Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor
 
Témaindító: Ko-bak, idő: Aug 3, 2005
Témakörök:
Lapozás: OK   24 / 70
(#) horgasz55 hozzászólása Jún 19, 2013 /
 
Kedves fórumozó társak.Szeretnék egy forgó csúcsos fa hasítót készíteni,amihez már csak egy villanymotor hiányzik /220v 1,5kw 2800ford/ most kaptam egy motort,de sajnos adat tábla nélkűl így nem tudom az adatait.A motor 18cm magas 22cm hosszú a tengely átmérője 18mm.Kérlek benneteket írjátok meg milyen teljesítményű lehet.
(#) kadarist válasza horgasz55 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Szia!
Olyan 500W-ra tippelek.
(#) Szirty válasza horgasz55 hozzászólására (») Jún 19, 2013 /
 
Helló horgasz55!

Nagymértékben függ a névleges fordulatszámtól is (két azonos teljesítményű motor közül a kisebb fordulatú fizikai mérete lényegesen nagyobb lehet).
(#) kristikoma hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok! Van egy olyan problémám, hogy a Tesla B93-as magnó motorja nagyon melegszik. Kb. fél óra üzem után kézmeleg. Forgórész könnyen jár, mint ahogy a mechanika is. Sehol nem szorul. Arra gondoltam, hogy közre játszik a hálózati fesz. emelkedése. Nálunk 240V alá ritkán megy. Ezek a motorok meg 220V-ra lettek tekercselve. Ha fűzök rá pár menetet(van hely), az megoldja a problémát?
(#) kadarist válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Szia!
Kézmeleg? Majd ha alig állja a kezed, akkor lesz gond.
(#) Tomi111 válasza kristikoma hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Így van, nem kell rátekerni. Ezek a típusú motorok normál esetben melegednek. Sokszor forrónak is tűnnek kézzel.
(#) JoeA hozzászólása Júl 27, 2013 /
 
Sziasztok!

Van egy villanymotorom, amit szeretnék a másik irányba forgatni, mint ahogyan most forog. (tervbe volt egy frekiváltó használata is, de ez csak annyiban érdekes most, hogy valószínűleg amiatt mindenképp meg kellett volna bontanom a motort később) Összesen 4 vezeték van kivezetve, kettő a hálózatnak és kettő a kondenzátornak. Lakatos módszer nem járható a tengelyvégek eltérése miatt.
Kérdésem: hogyan vannak megoldva az ilyen motorok? Ki lehet bontani a tekercsvégeket a motor tönkretétele nélkül?
(#) kristikoma válasza Tomi111 hozzászólására (») Júl 27, 2013 /
 
Köszönöm mindkettőtöknek a választ! Forró csak akkor lesz, mikor a szalag egyik oldalát már lejátszottam, akkor már hozzá se lehet nyúlni. Sajnos nincs rajta lapát, ami valamelyest hűtené. A B100 motorján van, egész napos üzem után meleg csak.
(#) Doncso hozzászólása Aug 13, 2013 /
 
Sziasztok. Olyan kérdésem lenne, hogy egy egyfázisú 2,2kW-os villanymotort áttekercseléssel esetleg lehetne e erősebbé tenni valamilyen módon? Arról van szó, hogy van egy vakoló gépem, a toronymotor, ami keveri és szállítja az anyagot, egy 220-as 2,2kW-os villanymotor. Namost általában ezek a gépek 3 fázisúak, és 5,5kW-os motor van rajtuk, azokkal nincs is probléma. Ez kifejezetten egy fázisú gép, más az áttétele, így sokkal lassabban szállít és kever, de működik. A problémám induláskor van, amikor bekapcsolnám, és van benne anyag, van, hogy nem bír elindulni, ilyenkor szét kell szedni, kitakarítani, újra elindítani üresen, és lassan ráengedni az anyagot, ez nagyon sok idő és anyag pocsékolás, nem járható út. Egyetlen módja ennek, hogy megoldjam a problémát, ha kap egy nagyobb motort, olyan 3-3,5kW körülit. De ez se egyszerű, mert pont ilyen felfogatással, stb stb, ezért kérdem, hogy lehet e ilyet?
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) zolika60 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Nem lehet általában áttekerni nagyobbra. De értelme sem volna, mert egy fázison túl sok a 3,5kW. Közel 16A, ami induláskor még ennél is nagyobb. A vakológépet leállítás előtt illik kipucolni. Ne induljon beleszáradt anyaggal.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) VIM válasza Doncso hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Szia! Ha háromfázisúra gondoltad az áttekerést akkor minden bizonnyal megszűnnének az indítási problémák az említett gépednél, mivel a háromfázisú motor nyomatéka lényegesen kedvezőbb mint az egyfázisúé és még "jobban" is lehet terhelni. Ha egy fázisban gondolkodsz az indítási problémák akkor is fennállnak majd amivel akkor sem fogsz tudni mit kezdeni. Ez lehet, hogy csak az én véleményem de már nem építek egyfázisú motorral hajtott segédeszközt, hiába "mobil" a megtáplálása.
(#) Peter65 válasza Doncso hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Szia! Az egyfázisú aszinkron motornak viszonylag kicsi az indító nyomatéka, és ezt egyszerű eszközökkel nem tudod növelni. Ha egyfázisű hálózatról kell üzemelned, akkor meg lehetne próbálni 230V-as bementű frekvenciaváltóról 3 fázisú 2,2kW-os motort üzemeltetni. Így biztos hogy lényegesen nagyobb indító nyomatékod lesz. Egyfázisú hálózatról megfelelő egyenirányítóval/szabályzóval DC motor is üzemeltethető, amivel még nagyobb indítónyomatékot lehetne elérni.
(#) Doncso válasza zolika60 hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Lehet, nem fogalmaztam jól. Természetesen minden használat után el van mosva a gépem. Nem a beleszáradt anyag a probléma, 11 év vakolás után azért ez nekem is eszembe jutott volna. A friss anyagot kell kipucolni belőle, amikor nem akar indulni. Tehát tisztán elinditom, kifujok egy falat, lekapcsolom, elhúzom, majd ismét kifújok egy falat, elhúzom , stb stb, nagyjából van hogy egész nap jól működik, de van hogy 2 óra után már nem akar elindulni. Teljesen rendszertelen. Létezik 4kW-os egy fázisú vakológép, persze az frekiváltós. Ez a 2,2kW-os motor elindul 16B jelű biztosítékról, ami annyit jelent, hogy indulási árama nem nagyobb mint 16A, de 25B sőt 25C jelzésű biztosíték egy fázisból mindenhol rendelkezésre áll, így nem lenne gond a 3-3,5kW indítása, a C-jelű biztosíték kibírja, ezekkel megvagyok, a kérdésem kizárólag arra irányult, hogy ezt a motort elméletben lehet e nagyobbra tekercseltetni, vagy semmiképpen.
A hozzászólás módosítva: Aug 13, 2013
(#) Doncso válasza VIM hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Sajnos ez a fő problémám, hogy 3 fázis nem minden helyen van, van 3 fázisú vakológépem is és van 1 fázisú is. A 3 fázisúval semmi gond, csak annyi, hogy 16B ről nem indul el, mert indítási árama 21Amper, viszon 16C jelzésű biztosítékról vígan megy, mivel nem minden építkezésen van 3 fázis 3*16C biztosítékkal, így erre az esetre vettem a 220-as vakológépet. De időnként nem tudom milyen okból, egyszerűen ilyen kedve van, vagy éppen kicsit leesik a hálózati fesz, és épp határon mozog, szóval van hogy nem akar indulni. Ezen szeretnék segíteni, de nem tudom fizikailag át lehet e tekerni a 2.2kW-os mocit nagyobbra. Vagy ha más nincs akkor esetleg vennék rá egy nagyobb motort.
(#) Doncso válasza Peter65 hozzászólására (») Aug 13, 2013 /
 
Az ötlet jó, csak kicsit drága kisérletezni, de tényleg jó ötlet. Egy freki váltó szerintem egy százas, egy másik motor ami 3 fázisú, nagyjából egy ötvenes, az egész gép nem ér ennyit
(#) VIM válasza Doncso hozzászólására (») Aug 14, 2013 /
 
Lehet, hogy csak hosszabbító probléma van? Talán kicsi lehet a keresztmetszete. Előbb talán még azt kipróbálhatnád, hogy a kontaktusokat (toldásokat, csatlakozásokat) leellenőrzöd és minimálisra csökkented és ha akkor is fennáll a helyzet akkor jöhet más alternatíva.
(#) Doncso válasza VIM hozzászólására (») Aug 17, 2013 /
 
2.5-ös kábellel megyek, 20 méterrel megyek maximum, de az is érdekes, hogy egyik építkezésen például egész nap semmi baja, teljesen jól üzemel, a másikon du 13:00 után csinálja előtte semmi, emlékszem új korában is csinált ilyet de az vagy 8-10 évvel ezelőtt volt. Szerintem egyszerűen rosszul van megtervezve, és gyenge motort szereltek rá. Rossz konstrukció. Tényleg látom rajta, hogy sokszor, amikor nem akar elindulni, hogy 2-3at fordul fél gázon, és lekapcsol, majd imét megpróbálom, 2-3 lassú erőltetett fordulat, lekapcsol a motorvédő, egy kicsi erő kellene csak hogy el tudjon indulni, onnantól már nem lenne gond.
A hozzászólás módosítva: Aug 17, 2013
(#) mindenes hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Hi mindenki!
A segítségeteket kérném villanymotor bekötésében. Adott egy romány gyártmányú villanymotor amit egy betonkeverőhöz kellene használni. Ez 700W ,1400 fordulatszámú kis motor aminek a bekötésével kapcsolatban vagyok bizonytalan ,az eredeti motorja a keverőnek már nics meg , és ez lenne a helyettesítő alany. A mi kiderült számomra az az hogy a motor eredetileg 3 fázisra lehetett kötve mert 3 kivetzetés közös . A motorból 6 szál vezet ki 3 közösítve, ami talán a föld lehetett?, másik 3 szál szabadon . A kérdésem az hogy hogyan tudom e motort bekötni a 230V hálózatra úgy hogy indító kondit használok. A 3 kivezetés U, V, W, jelölésekkel van ellátva. Keresgéltem itt a fórumon de hasonló bekötést ilyen motorra nem találtam.
A válaszokat előre is köszönöm! Képek mellékelve!
(#) kadarist válasza mindenes hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Szia!
Kösd be így a motort és használj 35-40 µF körüli kondenzátort.
(#) mindenes hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Még 2 kép:
(#) mindenes válasza kadarist hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Szia!
Köszönöm a választ! Ezek szerint csak jól gondoltam a bekötést,de a kondi 20u lesz, most ez van kéznél, talán elég lessz probaképp. Kössz még egyszer!Üdv!
(#) laacika hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Sziasztok.
Ha egy villanymotor teljesitményének 750w van megadva és a motor 220/380-as akkor az ugye 220-on nem ad le csak kb 550w körül?Azt akarom megtudni hogy ha egy ilyen motort összehasonlitunk egy sima 220-as motorral amire 800w van irva akkor az elvileg azt jelentené hogy a sima 220-as nagyobb teljesitményű?.Köszönöm válaszaitokat.
(#) Szirty válasza laacika hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üdv laacika!

Idézet:
„Ha egy villanymotor teljesitményének 750w van megadva és a motor 220/380-as akkor az ugye 220-on nem ad le csak kb 550w körül?”


Ez egy 3 fázisú aszinkron motor?
Ha igen, akkor mindkét feszültségen képes leadni a 750W teljesítményt. 220V-on delta kapcsolásban, 380V-on csillag kapcsolásban. Természetesen csak 3 fázisú táplálás esetén.

Ha azt szeretnéd tudni, hogy egy 220/380V-os három fázisú motor mire képes akkor, ha kondenzátoros üzemben forog egy fázisról 220V-on, akkor az a helyzet, hogy jó ha 450W teljesítményű lesz.
Továbbá nagyon kicsi lesz az indító nyomatéka.

Egy fázisra egy fázisú motor való! Három fázisú motor egy fázisú üzeme nagyon kompromisszumos megoldás. Ha csak lehet kerülni kell.
(#) laacika válasza Szirty hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia és köszi a választ,de nekm ellentmondásnak tünik a válaszod,biztosan csak azért mert én nem értek valamit.
Ezt irod "mindkét feszültségen képes leadni a 750W-ot" tehát 220-on is és 380-on is tudja a 0,75kw-ot.
Leljebb pedig ezt irod "kondenzátoros üzemben forog egy fázisról 220V-on, akkor az a helyzet, hogy jó ha 450W teljesítményű lesz"

Én úgy tudom hogy minden 220/380-as motort csak kondenzátorral lehet üzemeltetni,és igy mindig jóval kisebb lesz a teljesitménye (2/3-a talán).
(#) kadarist válasza laacika hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia!
Üzemeltetheted három fázisú 230V-os feszültségről is, például frekvenciaváltó segítségével. Ebben az esetben nincs teljesítményvesztés.
(#) laacika válasza kadarist hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia.
Igen tudom hogy üzemeltethető freki váltóról,de itt az volt a kérdés hogy melyik motor tud többet teljesitményben.Ugye a 220/380-as 750w teljesitményűből 220-on csak az emlitett 450 w szedhető ki,ez meg azt mutatja hogy az egyfázisú motor aminek 800w os a teljesitménye bőven többet fog tudni.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) Danaman hozzászólása Aug 23, 2013 /
 
Üdv, segítségre lenne szükségem egy szénkefés 1 fázisú 500W-os motor bekötésében, nincs hozzá rajz, és a neten sem találtam róla semmi használható információt.
Kapcsolótábláján van 4 kivezetés:
GA - D

C - HB

GA-HB között és D-C között van kapcsolat.
Válaszokat előre is köszönöm.
(#) kadarist válasza laacika hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Nem említetted a kérdésedben azt, hogy egy vagy háromfázisú 220V-ról akarod használni. Kitalálni pedig nem tudja a válaszadó. Tehát ha ki akarod használni a háromfázisú motorod teljes teljesítményét és indítási képességeit 230V-on is, akkor frekvenciaváltó a reális megoldás.
(#) Peter65 válasza Danaman hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üdv! Szerintem ez egy külső gerjesztésű DC motor. Ha a D-C között néhányszor 10 ohmot mérsz, az a főáramkör (forgórész, anker, armatúra), a másik között kb. 1,2kohmot kellene mérned, az lesz a gerjesztés (mező, feld). Kefés gépnek kell lennie, csak kifejezetten egyenáramú megtáplálással kéne használni (a 230V váltót nem kéne rákötni).
(#) Szirty válasza laacika hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üdv laacika!

Idézet:
„Ezt irod "mindkét feszültségen képes leadni a 750W-ot" tehát 220-on is és 380-on is tudja a 0,75kw-ot.”


Nem! Nem ezt írtam!
Azt írtam, hogy 3 fázisról 220V-ról üzemeltetve (delta kapcsolásban) képes leadni a névleges 750W-os teljesítményt és csillag kapcsolásban pedig 380V 3 fázisról üzemeltetve szintén képes erre!
Ugyanis a három fázisú motorok (amelyiknek minden tekercskivezetése hozzáférhető) mindig kétféle névleges feszültségről üzemeltethetők. Az egyikről csillag, a másikról delta kapcsolásban. Ezért minden ilyen motor vagy 220/380V-os vagy 380/660V-os. (ill 230/400 vagy 400/690).
De ez mind mind szigorúan 3 fázisú üzemre vonatkozik, hiszen 3 fázisú motor. Más kérdés, hogy honnan szedsz 380V három fázis helyett 230V három fázist. A legkézenfekvőbb megoldás a már említett 230V egy fázisú táplálású 3 fázisú frekvenciaváltó.

Idézet:
„Én úgy tudom hogy minden 220/380-as motort csak kondenzátorral lehet üzemeltetni,és igy mindig jóval kisebb lesz a teljesitménye (2/3-a talán).”


Nem! Mert te teljesen figyelmen kívül hagyod azt hogy egy vagy három fázisról van-e szó, pedig nagyon lényeges momentum!
Mivel nem tudtam mit akarsz (hiszen nem írtad) mindkét lehetőségre válaszoltam egymás után.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
Következő: »»   24 / 70
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem