Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » LCD kijelző vezérlése, életre keltése
Lapozás: OK   38 / 71
(#) shoginc válasza zenetom hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Ez alapján a kapcsolás alapján a sorrend ugyanaz, néhány neve más csak... a K és A jelzésű szerintem a háttérvilágítás lesz..
http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/lcd_kijelzo_a_pc-re.html?pg=2
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Aug 16, 2013 /

Egyértelműen stimmelnek a lábak.
Amúgy a kis panelen levő Philips mikrokontrollerről van ugyan doksi a neten, de ez egyszer programozható memóriát tartalmaz, úgyhogy jó eséllyel nem fogod tudni hasznosítani semmire se.
(#) shoginc hozzászólása Aug 16, 2013 /

Nos, a kijelző úgy néz ki működik, a kontrasztot legalábbis tudom rajta állítani, a háttérvilágítás is megy 5V-ról, 51ohm előtéttel, habár piszkosul melegszik, majd lehet 2w-os ellenállást használok, csak az nincs itthon..
Holnap meg szerzek egy LPT kábelt, elvágom és bekötözgetem a nyomtatóportra, ha még ezen a modern 64-bites windowson egyáltalán működik...
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2013
(#) oxygen válasza shoginc hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

51 ohm szerintem kevés, így majdnem 100mA-rel hajtod a LEDeket. Próbáld meg pl. 470ohmmal úgy csak 10mA a LED-ek árama, az élettartamuk is hosszabb lesz.
(#) shoginc válasza oxygen hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

Érdekes, még 100ohmmal is alig világít, majd megnézem nagyobbal, de szerintem azzal már észre sem veszem h megy XD
(#) _vl_ válasza shoginc hozzászólására (») Aug 17, 2013 /

A multiméter a barátod
Megméred az ellenálláson a feszültséget, és mindjárt tudni fogod, hogy mekkora áram megy ott. Egy mezei átlag LED-nek 20mA nem sok, a háttérvilágításban pedig tipikusan több LED szokott lenni párhuzamosan. Egy 2x16-os kijelzőnél standard zöldessárga háttérvilágítás esetén pl. 70-100mA abszolút nem túlzás.
(#) shoginc válasza _vl_ hozzászólására (») Aug 18, 2013 /

Megmértem az átfolyó áramot, 0,07A (70mA), én is úgy gondolom, ez ehhez tökéletesen megfelel..
(#) amairiol hozzászólása Aug 21, 2013 /

Sziasztok!

Csak gy egyszerű kérdésem lenne, mégpedig az, hogy ebben a linkben az RS vonal mikor van logikai 1en. Ha ráhúzom a földelésre, vagy ha "hagyom a levegőben lógni"?

Előre is köszi a segítséget: amairiol
(#) mps válasza amairiol hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Ha testen van, akkor "0". Amúgy nem lóg a levegőben, fel van húzva Vdd-re. Bemenetet soha nem hagyunk csak úgy lógni a levegőben!
(#) zenetom válasza mps hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

De van kivétel! RF vevőnél az antennát...
(#) mps válasza zenetom hozzászólására (») Aug 21, 2013 /

Annak a végét is kikötjük Bár ha kilóg az ablakon...
(#) amairiol hozzászólása Aug 23, 2013 /

Sziasztok!

Annyi lenne a kérdésem, hogy ebben az LCD cikkben megépített modulnak le tudom-e menteni a beírt szövegét. Azaz a problémám az, hogy mikor kikapcsolom a kijelzőt (megszűnik az áramforrás) és újra be, akkor a képernyő reseteli magát és bármit is beírtám az nem látható. :S

Segítséget előre is köszi: amairiol
(#) mps válasza amairiol hozzászólására (») Aug 23, 2013 /

Nem, nem tudod. Ahhoz, hogy mindig ugyan az jelenjen meg, mikrovezérlővel kellene meghajtani az lcd-t.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) rockersrac hozzászólása Szept 21, 2013 /

Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy tudnátok-e segíteni ennek a kijelzőnek az életrekeltésében? Kerestem róla infót a rajta lévő matrica alapján, de sajnos semmi infót nem találtam. Annyit sikerült kiderítenem, hogy zöld háttérvilágítása van, 2x16 karakteres, és hogy vélhetően egymás után sorolható több kijelző is, mert a panel két oldalán is ki van vezetve minden láb...
(#) eyess válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szerintem a HDD44780 kijelzővel egyenértékű .
(#) zenetom válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Szia!
Szerintem 99%, hogy a szokásos lábkiosztása van (HD44780).
1-14: GND, Vcc, Vee (kontraszt), RS, R/W, Enable, DB0,DB1...DB7.
A JP1 meg JP2 pedig a háttérvilágítás.
Próbáld ki!

Esetleg ha most ismerkedsz velük: Bővebben: Link
(#) rockersrac válasza zenetom hozzászólására (») Szept 21, 2013 /

Ahol a két szürke vezeték van, az a háttérvilágítás. Bal sarka, a sor legszéle a gnd, mellette jobbra egyel mellette meg a + táp. Elvileg 3,3V-ra van a led méretezve, legalábbis volt rajta egy másik ugyanilyen matrica, amire 3,3 volt írva, de annyira lekopott, hogy leszedtem róla.
(#) zenetom válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Na mondtam én
Viszont a háttérvilágítás független tápfeszültségű az LCD-től!
(#) rockersrac válasza zenetom hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

Ezt tudom!
(#) zenetom válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

De egyébként úgy általánosságában, mi a kérdés?
A hozzászólás módosítva: Szept 22, 2013
(#) TavIR-AVR válasza rockersrac hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

LCD nem sorolható.
HD44780 a chip rajta vagy ezzel kompatibilis (KS0066, KS0077).
Bekötése a szokásos:Bővebben: Link
(#) rockersrac válasza zenetom hozzászólására (») Szept 22, 2013 /

A lábkiosztás volt a kérdés.
(#) clipart hozzászólása Okt 21, 2013 /

Üdv mindenkinek!
Tudna valaki segíteni ennek a kijelzőnek a javításában?
Táp rendben,forrasztások rendben, kijelző mégsem működik.
A kijelzőnek van direkt meghajtó IC-je,vagy ez összetettebb egy kicsit?
Minden apró ötletet köszönök!
Üdv:clipart
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) proli007 válasza clipart hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Hello! Ez valami 4 digites számláló, ahol a számlálást a 4518-ak, a kijelző hétszegmenses meghajtását, 4543-ak végzik. Ezen felül vannak még monostabil multik benne. Vagy is lehet valamilyen frekvenciát (impulzusszámot v. periódusidőt) mér ez az izé. De az is lehet, hogy bementi jel nélkül le van tiltva a kijelzés. Nem tudhatod, csak akkor ha tudod mi ez, megnézed az adatlapját az IC-knek, van rajza, vagy kirajzolod az áramkört.. üdv!
(#) clipart válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Köszönöm a válaszodat!
Ez egy Geiger-Müller számláló, és azt írod ha nincs bemeneti jel,le van tiltva. Tehát lehetséges,hogy csak akkor éled fel ha mérni tud valamit? leginkább sugárzást.....

Rajzom sajnos nincs róla
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) proli007 válasza clipart hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Hello! Nekem alapból fogalmam sincs hogy működik, csak találgatok. De minden lehetséges. Ha telepes a valami, lehet "spórolja az elemet". Bár a GM csőnél a transzverter fogyasztása várhatóan sokkal nagyobb mint az elektronikáé.. Két lehetőség van. Rajz, vagy matatás.. üdv!
(#) clipart válasza proli007 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Ok! Köszi!
Matatok tovább....
(#) Krisszes hozzászólása Okt 26, 2013 /

Sziasztok!

Találkozott valaki olyan jelenséggel, hogy az LCD (2x16) (HD44780) kijelzőmnek csak a fele jelenít meg karaktereket? Tehát mindkét sorban az első 8 karakter nem látszik a második 8 igen.
A pozicionálással semmi gond nincs ami látszik az jó helyen van.
(((a deszka modellen még jól működött))) (4 bites módban vezérelem és nem történik lekérdezés)

Az ötleteket előre is köszönöm.
(#) Krisszes válasza Krisszes hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

Javítanám az előző bejegyzésem. Látszik az első 8 is, csak nagyon halványan...

Mi lehet a baj?
(#) pbalazs válasza Krisszes hozzászólására (») Okt 26, 2013 /

A kontraszt fesz elegendő?
Vannak olyan LCD-k, aminek negatív feszültség kell a kontraszt lábra.
Ha egysorosként konfigurálod, úgy jó?
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2013
Következő: »»   38 / 71
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem