Fórum témák
» Több friss téma |
Áhá. A recept: írj Sir-nyeteg kollégának, neki van kész működő vezérlése...
Köszönöm, hogy próbálsz segíteni Szabi!
Feleslegesnek éreztem leírni ezeket, valószínű te sem vagy egy logikai kapuzsonglőr de leírom neked, csupán azért mert érdeklődtél. A pc-t leválasztottam egy erre a célra tervezett áramkörrel: http://robozone.su/cnc-home/28-interfejjsnaja-plata-s-optorazvjazkojj.html Az L293 D mint erősítés, ki van választva, át van gondolva, be van kötve úgy tűnik működik is. Pici bipoláris nyomtatóból kiszerelt léptetőmotorokat szeretnék hajtani. A hiányzó láncszem az a logikai kapcsolás a pc-ből kijövő optikailag leválasztott TTL jelek és jelerősítés között. Ez a cél! (Amúgy a hardver egy cingár kis rajzológép lesz de ez nem befolyásolja a logokát felesleges róla beszélni)
Sziasztok nem is szaporítanám a szót. itt egy stepper vezérlő amit 8 bitről vezérelnék. (egyenlőre ez egy c64-es) Circuitmaker 2000 file. és kép. mi a véleményetek. a kivezérlés természetesen nincs a rajzon...(nem ismeri a circuitmaker.) STK-6712bmk4 terveim szerint.
Sziasztok!
Nemrég lettem kész a TB6560 IC-k köré épülő CNC verérlő elektronikámmal. Mindhárom tengely gyors és pontos önmagában. A gond akkor kezdődik, ha több tengelyt akarok egyidejűleg mozgatni, olyankor ugyanis jóval odébb áll meg a gép a kelleténél. Miért lehet ez? PCI-os LPT kártyám van, LinuxCNC-t használok. Akármennyire is leveszem az előtolást a probléma ugyanúgy megmarad.
Üdv, első tippem, hogy gyenge a tápegység. Vagy próbáld meg egy erősebbel, vagy néhány ezer (tízezer) µF-os puffer kondikkal egészítsd ki az áramkört. Ahogy nézem az IC külön kapja az 5V-ot, az 5 V-os stabkocka elé diódát és kondit kötnék. Tesztelésnek az is jó ha bekötsz az 5V-ra egy ledet és nézed hogy pislákol e ha 1-2-3 motor megy.
Stabil 24V-ot kap a vezérlő, közvetlen az IC-k elé még beraktam 2 db 2200µF-os elkót. A tápfeszültség jelző LED cseppet sem pislákol. A három IC közös stabkockáról megy, de egyáltalán nem nagy az áramfelvételük, hiszen a hűtés nélküli 7805 még csak nem is melegszik. Az 5V-os rész egy 100µF tantál kondival és egy 100nF kerámiával szűrve, a TB6560-ak 5V-os bemenete előtt szintén van egy-egy 100nF-os kondi. Inkább a leválasztó panel túlérzékenységére gyanakszom, amely néha még a zaj hatására is átbillen.
Nem azért gondoltam a 7805 elé a diódát és kondit, mert nagy az áramfelvétele a tb6560-aknak, hanem ha a motorok megrántják a tápot akkor onnan is eltűnik a fesz.
Szkóp híján nehéz lesz rájönni hol "akad" meg a jel. Esetleg hangkártyás szkóppal próbálkozhatsz, vagy ha van pickit-ed akkor azt használhatod analizátornak, esetleg hallgasd meg a jelet fülhallgatóval itt-ott... Vagy próbáld leválasztó nélkül. Én ezzel kezdeném. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Milyen LPT leválasztót/jelformálót használsz? (Össze van földelve a PC és a vezérlő? A motorokhoz árnyékolt kábel megy? Ha igen, akkor az árnyék csak a vezérlő felől van bekötve?)
Nekem is volt olyan gondom, hogy ha mind a három tengelyt bekapcsoltam, akkor magától is elindult a motor. A motor árnyékolását kikötöttem és abszolút megszünt a probléma. Nálad viszont elképzelhető, hogy lépéstévesztés áll fenn. Én is LinuxCNC-t használok, TB6560-as épített vezérlővel, 74HC94-es LPT leválasztóval. A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2013
Nem használok optikai levélasztót, egy-egy 1N4148-as dióda és vele sorosan egy-egy 10kohm-os ellenállás gondoskodik a párhuzamos port védelméről. A jelet ezután egy kéttranzisztoros fokozat erősíti vissza 5V-ra. (Erre gyanakszom, hogy a zajt is jelnek érzékeli.) Ezt követően egy 12 eres árnyékolt kábelen megy a jel a vezérlőbe. A vezérlő felőli dugóban minden egyes szál le van húzva egy-egy 470 ohm-os ellenállással a GND-re. A motorok bekötéséhez jobb híján 12x0,22-es kábelt használtam 3-3 eret párhuzamosítva.
Időközben megoldódott a probléma. Mindössze annyit tettem, hogy 1 kohmos ellenállásokkal leterheltem a párhuzamos port kimenő csatornáit.
Így van, az LPT port felől is kellenek a felhúzó ellenállások, pontosan. A motorokhoz én javasolnék LIYCY kábelt.
Tervezgetem én is a saját vezérlőmet a pic program és a nyákterv már készen van , csak a meghajtó tipusán "vívódok még" SI7300 vagy STK 6713 legyen?
Döntöttem ! az SI csak 1,5 A -t tud az STK az 3A os Ő lett a "győztes" Nem lesz nagy a gépem ,de a későbbi fejlesztésre gondolva az erősebb meghajtó tűnik a jó választásnak
Sziasztok!
Szeretnék épiteni stepper motor vezérlőt. A robozone.su-n talált PIC16F628-al készült verziót kezdtem el épiteni( az LPT portos panellel együtt), de a PIC Binar vezérlő programot nem tudom letölteni (illetve a teljes dokumentációt). Hiányos orosz tudásommal beregisztrálni sem tudok... Tudna valaki segiteni, aki megépitette és át tudja adni a progamot, dokumentációkat??? Köszönöm.
Vaszil29 fórumtárs hozzászólásában szépen össze van gyűjtve minden, én is onnét építettem:
Bővebben: Link
Van egy újabb változata, a 2.0-ás. Az mivel lett jobb? Érdemes azt csinálni? A hex, az változatlan, vagy olyan mint az1.5-é? Miért kell bele a ttl ic?
Én csak az előző hozzászólásomban hivatkozott áramköröket raktam össze, de még nincsen munkába állítva az sem, a cnc maróm építés alatt van.
Amiről te írsz, arról semmit sem tudok.
Szerintem meghajtóként használja a srác (nem akarja a PIC-et terhelni).
Sziasztok
Egy cnct akarok epiteni es van egy par stepper controllerem motorral egyutt de a neten mindenhol breakout boardal talaltam kapcsolasokat ,kell nekem feltetlenul ilyesmi vagy ra lehet kotni siman a kontrollert a paralel portra? A controller tipusa Nanotec- SMC 42-g-2a-5
Szia!
Nem árt csinálni egy LPT leválasztó kártyát. Lehet kapni, már nagyon olcsón. De meg is építheted !
Még sehogy, a mechanika építés alatt van.
Abból, hogy üresben pörgeti a léptetőmotorokat, nem vonnék le messzemenő következtetéseket. Majd ha már egy marómotor helyére befogott tollal le tudom írni linuxcnc alatt, hogy "dezoxiribonukleinsav", akkor majd azt mondom, alakul
Szia! Van valami egyszeru rajzod egy levalasztora? 3 tengelyt akarok vezerelni, harom egyforma controllerem van.
A hozzászólás módosítva: Okt 20, 2013
Szia!
Igen van! Kereslek magánban!
Sziasztok!
Egy olyan fordulatszám szabályzót szeretnék építeni, ami úgy szabályozna egy 48V/300W-os marómotort, hogy terheléstől függetlenül annyit pörögjön, amennyi a G kódban elő van neki írva. A szabályzó megkapná a PC felől a kívánt fordulatszámmal arányos PWM jelet, figyelné a motorra szerelt jeladóból érkező négyszögjelet, és úgy korrigálná a motor felé menő PWM jel kitöltési tényezőjét, hogy a motor fordulatszáma a kívánt érték legyen. Létezik ehhez valamilyen speciális IC, persze olyan amit be is lehet szerezni? Tudom, meg lehetne oldani más módon is, de ha létezik ilyen, akkor nem kísérleteznék másmilyen megoldásokkal.
Sziasztok!
Érdeklődnék, tud-e valaki adni egyszerű 2 fázisú motorvezérlőt? 4 vezetékes, 5 voltos motorjaim vannak, kísérletezésre kellene.A téma képei között nem nagyon találtam ilyet. Köszönöm.
Pl. TB6560 jó lehet, a .pdf-ben megtalálod a kapcsolást.
Helló,
mit lehet mondani a marómotornak a porton? Be/ki vagy lehet valami adatáramlás is? Gondolom vezérlőprogram függő.
Én csak be ill. kikapcsolom - automatikusan, ha nem maro mozgásokat végez ( a munkafolyamat végén). Ettöl is csendesebb a berendezés.
A programom tudná a fordulatot is szabályozni, ha a 3 fázisu motort használom ( persze azt is tudni kellene, hogy melyik késhez milyen fordulatszám kell - együtt lehet programozni a késsel meg az elötolással). |
Bejelentkezés
Hirdetés |