Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   107 / 139
(#) korni.papp válasza Fizikus hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Értem, köszi a választ. Elég olcsónak tűnik. De lehet, oogy igaz.
(#) icserny válasza röntgen hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Az a hiba, hogy rossz helyre került a forrásállomány, s azt az IAR nem tudja értelmezni.
Az itt leírtakat próbáld meg követni! (természetesen az msp430g2231 helyett az msp430g2553-at válaszd ki, ha az van a kártyán!)
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013
(#) röntgen válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Köszönöm, átnézem.
(#) VaZso8 válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Csatoltam egy LCD vezérlést, ami működni fog neked is szerintem.

Az icserny által írt kódot módosítottam kicsit, amikor elkezdtem foglalkozni az MSP430 kontrollerrel - ez ilyen formában fordul és működik GCC fordítóval is.

Az összes "láb" a P2 portra van definiálva; az adatbitek P2.4-P2.7, az LCD RS kivezetés P2.0 és E pedig P2.1

Az változtatott részek kommentben vannak...

lcd.c

lcd.h

(#) Axel válasza VaZso8 hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Hello!
Sajna nem fordul le ez sem. Ezúttal valami CCS beállítás lenne a ludas? lcd.c és .h egyaránt hozzá lett adva.
A hozzászólás módosítva: Jún 5, 2013

bajvan.JPG

(#) Axel válasza icserny hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

No áthegesztem itt közben ezt az LCD-s progit, viszont ami kérdésem volna az az, hogy ugye az elején ott, hogy:
  1. /* LCD port és vezérlő bitek megadása */
  2. #define LCD_PORT     P1OUT
  3. #define LCD_PORT_DIR P1DIR
  4. #define LCD_MASK     BIT7+BIT6+BIT5+BIT4
  5. #define LCD_RS       P2OUT_bit.P6
  6. #define LCD_RS_DIR   P2DIR_bit.P6
  7. #define LCD_E         P2OUT_bit.P7
  8. #define LCD_E_DIR    P2DIR_bit.P7

például #define LCD_E_DIR P2DIR_bit.P7 helyett #define LCD_E_DIR P1DIR_bit.P7 kellene ha eszerint drótozom össze?
(#) Axel válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Hülyeséget írtam elnézést. Csak fura volt a P2 elhelyezése kicsit ott fenn.
(#) icserny válasza Axel hozzászólására (») Jún 5, 2013 /

Idézet:
„Sajna nem fordul le ez sem.”
Ez így nem fordul le. Írnod kellene hozzá egy programot, ami használja az LCD könyvtári függvényeket.
(#) DecebaL hozzászólása Jún 6, 2013 /

Készül az új forrasztóállomásom PID vezérlés lesz benne. Még a nyáron be akarom fejezni.
Ilyen pákával. Publikus lesz bárki után építheti majd.

DSCN7394a.jpg

(#) Axel válasza icserny hozzászólására (») Jún 6, 2013 /

Hm... tanulság: kapkodásból születnek a hülye kérdések Meg se néztem a kódot így azt sem, hogy ebben konkrétan nincsen main csak látni akartam működik-e az LCD. Bár az fura volt, hogy sehol egy include az lcd.h-ra. Átírtam közben a Te programodat és fordul rendesen CCS-el is. Egyébként a write rutinban van valami elegáns mód az LCD_RS = cmd; sor kiváltására ahelyett, hogy:
  1. if(cmd==1){P2OUT |= BIT6;}
  2. if(cmd==0){P2OUT &= ~BIT6;}
?
Mert az általad használt makró ugye nem megy CCS alatt sajnos a fenti megoldásom meg kicsit "paraszt" szerintem
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) DecebaL hozzászólása Jún 6, 2013 /

Egy 16 bites változóból szeretnék két 8 bitest.
  1. uint16_t t;
  2. unsigned char a,b;
  3. a=b=0;
  4.  a=t>>8;
  5.  b=t<<8;

A jobbra léptetés eredménye jó mindig kijön , a balra léptetés eredménye mindig 0 nem jön ki bármilyen számot adok meg t -nek. Ezt nem értem. Valaki fel tudna világosítani.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2013
(#) pumi1980 hozzászólása Jún 6, 2013 /

1. uint16_t t;
  2. unsigned char a,b;
  3. a = 0;
  4. b = 0;
  5. a = (unsigned char) (t>>8);
  6. b = (unsigned char) t;

vagy

1. uint16_t t;
  2. unsigned char a,b;
  3. a = 0;
  4. b = 0;
  5. a = t>>8;
  6. b = t & 0x00FF;

vagy

1. uint16_t t;
  2. unsigned char a,b;
  3. unsigned char * p = &t;
  4. a = 0;
  5. b = 0;
  6. a = *p;          //itt lehet, hogy a és b megcserélődik: b =*p;
  7. b = *p++;      //itt lehet, hogy a és b megcserélődik: a = *p++;

Mivel balra léptetéskor balról 8 darab 0 jön be ezért lesz b nulla nálad.

Szerintem ez így nem jó:
a=b=0;
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) pumi1980 válasza pumi1980 hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Tévedtem jó az
a=b=0;

b = 0; //0
a = b; //0
(#) icserny válasza DecebaL hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Idézet:
„Egy 16 bites változóból szeretnék két 8 bitest.”

Például így:
  1. uint16_t t;
  2. uint8_t a,b;
  3. a = t>>8;
  4. b = t &0x0F;
(#) icserny válasza Axel hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Idézet:
„Van valami elegáns mód az LCD_RS = cmd; sor kiváltására?”
Nem igazán. S az a legrosszabb, hogy a port vagy portláb megváltoztatása esetén újra kell írni.
  1. if(cmd) {
  2.   P2OUT |= BIT6;
  3. }
  4. else {
  5.   P2OUT &= ~BIT6;
  6. }
(#) VaZso8 válasza icserny hozzászólására (») Jún 7, 2013 /

Ezen a problémán segíthet talán a következő.

Program elejére:
  1. #define LCD_RS_PORT P2OUT
  2. #define LCD_RS_BIT BIT6

A kérdéses részen pedig:
  1. if(cmd) {
  2.  
  3.   LCD_RS_PORT |= LCD_RS_BIT;
  4.  
  5. }
  6.  
  7. else {
  8.  
  9.   LCD_RS_PORT &= ~LCD_RS_BIT;
  10.  
  11. }

Ezután a program első sorainak módosítása is elég - valamivel jobb talán így.

Futás szempontjából olyan mintha a kérdéses sorok módosulnának; fordítás előtt kerülnek behelyettesítésre ezek az adatok.
A hozzászólás módosítva: Jún 7, 2013
(#) SBahadurD hozzászólása Jún 16, 2013 /

Sziasztok!
MSP430G2553-at programozok. És van egy programrész, ahol váratlanul reseteli magát a kontroller.
Egy switch case ágban a timer regisztereinek írása után. Valaki tudja, hogy mi okozhat ilyesmit?
Ha kell, leírom a programrészletet is. Azt olvastam, hogy akkor is lehet ilyen, ha a kontroller rossz címről szedi fel az utasítást, de a C fordító nyilván nem fog rossz címre irányítani.
Köszi előre is!
(#) SBahadurD válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 16, 2013 /

Egy kis plussz információ:
A parancs, amit végrehajtott, az a
TACTL ^= MC0; //timer indul
CCTL1 ^= OUTMOD_7;
regiszterállító parancs volt. De ha
TACTL = TASSEL_1 + MC_1 + TACLR; // timer megy
CCTL1 = OUTMOD_7;
Parancsot használtam, akkor elindult.
Mindkettőnek ugyanaz a hatása, ugyanarra állította volna a regisztert.

A parancsok előtt volt egy nem maszkolható megszakítás, és az beállított egy char változót, aminek a hatására lépett a fenti parancsokba.

Valaki esetleg tudja az okot?
(#) VaZso8 válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Alapvetően nem értem, miért XOR utasítással szeretnéd beállítani a timered.

Másfelől a TACTL ^= MC_0 miért csinálja ugyanazt mint a TACTL = TASSEL_1 + MC_1 + TACLR ?

Az előbbi utasítás első lefutásra be fogja kapcsolni az MC_0 által meghatározott biteket, második lefutásra pedig ki. Sőt, ha korábban TACTL-nek olyan érték volt megadva, amit MC_0 is használ (mármint az adott biteket), akkor teljesen más eredmény jön ki az egészből.
Bár mivel MC_0 értéke 0x0000, ezért az utasítás gyakorlatilag semmit nem csinál.

Az utóbbi utasítás viszont TACTL minden korábbi beállításától függetlenül állítja be a megadott biteket, no meg a számlálót is törli.

Teljesen más a kettő.

pl.

TASSEL_1 = 0x0100 = 0b0000000100000000
MC_1 = 0x0010 = 0b0000000000010000
TACLR = 0x0004 = 0b0000000000000100

Az első utasítás után eszerint 0x0114 (0b0000000100010100) lesz beállítva.

Ha a második utasítás mondjuk TACTL ^= MC_1, akkor:

Ha az először beállított 0x0114 lenne TACTL kezdeti értéke, az utasítás első lefutása után ez 0x104 lesz, második lefutás után pedig újra 0x114.

Így tehát nem jó.

-------------------------------------------------------------------
Az egyes műveletek, pl. TACTTL |= TACLR; felírhatók hosszabb formában is:
TACTL = TACTL | TACLR; - itt az egyik bemenetem TACTL, a másik pedig TACLR lesz, a kettő viszonyát vizsgálom.

Adott biteket így tudsz beállítani:
TACTL |= TACLR;

...és így tudsz kikapcsolni:
TACTL &= ~MC_1;

Előbbi egy vagy kapcsolat (megengedő vagy), ami kimenete csak akkor lesz 0, ha mindkét bemenet 0 - bármelyik bemenet 1, a kimenet is az lesz (tehát TACTL értékét változatlanul hagyja, viszont minden olyan helyen 1-be billenti, ahol TACLR is egy).

Utóbbi pedig és kapcsolat, ami csak akkor eredményez 1-est, ha mindkét bemenete 1. Ha csak az egyik is 0, a kimenet is 0.
Emiatt a kikapcsolandó biteket 0-ba kell állítani, azokat pedig 1-be, amt nem szeretnénk változtatni. Mivel az MC_1 a törölni kívánt bitek helyén 1 és a változatlanul hagyni szándékozottak esetén 0, azt invertálni kell. Erre szolgál előtte a ~ jelölés.
(A ~ tehát invertál, vagyis MC_1 minden 0 értéke helyett 1, minden 1 helyett 0 lesz.)
Így az és művelet végül azokon a helyeken, ahol eredendően 0 volt, a kimenetre is nullát ad. A többit szimplán "másolja" - csak ott lesz 1, ahol MC_1 eredetije 0 volt és a másik bemenet 1.

A XOR viszont kizáró vagy, ami csak akkor ad 1-et kimenetként, ha a két bemenet eltér.

Bocs a zavaros megfogalmazásért, de ez lenne a dolog lényege.
A hozzászólás módosítva: Jún 17, 2013
(#) SBahadurD válasza VaZso8 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Tisztában vagyok a programozás alapjaival.
Azt is tudom, hogy miért használtam XOR-t. Azért mert minden esetben az adott biteket akartam megváltoztatni.
És az MC0 értéke nem egyenlő az MC_0 értékével. MC_0 tényleg 0, de az MC0 az az MC0 bit helyén egyes.

Az említett esetben meg azért lett a két művelet eredménye ugyanaz, mert az előzmények olyanok voltak (MC_0 számlálási mód és OUTMOD_0 kimeneti mód, TASSEL_1 órajelforrás), hogy ugyanaz legyen az eredmény a xor hatására, mintha közvetlen állítanám. Talán csak a TACLR lehet más, de az most nem érdekes.

Arra lennék kíváncsi, hogy miért resetelődik a processzor1
(#) VaZso8 válasza SBahadurD hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Ok, bocs. Az MC0 pedig valóban más.

Bár a XOR használatának okát most sem értem - talán a kódból kiderülne.
Ill. a kérdésedre is ez alapján lehetne tippeket adni véleményem szerint...

Amúgy lehetne akár a watchdog is, bár gondolom, ezt kikapcsoltad vagy kezeled...
Ill. ha valamiért elfogy a RAM, az is okozhat hasonló jelenséget.
(#) SBahadurD válasza VaZso8 hozzászólására (») Jún 17, 2013 /

Azért használtam xor-t eredetileg, mert amikor lefut az adott kódrész, akkor azt akarom, hogy azokat a biteket változtassa meg, függetlenül attól, hogy hogy álltak. De abban a speciális esetben, amikor az NMI bemeneten megszakítás történik, akkor az adott bitek éppen nullán álltak, ezért a XOR művelet után úgy állnak be, mintha közvetlenül írtam volna.

IAR legújabb verzióját használom, szerintem szólna, ha elfogyna a RAM. Én néztem az adatlapból a lehetséges RESET okokat, de nem következik be egyik sem.
A watchdog timert lekezelem.

Kicseréltem a kontrollert, a másik is ezt csinálta.
(#) szitko hozzászólása Jún 20, 2013 /

Sziasztok.

Lehet, hogy a meleg, vagy a fáradtság teszi, de egy kis számolási zavarba keveredtem....

Egy program ciklus lefutási idejét szeretném mérni, egy Timer segítségével, de nem értem az eredményt:
SMCLK = 3.4MHz
Timer A0 = SMCLK/4, folyamatos számolás 0xffff-ig Timer IFG bebillentése túlcsorduláskor.
( TA0CTL = TASSEL_2 + ID_2 + MC_2 + TACLR; )

A ciklus elején:
loop_time = TA0R;
Ta0R = 0x00;

A ciklus lefutása után, a "loop_time"=8757.
Számításaim szerint, ha jól számoltam, ez kb. 97,065Hz. De...Beraktam a ciklus elejére egy parancsot, hogy billegtessen egy kimenetet, ellenőrzés céljából. (P1OUT ^= BITx)
A kimeneten mért freki viszont csak 48,4-8..Hz, tehát kb. a fele.
Miért van ez? Vagy mit nem értek?
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) röntgen válasza szitko hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Ez azért van, - ha belegondolsz - minden esetben mikor az utasítás végrehajtódik akkor a kimeneted szintet vált. Vagyis a frekvenciamérést alapul véve egy periódushoz két jelváltás szükséges. Tehát egy tökéletes frekvencia felezőként funkcionál most a kimenet.

Kitöltés garantált 50% !!!
Remélem tudtam valamit segíteni ebben a gatya rohasztó hidegben.......
A hozzászólás módosítva: Jún 20, 2013
(#) szitko válasza röntgen hozzászólására (») Jún 20, 2013 /

Ba.....Tényleg.
Hálás köszönet.
Akkor a valós, Timer által adott adatokkal számolok...
(#) icserny hozzászólása Jún 22, 2013 /

Hosszas vajúdás után (kb. 5 hónapja kezdtem hozzá) megszületett az Energia IDE-t bemutató cikkem. Használjátok egészséggel! Sajnos ebbe a terjedelembe (kb. 70 A4-es oldal) sem fért bele egy részletes referencia, ezért a gyári függvények leírását az Arduino dokumentációjából kell hozzáolvasni.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Nagyon jó, kitűnő cikk!
Köszönjük szépen.

Egy kis észrevétel, illetve tapasztalat.
Ha valaki jó szervó motor vezérlést akar, ne használja az Energia program servo függvényeit. Inkább írjon egy jobbat....
Tapasztalatok: A minőségi (Futaba) szervók folyamatosan rángatnak, nem állnak meg az Energia függvénnyel.
Egy RC brushless motor vezérlőhöz meg egyáltalán nem alkalmas, pedig az is "servo" jeleket igényel.
(#) Kovabe válasza icserny hozzászólására (») Jún 22, 2013 /

Gratula, jó cikk és ugymond vonzza a kezdöket mert inspiráló.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Idézet:
„Ha valaki jó szervó motor vezérlést akar, ne használja az Energia program servo függvényeit. Inkább írjon egy jobbat....”
Ha jobbat tudsz írni, akkor a "gyárit" is ki tudod javítani. Azonban valószínű, hogy nem a függvénnyel, hanem az elvvel van probléma: a hardveres interrupt kiszolgálásban szoftveresen matatott kimenettel nem lehet pontos időzítést elérni. Ha például egy megszakítás kiszolgálása folyik, amikor a timer túlcsordul, akkor addig nem érvényesülhet a megszakítás, amíg az előző kiszolgálása be nem fejeződik. Ez okozhat egy kis csúszkálást (jitter) az időzítésben, ami "reszketeggé" teheti a szervót.

A tisztán hardveres időzítés jobb volna, de abból nem sok kimenet áll rendelkezésre.

Nekem az ADC-vel van gondom (korábban valamikor említettem már), de hiába cserélem le a függvényt a sajátomra, akkor is ugrándozik a kiolvasott érték. Ennek még nem találtam meg az okát.
(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jún 23, 2013 /

Idézet:
„Ha jobbat tudsz írni, akkor a "gyárit" is ki tudod javítani.”

Már megtettem, de sajnos az 555-ös szervó vezérlésnél nincs jobb.
Arra, hogy pontosan mi a hiba, a mikrovezérlős szervó vezérléssel, még nem jöttem rá teljesen, de addig már eljutottam, hogy az időzítések pontossága egyáltalán nem számít.
Több "gyári" RC vevőből kijövő szervó jelét mértem. A periódus 17-25mS között változott, a minimum pulzus 0,7-1,1mS, a max pulzus 1,7-2,1mS. A jel pedig olyan "tüskés", hogy nem hittem a szememnek...
Ha lesz egy kis időm, csinálok pár szkóp képet.

Az ADC függvénnyel még nem foglalkoztam.
Most egy kicsit hanyagolnom kellett az elektronikát egy tanfolyam miatt, de holnap lesz a záróvizsgám, és utána lesz időm "visszazökkenni" a régi kerékvágásba...
A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2013
Következő: »»   107 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem