Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   398 / 782
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Idézet:
„Ezek szerint az átviteli tényezőm most 0.4 körül van”

Ez nagyon rossz. Minenképp nézd emg a rezonáns kondikat, ha ott beferi a fejét a tápba, akkor tuti vezetnek a diódák. Ha meg nem ez a baj, akkor közel nem a kellő rezonanciafrekvencián van a kapcsolófrekid.

A helyzet az, hogy most mennem kell. Sikerült a méréseidet multisimben reprodukálnom, és holnap remélhetőleg sok multism ábra mellett részeltesen el tudom neked modnani, hgoy mi történik.
Lényeg hogy az előző bekezdéshez kapcsolódik a probléma, először azt kell rendbetenni, utána jöhet a többi
(amúgy meg túl nagy áprhuzmaos kondiakt raktál be, annyira, hogy aZVS meg is szűnt, merta az Uds-ben hirtelen meredek lavina van, de ezt majd elmagyarázom szintúgy).
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Na de akkor gondban vagyok. Álljunk meg egy kicsit.
jól számoltam az átviteli tényezőt? Az előző hozzászólásomban le írtam hogy számoltam. Erősíts meg légyszi, mert szerintem nem. A félhíd 150V-os feszültségét kell alapul venni primer fesznek, vagy a puffer kondiban lévő 306V-ot? Kimenó fesznek a DC kimenő fesz kell? Én azt néztem. Ez attól is függene, hogy graetz hidat, vagy csak egy simpla diódát alkalmazok.
Vagy a trafó szekunder váltakozó feszültségét?
Ha kiszámolom, hogy 2 menet a primer és 7 menet a szekunder, akkor 150V/20 =7.5V Ez *7 menet az akkor 52,5V lenne. Így tehát
306V az egyenirányított 220V. 52.5V/306V=0,17
A trafó áttétele 2,857
Így kijön 0,49 Ez így sose tud 1 lenni.
Szerintem valamit rosszul értettem vagy nem pontosan írtad le.
Sejtem, hogy a félhíd feszültsége kellett volna a számításkor.
Akkor 153V van a félhídon. A kimenő fesz 43,8V DC terhelten.
43,8/153= 0,28 Ezt szorozzuk az áttétellel ami 20/7 aza 2.857
Akkor kijön 0.8178
Hogy is van ez légyszi tegyük tisztába a dolgokat.
A francba. Holnap pont nem leszek gép előtt. Keddel leszek csak, mert vidéki meló lesz+ éjszakai munka. Viszont alig várom, hogy folytasd. Kedden mindent elolvasok úgyhogy írj le mindent részletesen és majd jövök. Nagyon köszönöm.

A kondikon lévő feszültség jelalakokkal meg majd jövök.
Idézet:
„(amúgy meg túl nagy áprhuzmaos kondiakt raktál be, annyira, hogy aZVS meg is szűnt, merta az Uds-ben hirtelen meredek lavina van, de ezt majd elmagyarázom szintúgy).”

Ha kisebbet tettem, akkor meg a nagy holtidő miatt megint lengett az UDS sok volt a holtidő.

Tényleg. Azt is írd le légyszi, hogy mit lehet tenni, ha a rezó kondik elérték a tápot. Még nem tudom előre, de szeretném tudni. Akkor erőltetni kell a kisebb trafót vagy a soros induktivitást, vagy kisebb rezó kondik kellenek?
(#) cimopata válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Minél nagyobbak a rezó kondik, annál kevésbé hullámzik rajtuk a feszültéség terhelés hatására.
Ha beüti a fejét a tápba akkor nagyobb kondi kell.
(#) emmzolee válasza cimopata hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

300W-ot veszek ki belőle. Az akkor nem sok a 188nF-hoz szerintem 94KHz-en, de majd meglátjuk a mérésnél.
Egyszerűen nem vágom, hogy miért fűt mindkét tápomban ezzel a trafóval a fet. Az egyik a te terved, a másik a Skorié.
Ezt a tápodat több verzióban megépítettem már és mondhatom, hogy tökéletes leszámítva az 1.0 terveden a fetes bekapcsolás fokozatot. Ott a 730-as fet sokszor eldurrant. Azt vissza is butítottam fet helyett ellenállásra. Amúgy minden frankó. De ez a nagy trafó...
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

150V-al kell számolni mivel nem teljeshídról van szó, valamint 40 menet kéne arra a trafóra.
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Akkor az átviteli tényezőm 0.8178

Kössz a helyreigazítást.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 26, 2013 / 4

Na szóval 0,8 az átvitelő tényeződ, ennek 1-nek kelle lennie (de minimum 0,95 felett). Azt kiszámoltad már, hogy mekkora feszültség esik a FETeken?

Én multismet használok, nem tudom neked mennyire ismerős.
Csak az egyszerűség kedvéért legyen a rezonáns kör a következő:
Soros (szórt) induktivtiás 100uH, Mágnesező induktivitás 1mH, Rezonáns kondi 2x25nF (50nF). Ekkora rezonanciafrekvencia 100kHz.
Két tartomány van: ezen frekvencia feletti tarotmány, az induktív, és az ez alatti tarotmány kapcitív. Középütt meg a rezonanciapont.

Mindenezen eddigi dolog persze elhanyagolja a holtidő jelenségét, vagyis végtelenül kicsinek veszi.
Nézzük az első képet: Üresjárat.png. Ekkor nincs jeelntősterhelés. Itt látszik a kapcsolás. Jobb oldalt van az áram, ami ekkor csak amágnesező induktivitás árama. Bal oldalt felül a gate jel (pont jó holtidő), és alul a drain feszültség (szép ZVS van). 500ns holtidőt alkalmazunk (10us periódus, 5us lenne a félperiódus, ehelyett 4.5us van küldve, a különbség 500ns), ami pont jó.

Eddig gondolom minden oké. Következő lépésben megterheljük a tápot (ca100W terhelés.png). Ekkor az áramra rámegy a szinusz a háromszögjel mellé, így egy szinusz-szerű jel lesz. ZVS továbbra is megvan minden szép.

Na most jön a poén, állítsunk be 1us holtidőt. Itt figyeljük egy ábrán az alsó fet gate-jét (piros), a drainet (zöld), és az áramot (kék) (Gate_Drain_Current.png). Most szépen visszakaptuk azt, amit te mértél.
Mi is történik? Induljunk el ott a történetbe, hogy az alsó FET be van kapcsolva (piros 12V-on van). Ekkor az alsó FETen folyik az áram, a söntön (1mOhm) balra. Most jön az, hogy kikapcsoljuk az alsó FETet (piros 12V-ról 0-ra megy). Mivel FET ekkor áramot szakít meg (induktív mód, nincs ZCS), van egy kis miller plató, és ahogy 3V alá csökken a gate fesz, a FET kikapcsolt, és az áram elkezdi tölteni a félhíd kapacitását (zöld elkezd fölfele száguldani).

Most jön a poén. Ezt a száguldás lényegében a mágnesező induktivitásban (és szórt induktivitásban) tárolt energia végzi. Korábban kiszámoltuk, hogy mennyi ebben az induktivitásban folyó áram a kikapcsoláskor, erre emlékszel.

Ahogy ez az induktivitás elkezdi tölteni a félhíd kapacitását, akkor ez az indukvitiás feszültség ellenében dolgozik. Vagyis a benne lévő áram elkezd lassan csökkeni. (dI/dt=du/L szerint)
Namost először áttöltődik a félhíd, majd az áram elkezd a diódán keresztül folyni, végül az az áram irány megfordul (pozitív lesz, vagyis balról jobbra folyik a söntben), így ahogy látjuk előbb-utóbb elkezd a félhíd kapacitásra korábban rápakolt töltést leszedni.

Na szóval ahogy mondtam még korábban: a holtidő olyan sok, hogy az áram iránya megfordul.
Azzal, hogy elkezdünk bekapolni plusz féhíd kapacitást, annyit javítottunk a helyzeten, hogy a félhíd kapacitása lassabban töltődik át, de ezt nem lehet sokáig csinálni, mivel idővel annyi lesz ez a kapcitás, hogy az induktivitás árama előbb sökken 0-ra (és fordul meg), mielőtt ezt feltöltené.

Milyen megoldások vannak akkor:
- A félhíd kapcitásának növelése csak addig megoldás, ameddig a feltöltéshez szükséges energia kisebb, mint az induktivitásban tárolt.
- Csökkenteni kell a holtidőt. Sajnos az IR váltással elértük a 600ns-os korlátot. Persze ott van még az IRS2795x család, amit én használok, de az már más tészta.
- Azt az időt, amíg az induktivitása árama 0-ra megy, meg kell növelni. Hossze levezetés alapján az jön ki, hogy lényegében a frekvencia csökkentésével az nő.

Idézet:

Tényleg. Azt is írd le légyszi, hogy mit lehet tenni, ha a rezó kondik elérték a tápot.”

A rezó kondikat pont úgy kell méretezni, hogy a maximális terhelésnél pont majdnem elérjék a tápot. Így az előbbi terhelés felett bekapcsolnak a diódák, és így korlátoznak.
Két bemeneti paraméter van: teljesítmény, frekvencia. Ez két kimeneti paramétert tud megadni: soros indukvitás, rezonáns kondi. Skori számolója is így dolgozik.

Ha úgy gondolod, hogy jól kiszámoltad a rezonás kondik értékét, és még mindig nagyon esik a feszültség, akkor következik az, hogy egy trimmerren szépen lassan állítod a kapcsolási frekvenciát, a táp terhelése mellett, míg ki nem jön a legnagyobb kimeneti feszültség (elhanyagolva a mágnesező indukvitiás hatását).

Remélem így most már érthető.
A hozzászólás módosítva: Aug 26, 2013
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Hello kössz és világos. Megyek át a műhelybe és megnézem a kondi feszültségét.

különben csináltam olyan frekit a tápban, hogy mikor lesz a legnagyobb a kimenő fesz. Ez akkor volt, ha a frekivel jóval följebb mentem. Ettől a primer áram nem szinusz lett, hanem olyasmi csak sokkal csúnyább. Olyasmi volt, mintha a rezó freki a kapcsoló freki fölött lenne legalább 2szer.

Na de időközben az utoljára föltett képeimen már nincs ilyen nagy gáz a holt idő miatt és a jelalakok is nagyjából normálisak. A táp fetek mégis nagyon fűtenek. Ez mitől lehet? A skoriféle tápba amikor beillesztettem ezt a trafót, ott is melegedett a két fet. Pedig annak a tápnak ha jól emlékszek 156ns volt a holtideje. Nem tudom mitől lehet ez. Mindkét táp szépen ment egy kisebb trafóval eddig. (fetek hűtés nélkül.)
Na majd jövök a a mai terméssel.

Át ugrottam a műhelybe megmérni a két rezonáns kondi feszültségét. A 266W-os terhelés alatt mértem. Alul a jelalak.
Bevillant, hogy mit írtál. Azt írtad, hogy akkor a legjobb, ha a dU majdnem eléri a félhíd feszültségét. Mivel nálam ez feszültség kicsi, nem annyira rezonál ez a táp mint lehetne. Gondolom a soros induktivitással kellene szórakozni addig míg a legjobbat elérem kisebb kondikkal.
Beteszem a két kondi feszültségéről a képet. NewFile0 és NewFile1 A NewFile2 -nél nincs D-S kondi +ban betéve.

Rájöttem, hogy rosszul számoltam ki az átviteli tényezőmet. Azért, mert azt nem figyeltem, hogy a tápomat most a 300W-os leválasztó trafómról járattam és nem a sima 230V-ról. A múltkori számításkor viszont 306V-al számoltam. ma viszont megmértem, hogy a primer oldalon mekkora a pufferkondin a feszültségem. Hát bizony a leválasztóm meg zuhant egy kiceit, mert a kondimon 242 DC volt. A fálhíd feszültségem akkor 121V
A kimenetem most 43.2V volt. Az áttételem meg 20/7 azaz 2,857
Így akkor az átviteli tényező 1. Biztos van egy kis pontatlanság, de rendben vagyunk.
Akartam is kérdezni, hogy az átviteli tényezőbe bele számít a szekunder oldali graetz híd, meg minden a kimenetig, Akkor a 230V-os táp csatlakozótól kellett volna számolni a bemenő feszt? A 230-as graetz-nek is van vesztesége. Na meg az NTC-nek és az EMI filternek is.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Ha a primer kondidon 242V DC-d van, a szekunder 43,2V SC, trafó áttét 20/7, akkor félhjdas konverternél, nagy terhelésnél a kapott 1-es átviteli tényező remek. Ez azt jelenti, hogy a kapcsolófrekvencia közel a rezonanciafrekvencián dolgozik.
Ekkor az összes szekunder feszültségesés a primer feszültségesésnek tudható be, vagyis most már csak a 230V-nak be kell jönnie, és jól kell pufferelni.

Most ezezeket a cuccokat milyen terhelés rezonáns kör mellett mérted?

Most a 188 nF rezó kondi és a 3C85 mag 20/7 áttétellel Lm: 2mH , Lsz: 21,24uH

- Az előbb kérdeztem, hogy nem lehet-e a 230V-os bemenő fesztől nézni az átviteli tényezőt? Lehet a 230-as egyenirányítással is gond van. Most 470µF puffer van bent, de a nyákon kialakítottam a tervezéskor még egy 470µF-osnak helyet. Azt be tudom tenni, de amikor rendes hálózatról járatom, akkor marha nagyot szikrázik bekapcsoláskor.
- Ha minden rendben van a tápomban, akkor miért fűt a fet?
Ezt kellene még megoldani, hogy jó legyen. Így magára is veszélyes
- Mi a helyzet akkor a rezó kondikkal? Azt látni, hogy a feszültség változás 74V Ez így jó lehet vag mindenképpen följebb kellene menni vele úgy, hogy kisebb értéket használok, és beteszek egy soros induktivitást.
- Azon is gondolkoztam, hogy beteszek egy PC trafót és egy soros induktivitást. Azzal vajon fog-e fűteni? Kíváncsi leszek.

230V-ra csak akkor kötném, ha nem melegszik, de eddig ezt nem tudom megoldani.
A kis szórási induktivitás és nagy rezó kondik miatt nagy a teljesítmény behatárolás. Ez induláskor el lőheti a biztit? Arra gondoltam, hogy valami szoft stratot meg lehetne-e oldani az IR21531-hez. Vagy mást?

(ma sajnos szét csaptam az utolsó 840-es feteket, mert rövidre zártam a kimenetet. A Cimó féle tervben pedig van áram figyelés csak nem volt elég gyors. Vennem kéne újabb feteket kisérletezni. Vagy van itthon még 740-es, de azok kisebb feszültségűek.)
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Amúgy már napok óta figyelemmel kísérem a párbeszédet, de még nem áttam nyáktervet. Netán csak elsiklottam felette? ... Nem tudom
Mutatnál egyet, ha megkérlek?
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Persze. Csatolom.

A fetek IRF840-ek, és a 730-as fet ji lett szedve és helyette 2db 2W-os ellenállás lett betéve. Arról indul a táp. Ja és jelenleg csak 1db 470µF-os puffer kondi van benne.
(#) voodoo válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Értem.

Jó lenne tudni, hogy az IC ki-be szedhető sínbe pattintottad-e be, vagy 1v1-be integráltad az alaplapba? Ha kiszedhető, én azzal kezdeném, hogy fognám a Vcc lábát, kigörbíteném annyira, hogy rádobjak egy külső +15Voltot mondjuk, és így indítanám be, mit produkál? Ha nem akkor meg kéne szüntetni a belső tápellátását. Már csak azért is ezzel kezdeném, mert nekem gyanús az IC tápja: a 22µF kiesik a szórásból úgymond. Ott szerintem az a kis 22µF-os kondi már régen nem él, és/vagy nincs stabil táp. Jó tudom, ez most így nagyon a "legeleje" a dolgoknak és szinte köze nincs a jelenségekhez, de mivan ha meggajdult az IC valamitől? Ott van még például a FET-ek alatti dióda amit általába illik betenni, ne a FET fűtsön. Mivan, ha azok közül az egyik ratyi ? Nem tudni. Szóval próba tápról mondjuk sima 40Vac-ről hajtsd a gépet (primer graetznél) az IC-t ez miatt hogy életre kéljen, a fentebb leírt 3 variáció közt valamelyiket kéne alkalmazni. Aztán szépen sorról, sorra haladni mi/mik okozzák azokat a gennyes tüskéket, melegedést.
A második primer pufferről meg annyit, hogy életveszélyesen közel van a szekunder oldalihoz és képes átütni, de ez csak egy későbbi javaslatom. Szerintem maradjon egy darab (a kimenetiektől távolabbi), vagy csusszanjon odébb a második ha bekerül, de vagy 6-7mm-re.
(#) emmzolee válasza voodoo hozzászólására (») Aug 27, 2013 /

Nézted a gate jelalakjaimat? Szépek. Alaptalan amiket írsz.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 28, 2013 / 1

Mivel a mostani 188nF és 21,24uH melett 1,5kW felett korlátoz, ezért rövidzárban a FETeket jó 26A terheli! Ez sok az IRF840-nek, és a rezonáns kondikon lévő diódáknak is. Mivel a szór induktivitás kicsi, ezért rövidzár esetén az áram felfutási sebessége is nagy, emiatt az egyéb kiegészítő védelem semmit nem ér.

Először be kell lőni rendesen a rezonáns kört (a kapcsolófrekid rajta van a rezonanciafrekin, de a rezonáns kör nagyobb teljesítméynre van tervezve). Utána már van egy elsődleges védelmd (rövidzár esetén az áram lassan fut fel, és a rezonáns kondikon lévő diódák amúgy is korlátoznak)

Ha csinálnál pl egy 60uH-s tekercset sorra, akkor 400W-nál korlátozna, és 2x33nF rezonáns kondival a FETeket kb 7A áram terhelné rövidzárban. Egy ilyen áramot IRF740 FETek és MUR1040 (10A 400V ultragyors dióda) dióda elviselnélnek, ha beállítottad a rezonáns kört (mint most a kapcoslófrekvneica egyezik a rezonanciafrekvenciával. És utána lehet még kiegészítő védelmet használni.

470 µF primer kondi elég amúgy, ha hálózati forrásimpedanciád alacsony (a leválasztó trafódnak van azért impedanciája), nem fog sokat esni. A szikrázásra pedig ilyen kondiméretnél még jó az NTC.
(#) voodoo válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Szia Laci!

Szimulálgatni támadt kedvem, és lenne két kérdésem. Az egyik, hogy ebben a hozzászólásodban (SzimuKapcs.png) csatolt ábrákat milyen trafóval sikerült elérned? Mármint a multisimre gondolok, én ott csak DC transofrmer néven találok variálható trafót. Te melyiket alkalmaztad az ábrákhoz?

Még egy kérdés:
Ugyebár itt csak egy trafó van szimulálva, én meg híd fan vagyok. Mi a megoldás arra mert nekem sehogy se jön össze pl 5us/Div erősítéssel nézem az ábrákat több (4 darab) trafócskát berakok soha nem egyformák a gate jelek. Természetesen a 4 csatornás szkóppal. Csak azt akarom mondani, hogy az ábrák jók, de ha megjelölném A,B,C, és D jelűre a 4 darab kimenetet akkor A-B-vel azonos amplitudójú, a C-pedig a D-vel. Körülbelül kétszeres eltérés látható a két-két kimenet közt.
Sorba vagy párhuzamba kötöm, eleje-vége fordítva teljesen mindegy, vagy nem akar beindulni a teljes híd ábra, vagy fele ilyen, fele olyan.
Vagy eleve azzal rontom el az egészet, hogy nem megfelelő trafót használok ?
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Aug 28, 2013 /

Az új 12.0-s Multisimben új trafó modelleket rakta be, többfélét. Ezek közül én a szimpla 1P1S-et használtam, ha jól emlékszem. De az is lehet, hgoy csak símán berakogattam külön alkatérszenként a parazite dolgokat.

Biztos azonos trafókat használsz?
Ha a hídon kívül méregeted őket, akkor azonos trafókkal azonosat kell látnod. Ha a hídon belül méregeted őket (van fesz a hídon), akkor tapasztalhatsz különbözőt, mégpedig azért, mert a felső oldali meghajtók lebegnek, de az a fel és lefutások alakján módosít (kikapcsoláskor vissza akarja kapcsolni a FETet).

Amúgy meg ne 4 trafót használj, hanem lehetőleg egyet (4db szekunderrel), különben a 4db párhuzamba kööttt mágnesező induktivitás szép ksi dolgokat csinál.

Most meg valamiért úgy tűnik, hogy kezd felépülni. (pedig ma vagy hajnal 3 ig fent voltam ez miatt)

Ám mitől van az, hogy egy DC trafóval, a multisimben eltérő amplitudójú jelet mérek, a gate trafón? Persze ilyenkor csak egy trafót rakok be, egy kimenetűt. Tehát a szkópon "A" csatorna szekunder egyik vége B" csatorna szekunder másik vége. Eltér. De miért?
(#) lorylaci válasza voodoo hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Nagy valószínűséggel valamit elrontotál, de ha küldesz róla képeket, illetve a legjobb : multisim fájlt, akkor biztosan meg tudom mondani.
(#) 1984white válasza voodoo hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia!
Te melyik multisim verziót használod?
(#) lorylaci válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 29, 2013 / 2

Zoli, újabb szimulációkal azt hiszem találtam problémát a megoldásodra! (vagyis fordítva )

A kapcsolás az változatlan (100kHz -re belőtt rezonáns kör, 1mH mágnesező indukvitiás, lásd Üresjárat.png). De 600ns holtidőt használtam!

Na most mivel a rezonáns kör ezen számításai pont elahnyagolják a holtidőt, ezért célsezerű szimulációval megkapni az eredményt.
R4 a terhelés a kapcsolásban, aminek értékét pörgessük, miközben rajzoljuk ki a félhíd feszültség (ezen látjuk, ha kiürül a meddőáram, emg azt is ha keménykapcsolás lesz). Erre a Multisim Parameter Sweep analyzise alkalmas.
Az eredmény az 1mH_magnesezo.png-n jól látható. Bizonyos terhelési tarotmányban a meddőáram kiürül, és keménykapcsolás van (ez kb 2W plusz disszipációt jelent FETenként).
A vezetési veszteség IRF840 FETek esetén kb 2W (kb 300W terhelésnél, FETenként), IRF740 FETesetén az 1-1,5W lesz.

Most merült fel bennem, hogy mi történik ha csökkentjük amágnesező indukvititást? Az biztos,hogy a meddőáram nő, azonban a meddőáram változási sebessége is nő, így nekem az a becslésem támadt, hogy nem lesz változás. Tévedtem! Lásd 500uH_magnesezo.png
Itt már csak a legnagyobb terhelés esetén fordul elő keménykapcsolás.

Ha 300uH-re csökkentjük a mágnesező indukvitiást, akkor a keménykapcsolás teljesen megszűnik.

Korábban azt mondtam neked, hogy a plusz meddőáram miatt a diódák vezetése melegít. Ha 300uH-ra csökkentjük a mágnesező indukvitiást, akkor 2A lesz a meddőáram csúcsa (olyan 250W terhelés esetén), amelnyek effektív értéke 0,06A lesz (600ns / 5us és háromszög alakú) ez kb 0,1W-ot jelent FETenként, vagyis a melegedés főbb inkább a keménykapcsolás (a meddőáram irányának megváltozása miatt).

Vagyis, ha a trafódba beleraksz egy pici légrést, akkor javulni fog a helyzet!
(#) voodoo válasza 1984white hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Szia! A 11-es valamelyiket, most pontosan nem tudom.
(#) emmzolee válasza lorylaci hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Hello

Kössz a tippet. Ki fogom próbálni. Érdekes dolog ez, mert a PC táp trafója kb 4mH mágnesezési induktivitással bír. Ehhez tettem sorba egy 53uH induktivitást és az szépen ment régebben.
Ha lecsökkentem a trafóm induktivitását, akkor nem fog a trafó nagy áramot kajálni?
Most a 20 menet 0.09T gerjesztést hoz létre. Mi lenne, ha át tekerném a trafót kevesebb menetszámra? az N67-es anyagból a 20 menet 1480uH volt. Akkor azt fogom használni.
Ha leviszem a primer menetszámot 20-ról 12 menetre, akkor az N67 anyagban a B indukció pont 0.15T lesz, ez szerintem megy neki 100KHz-en. Ekkor kb 4W lenne a veszteségi teljesítménye. Ettől simán mennie kell. Így 532uH lenne az induktivitása légrés nélkül.
Szerinted ha ebbe teszek egy leheletnyi légrést és elérem vele a 300uH mágnesezésit, akkor jobb lenne mint ha nagyobb menetszámmal és nagyobb légréssel oldom meg?

Ha meghagyom a 20 menetet, akkor az N67 adatlapján azt írják, hogy 1035 lesz az Al 0,2mm légréssel. Akkor a mágnesezési induktivitásom 414 lesz. Ez kb jó. Addig reszelem míg pont jó nem lesz.
Viszont most hétvégén nem lesz időm mert nem leszek itthon, de mindenféleképpen megcsinálom majd.
(#) lorylaci válasza emmzolee hozzászólására (») Aug 29, 2013 /

Hagyd a menetszámot így, ne melegedjen a mag. N67 az veszteséges.

Ellenben a légréshez nem kell reszelni. Elég ha beraksz egy kis szelet papírt (vagy többet, míg el nem éred a kellő induktivitást).
(#) storm hozzászólása Aug 31, 2013 /

Sziasztok!

Van egy 700W-os PC tápom, és azt szeretném kérdezni, hogy lenne-e valami baja akkor, hogyha a 12V-os, és 5V-os ágakra raknék 2-3000µF low ESR kondikat? 100µF-os kondikból csinálnám.
(#) Kovidivi válasza storm hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Én nem látom értelmét, hogy miért kellene. Baja attól lehet, hogy ezeket a kondikat fel kell tölteni, és mikor üresek, akkor rövidzárként viselkednek. Ez azt eredményezheti, hogy a tápod el sem indul, vagy ha elindul, és nincs vagy nem megfelelő a beépített áramkorlát, akkor túl nagy áram akar folyni, és tönkremennek a primer oldali félvezetők. Az is lehet, hogy semmi baj nem fog történni, ez kapcsolás függő. Viszont nekem nem jut eszembe olyan dolog, ami ezt indokolná. Ha nagy a feszültség esés, akkor a táp felépítésén kell javítani.
A hozzászólás módosítva: Aug 31, 2013
(#) storm válasza Kovidivi hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

A probléma az, hogy amikor terhelve van a gép 4-500W-os simán megeszik, és egy picit belehallatszik az audió kimenetbe.
(#) Kovidivi válasza storm hozzászólására (») Aug 31, 2013 /

Ott más lesz a probléma. Vegyél külső hangkártyát első körben. Esetleg nem a táp szűrését kellene javítani, hanem helyileg a hangkártya tápját, tehát az IC táplábaira 100nF, vagy ilyesmi.
Következő: »»   398 / 782
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem