Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Számítógép tápegység
 
Témaindító: sayd, idő: Júl 13, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   11 / 20
(#) _vl_ válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Az a 6.2A szerintem bakfitty. Az alig 30W. Egy P3-as CPU csak magában 15-45 Wattot felvesz, és az alaplapon bizony más is van, nem csak a CPU. Ezek a régi alaplapok 5V-on és 3.3V-on veszik fel a teljesítmény javát, szerintem 3.3V/8..10..12A + 5V/5..10A-t simán számolhatsz. Ezt nem csinálod meg semmilyen "valami stabilizátorral", ehhez rendes kapcsolóüzemű DC-DC konverter kell.
Ezen felül fog kelleni a 12V is (ha van vinyó, az simán megeszik belőle 1..1.5A-t), és szerintem a -12V sem hagyható ki a számításból. Ha van ISA slot az alaplapon, akkor a -5V is kelleni fog.
(#) pittti válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Keressél inkább egy PC bontót, ott bagóért kapsz egy régebbi kisebb teljesítményű tápot - ezeket már nem igazán keresi senki.
(#) 20sz Jófiú válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Szia! Ezt ha elolvasod választ kapsz a kérdéseidre.
(#) szikorapéter válasza pittti hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Akkor marad a bontó.De szerintetek egy nano ITX-es alaplapnak körübelül hol mozog a fogyasztása merevlemezzel eggyüt?Össze szeretnék rakni egy nagyon apró számítógépet és ezért lenne hogy maga a tápegység is nagyon kicsi. (Ez ami most van ez a 5-és 12V-os egy kapcsoló üzemű külső rack tápja kicsi és vékony így a célomnak pont megfelelt.De valszínű hogy az általam "saccolt" teljesítmény-értékeknél többet is elbír,mivel 4 merevlemez ment róla)
(#) pittti válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 1, 2013 /
 
Akkor egy ilyenre van szükséged.

Bár ez csak a táppanel, a hozzá tartozó adaptert is meg kell venni. Láthatod, nem olyan kicsi a teljesítménye, és főleg nem olcsó.

Egy 200W körüli ATX táppal jobban jársz...
(#) szikorapéter válasza pittti hozzászólására (») Máj 2, 2013 /
 
Akkor köszönöm a segítséget,beszerzek egy 200W-os tápegységet majd aztán folytatom a projectet.Mégegyszer köszönöm a sok türelmet hozzám még kezdő vagyok de próbálok minnél többet tanulni.
(#) kérdező hozzászólása Máj 13, 2013 /
 
Sziasztok!
Egy osztálytársam PC-tápja 115V-os állásban 220V-ot kapott. Azt mondta, hogy füst jött belőle. A kérdés csak az, hogy mi száll el először ilyenkor?
(#) proba válasza kérdező hozzászólására (») Máj 13, 2013 /
 
A táp.
Esetleg, ha szerencséje volt a túlfeszültség védő varisztorok életük árán megvédték. Ha nem, nem érdemes szerintem javítani.
(szétszeded és általában egy/több 5 forintos nagyságú valami műanyag cumiban.)
(#) HackElek88 hozzászólása Jún 14, 2013 /
 
Sziasztok!

Gépem 1,6-ról fel lett húzva 2Ghz-re. Alapjáraton jól viseli, de ha ki van használva, akkor pikk-pakk elkészülne a rántotta a procin.
Gépház elejébe+végére beraknák 1-1 tápventillátort, (ami a táp kebeléről menne(meg most is arról megy, de 5 volton (csökkentett üzemód )) de miután 0-24 megy a gép, nincs kedvem végig azt hallgatni. Arra gondoltam, hogy leköntém a +12 voltot is a ventillátorra, de a +12 kapa egy kapcsolót.
Kérdéseim a következők lennének:
* Nem lessz baja a PC tápjának, ha a +5 és +12 is össze van kötve egymással? (Piros+Sárga) (+5 volton folyamatosan lenne terhelve, a már említett tápventillátorral)
* Nem lessz baja attól a tápnak, ha már bekapcsolt állapotában kapcsolom rá a ventillátort a +12 volton is?
Az lenne a lényeg, h csak akkor menjen a tápventi, ha bekapcsolom, mert pl elindítok 1 játékot. Játék végén, meg szépen ki tudjam kapcsolni.

Valahogy így gondoltam az egészet

Ellenálás, meg ilyen cuccaim nincsenek, össz vissz, ez az egy kapcsoló, mint ami a linkelt képen van, ventillátor, kábel meg szigszalag
-Esetleg még LED= Amennyiben nem lehet a +5 +12-őt egymással összekötni, még azon gondolkodtam, h a ventillátort csak a +12-re kötöm, és mikor nem kell +ventillátor akkor LED-eket bekapcsolva (asszem* sorbakötés (egymás után)) szabályoznám a ventit. Ez müködne?

ui: Asszem* a tápkábelen (ugye 2 csatlakozó van 1 kábelen) van 1 winchester.

Előre is Köszi!
A hozzászólás módosítva: Jún 14, 2013
(#) proba válasza HackElek88 hozzászólására (») Jún 14, 2013 / 1
 
Azon azért elgondolkodnék, a 12v meg az 5v felirat miért van rajta. ha azért mert két feszültségszintet jelent, talán volna is értelme a feliratoknak . Ebben az esetben nem csak a tápod hanem az alaplapod is meg fog halni az első kapcsolásnál. Talán ha a kapcsoló egyik szélére a 12v a másikra az 5v közepére meg a ventillátor kerülne esetleg működne.
(#) petoisu hozzászólása Júl 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Kérdésem a következő lenne. Van egy HIPRO táp. 1,5 éves. Gari papírja nincs meg így nem orvosolható. Hibajelenség. Teszterre kötve egy pillanatra indít a táp majd le is áll. Egyedül a standby feszültségnél világít a led. Mi lehet a hiba forrása? Amikor indít minden feszültség szint tökéletes. Ez az állapot kb. 3mp áll fenn.

Válaszotokat előre is köszönöm!


István
(#) hpsamsung8 hozzászólása Júl 7, 2013 /
 
Sziasztok.
Az lenne nekem a problémám hogy van egy PC tápom. Én ezt áram át alakitására szeretném használni. Probáltam egy ventillárort rá kötni de nem hajtja meg.
Meg ha hozzá érek a táp dobozához akkor meg "csíp" az áram.
Mi lehet a probléma?
(#) hpsamsung8 válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
Ez meg oldja a problèmám ha a gnd vezetéket hozzá csavarozom a táp dobozához?

nyaaak.jpg
    
(#) proba válasza hpsamsung8 hozzászólására (») Júl 7, 2013 /
 
A rázást biztosan nem, max jobban ráz. Rázás ügyileg ajánlom a szabályos csatlakozó használatát ,szabályosan bekötött földelt konnektorral.A venti meg azért nem megy róla , mert nincs bekapcsolva. A power on lábát illik testre kötni, csak akkor indul el.
(#) Mdavid hozzászólása Aug 22, 2013 /
 
Sziasztok. NEm régen vettem egy számítógép-tápegységet, amit szeretnék itthon a hobbielektronikás projektjeim tápegységeként használni. Próbáltam működésre bírni, de nem sikerült. Mit kell tenni, hogy működjön?
(#) proba válasza Mdavid hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Így eléggé nehéz bármit is írni. Vettem egy dobozt aminek a neve xxxx miért nem működik? ezzel szerintem te sem igazán tudnál mit kezdeni. Lehet rossz, az is lehet hogy a Power on lábát testre kell húzni,/az is lehet nincs is ilyen neki... az is lehet nincs bekapcsolva....
(#) Mdavid válasza proba hozzászólására (») Aug 22, 2013 /
 
Van rajta kapcsoló, mindkét állásában próbáltam. a Power on vezetéknek milyen színűnek kell lennie?
(#) proba válasza Mdavid hozzászólására (») Aug 23, 2013 / 1
 
(#) Mdavid válasza proba hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Kicsit próbálgattam a tápegységet. A zöld vezetéket összekötöttem egy feketével, a citromsárga (12V-os) vezetéken viszont nincs feszültség. A lilán viszont van fesz. Mi a teendő ilyenkor?
(#) tamas9702 válasza Mdavid hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üdv.

Valamiért letilt a táp. Szedd le a tetejét, és nézd meg, hogy van-e benne púpos kondenzátor. Illetve látható égésnyom, felrobbant alkatrész. Ha nem, akkor jön a méregetés....
Illetve a lila vezetéken mekkora feszültséget mértél? Azon a vezetéken 5V-nak kell lennie.
A hozzászólás módosítva: Aug 23, 2013
(#) Mdavid válasza tamas9702 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Szia! Közben eljöttem otthonról, egy hétig nyaralok. Annyit még közben csináltam, hogy rákötöttem egy LED-sort, és utána kapcsoltam be a tápot. Egy pillanatra felvillantak a LED-ek, majd kialudtak. Amúgy a tetején szürkés-feketés valami van belül, szóval lehet, hogy tényleg elszállt benne valami. A kondikat nem néztem meg.
(#) tamas9702 válasza Mdavid hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Üdv.

Igen. Valahol zárlat van. Lehet kondi is de lehet a schottky-diódák és a környékükön lévő alkatrészek zárlata miatt.
(#) Mdavid válasza tamas9702 hozzászólására (») Aug 23, 2013 /
 
Nagyszerű. Köszi a segítséget. Alkatrérszcserélgetéssel érdemes foglalkozni, vagy vegyek másikat?
(#) pittti válasza Mdavid hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Idézet:
„...Alkatrérszcserélgetéssel érdemes foglalkozni?..”


Nem cserélgetni kell. Meg kell keresni azt az egy-két hibás alkatrészt (méréssel), és csak azokat cserélni. Én legalábbis így szoktam.

Ha nincs benne gyakorlatod, tényleg jobb lesz ha veszel egy másikat.
(#) Mdavid válasza pittti hozzászólására (») Aug 24, 2013 /
 
Csináltam már ilyet, csak nem tápegységgel.
(#) SzervízMacska hozzászólása Szept 24, 2013 /
 
Szervusztok!

Nemrég építettem össze egy új gépet, mert a régi már semmire sem volt jó. Kiderült, hogy nem teljesen jól válogattam össze a konfigot, s utólag kellett bele tennem egy viszonylag brutális fogyasztású grafikus kártyát. A jelenlegi tápom egy Cooler Master RS-500-PSAP-J3 típus. Kb. 2 hónapig ment a gép, majd egyszer-egyszer nem jött be a kép bekapcsolás után. Közben a külső jelek alapján rendesen bebootolt a gép. Pár perc járatás, majd kikapcsolás után, a következő indítás már hibátlan. Jelen hiba, illetve más, ritkábban jelentkező problémák miatt már többen mondták, hogy a tápom gyenge a géphez, azt kell kicserélni. Ezzel kapcsolatos lenne a kérdésem, hogy ne rúgjak megint szögbe. Jelenlegi tápomnak is 2 darab +12V-os ága van, s az újabb minőségi tápok jelentős része is több, nem ritkán 4-6 külön csatornával rendelkeznek. Talán ez nem is baj, ha van hozzá leírás, akkor az ember be tudja úgy kötni, hogy a terhelés el legyen osztva köztük. Sajnos, az én tápom nem ilyen. Eleve csak egy PCI-E csati van rajta. A másik szükséges csatlakozót a kártyához csomagolt Molex - PCI-E átalakítóval tudtam csak bekötni. Nagyjából ez a kártya, csak a fogyasztás miatt: Bővebben: Link. És itt jön a kérdés: azt már eldöntöttem, hogy egy viszonylag túlméretezett táp kell, mivel amúgy sem tudom, mennyit eszik a komplett gép, DE: az egyik verzióban csak egy darab +12V-os ág van, mely 70A-es terhelhetőségű, míg a másikban 4, csatornánként 18A-rel... Érdekes módon - bár az angol tudásom enyhén szólva hézagos - mintha a gyártó az első megoldást dicsőítené.
Ez lenne az egy csatornás,
ez pedig a négy független kimenetű.

Melyiket ajánlanátok inkább, és arra is kíváncsi lennék, hogy miért?
(#) pittti válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Nem értem a problémádat.

Ez a videókártya csutkóra kihajtva max. 160W-ot fogyaszt. A többi perifériádat nem írtad, de nagyon meg lennék lepve ha összejönne még egyszer a 160W.

Tehát egy minőségi 400W-os FSP, Chieftec, (erősen túlbiztosítva egy 500W-os) tápegység bőven elég. A lényeg, hogy legyen rajta 2db PCI-E csatlakozó. A bekötésével nem kell foglalkozzál, a gyártó ezt jobban tudja.
(#) SzervízMacska válasza pittti hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Igazán nincs sok minden a gépben, mivel a mai világban már szinte minden integrált. Azért felsorolom: ASUS P8B75-V alaplap, i5 3330 processzor gyári hűtővel, 2x 4GB GEIL 1866MHz RAM, 120 GB SSD, 2 TB HDD, DVD író. Ezen kívül még 3 darab 120mm.-es szélkerék van a házban. És persze ez a kártya, ami a fenti linkem alapján magában 225W-ot fogyaszt. Nem tudom, Te honnan vetted a 160-at?

Az alap problémám az volt, hogy hidegen nem jön elő a kép... Alig néhány hónapos a gép, és először hibátlanul működött.

Üdv.: Macsek
(#) _vl_ válasza SzervízMacska hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
A Cooler Master tápod is néhány hónapos? 500W-os táp aktív PFC nélkül, ez nem úgy hangzik, mint egy mai táp.
(#) SzervízMacska válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 2, 2013 /
 
Igen, pár nappal fiatalabb a gépnél, mert ahol az alkatrészeket vettem, semmilyen táp nem volt. Tényleg szomorú, hogy ilyeneket árulnak manapság. Még a gumikarika is hiányzott belőle, ahol a kábelköteg kijön a házból. Amúgy az egész talán egy kilo, kábelekkel együtt...
Következő: »»   11 / 20
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem