Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Labortápegység készítése
Üdv! Bocsi a beleszólásért de ha van hely, akkor a rugós szorító helyet,megfelelő méretű lemezcsíkkal és csavarral lehet rögzíteni a tranzisztort a hűtőbordához.
Vedd ki a 7905-ös stab IC-t a panelmérőből, ha magáról a tápegységről kapja a betápot!
Erre vonatkozóan ír is Attila86 a cikkben!
Most az egy nap alatt elbizonytalanodtam, hogy mit vegyek a 2N3055 helyett, hogy ne mondja be az unalmast a labortápegységem...
Találtam 2N3442-t itt olcsóbban (350Ft) : Bővebben: Link és ugyanitt van 2N3773 is (550Ft) Bővebben: Link Ez utóbbi többet bír mint a 2N3442, és ugyannyi itt, mint a HE storeban. És ami még képbe jött, de adatlapja szerint a 2 SC 5200 nem bír anyit mint a 2N3773, és felfogatás szempontjából is bizonytalanabb, könnyebben megtörténik a hőmegfutás... Szóval adatlap szerint 25 fokon DC Ic áram Uce0=60V esetéven (nekem 52V lesz, és összesen 2.5A, ami ha egyenletesen oszlik el az áram akkor 0,85A, de ha egyenlőtlenebb akkor is szerintem max 1A tranzisztoronként; inkább túlméretezem az alul méretezett 2N3055 után) 2N3055: 0,8A 2SC 5200: 1,8A 2N3442: 2A 2N3773: 2,5A Szóval szerintetek a 2N3773 jóbb választás-e az általam linkelt helyről, mint a 2N3442, és megéri-e? Nagyon nem szeretnék megint belefutni tranzisztor elhalálozásba, nem lenne gazdaságos... A feleségem már így is szid, hogy állandóan a netet bújom a tápegységem miatt, és a pénzt arra verem el, pedig a gyerekek szeptemberben sokba kerülnek a suli/ovoda miatt... mondta most rendelhetek utoljára ebben az évben. ![]()
Igen ez sem mindegy. De a panelmérő nyákjáról forraszd ki a 79L05-öt! Ezt írtam is a panelmérő II cikkében egyébként. Némelyik 79L05 nem szereti hogyha a bemenetén nincs feszültség, de a kimenetén van. Ilyenkor kb 100mA folyik bele a 79L05-be. Nem mondom hogy ez okozza most a hibát, de azzal mindenképp jót teszel ha kiforrasztod.
Köszönöm, végül én is erre a megoldásra jutottam. Két tiny13 fogja mérni a dolgokat, és optóval átküldik egy mega8-nak, ami megjeleníti.
Elvileg a 2N3442 már elég kell legyen, ha tényleg tudja, amit a katalógus ír.
Sajnos manapság gyakran futunk bele olyan félvezetőkbe, ami nem teljesíti az elvártakat. Ez persze mindig csak utólag derül ki, amikor már beépítetted, és elszállt ![]() Én annak idején, végül 2N3773-at rendeltem, közel 1000 Ft / db áron, és az tényleg az, ami rá van írva. Sajnos 500 Ft-ért nem biztos, hogy ugyan azt kapod.
Beszéltem éppen nem rég a tulajjal. Ő is mondta sok a vacak, de azokat nem hozza el ahonnan beszerzi, mindig inkább kiválogatja.
A 2N3442 -ről tényleg jó lenne egy olyan grafikon, ami hőmérséklet alapján van az Ic áram, de sehol sem találok ilyet. ![]() A 2N3442 Motorola, a 2N3773 pedig Toshiba. Te mekkora feszültségen s áramon használod? A hővédelmed mikor kapcsolja le a tápegységet? Ezzel sokat segítenél, köszi! A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Kivettem, de semmi változás.
Tudnál ajánlani az ACD végződésű TLC től is kisebb offset feszültségű műveleti erősítőt amit beépíthetnék? Én az OPA2188-at néztem ez jó lenne? És akkor már mind a hármat cserélném lehet megoldás lenne a másik problémára is.
Nincs ezzel semmi baj, csak fantázia kérdése. Nem kell ilyen szorítót használni, ez csak egy tipp volt, meg szemléltetni akartam miről van szó. Amúgy ilyet a legtöbb, legnagyobb alkatrész boltokba lehet kapni. És nem csak ekkora bordára van ilyen megoldás.
De pl. ha van kettő vagy több tranzisztorod (mint pl. egy labortápba kell), akkor lehet pl a kettő közé furni egy 4mm-es lukat és a 2 tranzisztort egy vastagabb acél lemezzel odaszorítani úgy, hogy a lemez közepén van a luk, a lemez meg ráfekszik a tokokra és a toknál fogva rászorítja a bordára a tranzisztorokat. A lényeg, hogy az acél (vagy bármilyen anyag) nem hajoljon meg a csavarnál. De kapni is ilyet: http://uk.farnell.com/laird-technologies/tsc506-zp/clip-2-x-to-218/...520135
Az OPA2188 első ránézésre jónak tűnik. Viszont hol lehet ilyet kapni?
Ez azonban egy auto-zero opamp, nem tudom megjósolni hogy a chopper-stabilizálás hogyan fog hatni a szabályozásra. Ja várjunk csak, most nézem hogy az IC6 másik fele nem vesz részt a szabályozásban, csak az üzemmód-jelző LED-et vezérli. Hmm, ezek szerint elég alaposan átgondoltam a tervezéskor hogy melyik OPA hol legyen. Nagyon helyes... ![]() Szóval így viszont nyugodtan beteheted az IC6 helyett ezt a OPA2188-at. A szabályozást végző IC5A viszont maradjon a TLC2272. De egyébként nálam TLC2272-vel is teljesen jól működik a táp és a panelmérő! Bár most nem tudom neked megmondani hogy mi az én OPA-im pontos típusa.
Oké, akkor nem bolygatom a többit, az IC6-ot meg kicserélem.
Köszönöm a segítséget, majd írok mire jutottam, valószínű már csak jövőhét vége fele.
Az én tápom 60V-ot kap, 50V a vége, és 3A körül tud.
A hővédelmet 80 fok körülre tedd, mivel csak a külsejét tudod mérni, belül a csip ilyenkor már jóval melegebb. Grafikont pedig ilyet szoktak feltenni, ezen azt látod, hogy valahol 100 fok körül már a felét sem tudja a megadott teljesítménynek.
Az jó nekem 52V a max puffer feszültség, s 2.5A-en járatom, azaz pontosan a maximális disszipáció 130W.
Nálad 180W, ugyhogy lehet belevágok a 2N3442-be. A hővédelmet én úgy gondoltam, hogy az NTC ellenállást az egyik tok tetejére fogatom fel, mert azok kézzel is melegebbek, mint a borda. (és még 80 fokig sem engedem el, nem akarok tranzisztor tönkremenetelt, és ami rá van kötve annak sem lenne egészséges az 52V DC) Ezeket a grafikonokat megtaláltam, de azt lenne jó tudni, hogy magasabb hőmérsékleten mekkora Ic-t tud. Habár nálam ha 2N3442 lesz (60V-al számolok inkább túlbiztosítom) 25 fokon 2A-t tud... Ha 75 fokig engedem a tok tetejét, akkor is maximális disszipáció 70%-át tudja, s nem gondolom, hogy a kollektoráram 1A alatt lesz. <=ezt lenne biztosan jó tudni A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Jaj még azt elfelejtettem, hogy AC 41V-os trafóval használom ez DC 55V-körül van, így a max beállítható feszültségem 47V ami elég is de az áram "csak" 8,3A.
Ha csökkentem az R39-et mondjuk 1,5-2K ra akkor kitudom hozni belőle a 10A-t? A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
"most rendelhetek utoljára ebben az évben"
Ebben az esetben öreg-hegyi őzpörköltet kérjél zsemlegombóccal, és egy üveg villányi Cabernet Sauvignon-t, de a 2007-es évjáratból.. ![]() A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Rendben mester!
![]() Te melyik tranyót vennéd, elég szerinted nekem a 2N3442? Ha Te megnyugtatsz, akkor rendelem is. (És asszony is büszke lesz rám, darabonként spóroltam 200Ft-ot. ![]()
Nem. Az osztó melynek az R39 is a része úgy van méretezve hogy a kimenő áram valami 2A-től ha jól emlékszem 10,5A-ig beállítható legyen. Ha nem folyik ki 8,3A-nél több az nem azért van mert az R39 túl nagy... Hanem például azért mert a trafó nem bír ekkora áramot. Azt ugyanis nem írtad mekkora áramterhelhetőségű a trafó.
Akkor nem boost konverterként működik az első fokozat?
Én azt hittem, hogy kisebb feszültségen képes nagyobb áramot leadni. Pl. ha 50V és 3A-es trafó lenne akkor 25V-on 5A-körül tudna. 2db 4A-es trafó van párhuzamosan kötve. De kipróbáltam 1db trafóval is és azzal hajszálra ugyan annyi áramot tudtam kivenni rövidzárban. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Nem az előszabályzó korlátoz be? Mintha lett volna valami sönt cserebere abban a verzióban...?
Amúgy buck (vagy step-down) konverter. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
A trafókat előbb párhuzamosítottad, utána egyenirányítod, vagy trafónként van egy diódahíd, puffer, majd párhuzamosítás, szűrés, és utána a táp áramkörbe kötve?
Lehet, nem tudom megmondani. Melyik verzióban? Én a javasolt és végleges verzióhoz való alkatrészekkel építettem meg.
Jaj tényleg step down konverter, hisz lefelé megyünk nem felfelé. A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Trafókat előbb párhuzmosítom, egyszerűbb mint még plusz schottky diódákat összekábelezni.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2013
Az csak akkor ajánlott, ha a trafók dropjai megegyeznek (zárlati feszültség és névleges feszültség hányadosa).
Ha 2 tökegyforma trafóról van szó, nem szóltam. Persze a fázist ott is figyelni kell, nehogy ellenfázisban dolgozzanak a szekunderek.
Igen, de csak annyi hogy betettem egy negyedik 0,1Ohm-ot az elődjéhez képest:
Persze, ezekkel tisztában vagyok. Azonos trafók vannak, azonos menetszámmal.
szili83:
oké köszi az ötletet megnézem majd a választékot ![]() helektro: Igen én is azon gondolkoztam hogy a tokját le kéne szorítani vastagabb alu lappal vagy valamivel ( valahol itt a fórumon fetet fogattak le ilyen módon pontosan nem tudom hol már ![]() Ghoost: Igazad van az ellen nincs védelem, csak megelőzés Köszi a linkeket. AzIgaziCsaby: Milyen méretű és vastagságú profilod van? Ingyen nem kérem majd elboltoljuk ![]()
Elnézést, hogy kéréssel fordulok hozzátok de a 100-dik hozzászólástól olvastam végig mert szeretnék egy tápot készíteni és Alkotó tápjára esett a választás.
De sajnos annyi adatott olvastam és persze le is töltöttem hogy kicsit kába vagyok de valahol a topikban volt egy olyan rajz magyarázattal együtt, hogy két ellenállást raktak pluszba be a nyákba és így a lekapcsoláskor a kimeneten nem nőtt meg a feszültség. De persze most meg nem találom sehol ezt a rajzott. Ebben kérem a segítségeteket, hogy ne keljen újból végig lapoznom a topikot. Előre is köszönöm a segítséget.
Az aluprofilok 40x40-es L profilok, 4 mm-es falvastagsággal. Kb. 150 mm hosszú darabok vannak. Újak, ezek szerkezetépítésből leeső darabok.
Nézd meg a téma képeit; 4 oldal vissza, ott van a bal szélen, 4. sor. A 2.7.4 variáció.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |