ladislave válasza swich hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Szia!
Emmzolee-tól kell elkérned!Neki biztosan megvan. Bővebben: Link
(#) emmzolee válasza swich hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Többször bekerült ide ez a terv általam is. Keresgélj egy kicsit, vagy te is rajzold vissza a Skori oldalán lévő tervet ahogy én is tettem régebben.
(#) swich válasza emmzolee hozzászólására (») Jún 8, 2013 /

Köszönöm a válaszokat. Akkor rajzolgatok.
(#) ladislave válasza swich hozzászólására (») Jún 8, 2013 / 1

Megtaláltam! Bővebben: Link
Következő: »»   380 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem