Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Légkondi készítése
 
Témaindító: Tomszy, idő: Jún 26, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   40 / 46
(#) tommygold hozzászólása Jún 22, 2013 /
 
Sziasztok!

Lehet én kicsit kilógok a sorból, mert nem ilyen használt/olcsó légkondiban gondolkodom.
Eddig nem zavart a meleg, de itthon ragadtam és olyan munkát vállaltam amit egy kis tetőéri helységben végezek (itt tudtam kialakítani a műhelyt) kb 15 négyzetméter, de 2 tetőtéri ablak árnyékolva van... kb. 30-40 légköbméter. Alapból szigetelt a ház a tető, nyáron se volt 25-26 foknál melegebb, de gépekkel dolgozom ami nagyon odavág most a gépek kb 800-1000Kw-ot adnak le én is ott ülök... kb 1200KW az össz hő ami keletkezik... napi 8-10 órában.

Nem szeretem a klimát mert nem tartom egészségesnek, de ez a 32-33 fok sem az igazi. A mobil klimát hamar elvetettem, jött a split klima... inverterest elvetettem mert nekem teljesen jó lenne ide a sima on/off-os úgy is üvegen menne azt meg tudom oldani ne rám fújjon és csak kb 1 méterre lenne a kültéri a beltéritől.

Aztán hirtelen beugrott, nekem van ásott kutam, sajna már nem az igazi kb 6-7m mély és 3-4m víz van benne, nagyjából 13-14 fokos jelenleg.
Így lehet nem klimát vennék hanem fan coil-t 50-60K körül láttam új müanyag szűrős 4KW hűtő teljesítményűt - 7 fokos víz és 700 liter/óra. 110cm-es, elég nagy a hőleadó felület, 3 fokozatú venti.

Azt szeretném megtudni, hátha itt van valakinek tapasztalata, egy sima kis 30-40KW-os keringető szivattyúval meg tudom mozgatni a kútból a vízet át a fan coilon keresztűl, a visszatérő vízet ha belengedem a kútba akkor az mennyire melegíti fel vagy hogy van ez?

Nem igazán értek a dolgokhoz, csak azt gondolnám ha egy kis fogyasztású szivattyú és a fan coil mondjuk 100KW míg a klima meg 800Kw akkor hamar bejönne az egész... nem célom a 25 fok alatti helység nyáron, de ez a 33 meg sok ami most van.

Láttam itt ügyes okos embereke hozzászólásait, ha kicsit segítenének azt megköszönném.

Üdv,
Tamás.
(#) paleszka válasza kérdező hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Szia. Nálam a garázsban van 32fok általában. A beltéri fúj 16-17fokos levegőt. A kondenzvíz levezető csövön óránként 4-5 csepp víz jön ki csak.
(#) tommygold válasza tommygold hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Picit pontosítanék: az 1200Kw az a csúcs és átlagban csak a fele van, de ha épp olyan a folyamat hogy kell a max teljesítmény akkor is csak 2-3 órát, aztán vissza a 600 körülire.

A 13-14 fokos víz az már az amit feljuttatnék a készülékhez, a kútban olyan 12 fok küröl van, de kb kútból fel 5m, 5m megy vízszintesen kazánház és 5m kint a ház külső oldalán a vezeték(ezt leszigetelném) így is biztos melegszik valamit a víz.

Néztem a keringető szivattyúk 6m emelnek max teljesítményen, itt olvastam korábban 2 szivattyú visszacsapóval már tudná azt ami nekem kellene.

Amiben leginkább nincs tapasztalatom az a kút, ha azt nézem kb 3000liter vizem van, na most ha óránként 5-600 litert kell megpörgetnem és kb 4-5 fokot emelkedik a víz hőfoka míg körbe ér, mit bír a kút? mert 5-6 óra alatt szerintem lehet a 12 fokból lent lesz vagy 18, ez még jó is ha este kikapcsolom és reggelre megint csak 12 fokos a víz.
(#) paleszka válasza tommygold hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Szia. Gondolom valamit félreértettél, amikor KW-ot írsz. Viszont ha az arányokat veszem figyelembe a szivattyú nem lesz elég az tuti. Meg a kútban levő víz is kevésnek tűnik számomra. Nekem ásott kút van, 11-12m-en van lent víz, van benne vagy 2m magasan. Nekem egy tecskós membrános szivattyú nyomja fel a vizet, ami 2-3 óra alatt leapad (régen volt használva a kút, még tisztul.) Én óránként 600W fogyasztással számolok ami nem olyan sok.
(#) KTobi válasza tommygold hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Ha visszaolvasol rájössz, hogy nem bírod magában forgatni a kútban a vizet, mert egyszer melegíted fel és kell egy hónap, hogy kihűljön.
(#) Busz válasza kérdező hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Tényleg egy kiszuperált klíma beltéri a legjobb, de persze akár autóhűtővel is működhet. Sőt patakhoz akár nem is kell kW-os szivattyú, lehet elég egy keringetőszivattyú vagy mosógépszivattyú is. Szerintem mindenképp építsd meg!
Ha van elég hideg vized akkor kútklíma a nyerő.
http://mithogyanbiztosanne.blogspot.hu/2013/06/kutklima-hazilag.html

De külföldön ez nem divat? Semmiféle külföldi weboldalt nem találtam kútklíma címszóval, ez hungarikum lenne?
(#) Boci0123 hozzászólása Jún 22, 2013 /
 
Szevasztok!

Tudnátok ajánlani olyan helyet ahol lehet szerezni használt klíma beltérit, fan coilt?
Vagy esetleg vkinek elfekvőbe néhány db?
(#) tommygold válasza paleszka hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Azért írok KW mert a gépek mennek és kb ennyi hőt termelnek. Kis túlzással mintha folyamatosan menne egy gyengébb hajszárító. Na meg az én 37 fokos testem is melegít, ha azt nézem nem rossz a hatásfok egy egy házibuli alkalmával 10-12 ember a 70-80 légköbmétert folyamatos szellőztetés mellett nekem télen simán 21-24 fokon tartja. Nagyjából egy olyan tejesítmény kellene ami óránként legalább ennyivel hűt, de maga szoba is melegszik a kinti hőmérséklet miatt, egyik klimás ismerős azt mondta ők 100W/m2-el számolnak - ez nyilván durva számítás, de saccra jó mert nekem így 1,5Kw-os klima kellene és ez elég is lenne 15m2 lehűtésére, nem kellene üvegen mennie.
A kút hozama gyenge így az nem megoldás, hogy kifolyatom mert pár óra és üres lenne. kb 3m vízem van de én azt hittem ez 3000 liter, de lemértem a kútgyűrűt és 85 cm... na most így nézve ez olyan 2400 liter, ha nekiállok és 5-600L litert kilocsolok belőle 3-4 óra és annyi a víznek.
Ezért zárt rendszerben gondolkodtam, a kútva egy sima regisztert lerakni és kész, de nyilván ez melegíti a vízet, este locsolok kiengeden a "meleg" vízet, növényeknek is jobb ah 20 fok körülit kapnak, este meg megtelik a kút és másnap használnám hútésre.

Ezt gondoltam...

Közben az élet megoldotta a kérdést, belefutottam egy ismerősbe, neki elég komoly gondja volt a lakás hőmérséklet(én nem tudom mit rontottak el, de nyáron bent melegebb van mint kint, iszonyat), de ilyen bio gondolkodású... rákérdeztem nála csinált-e azóta valamit... és csodák csodája kútklimát egy kiszuperált beltériből
Átmnetem megnéztem kikérdeztem...
Neki ez van 7Kw-teljesítményű lenne a beltéri... szóval nagy... vezérlést egyből kidobták csináltak új bekötéseket a víznek. nagyjából 30-40m2 hűt vele. A kútban 5m víz van, alapból 12 fokos,
A szobában 34 fokról 24-re levitte neki 5-6 óra alatt, neki is zárt rendszer szintén, a víz felmelegszik olyan 20 fok környékére... nem mérte de érezhetően melegebb mint ami reggel... ste kliocsololja... 3-4 nap és aztán kell 1-2 nap szünet mert nem hűt ennyire, akkor is tudja 27 fok környékén tartani a hőfokot... ezek a mostani tapasztalatai, tavaly csinálta és most ebben a melegben használja.

Ezekből látszik amit én akartam nem működőképes, kevés a vízem... igaz nekem kisebb a terület nem is 34 fokról kell levinni, meg a fan coil talán jobb hatásfokú, de sajnos a meleget átadom a víznek a kútban az melegszik így hiába jobb a fan coil max gyorsabban lehül a helység, a kút uyganúgy felmelegszik - csodák nincsenek... így marad a meleg vagy amit nem szerettem volna a beltéri-kültéri klima - magasabb üzemeltetési költséggel.
(#) Pixi válasza tommygold hozzászólására (») Jún 22, 2013 /
 
Az oké, hogy Kw-ot írsz, de ha azt vesszük, hogy egy átlag olajradiátor 2-3Kw-tal fűt, akkor ha nálad 600Kw fűtés van akkor az én elgondolásom szerint nem csak 30 fok lenne, hanem pár 100 fok! Szerintem a sima watt helytállóbb jelen esetben.
(#) tommygold válasza Pixi hozzászólására (») Jún 23, 2013 /
 
Igazad van elírtam, 1,2KW vagy 1200W csak elkezdtem 600W aztán mikor 1000 felé mentem a mértékegységet már KW-ben írtam csak nem osztottam 1000-el.

Mondjuk közben nézegettem a klimákat... a kút klima, ha veszek egy normális szívattyút és megy kvázi egész nap mert a hatásfoka kb a fele a klimának akkor nekem az 1 szoba miatt szinte jobban megéri egy kisebb klimát vennem ami ilyen 5-600W-ot fogyaszt mert az fele annyi idő alatt lehűti a helységet a szívattyú meg 200W körül fogyaszt de dupla időt megy no meg a ventillátor is némi fogyasztás szóval kb egál.

Bár nem tudom milyen körülményekre írják rá a légkondik fogyasztását az a maximum? Ha egy inverterest vennék akkor csak pár órát menne max teljesítményen aztán már 600W-ot sem fogyaszt.

Az a baj a kútammal nem tudok mit tenni, nem tudok még lejjebb menni vele ez a víz mennyiség/hozam meg kevés no meg a kilépő vízzel sem tudok mit tenni.
(#) Boci0123 hozzászólása Jún 24, 2013 /
 
Valakinek esetleg?!

Patent klíma
(#) kaqkk válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Nyugodtan alkudj rá ha te beteszed a szobádba, én ilyet az udvaron nem tennék le...
(#) Doky586 válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Csak megjegyzem hogy a levegő páratartalmának növelésével a hőmérséklet-érzet is egyenes arányban nőni fog. Úgyhogy klímának nem túl hatékony.

Persze ha annyi csapvizet porlasztasz szét hogy a falról is víz csöpög, a kanapé meg szinte szivacsá válik, a TV is sisteregve elnémul (örökre) a szobában...
Szerintem egy egyszerű zuhanyzás olcsóbb, hatékonyabb és kevesebb kárt okoz.
(#) kaqkk válasza Doky586 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Ez nem az amire gondolsz ! Ez "kútklíma" csak ...... a kivitelezés.
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Az enyém is valami hasonló csak dizájnosabb! Sőt, az első verzió ugyan ilyen hűtővel volt megoldva, de mivel kiderült hogy vas lemezekből áll és csak a két vége réz így cserés lett, meg kicsi is volt!
Csatoltam róla képet.

klima.jpg
    
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Ez már olyan mintha magadnak készítetted volna , jól néz ki ! De amit az előbb láttunk!!! 60l es hűtőből "minőségi fülekkel" az szörnyű
(#) Pixi válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Azért az ötlet jó, csak a kivitelezéssel vannak gondok! Az előző ugyan úgy nézett ki mint ez csak a venti két oldalán nem volt szélesítés a kisebb hűtő miatt! Ez a verzió már 4. éve szolgál! Igaz a hátsó felét már bánom hogy döntöttre vágtam, amúgy annyira van benne megdöntve a hűtő is. De nemrég szereztem ugyan olyan kárpitot, így lehet vágok bele két 3szöget és beillesztem, hogy annyival is magasabbról szívja a melegebb levegőt.
Amúgy a hirdetésben lévőnél az álló venti install sem kispályás!
(#) kaqkk válasza Pixi hozzászólására (») Jún 24, 2013 /
 
Idézet:
„Amúgy a hirdetésben lévőnél az álló venti install sem kispályás!”
tényleg nem . Szörnyű!!!
(#) Boci0123 válasza Pixi hozzászólására (») Jún 25, 2013 /
 
Helo pixi , ez valóban szépen néz ki.
A vízcsöveket te hogy vitted be a házba, és hol vezetted el?
(#) Pixi válasza Boci0123 hozzászólására (») Jún 26, 2013 /
 
Hali!
A csövek mögötte jönnek be a falon át, kívül meg sima 3/4-es locsoló tömő van, és szabad kifolyásos. Belül meg alatta van a kondenzvíz cső ami megy is ki a falon. Próbáltam régebben keringetni a vizet, de nem nyerő, mert felmelegszik a víz a kútban, igaz x nap után kifolyatással orvosolható volt a probléma. De mivel víz van bőven, és a melegben a fáknak jól jön a víz így csak kifolyatom. Amúgy a szivattyúnál is van egy két csapos Y aminél a kondi fele teljesen nyitva a csap és a másikon a csővel folyatom vissza a kútba, így nem fogy olyan gyorsan a víz. A csappal meg a mennyiséget szabályzom, így nem fogy annyi víz. Amúgy egy sima vibrációs szivattyú nyomja a vizet.
(#) Boci0123 hozzászólása Jún 28, 2013 /
 
Lenne egy kérdésem számotokra!

Valamikor már olvastam , de nem emlékszem hogy mi okozza a levegő páratartalmának a növekedését, mert egyik nap mikor odakint 32 fok volt , bekapcsoltam a kútvizes klímát( egy mobil klíma átalakítva) és 3-4 óra elteltével kb 1,5 fokot csökkent a hőmérséklet kb 50 nm-en, de a páratartalom oly mértékben nőtt , hogy nagyon zavaró tényezővé vált . A furcsaság másnap jött , mikor ugyancsak 30 fok volt odakint, idebent már csak 26-27 körül. de 2 óra üzem után olyan száraz volt a levegő , hogy már fáztam is.

Mi ennek az oka ?! légyszi világosítsatok fel!
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2013
(#) motyo hozzászólása Júl 28, 2013 /
 
Üdv!
Van valakinek tapasztalata hogy meddig bírja a beltéri klíma egység a kútvizes használatot? Nem vízkövesedik el? Vagy kell egy plusz hőcserélő vagy teljesen felesleges macera? Köszi
(#) kaqkk válasza Boci0123 hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Gondolom a levegő relatív páratartalmával lehet kapcsolatban . A kútklíma nem annyira hideg mint a rendes klíma ezért kevesebb vizet csapat le a lehűtött levegőből , ezért a lassan lehülő levegő páratartalma megmarad ....
(#) klimás56 válasza motyo hozzászólására (») Júl 28, 2013 /
 
Szia! A vízkő lerakódás ebben az esetben nem annyira jellemző, mert hideg vízről van szó, inkább a meszesedés ami lehetséges.
Ezért is olvasgatom (bocsánat, de magamban mosolyogva), hogy milyen tuti a beltériből kútvízes klímát csinálni.
Nem azt mondom hogy lehetetlen, de csak jelentős átalakítás árán, és itt a csővezésre gondolok, lehet csak fan-coil-t összehozni.
Egy jó régi R22-s gázas beltéri az, ami még úgy-ahogy tud elegendő tömegáramot biztosítani, mert ez a vizes hűtés alapvető paramétere. Persze lehet elegendő vizet átpréselni a hőcserélőn, szivattyúval mindent meg lehet oldani, kérdés milyen áron?
Szerintem a plusz hőcserélő agyonvágná a rendszert, még egy veszteséget adó áttétel kerül be.
(#) motyo válasza klimás56 hozzászólására (») Júl 30, 2013 /
 
Oké, Köszi a választ!
(#) dejodio válasza tommygold hozzászólására (») Aug 4, 2013 /
 
1200KW kizárva ha az 12 nm-en lenne akkor azt úgy hívják grillsütő
(#) motyo válasza klimás56 hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Mákom volt! R22 gázas Funai klímát kaptam! (4,2 Kw)
Egyenlőre működik a dolog! Persze mihez képest ugye! 27 fok volt 14:00-kor mikor haza értem! Két órára rá 23. Kb 70m3 a két szoba térfogata. A kültéri egységet is megkaptam azon is átfolyatom a vizet! A kültéri nagyon zajos volt benti használatra ezért egy 40W-os fojtót sorba raktam és így már csendessé válik. Gyakorlatilag a beltéri egység szélzajánál halkabb most a kültéri. Persze nem is fúj akkorát.
A beltériről most 19.5 jön, a kültériről ami utána van rakva (itt már nincs lecsapódás) 21.
Vízátfolyás percenként ma két liter. Házi vízműről egy golyós csapon át szabályozva jön a víz. Nos, 23 foknál megállt a tudomány a kútklímának, talán ha több vizet folyatnék, de minek, ez nekem már bőven jó!
A klíma távirányítója nem volt meg, egy mikrokapcsolóval lehet indítani és leállítani. TIPP: Ha a kacsoló helyére egy 22 mikrós kondit rakunk akkor az amint áramot kap el is fog indulni!!! Szóval nem kell gombot nyomni...ez azért fontos nekem mert egy időkapcsolóval akkor is el tudom indítani mikor még nem is értem haza.
Azt hogy meddig megy majd meg látjuk! Előbb-utúbb biztos felváltja egy igazi!
(#) Boci0123 válasza motyo hozzászólására (») Aug 7, 2013 /
 
Akkor elég jól szigetelt lehet a házad nekem már délelött 28.5 vvolt idebent.
A bejövő víz hány fokos?
Milyen szivattyút használsz?
(#) motyo válasza Boci0123 hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
38-as porotherm 7cm szigeteléssel. Írtam, házi vízmű. Ezt kéne kiváltsam valami folyamatos üzeműre mert ez percenkét be-be kapcsol 5-6 mp-re hogy meg legyen a nyomás. (Esetleg tömlőszivattyú?) 16 fokosnak mérem a beltéribe bemenő rézcsonk hőmérsélketét, a kimeneten 20. Azt a kültérin is átfolyva ez 21.5-ön megy ki a házból.
(#) fpali53 válasza motyo hozzászólására (») Aug 8, 2013 /
 
Pont így működik az én berendezésem, ugyanilyen paraméterekkel, mondhatni tökéletes megoldás. A villamos energia fogyasztás kb. a harmada a kompresszoros klímáénak, és még ott van a hasznosítható locsolóvíz.
Én a házi vízműre tettem egy MÉH telepen 3000Ft-ért vásárolt villanyboylert, természetesen a hőszigetelés rajta maradt. Evvel elértem, hogy a szivattyú olyan 3-5 percenként indul, és tovább jár.
Következő: »»   40 / 46
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem