Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   34 / 78
(#) mps válasza gabesz2 hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Ez aksi töltőnél elég természetes jelenség, főleg ha áramgenerátoros. A multiban nincs műterhelés.
(#) gabesz2 válasza mps hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Csak azért gondoltam, hogy hiba lehet vele mert a másik műszerem jól mérte a feszültségét terhelés nélkül is.
(#) qvasz2 válasza Stone C hozzászólására (») Ápr 9, 2013 /

Pedig minden szépen rá van írva, mi mire való.
Amit pirossal bekarikáztam, az a kondik mérésére való (CAP)
Amit zölddel karikáztam, abba pici tranzisztorokat tudsz bedugni és áramerősítést mér. (Én csináltam az enyémhez egy kis átalakítót, így már bármilyen tranyót tudok mérni.)
A bal oldali "A" feliratú luk (banánhüvely a neve) az áram méréshez kell, maximum 200 mA-ig, a következő a "COM" a közös pont, ehhez képest mérsz mindent, a harmadik a " V / ohm " a feszültség, vagy ellenállás méréshez kell, az utolsó pedig a nagy áramú mérésekhez (200 mA felett)
A forgó kapcsoló: ohm feliratnál ellenállást, DC V -nél egyenfeszültséget, AC V -nél váltakozó feszültséget, AC A -nál váltakozó áramot, DC A -nál egyenáramot, CAP állásban kapacitást (kondit), hfe-nél pedig tranzisztor áramerősítését tudod mérni.
Amúgy szinte bármilyen alap műszert veszel kézbe, kb. ugyanezeket találod rajta.
Van még egy zero adj nevű poti, amivel a kondi mérésnél tudsz nullázni.
(#) tuskabalazs hozzászólása Ápr 19, 2013 /

Üdv!

Van egy Maxwell MX-25501 típusú multiméterem , viszont egyszer nem reagált a biztosíték benne és tönkrevágott valamit a belsejében a nagy áram.Szerintetek javítható-e esetleg?

Üdvözlettel Tuska Balázs!
(#) Stone C válasza qvasz2 hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Szia!
Bocsánat hogy csak most reagálok a válaszodra de nagyon elkavarodtam innen.
köszönöm az infókat!
csak még egy kérdés: az ellenállás mérésnél nem mindig mutat nullát a műszer ha a két tapintót összeérintem. Ennek van jelentősége vagy csak a tizedes jegy változása okozza?
elemet cseréltem benne az nem lehet a gond Pl: 200Ω-nál 00.6-ot mutat , 2kΩ után .001 20kΩ-tól
felfelé 0,00
Vagy csak egyszerűen csak kicsit öreg a műszer?
(#) pucuka válasza Stone C hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

Gondolj arra, hogy a mérővezetékednek is van ellenállása. A 200 ohmos méréshatárban a mért 0,6 ohm elég reális érték. 2 k méréshatárban a 0,6 ohm kerekítve 1 ohm. Ha tudod a mérőzsinór ellenállását, levonhatod a mutatott értékből. Próbáld meg a műszer mérőkapcsait egy rövid, vastag vezetékkel rövidre zárni. Az analóg ellenállásmérőknél volt egy nullázó gomb, azzal lehetett ezt az értéket kompenzálni.
Az ilyen általános célú digitális műszer abszolút pontossága amúgy sem túl nagy, (nem labor műszer) a mutatott kezdő érték okozta hiba, még a 200 ohmos méréshatárban is elhanyagolható, (persze nem 1 ohm mérésekor, de nem is erre való) ha pedig pontosabb ellenállás értékeket akarsz mérni, amúgy is más mérési módszert kell választanod.
(#) Stone C válasza pucuka hozzászólására (») Ápr 21, 2013 /

köszi az infót akkor ezek szerint a műszer jól működik.
Egyébként meg elég amatőr vagyok ebben a szakmában illetve a "hobbi" szó nekem tényleg csak hobbi tehát amire én használom arra tökéletesen megfelel.
Nagyon köszönöm még egyszer az infót.
(#) punkkazy hozzászólása Máj 7, 2013 /

Üdv!
Az MX-25201-es multim COM csatlakozójának forrasztása eltört, ami miatt szétszedtem a műszert, viszont forrasztás után a kapcsoló rész kis réz érintkezői közül 3 kihullott, és fogalmam sincs, hogy melyik hol volt. Esetleg valaki tud egy képet/doksit adni, hogy hogyan kell állniuk?
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2013
(#) Pixi hozzászólása Máj 9, 2013 /

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy van egy Maxwell MX-25 302-es multiméterem ami valamiért össze vissza mér! Vagyis váltó fesznél 1000V-ra állítva semmit sem muatat, egyen fesznél meg 12 helyett 14-15 voltot mutat. Az ellenállás mérése is van hogy el van tévedve!
Valaki esetleg tudna segíteni, hogy javítható lenne-e?
Az tuti, hogy ez is a belül nyákon fekete kiöntött "chip"-es. :-S
Nem tudom menthető-e vagy vegyek másikat!?
üdv
PIXI
(#) csjoki hozzászólása Máj 22, 2013 /

Sziasztok!

MAXWELL MX-25 507-es multiméterhez keresek kezelési utasítást, ha valaki feltudná tenni nagyon megköszönném.
üdv: csjoki
(#) marone hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok !
Olyan problémám van a multimmal, hogy úgy akartam vele hálózati feszültséget mérni, hogy a vezeték a kapacitás/induktivitás csatlakozóba volt dugva: egy villanás és multinak kampec.
Ha valami olcsóbb lenne nem érdekelne, de kb. 10 E Ft-os és teljesen elégedett voltam vele.
Szétszedtem, a főkapcsolójánál volt kisebb kormozódás, de a kapcsolónak semmi baja (ezt kimértem egy másikkal).
Viszont volt 2 transzisztor, aminél már jobban kormozódott volt a nyák, azokat kiszedtem, próbálok szerezni bele másikat.
Szerintetek elképzelhető hogy csak az a 2 tranzisztor ment tönkre ? Vagy valószínűleg még az IC-k is ? Csak mert mintha be sem akart kapcsolni az eset után, szóval lehet hogy a képernyő sem üzemel.
Ha valaki tudna adni valami infót, vagy van ilyesmivel tapasztalata, azt megköszönném.
Mellékelek 2 képet.
(#) marone válasza marone hozzászólására (») Máj 31, 2013 /

Végül is a bekapcsolója működik, mert a háttérvilágítást rá tudom adni, és ha kikapcsolom, akkor egyszerre elalszik. De amúgy a kijelzőjén semmi sem látható.
(#) bankimajki hozzászólása Júl 7, 2013 /

Sziasztok, ha van valakinek Maxwell MX-25 507-ese és le tudná fotózni a forgókapcsolókon elhelyezett érintkezőket azt nagyon megköszönném. Mert megvettem azt a műszert amit itt az apróban hirdettek, és nem jól működik. 4 hely van kialakítva érintkezőnek és csak 3-nál van. (Szétszedtem a többi DMM-emet azokban is hiányzik általában egy, de azokban szimmetrikusan van elrendezve, ebben pedig egy kicsit el van forgatva az egyik érintkező helye.) A lényeg hogy nem tudom hogyan kellene lenniük. Most az a hiba, hogy a bal szélső pozícióban (váltóáram mérés) jót mutat, majd egyet tekerve kihagyja a következő funkciót és egyből a 3.-ra ugrik. Az 5.-ik el van shiftelődve, onnan pedig ismét jó mindegyik. (Érdekes viselkedés.) Mérni jól mér a műszer.
(#) bankimajki válasza bankimajki hozzászólására (») Júl 7, 2013 /

Megoldottam a problémát. Egyszerű forrasztási hiba volt.
(#) szabi95 hozzászólása Júl 20, 2013 /

Üdv.
Van egy kaito BM8320 (http://netrino.hu/termek_adatok.php?nr=4099) multiméterem és az vele a gond hogy nem kapcsol be. Forrasztottam és valószínűleg a házban nem volt földelés mert megrázott ahogy fogtam a nyákot és szerintem ezért mehetett tönkre.valakinek van valami ötlete hogy hogy lehet megcsinálni vagy inkább dobjam ki?
(#) Gyimate válasza szabi95 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Üdv,
Ha tényleg történt egy kis baleset, akkor nagy valószínűséggel a vezérlő IC látta kárát. Ahogy nézem még az IC cseréjét sem lehet megoldani, ugyanis egy kis fröccsentett kapszuláról van szó. Az incidens előtt még bekapcsolt a multiméter ?
(#) szabi95 válasza Gyimate hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

igen.
Egyébként nem égett el semmi még a trimmer poti se állítódott el.
(#) Gyimate válasza szabi95 hozzászólására (») Júl 21, 2013 /

Sajnos égési nyomokat nem is produkál a jelenség, itt elég pár mA is ahhoz, hogy egy digitális áramkör tönkremenjen, persze úgy hogy a maximális tápfeszültség felett kap a bemenetére egy kis információt, jelen esetben a hálózatból érkező és rajtad keresztülfolyó áram okozta a galibát. Hasonlóval már volt dolgom, de szerencsére nálam még megállította a védelem az IC tönkremenetelét. Nálam mellesleg egy kapcsolóüzemű dugasztápnak volt egy kis szivárgó árama, le sem tudtam mérni hogy hány uA, de képes volt nagy gondokat okozni. Még annyit hozzátennék, hogy egy ilyen kaliberű multimétert nem is érdemes javítani, egyszerűbb ha szerzel egy másikat, drágább lenne a pótalkatrész, mint az egész műszer együtt és nem is biztos, hogy megoldaná a problémát.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2013
(#) szabi95 hozzászólása Júl 22, 2013 /

köszönöm
legfeljebb szétszedem alkatrésznek
(#) proba válasza szabi95 hozzászólására (») Júl 22, 2013 /

Azért sok tisztázatlan kérdés maradt számomra.Mi köze a műszernek a forrasztáshoz, ha téged rázott az áram, az a műszernek miért fáj.... Lehet csak az elem nem érintkezik/kimerült, elromlott a ki/be kapcsolója...
(#) szabi95 hozzászólása Júl 22, 2013 /

Az úgy történt hogy az elem vezetékét forrasztottam a multi nyákjába és hozzáért a kezem néhány vezetősávhoz és így rázott meg egy kicsit.
(#) benewfy hozzászólása Júl 31, 2013 /

Sziasztok!

Van egy Maxwell MX-25302 -es multim azzal a problémával, hogy gerjed a hangszórója. Akkor kezdődött (vagy csak akkor vettem észre), amikor tápegység javítás közben, nagy sietségemben megrázattam magam, a multi pedig mellettem volt (félre volt téve, nem mérés közben történt és nem tudom, hogy rövidre zártam-e vele valamit, mint írtam kapkodtam). A mérések továbbra is pontosak, szétszedtem, szemmel láthatóan nincs semmi baja. Ha esetleg valakinek van ilyen típusú multija, írja meg legyen szíves, hogy az övé is hasonló dolgokat produkál-e, mert én nem emlékszem rá, hogy ezelőtt halottam volna. Esetleg ha valakinek van ötlete (hangszóró kivételen kívül), hogy mitől lehet, attól szívesen várom a tippeket.

U.i.: Tudom hogy nem csúcskategóriás multi, de nem arra vagyok kíváncsi, hogy milyet vegyek helyette.

Köszönöm!
(#) Hakai hozzászólása Aug 30, 2013 /

Sziasztok!

Olyan valakit keresek akinek van mérési tapasztalata TR-1669 multiméterrel. A hiba a következő - ha ellenállást akarok mérni különböző értekek jelennek meg a kijezőn minden egyes méréshatárban (fotók) amik VILLOGNAK, tehát túlcsordulást érzékel. Ha ezután ellenállást teszek rá ennek ellenére viszonylag pontosan mér. Jól emlékszem, ha ellenállás mérés funkcióba kapcsolom a készüléket +1 kellene hogy megjelenjen? (szakadás)
Egyébkén feszültség és áram mérési funkciója pontosnak tünik így elsőre, illetve szépen nullázik minden méréshatárban.
Hasonló hibát tapasztalt már valaki? Esetleg TR-1667A-B tulajdonosoknál hasonló hiba?

Köszi!
(#) Gyimate válasza Hakai hozzászólására (») Aug 30, 2013 / 1

Üdv,
Ha túlcsordulás, vagyis szakadást mérsz nem minden multiméter jelöli azt +1-el, ez csak egy gyártó által meghatározott jelölés, nekem például 4 multiméterem van, ebből 3-nak más a szakadás jelölése, van, amelyik a +1-el jelöl, van amelyik OL-t ír ki és van amelyik villog és egy értéket mutat, pontosan úgy mint neked, minden méréshatárban mást és mást. Szóval ez nem számít hibának, hanem a műszer helyes működésének a jele és a mér érték pontos, ha a viszonylag pontos mérést arra értetted, hogy egy 4K7-es ellenállást nem 4K7-nek ír ki hanem valamivel többnek/kevesebbnek az sem a műszer hibája, ugyanis ezeknek az ellenállásoknak általában +_5% a hibája (színkódból megmondható).
Üdv Máté
A hozzászólás módosítva: Aug 30, 2013
(#) Hakai válasza Gyimate hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Köszi Máté,
a viszonylag pontosat arra értettem, hogy 0,1% ellenállásokból van egy tucat értékem és ott azért látszik hogy ráfér majd egy kalibrálás, főleg a 200 ohm-os méréshatárban. De megvan a doksija és ha más is megerősít abban hogy ez a tipus így működik, akkor nekiállok kalibrálni.
Józsi
(#) Gyimate válasza Hakai hozzászólására (») Aug 30, 2013 /

Üdv,
Mellesleg nekem is az asztali multiméterem villog, ami szintén magyar gyártmány, de sajnos a típust jelenleg nem tudom megnézni, jelenleg nem vagyok otthon.
Máté
(#) chopper800 hozzászólása Szept 22, 2013 /

Szerbusztok.
Van egy Maxwell mx25 201-es multiméterem. Azt szeretném megkérdezni hogy hibának minősül e, ha 200uA, 20mA és a 200mA közt eltérő értékeket mérek? Itt most speciel egy magas fényű ledet méregetem, finoman adva neki a feszültséget és közben mértem az áramot a legkisebb 200uA rel kezdve fel a 200mA-es mérési pozícióig. Azt vettem észre hogy mikor váltottam a mérési tartományokat a led fényereje változott,és a mért érték is. Nagyobb mérési tartomány, nagyobb fényerő, nagyobb áram. Ez hiba vagy természetes?
Üdv.
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) proli007 válasza chopper800 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Hello!
Az ideális árammérő belső ellenállása 0ohm. A valóságosé meg nem nulla.
Ugyan is az áram mérés feszültségméréssel van megoldva. Vagy is a műszer bemenetén van egy Shunt ellenállás, amin a mért áram feszültséget ejt és ezt méri a műszer. Csak éppen A-ban jelzi ki.
Általában a digit műszer alapméréshatára +-200mV. Vagy is 2mA-es méréshatárban is végértéken 200mV (199,9mV ha 3,1/2 digites)van a bementi kapcson, meg 200mA-es méréshatárban is 200mV van ott. De hogy ez igaz legyen, minden méréshatárhoz más-más értékű Shunt ellenállás van beépítve.
Pld. a 2mA-es méréshatárnál Rs=200mV/2mA=100ohm, 200mA-es méréshatárnál ugyan így 1ohm. Vagy is mikor kapcsolgattad a méréshatárt, ezeket az ellenállásokat kötötted sorba a Le-el. Mivel a táp feszültsége állandó volt, ezek a Shunt ellenállások miatt változott a Led-en átfolyó áram. Ami aztán más-más mérési eredményhez vezetett.
Avagy méréskor mindig ismerni és számolni kell a műszer bemenő ellenállásával. Akár feszültség, akár árammérésről van szó.. (Feszültségmérésnél egyszerűbb a helyzet, mert gyakorlatban szinte mindig 10Mohm a műszer ellenállása, ami terheli az áramkört..
Egy "normális" gépkönyv, mindig tájékoztatást nyújt a bementi ellenállások értékléről, minden méréshatárnál.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) Gyimate válasza chopper800 hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Üdv,
Ez a jelenség természetes, ugyanis a multiméterben úgynevezett sönt ellenállások vannak, ahhoz, hogy a műszer viszonylag pontos értéket tudjon mutatni 200uA felbontásban elég nagy ellenállás kell, amin nagy feszültség is esik, ezt a feszültséget méri a műszer, ha te átkapcsolod a méréshatárt tegyük fel 20mA nagyságrendbe azt már egy másik söntön fogja mérni, mivel itt már nagyobb áram folyik ezáltal egy kisebb ellenálláson is kellő nagyságú feszültség esik ahhoz, hogy a multi megmérje azt, ezt még persze folytathatnám a 10A-es állásig. A másik fele a történetnek is ugyan ebből következik be, szóval a LED fényerő változása, ugyanis a műszer is úgy viselkedik, mint egy előtét ellenállás, de mivel ha te feljebb állítod a méréshatárt akkor csökken a műszer belső ellenállása -> nagyobb áram fog folyni a leden -> nagyobb fényereje lesz -> többet fog mutatni a műszer.
Remélem, hogy kielégítő a válaszom, ha kérdésed van nyugodtan tedd fel.
Üdv Máté
(#) Massawa válasza chopper800 hozzászólására (») Szept 23, 2013 /

Kollégák már elmondták az okát, csak még annyit, hogy alapbol rossz méréstechnikát választottál.
Ilyen esetben ugyanis nem igy kell az áramot mérni, hanem sorbakötsz a LEDdel egy ismert ellenállást ( mondjuk 100 ohm ) és ezen fogod mérni a feszültséget. Ha növeled a tápfeszültséget az ellenálláson is növekedni fog a feszültségesés, és az mondja átszámitva, hogy mennyi áram folyik a LED-n.
Igy kizárod a müszer által okozott hibát.
A hozzászólás módosítva: Szept 23, 2013
Következő: »»   34 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem