Fórum témák
» Több friss téma |
WinAVR / GCC alapszabályok: 1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile" 2. Soha ne érjen véget a main() függvény 3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van 4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron 5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás 6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et Bővebben: AVR-libc FAQ
Olvasás, átírás: kb. 2-6 órajel, SW függően....
Ma felraktam a programot, módositottam rajta, működik is, csak az a baj, hogy a H-Hid nem kapcsol rendesen, 4V ot kapcsol csak a V+ról ami vagy 7-8V lenne.
Próbapanelen van összerakva, próbáltam mérőműszerrel rövidzárlatot keresni, de nem találtam kikapcsolt állapotban, az is lehet hogy olyan közel vannak a vezetősávok, hogy a feszültség átivel? A hozzászólás módosítva: Júl 25, 2013
eXtreme Burner vagy AVRDUDE, esetleg Khazama-AVR. Égetni lehet vele, de csodát ne várj!
azaz. Akkor nem is tudok vele programozni ?
![]()
Nemvárok ,de eddig még egy Attiny13 nem tudtam vele megcsinálni
![]()
Valasz gyors AVR-t, 5V-on 20MHz-es orajelen.
Megszakitasban megoldhato a problemad.
AVR-Dude alatt talán....
A chip IFD kiolvasás legyen a próbafeladat... Eladó mit mond? ![]()
AVR DUDE hogy ismertetem meg az eszközt ?
A driver-t nem adja a DuDe. Az általános programozószoftver csak...
Szia. Értem amit mondasz. Nekem az az érdekes hogy olvasni simán olvassa az AVR-t. Fuse biteket engedi macerálni. Szoval nem értem hogy miért nem enged írni. Mismatch hibát ír 0X0000 azt hiszem. Jah és ez mind az Extreme Avr burner programmal mert ugye azt ajánlják ehhez az usbasp-ez.
Ekkor az AVR chiped nem kap _normális_ tápot.
5V _külön_ vagy az ASP-ről. És 100 nF kerámiakondi a tápra. Az ISP kábel hossza nem lehet több, mint 15-20 cm. A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Ennyit számítana egy kerámia kondi ? Amugy az AVR az usb programozomrol kap tápot. próbáltam már külsőleg adni neki 5v ott de úgy sem lett más a dologból , az Avr táp bemenetére nem raktam kerámiát mivel gondoltam hogy az a táp elég stabil.
- AVR programozási sebesség visszavétele,
- kerámia szűrőkondi beépítése, - a külső táp esetén a GND közös. Vagy az egész USBASP kidobása... ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 28, 2013
Értem. A sebesség visszavételét azt hol és hogy tehetem meg ?
Az ExtremeBurner-ban kell lennie...
ISP Frequency néven lehet.... (Nincs USBASP kéznél perpill, hogy puskázzak.) A nyákot a forrasztás után igaz lemostad alkohollal a gyantamaradékok eltávolítására?
Sziasztok
Frekvenciaméréssel kapcsolatban lenne kérdésem. Astabil multivibrátorral és External Interruptal sikerült elérnem, hogy ha a freki kisebb mint pl 800Hz, villanjon fel egy led, ha kisebb, akkor egy másik. A végső célom az lenne, hogy az AVR egyik lába ugyanolyan négyszögjelet adjon ki, mint amilyet az astabil multivibrátor, csak időben eltolva. Próbáltam Fast PWM-el, de az csak adott frekvencián változtatja a kitöltési tényezőt. Valakinek van ötlete, hogyan tudnám megcsinálni?
Sziasztok.
Készítettem egy kapcsolási rajzot egy áramkörhöz. (Bocsi, de kézzel rajzoltam.) Egy hozzáértőt meg szeretnék kérni, hogy nézze át, hogy minden rendben van-e. Első saját tervezésű áramkörről van szó, így gondoltam megkérdezem, biztos ami biztos. Az áramkör azt csinálja, hogy az ATMega48-ra kötött két fokozatkapcsoló állásának megfelelően változtatja a PB1 (15. láb) és PB2 (16. láb) lábra menő négyszögjel kitöltési tényezőjét, így szabályozza a két MOSFET-en keresztül a ventilátorokat. Ezen kívül még négyszögjelet állít elő a PD6-os (12. láb) lábon is, az pedig egy tranzisztoron keresztül 6 darab nagy fényerejű LED fényességét állítja. Az IC VCC és GND lába közé egy 100nF-os multilayer kondit tennék, ugyan úgy, ahogy a 7805 kimenő lábához is. Utóbbi bemenetéhez 330nF-os tantál, vagy multilayer kondi menjen? (Mindkettőből van itthon.)
- 12-es lábhoz a tranzisztorhoz bázis ellenállás szükséges
- 21-es láb az kimenet, ne kösd tápra, max 100nF kondival föld felé. - 7805 kimenetére tegyél puffer kondit (mondjuk 10uF) - Ha áramkörben akarod programozni, akkor 17-19-ig gondoskodj róla hogy a gomb szakadás a programozás idejére (nem zárod rövidre az SCK, MISO, MOSI lábakat) - Motorokhoz tegyél freewheel diódát (katód táp felé, anód FET felé)
Éreztem, hogy valami kimaradt, de nem akart feltűnni. A bázisellenállás. 4,7kOhmot terveztem oda.
Diódának jó lesz egy-egy 1N4007?
Hello!
Vettem egy USBasp-t, hogy az AVR Doperemet oda tudjam adni a barátomnak, de az asp-n régi szoftver volt. Elkezdtem frissíteni a doperrel, de 8% után kegyetlenül lelassult. Ez még nem is lett volna baj, de huszon valahány százaléknál megállt, és azóta meg se mukkan se a doper, se az asp. (azt írja a doper, hogy nem található, az usbasp-t felismeri, de a rossz flashelés miatt nem tudok vele programozni ugye) Hol kezdjem el a hibakeresést? Ja, és sajnos nincs több avr prgramozóm, se havernak, se senkinek, de ahogy felhúzott, lehet veszek egy mkII klónt és agyő... A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
USBAsp-n valószínű a chip kihalt. Más AVR-re valamelyik eszköz nem izgul rá? ISP-n látja?
Egyik és másik pőrogramozónál mi a hibaüzenet? PC-n van LPT port? A programozó arra 5 szál drót.... ![]() Sem a doper, sem az usbasp nem életbiztosítás.... ![]() A hozzászólás módosítva: Júl 30, 2013
Az van hogy MacBook Pro-n dolgozok, és nincs csak USB-m. USBasp-t felismeri mint USBasp, de nem tud flashelni. avr doper hol jó hol nem. Mikor jónak tűnik, ezt dobja:
ocalhost:desktop Martin$ avrdude -p m8 -c stk500v2 -P avrdoper -y -u -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex Warning: could not claim interface avrdude: stk500v2_command(): command failed avrdude: initialization failed, rc=-1 Double check connections and try again, or use -F to override this check. avrdude done. Thank you. Mikor rossznak ezt: localhost:desktop Martin$ avrdude -p m8 -c stk500v2 -P avrdoper -y -u -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex avrdude: avrdoper_open(): Device not found.
Rossz tápegység esetleg, mindjárt teszek az USBasp-re egy plusz kondit...
Na most kijött belőle egy ilyen:
localhost:desktop Martin$ avrdude -p m8 -c stk500v2 -P avrdoper -y -u -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex Warning: could not claim interface avrdude: stk500v2_ReceiveMessage(): timeout avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | | 0% 0.00s Error sending message: usb_control_msg(DeviceRequestTO): unknown error avrdude: avrdoperFillBuffer(): I/O Error.
Na sikerült reprodukálni az előzőt, felismerte az usbasp-ben a mega8-at, de nem kezdte el flashelni. Tuti a dopernek van baja. Egyszer megy, egyszer nem, egyszer látja a gép, egyszer nem...
Yes.
localhost:desktop Martin$ avrdude -p m8 -c stk500v2 -P avrdoper -y -u -U flash:w:usbasp.atmega8.2011-05-28.hex Warning: could not claim interface avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions Reading | ################################################## | 100% 0.05s avrdude: Device signature = 0x1e9307 avrdude: NOTE: FLASH memory has been specified, an erase cycle will be performed To disable this feature, specify the -D option. avrdude: erasing chip avrdude: erase-rewrite cycle count is now -250 avrdude: reading input file "usbasp.atmega8.2011-05-28.hex" avrdude: input file usbasp.atmega8.2011-05-28.hex auto detected as Intel Hex avrdude: writing flash (4700 bytes): Writing | ################################################## | 100% 5.20s avrdude: 4700 bytes of flash written avrdude: verifying flash memory against usbasp.atmega8.2011-05-28.hex: avrdude: load data flash data from input file usbasp.atmega8.2011-05-28.hex: avrdude: input file usbasp.atmega8.2011-05-28.hex auto detected as Intel Hex avrdude: input file usbasp.atmega8.2011-05-28.hex contains 4700 bytes avrdude: reading on-chip flash data: Reading | ################################################## | 100% 3.92s avrdude: verifying ... avrdude: 4700 bytes of flash verified avrdude done. Thank you. Rossz az AVR doper, szerintem megöregedett benne már kicsit az atmega8, 2008 óta használom.
A chip nem öregszik.
Inkább kontakthiba lesz...
Sziasztok!
Miért nem tudom kedvem szerint állítgatni a fuses biteket az AVR Studio 4-ben? Ha eltérek az alap beállításoktól, és a verify gombra kattintok akkor egyből jön a jól megszokott órajeles hibaüzenet. Programozni viszont tudok vele.
Mer' a verify _előtt_ be kell programozni...
És ha hülyeséget állítasz be - kizárod magadat (resetláb letiltás/hibás órajel, stb). |
Bejelentkezés
Hirdetés |