Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kazettás magnó (deck) javítása

Témaindító: damien, idő: Júl 16, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   55 / 184
(#) CHZ válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 12, 2013 /

Szia!

T.oszci. igen egyszerű, elsőre a tranyókat ellenőrizném, R/C elemeket is (R57/58/61).
Gondolom, DC feszültségét megmérted, ez változni fog, normál kazetta behelyezésénél a legkisebb. Trafó hibára végső estben gondolnék, ellenállás méréssel némileg ez is ellenőrizhető. A Q44/45 tranzisztorokat a rajzon sem találtam, ha te látod, jelöld be.
A hozzászólás módosítva: Aug 12, 2013
(#) Tomi94 válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 13, 2013 /

Most néztem meg még egyszer a kapcsolási rajzot alaposabban, mert valahogy a basszusa nem akart az igazi lenni... nos, a C7-R9 sem jó, a magnóban 180 pF+330k van
(#) mapi65 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Hali bocsi de a Q44-45 nem közvetlen a törlő oszcillátor közelében van.
(#) CHZ válasza mapi65 hozzászólására (») Aug 14, 2013 /

Ezt sejtettem, az egész kapcsolást néztem, biztos elkerülte a figyelmem, mert nem találtam.
Mértél már valamit?
A hozzászólás módosítva: Aug 14, 2013
(#) mapi65 válasza CHZ hozzászólására (») Aug 15, 2013 /

Sajna mostanában el vagyok havazva és nem tudok a magnóval foglalkozni, de ha lesz időm csinálni fogom. Addig is "gyüjtöm" az ötleteket javítás ügyben. Köszike.
(#) mcload hozzászólása Aug 24, 2013 /

Sziasztok! A közeljövőben tervezem egy használt magnódeck vásárlását. Direktmeghajtásúra gondoltam - gondolom az ilyenben nincs ékszíly, de lehet hogy tévedek. A jobbak elektronikus vezérlésűek - csak megérintem a gombot aztán gondolom valami elektronika vezérli a mechanikus részeket. Eddig csak olyan magnókat láttam, amin rca csatlakozók voltak. Van esetleg olyan, ami fogad digitális jelet is - pl optikai kábelen? A felvétel minősége függ a magnóhoz kötött lejátszón beállított hangerőtől, vagy ezt a gép automatikusan beállítja?
Azért gondolkodom magnódeck vásárlásán, mert vettem egy Philips mikro hifit, hogy usb-ről majd kazettára másolok zenét, de szörnyen pocsék a minősége.
Az ilyen magnós dolgokról van valahol részletes leírás - deck tipusokról, előmágnesezés stb.
Sajnos már sehol nem kapok kazettát. Eddig a vaterán sikerült vennem jópár új, fóliázott darabot. Ha van is bontatlan eladó az általában csak type I (normal). A mai hifik, ha esetleg még van bennük magnó rész úgyis csak a normál kazit szeretik - ahelyett, hogy ha már itt tart a technika akkor rakjanak már bele normális fejet és elektronikát ...
(#) kristikoma válasza mcload hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Itt ugye javítások zajlanak. Ha ennyire komolyan gondolod, keress meg privátban. Olyan, ami fogad digitális jelet, analóg deckek között nem találkoztam ilyennel. A mikro hifit meg felejtsd el, egyenáramú előmágnesezés és mágneses törlés van bennük felvételkor.
(#) Tomi94 válasza mcload hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Szia!
Javítottam már pár magnódecket, és nekem is van több is, de megmondom őszintén, direkthajtásút még életemben nem láttam... Persze ettől még létezik olyan, de ritka, és ennek megfelelően gondolom, nagyon drága is lehet. (Revoxnak volt talán ilyen típusa. Na, olyat még ma sem kapni úgy 80 ezer alatt). Nem kell félni amúgy a szíjhajtástól. Sokat kibír, és még ma is gyakorlatilag minden futóműhöz lehet újat szerezni, persze nem a magnó típusa alapján, hanem a régi szíjat lemérve (ha pl. elszakadt, a kerületét le lehet mérni, és ha jól emlékszem, átmérő + szélesség alapján kell kérni, akármelyik elektronikai alkatrész boltban).
2.) Az a bizonyos elektronikus vezérlés nagyjából a 90-es évektől az összes típusban megvan, egyébként különösebb előnye szerintem nincs, az esetleges távirányítás lehetőségén kívül. Deckeknél a mechanikus vezérlésűt se úgy képzeld el, mint az olcsó piaci rádiós magnók nehezen járó, kikapcsoláskor nagyot csattanó gombjait - többnyire a motor rásegít a gombnyomásra, vagy áttételen keresztül kapcsolnak a billentyűk. Elromlani egyébként nem nagyon szokott sem az elektronikus, sem a régebbi mechanikus vezérlés. De ha mégis történik valami, akkor a régi vezérlő processzorok beszerzése majdnem reménytelen vállalkozás.
3.) Digitális jelet fogadó magnót sem láttam még, mint a mikrohifis példád is mutatja, ma már nem arra törekednek a kazettás rendszerrel kapcsolatban, hogy minél jobb legyen, hanem minél olcsóbban hozzák ki. Amúgy hiányát sem érzem a digitális bemenetnek, egy jó 90-es évekbeli CD-játszóról minden további nélkül lehet jó felvételt készíteni. (Bár, az igazi analóg hangot lemezjátszóról lehet teljesen kihasználni.)
4.) HiFi magnón többnyire CSAK kézi kivezérlés-szabályzás van, a felvétel elindítása előtt neked kell a kijelző alapján nagyjából 0 dB környékére állítani a zenei csúcsokat. Léteznek ilyen automata szintszabályzók, de többnyire agyon is vágják a dinamikát, inkább csak beszédfelvételre érdemes használni diktafonokban, hordozható magnókban.
Én egyébként személy szerint Akai decket ajánlanék, megbízható és jó hangú a többségük, de ezek még inkább 80-as évekbeli darabok. Későbbiből pedig Technics, Denon, Pioneer, Luxman stb. márkákat érdemes nézni szerintem.
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
(#) megott válasza Tomi94 hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

Jól gondolod a Revox illetve a Nakamichinek volt közvetlen hajtása a csévecsonkokra is. A legjobb egy kvarcvezérelt capstanos 3fejes, ebből fogsz elég jókat találni, talán annyit fűznék hozzá hogy egy nagyon zenei hangú Yamahára voksolnék (pl:KX-670) esetleg egy régebbi (80-as évek vége) Aiwa, Akai, Onkyo jöhet számításba, de a legjobb hangú és precíz magnóm jelenleg egy Grundig MCF600 igaz csak két fejes, de kvarcvezérelt iszonyúan pontos és nagyon dinamikus hangú jószág (sikerült megoldani az auto-stop hibát-tranzisztor hibás volt).
(#) megott válasza mcload hozzászólására (») Aug 24, 2013 /

A fóliás kazettákról csak annyit hogy egy 80-as évek elejei TDK SA-ra vagy Sony UCX-S-re jobb felvételt készíthetsz mint egy 90-es éveg végi kazira.
(#) mcload hozzászólása Aug 25, 2013 /

(#) mcload hozzászólása Aug 25, 2013 /

Vagy pedig van egy Panasonic hifi-m a 80-as évek elejéről. Pár éve vettem SG-3090LD. Elég súlyos darab, megemelni sem egyszerű, állítólag régebben egy stúdióban volt. A kazettaajtó el van törve, de egyébként megkímélt darab.
Lehet, hogy ez is megfelelne felvétel készítéséhez? A magnó résznél még hagyományos mechankus gombok vannak, a rádió rész gombjait csak meg kell érinteni, a lemezjátszó pedig stroboszkópos. Hátul magnó csatlakoztatásához valami régi t pólusú din aljzat van, elől a magnó résznél pedig 2 db mikrofon jack aljzat.

http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.31.54_www.kepfelto...u_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.32.29_www.kepfelto...u_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.32.48_www.kepfelto...u_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.33.11_www.kepfelto...u_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.35.00_www.kepfelto...u_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/130825/2013-08-25_09.35.16_www.kepfelto...u_.jpg
(#) kristikoma válasza mcload hozzászólására (») Aug 25, 2013 /

Szia! Én meg a Nakamichire gondoltam! 2 fejjel még ugyancsak verhetetlen. Hosszú évtizedekig magnó marad. Kellemes hangú felvételeket lehet készíteni normális kazettára, tehát ilyen Orwo, meg Polimer kerülése erősen ajánlott! Annak a Panasonicnak utánanézek, úgy látom, hogy ilyen "mindent bele" típus. Stúdióba szerintem csak másodkészüléknek, azonkívül meg csak lejátszásra használták.
(#) mapi65 hozzászólása Aug 28, 2013 /

Sziasztok, most tudok foglalkozni a KX880-as javításával. Nos sikerült tönkre tenni a törlő oszcillátor trafót (kiforrasztáskor kiszakadt két lába, és sajna nem sikerült megjavítani. Nincs donorom úgyhogy keresek valahol ilyen trafót ha esetleg tudna valaki segíteni megköszönném.
(#) mapi65 hozzászólása Szept 7, 2013 /

Helló, sikerült megjavítani a Kenwood KX 880G-t. A C 37 számú elkondér volt zárlatos,törlő oszcillátor trafót egy Philips N5581-es szolgáltatta mert egyedül ennek van a Kenwoodéval azonos lábkiosztású hatlábú trafója.Egyébként köszönöm a segítséget CHZ-nak.
(#) Lüke Aladár hozzászólása Szept 27, 2013 /

Sziasztok! Egy AIWA R450 magnódeck javításával kapcsolatban kérnék segítséget. Egyik pillanatról a másikra elkezdte gyűrni a szalagot, képet mellékeltem róla. Ilyenkor "nyávogó" hangot ad és hallani a szalag zörgését is, ahogy meggyűri. Meg nem eszi, feltekeri szépen, tehát kívülről nézve a lejátszás tökéletes. Nem minden szalaggal csinálja, a TDK 60 percest például szereti, azzal nincs gond. Főként a műsoros és 90 perceseket gyűri meg. Ékszíjat cseréltem, mert ráfért és én arra tippeltem de nem javult meg. A nyomógörgőt kivettem, megmértem 10 mm átmérőjű (9,98-at mértem), ebben a méretben kapható, szerintem rendben van. Hol lehet a hiba? Javítható vagy inkább csere?
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) kristikoma válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Szia! Azt azért nézd meg, hogy a görgő közepén fusson a szalag, illetve a görgő kerek alakú legyen! Ha hordó formája van, vagy mállik, akkor csere.
(#) Lüke Aladár válasza kristikoma hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Kerek és nem mállik, ez biztos, ahogy láttam a közepén fut a szalag...
(#) kristikoma válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Ahogy látom, ez Hungarotonos kazetta, nálam is csinált ilyet a Technics, ugyanígy egyféle gyárival. Jó alaposan megpucoltam mindent, azóta jó.
(#) CHZ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Ha csak szalag elején csinálja a végén nem, akkor kuplung hiba.
(#) Lüke Aladár válasza CHZ hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Igen, csak az elején csinálja, az elfelejtettem írni.
Megmondom őszintén, nekem az, hogy kuplung hiba, nem sokat jelent Tudnál erről valami részletesebbet mondani?
(#) CHZ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Felcsévélő orsó erősebben húz mint kellene.
De még lehet a nyomógörgő hibája is, kihúzza a szalagot a felcsévélő orsó alóla.
A hozzászólás módosítva: Szept 27, 2013
(#) Lüke Aladár válasza CHZ hozzászólására (») Szept 27, 2013 /

Nos, a következőket csináltam: kivettem mindkét orsót, WD-40-el befújtam nekik, majd kívülről alaposan letakarítottam, hogy a dörzskerekek ne csússzanak rajta. A nyomógörgőket alkoholos vattával letisztítottam. A szalag pont középen fut.
Most bővült a "jó" kazetták száma, de még mindig van, amit nem szeret.
Ugye jól tudom, hogy a görgőknek a radírhoz hasonló tapintásúnak kellene lennie? Mert ezek kő kemények, lehet, hogy ez a baja?
(#) CHZ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

WD40 használata nem volt szerencsés, jobb oldali orsót ellenőrizd, milyen erővel húz.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) Tomi94 válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Szia!
A görgők jó esetben gumi-szerűek, és matt feketék. A nagyon felkeményedett görgő általában fénylik is, ha ilyen, akkor biztosan csere. Lehet, hogy van új is, de figyelj a benne levő furat átmérőjére is. Ha nem találsz újat, tudok küldeni privátban elérhetőséget, ahol olcsón (1000 Ft alatt) felújíttathatod.
A hozzászólás módosítva: Szept 28, 2013
(#) Lüke Aladár válasza CHZ hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Miért nem volt szerencsés a WD40? Túl erősen húzta, most jó, sőt 30 kipróbált kazettából egyetlen egyet gyűrt 5mp-ig majd abbahagyta.
(#) CHZ válasza Lüke Aladár hozzászólására (») Szept 28, 2013 /

Bekerülhet a mechanika egyéb alkatrészei közé, ami sok hibát okozhat.
A kuplung erejét valóban csökkentheti, de nem ez a megoldás.
Szétszedve, filckorong tisztítása, jobb lett volna..
(#) feco45 hozzászólása Okt 1, 2013 /

Sziasztok
Sony TC-RX311 es deck load motor tengelyén lévő fogaskerék elrepedt.
Segítséget kérnék, hol tudok ilyet beszerezni, vagy sikerült már valakinek megragasztani.
Üdv: Fecó

f.jpg

(#) zolika60 válasza feco45 hozzászólására (») Okt 1, 2013 / 1

Megragasztani nem lehet, de ha a felső peremre teszel egy rúgóacél karikát. az összeszorítja annyira, hogy működjön. Esetleg össze is lehet ott drótozni alkalmas huzallal.
(#) megott válasza feco45 hozzászólására (») Okt 1, 2013 / 1

Gyártass egyet Sárközi Jánossal.

http://www.fogaskerekgyarto.hu/
Következő: »»   55 / 184
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem