Fórum témák
» Több friss téma |
Nem kel oda mérő kazetta .Anno úgy csináltuk , illetve úgy volt megadva , hogy egy etalon magnóval , aminek tudvalevő volt a jó tulajdonsága , egy kazettára többféle HZ KHZ es jeleket felvettünk , külön jobb , külön bal oldalit , és aztán sztereóban is .
És mivel a kijelző az hiteles , és egyben nevezhetjük műszernek is a felvett mintákról tudtuk hány khz , és hány decibel kijelzésnek kell lenni , és ezzel be lehetett állítani a magnó sebességét fejét stb. Igy csináltuk , és mindig jó volt , persze egy jó felvétel az kell ehhez.
Sajnos az "etalon" magnó is viszonylagos csak, minimum egy kvarcvezérelt és szalagsebességfigyelt magnó kellene, azt már nem is merem megemlíteni, hogy a felvett anyagot visszamonitorozva (tehát 3fejes magnóval) egy HF Voltmérővel és frekimérővel ellenőrizni a felvett frekvencia menetet, és akkor még nem is beszéltünk a szalagok eltérő mágneses karakterisztikájáról.
Egyszóval ha értelmes beállítást akarsz akkor kerítesz mérőkazettákat az E-bayról vagy minimum egy hozzáértő műszerésztől (na ez lesz a nehezebb, mert egy kezemen meg tudnám számolni az összeset az országban).
Ezt fejtsd ki, agépen generálsz1kHz-et majd a magnóval felveszed (pontatlan szalagsebességel) visszajátszod (pontatlan szalagsebességel) és összehasonlítod a gépen generált 1kHz-el? Így konkrétan *, hiszen a generált, felvett és visszajátszott között nem lesz változás.
A hozzászólás módosítva: Jún 22, 2013
Meghatározott idő alatt lejátszott szalaghosszból ragyogóan megállapítható a szalagsebesség.
De valószínűleg az új szíjjakkal gond lehet, ha túl szoros, ha túl laza, sebességeltérés adódik. Ezt azonban nem a sebesség állítással kell korrigálni, mert a használat során a sebesség is változni fog. A megoldás, helyes méretű szíj használata. Meglehet ezesetben (ha még a sebesség nem volt állítgatva) nincs is szükség, a sebesség állítgatására.
Szia! A fejállás beállítására javasolt 1 kHz jel felvétele és visszajátszása ebben az esetben nem hozhat "jó" eredményt, mivel nekem 3 fejes gépeim vannak, és egyből "hallani" az eredményt (monitorozás). Éppen ez a baj, mivel a felvevő fej és a lejátszó fej ugyan azon szögeltérésben van az ideális derékszögtől mindkét esetben, ezeknél nem tapasztalsz különbséget. A Scope progi-t köszönöm, megpróbálok license-kódot szerezni hozzá.
Szia! Sajnos el lett állítva a sebesség. Viszonylag jó közelséggel be is állítottam, és itt tapasztaltam olyan jelenséget, hogy a fejállásra összehangolt magnóknál is a sebesség minimális eltérése esetén a már meglévő - általában Dolby C-s felvételeim - tompán szólnak Dolby C-vel, ám Dolby nélkül csilingelnek. Megpróbáltam a főmotor fordulatszámát változtatni, és láss csodát, bekapcsolt Dolby C-vel "visszajött" a magas-hangok megfelelő aránya. Ekkor jött az ötlet, hogy a sebességeket összelőjem, legjobb esetben az etelon sebességre. Érdekességként tapasztaltam különféle típusú de egy gyártótól származó készülékek esetében, hogy a sebesség beállítására szóló mérőkazetta (3 KHz-s) a mérőjel magnó kimenetén mérve 3000 Hz +- 5 Hz és 3015 Hz +- 5 Hz is megad. Ez már kapásból 15 ezrelék.
Itt van az egyik probléma "eyess" kolléga javaslatával kapcsolatban, mivel ha a felvevő magnó sebessége eltér az etalaon-tól, akkor ugyan ez az eltérés jelenik meg az ehhez a felvételhez beállított másik magnó esetében is. Az viszont biztos, hogy az a két gép együtt jól fog "muzsikálni".
A mérőkazettákon mindig fel van tüntetve, hogy milyen frekvenia milyen, jelszinttel szerepel rajta, tehát nem a magnó leírása hanem a mérőkazetta leírása a mérvadó, ahogy én tapasztaltam az 3kHz és a 3150Hz-es kazetták vannak többnyire a sebességállításra, sőt az a legjobb ha az egész szalaghosszon (kb5perc) ez a jel van, ugyanis homogénebb méréseket lehet így végezni, arról már nem is beszélve, hogy a csévéket sem terheli annyira, bár sebesség állítás előtt mindig nyomatékot is ellenőrzünk!
Persze, a mérőkazettát erre találták ki. De ha nincs, és már nem is nagyon van honnan szerezni, akkor nemigen van más megoldás, mint a szalaghossz mérése stopperórával. Ha minél hosszabb darabot mérsz, annál pontosabb lesz. Ehhez, a fejállásnak semmi köze. Ha már a korrekt sebesség be van állítva, akkor a fejállást 3 (de inkább 10) kHz -es jel felvételével, visszajátszásával lehet állítgatni.
Jól látod hatásos módszer ez is, a fejmerőlegességre a 10kHz illetve a 12,5KHz-et tudom ajánlani előbbit a kommersz magnók átvitelben még teljesítik, az értelmesebbeket inkább az utóbbival.
Sziasztok,
Szeretnék pár képet bemutatni a szalagsebesség beállitásához: Ezekkel az eszközökkel lehet (például) beállitani a névleges sebességet, és ellenőrizni a nyávogást.
Szia!
Na pontosan emiatt írtam hogy egy kezemen meg tudom számolni az országban lévő műszerészeket akikre magnót lehet bízni! ![]() Bár a nyomatékkazettát te is lespóroltad! ![]()
Hidd el én nem spóroltak, hanem segitettem.
Biztos vagy benne, hogy segítettél? Tartok tőle, pontosan tudja mire lenne szüksége, de nincs. Azzal, hogy feltettél pár képet, nem hiszem, hogy sokat segítettél. Vedd fel vele a kapcsolatot, és az eszközeiddel segíts neki megoldani a problémáját. Minden bizonnyal egyszerűbb, mint szalaghosszakat méricskélni, és 101 szer felvenni, lejátszani 10 kHz -et.
Szerintem Neki kell eldöjteni, hogy mit akar! Lehet hogy meglepő, de nem én vagyok aki eldönti, hogy ez Neki megéri?
Miért, ajánlottál valamit? Én nem láttam.
Meg szeretné javítani a magnóját. Ő is tudja, hogy mérő kazetta kellene, de nincs neki. Én ajánlottam egy módszert, amihez nem kell. De eddíg más ajánlat nem érkezett, úgyhogy nem nagyon van a lehetőségek között választani. A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Ha szükségét érzi a segitségnek, hidd el megkeres ha Neki ez jó. Vedd számitásba hogy ez csak útmutató a cél elérésére.
A hozzászólásából világosan kiderül, ismeri az utat amit mutattál neki, csak éppen nincs eszköze, hogy végigmenjen rajta. Az ilyen segítség nem segítség számára, aminek a hozzászólásodat aposztrofáltad.
Akkor én most nagy kegyesen felajánlom, hogy akinek ilyen gondja van és Miskolc közeli, annak nagyon szívesen segítek magnó beállításban!
Igen sokaknak nics lehetősége a jó utat járni. Itta lehetőség, a vacilálás helyett. Siker szinte garantált.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
Én sem voltam olyan helyzetben, hogy jó felszereléseim lettek volna. Azért ajánlottam a megoldást, mert úgy is meg lehet oldani, én már többször megoldottam.
Mindenesetre köszönöm a kioktatást, de szerintem neked lenne még mit tanulni.
Én nem szeretnék az utalásod álltal tanulni, inkább azt szeretném ha az aki még nem csinált ilyent, tanuljon.
Tőled sem megoldást, sem tanácsot, sem felajánlást eddíg nem láttunk. Csak egyszerűen leírtad, hogy mid van, és helyeseltél. Ebben szerinted mi a segítség, vagy mit lehet tanulni.
megott fórumtárs hozzászólásaiból lehet tanulni, és közvetlen segítséget is ajánlott. Tőled ilyen még nem láttunk.
Hagyjátok abba mert szét lesztek ültetve!
A tanuláshoz elhivatottság és szakmaszeretet kell, nameg nyitottság, a jómodorhoz intelligencia, na ebből van kevesebb az emberekben. De térjünk vissza a magnókhoz, rajtam kifogott egy Grundig MCF600, nem működik az autostop (minden más igen), megállt a tudomány mert nem egyszerű kapcsolású a vezérlés, dugjuk össze a fejünket hátha együtt rájövünk! Köszönöm előre is a segítségeteket
Fémszalagos, vagy optós? (nem volt vele dolgom)
Opto, a számlálója remekül megy, oda-vissza, feltöltsem a kapcsolást? (a tanyáról szedtem le)
íme! Elég érdekes kapcsolás.
Sajnos ez nem így "nézi" az impulzusokat, egy infraadó a csévekerék lyukain világítgat át egy plexin keresztül, mivel az adó és a vevő ugyanazon az oldalon van, sajnos szebben nem tudom megfogalmazni.
A negyedik képen a fehér részben van az optó, próbáld meg bizgatni, reagál-e egyáltalán. A tranzisztor kollektorán nézzed. Aztán mehet tovább egy integrátor fokozatba. (reflex opto kapu)
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |