Fórum témák
» Több friss téma |
Ez amit linkeltél teljesen jól hangzik, de sajnos nem értek hozzá hogy ellenőrizem hogy működik e.
"Vakon" nem merek venni ilyet, hacsak nincs valami módszer az ott helyben való ellenőrzésre, vagy valamelyik nagyon kedves rendes fórumos egy korsó sörért cserébe nem jön szintén el ellenőrizni helyettem. Vagy meg merjem venni ezt? A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
Szia!
Az egyik fórumtárs használ ilyet, szerinte jó ! A többi a Te dolgod: építeni nem akarsz, eredetit venni drága, clone-ra "meg merjem venni?!" --> Döntsd el, mit akarsz Idézet: Jaj, dehogy! Az Atmel gyártmányú mikrovezérlőkhöz való! „A hestore oldalán kapható USB interfésszel rendelkező programozó-ra gondoltál?”
Lesz az több is!
Lányom hastáncos. Csak úgy mennek a 100 ezrek.
Köszönöm a segítséget. Nem kukacoskodni akartam, a "meg merjem venni?!" a vaterán keresztül-re értendő, úgy hogy ha jól értem nincs lehetőségem átvételkor ellenőrizni a működését.
Sajnos voltak rossz tapasztalataim ilyenekkel.
Az eredeti PicKit2 a Lurdy házban csak bruttó 10,5eFt.
Nem tudom miért drágul duplájára a HEstore-ig jutva... eBay-en van 5eFt-ért kínai, de az nem tud debuggolni. (ámbár én is kínait vettem) A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
ChipCad-nél kell megvenni. Az garantált minőség. Az ára sem sokkal több.
Köszönöm, Maradok ChipCad-es vásárlásnál, jóval barátibb ez az ár mint a huszon-os.
Csak hogy biztos legyek a dolgomban: Megveszem ChipCad-nél ezt a PICKit 2 programozó-t. Ehhez kell valami különleges USB-s csatlakozó, vagy sima micro USB kábellel megy? Próba panelbe beteszem PIC-et és bedrotozom a PICKIT2-t a megfelelő lábakhoz akkor már csak a program kell elvileg és írhatom is be? Illetve ha kaptam hex-filet akkor azt a megfelelő PIC be minden további nélkül be fogom tudni írni ha minden jól megy? ChipCADnál még nem vásároltam, majd megnézem a weblapjukat részletesebben is, milyen jellegű a hely? Bemegyek mondom mit szeretnék, fizetek megkapom és örülök, vagy weblapon regisztrálók, megrendelem, szólnak mikor mehetek, stb...? Idézet: A HEStore nem PICkit2 programozót árul, hanem PICkit2 Starter Kit-et, ami egy fejlesztői kártyát is tartalmaz. Így nem a duplája a ChipCAD árnak. Drágábbnak viszont drágább - a lánckereskedelem miatt. Ezért kell a ChipCAD-nél venni. „Nem tudom miért drágul duplájára a HEstore-ig jutva...” Idézet: Megveheted a gyártótól is (sureelectronics.net, vagy E-bay, mert ott is árul). Ennyi pénzért nyilván nem kapod meg az eredeti minőséget. „Sajnos voltak rossz tapasztalataim ilyenekkel.” Idézet: Nem mikro, hanem USB mini-B kábellel megy. Tudomásom szerint jár hozzá az is, 2 db CD-vel egyetemben, amin az MPLAB és a PICkit2 szoftver elavult változatai vannak. „Megveszem ChipCad-nél ezt a PICKit 2 programozó-t. Ehhez kell valami különleges USB-s csatlakozó, vagy sima micro USB kábellel megy?” Idézet: „Így nem a duplája a ChipCAD árnak.” igazad van nem duplája. 15e és 23e viszont azon kis panelka nélkül (ami jó 4e, és nem jó szinte semmire) nem árulja.
Stimmel. Ha életed első kísérletezése lesz, valami dugasz nyák nagyon meg tudja könnyíteni az első sikerélményeket áramkört építeni, de ha az nincs, forrasztópáka megfog, és úgy építkezz. A pic programozásához kelleni fog:
-a számítógéped egy működő usb csatlakozóval, -egy programozó alkalmazás, ami akár a pk2 cd-jén rajta lesz, akár a microchip oldaláról ingyenesen letöltheted, -egy usb normalA - miniB kábel, ezt hívják "usb mini" kábelnek hétköznapi zsargonban, pk2 csomagban lesz egy benne, de bármelyik sarok 400huf, -a pk2, -drótozás a pic-hez akár dugasz nyákban, akár légforrasztásban egy ic foglalatban, ahogy szimpi, -a foglalatban benne a pic, -a hex állomány, amit bele akarsz tölteni ..és ennyi. A pk2 el tudja látni a pic-et tápfesszel a programozás idejére, vagy ha a pic a saját áramköri környezetében van, onnét is kaphatja a feszt (van benne egy mini coprocesszor, aminek működnie kell, és igazából az végzi el belül a programozást, modern kis ketyere). Valahonnét kapnia kell, annyi a lényeg, szóval azt állítsd majd be. Aztán uccu neki, pár másodperc, és fel van programozva. Nem kell félni, nem fáj
Sziasztok!
Microchip CDC class-t használok 18F4550-en usb kommunikációra. Szeretném valahogy növelni a sebességét, ha van rá mód. A problémám az, hogyha egyszerre küldök ki rá nagy mennyiségű adatot, akkor 0,5Mbyte sebességet is eléri, azonban ha ugyan ezt a mennyiségű adatot kis részletekben küldöm, akkor drasztikusan leesik a sebessége 45-50 kbyte/s-re. A programom sajna sokszor kicsi adatot küld, és fontos az időzítés is, nem várhatok az adatokra. Van rá valami mód, hogy felgyorsítsam az adatátvitelt? Esetleg ha FTD232 csippet alkalmazok? Üdv!
Microchip USB C18 Firmware - CDC Version 1.0
Na, akkor tegyük rendbe picit. CDC == Communication Device Class. ->Ezek<- itt mind alap classok.
Melyiket használod?
02h Communications and CDC Control
Soros portként látszik a gép felől A hozzászólás módosítva: Jún 9, 2013
A problémád több külön dolog.
Az egyik, hogy a 4550-nél azért nagyobb teljesítményű cuccok is vannak. A legtöbb ftdi szöcske egészen biztosan jobban is tud teljesíteni, de nem csak azon múlik. Az usb jellegében nem kínál fel mindenre tuti megoldást. Vagy-vagy alapon kell választanod. Vagy garantált sávszélesség, vagy garantált átviteli időpillanatok, vagy a maradék busz sávszélesség ömlesztve. Ha a programod is néha kevéskéket küld, akkor ott is lehet egy szűk keresztmetszet, míg a driver stack egybegyűjti neked a pakkot, amit szerinte már kiküldenie érdemes. Gyanítom, bulk transfert használsz. Ha átrakod interruptra, a latencyd lejjebb esik, de a maximális sebességed is - drasztikusan. Iso-nál is van egy olyan galiba, hogy ha letelt az adott időszelet, és éppen abban a program semmit sem küldött, akkor az már elveszett, később hiába akarnád elárasztani, várnod kell majd a sorodra. Egyébként meg egy soros porthoz képest a 45-50kbyte/s teljesen jó sebesség. Ha valami izmosan többet akarsz, használj ethernetet. Bár latencyje annak is lesz.
Google segít... Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Köszönöm a segítséget! Lehet akkor 32bites PIC-el lenne érdemes próbálkoznom?
Ami azt illeti, jelenleg egy próba gyanánt én is úgy döntöttem, hogy inkább egy pic32-t nézek meg erre a célra, de nem biztos, hogy a te esetedben valóban gyorsabb lesz a leírt sebességnél.
Gondolom gyártottál egy teszt alkalmazást, ahova csak nyersen döngetett adat sebességet mérsz. Viszont a 4550-nek erősen korlátozott erőforrásai vannak. Később a valós alkalmazásban csakugyan szükséged lesz annál nagyobb sebességre? Ha igen, én már csak azért is pic-et cserélnék. Szép dolog a külső soros ram, de néha annyi tud lenni a baj miatta, amennyit már nem ér meg a kevesebb áramfogyasztása, és inkább egy pic32. Az ubw32-t sparkfunéknál gondolom megtaláltad. Egy másik tényező az összes pic esetére vonatkozik. Full speedesek, ami elvi maximumon 1187 kbyte / sec. Mondjuk egy 15 mbites spi sebessége (az üres bitekkel). De ezt elérni olyan sok tényező akadályozza, hogy szerintem esélytelen. Ha az az 500 kbyte/sec megvan, az már nagyon jó, és én még arra is kerek szemekkel nézek egy 4550 esetében. Pusztán a mag utasítás végrehajtási sebessége is korlát egy 8 bites picen. Viszont a fentebbi elvi korlátot akkor sem lehet képes túllépni egy pic32 sem. Ha egyáltalán fel akarsz - és fel is tudsz - dolgozni annál nagyobb adatmennyiséget, vagy akár csak erősen karcolgatnád a korlátait, jobb lenne valamilyen high-speedes ftdi, vagy inkább egy mips kategóriás arm proci a pic helyett, és az ottani linux libeket használni - azokon a procikon már a környezet is zsírosabb. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Nem teljesen értek egyet! A probléma jelenleg nem a vasban keresendő. Teljesen mindegy, hogy milyen erős vasat használ, ha az adat payload kicsi, akkor a sávszélesség is kicsi. Egzaktan le van írva az USB szabványban, hogy adott transzfer esetén adott payload mérettel mekkora lehet az adatátviteli sebesség. Ha valaki 1 byte payloadokat küld át a 64 byte helyett, az ne csodálkozzon, ha nincs sebesség. A Host egy frame-ben csak meghatározott maximális számú IN tranzakciót tud indítani payload mérettől függően.
Idézet: „Lehet akkor 32bites PIC-el lenne érdemes próbálkoznom?” Cypress CY7C68013A-val is próbálkozhatsz, ami a High-speed módot is tudja. A hozzászólás módosítva: Jún 10, 2013
Amit én esetleg nem írtam le úgyszintén 3 posttal előtte ?
Más, külön postba raktam. Mplabx project létrehozással szenvedek - már nem tudom, hanyadszorra esek neki, és a roseb bele..
Szóval van egy project könyvtáram, benne egy main.c-vel, ami elvileg full beincludeolt mindent. A fordító scriptnek nem is kell megadni semmi mást, csak a main.c-t. Az mplabx persze "okosabb", szóval new project, beállítások bla-bla-bla, behúztam az adott project alatt minden forrást, meg addoltam könyvtárakat is egészben (pld az MC lib Include könyvtárát). Nyomok buildre, és jön a hibaüzenet, screenshooton látható: http://img23.imageshack.us/img23/8883/projscreen.jpg A screent ingyenes szerverre kalózkodtam fel kicsit trükközve, úgyhogy csak kicsiben látszik, és szerintem egy héten belül törölve is lesz, de azért jelenleg még látszik. 302kb jpeg A screenen alant a fordítási hibaüzenet, hogy nem találja az sd-spi.h-t. Fölötte a megnyitott forrás file, és jelölve, amelyik sorban hivatkozik rá. A bal oldali ablakban pedig a megnyitott include file azon az útvonalon, ahol elvileg keresnie kellene az mplabx-nek, és be is jelölve kékre, hogy azt a file-t kellene megtalálnia. Sok tucatjával van ilyenem. Miért nem látja? Nem szúrja ki eléggé a digitális bitlesőjét?
Hmm, hát akkor körül kell nézzek, mi lenne jobb nekem. Egyébként arról van szó, hogy Mamba lasershow programhoz saját DAC-ot szeretnék építeni. DLL már majdnem kész, csak egy eszközhöz kellene igazítani. Amit tudnia kell az eszköznek, az 6db DA konverter, melyből kettő 10 vagy 12 bites, a többi 8 bites. Maximálisan 35 ezer pontot kellene teljesíteni másodpercenként, ami azt jelenti, hogy durván 250 kbyte/s adat ha jól számolom. Mert van még egy két elenyésző adat. A PIC-nek vagy akárminek a kapott adattal csak annyi dolga lenne, hogy DA konverterre kirakja megfelelő időnként. Szóval túl sok feladata nincs. A DLL-t meg lehet úgy csinálni, hogy minden pontot egyenként küld el, ekkor szükséges az, hogy gyors legyen az eszköz ne legyen késleltetés és ilyenkor csak 10-20 byte van, vagy framenként küldje, ekkor kb 300-1200 pontonként jön az adat, plusz a sebességet is megadja a program, ekkor már a PIC-nek kell kiszámolni, mikor rakja ki a DA-ra az adatot. Jelenleg bulk átvitelre van bekonfigurálva az usb, azt jól gondoltad pár hsz-el ezelőtt. Meg kellene próbálnom az interruptot?
Sajna csak angol nyelvű leírást találtam az USB-ről, ami nagyon jó, csak az én angolom nem annyira Jó volna valami oktatás, vagy tanfolyam az usb-ről! Nem vállal valaki? Bp-n lakom
Már nem is tudom, melyik IDE-vel (nem PIC-hez) jártam úgy, hogy az IDE szépen megnyitotta az include-olt .h-kat, a fordító viszont nem találta. Egy régebbi projekt átültetése volt erre a környezetre. A megoldás végül a c fordító "include directories"-ban volt, máshogy értelmezte az útvonalakat, mint a régi és emiatt máshogy és többet kellett megadni. Érdemes átalakítani a relatív útvonalakat abszolúttá egy próba erejéig, és egyesével berakni mindegyik könyvtárat, még azokat is, amikhez a fájlban meg van adva elérési út. Nekem végül az egyik ilyen plusz könyvtár segített.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |