Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Legegyszerübb PIC16Fxxx áramkör
Lapozás: OK   1 / 4
(#) zolizoli hozzászólása Dec 3, 2007 /

Helló!

Érdekelne egy egyszerü elektronikus rajz pl. PIC 16F876 -hoz.
tegyük fel, hogy max232 -vel szeretnék PC -vel komunikálni és mér megvan "írva" a PIC, csak elektronika kellene hozzá.
valaki tud segiteni?
(#) Medve válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Hello, nos kell rá tápfesz+szűrés, kvarc a két kondival, reset gomb nem árt, s egy MAX232 (vagy klónja) az adatlapon ajánlott környezettela PIC RX-TX lábára. Mit részletezzünk?
(#) zolizoli válasza Medve hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

hát pl. hogy milyen (mekkora) alkatrész kell (kondi, szűrés, stb).
elektronikus rajzal lenne e legszupibb.
gondolom valaki komolyan is foglalkozik(ott) ezzel és ha megkérdezem, akkor nehezebben hibázok. (nem minden amatör "érti" meg azt a bizonyos adatlapot....
(#) Medve válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 / 4

pl itt a 10 oldalon láthatsz példát, de használd a keresőt, megnézel néhány kapcsolást a kiválasztott típussal, és látni fogod a környezetét. A tápot és az órajelet illetően mindegyik ugyanolyan. CSak konkrét kérdésed legyen! :nemtudom:
(#) borvendeg válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Hello PIC16f873-hoz csináltam egy tesztpanelt ami ugy van megoldva hogy van egy Quartz védőellenállások a pőortokon és a MCLR/Vpplábakra dióda 1N4148 kondi 100nF ellenállás 1K sajna kapcsolási rajzom nincscsak a nyákterv
(#) zolizoli válasza Medve hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

pont ez kellett nekem! Thank's!
(#) Medve válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Iszonytató mennyiségű PIC-ekel kapcsolatos anyag van a NETen, még a kezdő szinten is. AZ IC adatlapjában tárgyalják a kvarc melletti kondenzátorok értékeit a frekvencia függvényében, a MAX 232-höz pedig én sem tudnám jobban lerajzolni azt, ami az IC adatlapjában van. Tápegységhez az LM7805-öt javaslom. pl.
(#) _JANI_ válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Ha csak a kommunikáció a lényeg, akkor egy Implementing a Bootloader for the PIC16F87X jóljöhet.
(#) _JANI_ válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

S ha komolyab dolgokkal is szeretnél foglalkozni, nézz és olvass bele ebbe a doksiba:

PIC16F877 KÍSÉRLETI PANEL.

Minimális a különbség a _876 és a _877 között...
(#) zolizoli válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

köszi!
(#) Kovidivi válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Sziasztok!
A bootloader milyen célt szolgál?mire való?mi is a lényege és hogyan kell használni? Köszi!
(#) _JANI_ válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Nemvagyok egy nagy PIC-es de megpróbálok válaszolni neked.
Ahogy én tudom, a BOOT LOADER egy kis program, és a prog.memória egy pontosan meghatározott részére van felprogramorva. Rendszerint a végén, de nem feltétlen van ott. Ez függ a PIC típustól... Egyszer kell deégetni (ha jól tudom,), s a PIC-et a saját áramköri környezetében használva lehet fejleszteni. Ez a program minden egyes resetkor ellenöriz egy bemeneti lábat, s e-láb állapotától fűgg a további művelet elvégzése. Éledéskor a PC (PIC-programszámlálója,) erre a kis programra mutat. Tehát ez lesz az első ami a PIC-ben "ÉLETRE KEL". Ez a program először ellenőrzi, egy előre definiált láb állapotát.

Ha itt aktív jelet kap vissza, akkor elindítja a kis rutinját. Ez a rutin elkezdi a programmemória feltöltését új adatokkal. (Tulajdonképpen az égető nélkül írja újra a programmemóriát. Legalábbis 97%-át, mert magát nem írhatja főlül. (A konfigurációs biteket ez a kis letöltő aszem nem tudja írni. Azt a letöltő felprogramozásakor kell egyszer megadni. Utánna (ha a hardver drasztikusan nem változik) nem kell vele foglalkozni...)

Ha a bemeneti lábon nem kap aktív jelszintet, (Nem lett a gomb nyomvatartva a reset lefutása alatt.). Akkor a BOOT LOADER átugorja saját rutínját. Azaz átadja a vezérlést a főprogramnak. Ezután egyáltalán nem fog elindulni. Csak az ismételt reset aktiválja.

Szerintem ez a progi csak egy meghatározott kapcsolás továbbfejlesztésére jó. Mert a konfigurásíós biteket nem kezeli. S ha a PIC egy másik áramköri környezetbe kerül, akkor nembiztos az h. a konfigbitek állapota is megfelel. S akkor lehet törölni az egész PIC tartalmát.
Vagy újra beégetni a BOOT LOADER-t egy új konfiggal...

Remélem jóltudom. De nyugodtan egészítsetek ki...
(#) _JANI_ válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Ja! S a PC-n is futtatni kell egy progit, ami a HEX-fájlt a PIC-be beletölti a PC soros portján át.
(#) Kovidivi válasza _JANI_ hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

köszönöm!
és ha én nem szeretném a saját ármköri környezetében használni, hanem mindig átrakosgatnám a PIC-et az égetőbe, akkor nem is fontos beégetni ezt a progit? ezt le kell tölteni, vagy esetleg az égető tartalmazz? ha le kell tölteni, honnan, és milyet?
Elég kezdő kérdések, belátom... bocsi
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Ebben az esetben nem kell boot loader. Én nem használok ilyet. Lehet, le vagyok maradva, de nem érzem nagy előnyét. Egy fix hw. környezet esetében ki lehet alakítani programozó csatlakozót, amig kezdők vagyunk, ne használjuk másra a programozó lábakat...
(#) Medve válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Itt láthatjuk a boot loader lényegét, használatát.
( Itt is )
(#) dcsabi válasza zolizoli hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

A mikroklub oldalán Pic demo néven találsz egy rajzot,
te is megépítheted, vagy valami hasonlót. rs232 vel ha érdekel küldök egy tesztprogit a pc-hez .A pic-be a parsic nevü progival egy müködő kommunikáció 8-10 változóval negyed órás meló. Pl pc-ről lcd-re írni, vagy
pic-ből valamit kiolvasni pl analóg bemenet stb...
Pont ilyent csinálok.
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Egyáltalán nem vagy lemeredva, a Bootloader lenne a visszalépés.

üdv! proli007
(#) Medve válasza proli007 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Lábat nem takarítunk meg vele, csak a natív programozó felületet ültették át "magasabb" szintre, 232, ISP I2C...Na akkor miért jött létre ez a dolog, s miért dicsérik oly sokan, hisz favorizálja a 18-as sorozat is, nekem meg semmi bajom a loader nélkül...
(#) Kovidivi válasza Medve hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Köszi az infókat!
(#) proli007 válasza Medve hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Én úgy gondolom, hogy az "F" IC-hez az ISP-t találták ki. Ehhez van belső szoftver is. Akkor már az ICD sokkal többet ér. (persze sokkal "drágább" is)
A Kónya féle könyvhöz adtak kis panelt HEX-et, progit. Még soha nem használtam, de ha valakinek ez az álma szívesen odaadom neki.
(A vícc, hogy ennek használatához kell egy másik égető, amivel a bootloadert beégeted. Tyúk és tojás esete. Tudom, van gyári is.)

üdv! proli007
(#) Hacktor hozzászólása Aug 6, 2009 /

Üdv mindenkinek !

Elkezdtem foglalkozni a PIC művészettel, és elakadtam egy kicsit. Van egy PICkit 2 tesztelő környezetem egy PIC16F690-es mikrocuccom.Lehetőségem van 4 leddel és egy mikrokapcsolóval tesztelgetni a mikrokontrollert.

Azt szeretném elérni, hogy a mikrokapcsoló megnyomása után kapcsoljon fel mind a négy led és maradjon égve, majd ugyan azon kapcsoló mégegyszeri megnyomása után kapcsolódjanak le a ledek.

A progi is megszületett, de valamikor nem maradnak égve a ledek csak megvillannak és van olyan is, hogy miután felkapcsolódtak, kétszeri gombnyomás után kapcsolnak le.

A program:

#include
__config (_INTRC_OSC_NOCLKOUT & _WDT_OFF & _PWRTE_OFF & _MCLRE_OFF & _CP_OFF & _BOR_OFF & _IESO_OFF & _FCMEN_OFF)
org 0
START
BSF STATUS,RP0
BCF TRISC,0 ; C0 láb kiment
BCF TRISC,1 ; C1 láb kiment
BCF TRISC,2 ; C4 láb kiment
BCF TRISC,3 ; C3 láb kiment
BSF TRISC,5 ; C5 láb bement
BCF STATUS,RP0
NEMEG
BCF PORTC,0 ; C0 led kikapcsolása
BCF PORTC,1 ; C1 led kikapcsolása
BCF PORTC,2 ; C2 led kikapcsolása
BCF PORTC,3 ; C3 led kikapcsolása
BTFSC PORTC,5 ; C5 kapcsoló állapotának ellenőrzése
GOTO NEMEG ; Amig nincs benyomva a gomb ugorjon a NEMEG cimkéhez
GOTO EG ;Ha megnyomják a gombot ugorjon az EG cimkéhez
EG
BSF PORTC,0 ;C0 led kikapcsolása
BSF PORTC,1 ;C1 led kikapcsolása
BSF PORTC,2 ;C2 led kikapcsolása
BSF PORTC,3 ;C3 led kikapcsolása
BTFSC PORTC,5 ;C5 kapcsoló állapotának ellenőrzése
GOTO EG ; Amig nincs benyomva a gomb ugorjon az EG cimkéhez
GOTO START ;Ha megnyomják a gombot ugorjon a NEMEG cimkéhez
END
MIBEN HIBÁZTAM ?
(#) MPi-c válasza Hacktor hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Magába a programodba most nem merülök bele.
Ha nyomógombot használsz gondoskodni kell a pergésmentesítésről (keress rá!)
(#) feki00 válasza Hacktor hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Szia
Ahogy leírtad a problémát én arra gondolok hogy a kapcsoló "pereg". Ez az a jelenség amikor a kapcsoló membránja a megnyomás után a rugalmassága miatt többször zár amíg véglegesen úgy nem marad. A pic ezt úgy értelmezi hogy a kapcsoló többször lett megnyomva, tehát ki-be kapcsolja a ledeket.

Ezen az oldalon nagyon jól le van írva a jelenség oka, és kiküszöbölésének lehetőségei.

Írhatsz pergést kiküszöbölő programrészletet is de egyszerűbbnek érzem a linkelt megoldás szerint megcsinálni.

Legközelebb ha hosszú kódot szúrsz be használd a CODE gombot, engem nem zavar, a modikat viszont valószínűleg igen.

(#) icserny válasza Hacktor hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Próbáld követni a programod logikáját! Mit is csinál, ha folyamatosan lenyomva tartod a gombot?

Az adott feladathoz jobb volna kivárni egy komplett lenyomás/felengedés ciklust. Valahogy így:

1. start: inicializálás
  2. ciklus: lenyomásra várunk
  3. 15 ms késleltetés (pergésmentesítéshez)
  4. felengedésre várunk
  5. 15 ms késleltetés
  6. LED-ek állapotát ellenkezőjére billentjük
  7. GOTO ciklus

Persze, a LED-ek átkapcsolása történhet a lenyomásra várás és a felengedés között is, ha úgy jobban tetszik.
(#) Hacktor válasza MPi-c hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Az a helyzet, hogy ez a hardveres perregés védelem a mikrokapcsolónál meg van, hiszen ez a PICkit 2 panel a chipcadtől amiben ez megvan, de ezt a perregés dolgot nem is tudtam, úgy-hogy nagyon szépen köszönöm a tanácsot.
(#) Hacktor válasza icserny hozzászólására (») Aug 6, 2009 /

Megkérhetlek, hogy ezt a késleltetés dolgot részleteznéd nekem PIC16F690-es vezérlőre?
PIC18xxx-re tudok működőképest, de az nem működik a a PIC16-osnál.
(#) Magor hozzászólása Aug 14, 2009 /

Sziasztok!

Engedjétek meg, hogy én is feltegyek két devboard képet. Az első egy egszerű kis áramkör. Van rajta egy PIC16F887 (a PIC 16F877 továbbfejlesztett utóda), egy kapcsoló üzemű táp és egy USB-Soros port átalakító. Az összes I/O láb ki van vezetve szallagkábel csatiram hogy mindenki azt csinálhasson vele amit akar. Ha lehagyod az USB-soros átalakítót, és a kapcsi táp helyett sima analóg tápot használsz, akkor ettől egyszerűbb áramkört már nem kaphatsz (mivel a 887-esben már van belső oszcillátor, így még kristály sem kell. )

A másik panellel meg könnyen lehet PIC programozást tanulni. Tartalmaz egy rakat perifériát: nyomógomb, DIP kapcsoló, 8 LED, potik (AD konverter +komparátor modul) hőmérő, I2C és SPI-s EEPROM, Timer0 oszci, USB-Soros átalakító, LCD. A proci cserélhető benne, a panel támogatja a 3,3V illetve az 5V-os kontrollereket. Most tervezem az ATmega és a Xilinx CPLD-s panelt hozzá. Itt is ki van vezetve az összes I/O láb hogy bővíthető legyen.

Egyébként én mindenképpen egy komolyabb kontrollerrel kezdenék el játszani, amiben rengeteg a periféria. Őszintén mondom, ajánlom a PIC16F887-et, és a 18F46k20-as procit kezdésre. Ha már valaki megtanul programozni, akkor innen könnyen válthat más procikra is. És még egy jó tanácsot had adjak. Lehetőleg C-ben vagy más magasabb szintű nyelvben próbálkozz meg programot írni, mert egy kommunikáció, vagy egy kijelző vezérlése(pl grafikus LCD) már bonyolult lehet assambliben.
(#) SzT3 hozzászólása Aug 14, 2009 /

Sziasztok egy másik topikba már feltettem akérdést de lehet hogy ide jobban illik
Tud valaki abban segíteni hogy PIC16F627-hez mutat nekem probapanelhoz kapcsolási rajzot tul képpen egy alap is megfelel amit én annyival szertetnék bővíteni hogy nem az összes felhasználható (elvileg szabad lábat) tenném kimenetté, hanem lenne rajta 2 bemenet (nyomogomb).
HA valaki ebben segítene azt nagyon megköszönném.
(#) kaqkk válasza SzT3 hozzászólására (») Aug 14, 2009 /

Következő: »»   1 / 4
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem