Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp vétel, mit gondoltok?
Lapozás: OK   52 / 173
(#) killbill válasza Tony hozzászólására (») Szept 24, 2013 /

A 100GSa/s Equivalent Time Sampling Rate azt jelenti, hogy ismetlodo jelek vizsgalatahoz 100GSa/s mintaveteli sebesseget tud. Azert nem egeszen parasztvakitas. Egy 200MHz-ces jelenel nem mindegy, hogy 2GSa/s vagy 100GSa/s a mintaveteli sebesseg. De csak ismetlodo jelhez hasznalhato! A 2Mpoint tarolo azert nem pici.
A fenti feladatokhoz kicsit sok a 2GSa/s, de az sosem baj. Az SPI-hez vagy 4 csatorna, vagy log. analizator. Akkor elonyos a beepitett logikai analizator, ha nincs penzed szkopra es analizatorra is.
Hangfrekis meresekre (persze feladattol fugg) a 8 bites tarolos szkop nem feltetlenul jo dontes (egy 24 bit/96kHz audio jelbol mit lat egy 8 bites muszer..). Ott sokszor tobbet er egy jofele analog szkop vagy egyeb audio meroeszkoz.
(#) blackdog hozzászólása Szept 25, 2013 /

Sziasztok!

Gondolkodom egy kézi oszcilloszkóp vételén. Ti mit javasolnátok?
Első körben ezt néztem: Bővebben: Link
Alapvetően pár tíz kH-es jeleket "viszgálnék vele" illetve digitális jelsorozatokat.
(#) nagym6 válasza blackdog hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Nem ismerem, de egy szempontot tudok mondani. A "digitális jelsorozatok"-hoz elég-e a 200Ms/s mintavételi sebesség, és a 12k rekordhossz.
Pld. Bővebben: Link ez biztosan jó adatai alapján, de eléggé drágább.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2013
(#) blackdog válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Kb. 150e amit max. szánnék rá.
Digitális jelekhez milyen mintavételezési ami kell a jó képhez.
Ill. én még sosem láttam működés közben dig. szkópot. Mennyire szép/szőrös rajtuk a jelalak?
(#) kadarist válasza blackdog hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Szia!
Ennyi pénzért már vehetsz egy normális asztalit is. Vagy fontos a mobil kivitel? Nekem ilyen van és ugyan kicsit szőrös a vonal, de nem igazán zavaró.
(#) blackdog válasza kadarist hozzászólására (») Szept 25, 2013 /

Fontos a mobilitás mert helyszínen kell mérnem. Gondolkozom az asztalin is. Ahogy látom ezek már nem olyan súlyos darabok, hogy ne lehetne kivinni. Van erre azért nem jók?
(#) pluto hozzászólása Okt 15, 2013 /

Sziasztok!

Segítség kellene, két árban és egyéb paraméterekben is hasonló szkóp közötti választásban.

1. Rigol DS1102E
2. Hantek DSO5102B

Van valakinek a fenti készülékekkel tapasztalata? Mennyire zavaró - vagy nem - a Rigol képernyő kissé szerény - Kijelző: 5.7” TFT QVGA (320X240) - felbontása. Különös tekintettel a Hantek 800x480-s felbontására. És legfőképp milyen velük a munka, mennyire kezelhetőek?
(#) _vl_ válasza pluto hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Bővebben: Link
A youtube-on érdemes nézelődni, biztos van ezekről is valami review fent. Valamelyik Rigolról láttam, az valószínűleg ennek a testvére. Ha ugyanabból a szériából van, akkor nyilván releváns lesz másik modell tesztje is.
(#) pluto válasza _vl_ hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Ez jó ötlet volt köszönöm, már nézem is. A videón a Rigol képernyője tökéletesen olvasható. Nem is értem ezt a felbontási értéket. Egyedül a hűtőventilátor zajára panaszkodott. Mindenesetre keresek tovább és sok sok megtekintés után próbálok dönteni. Azért nagyon hálás lennék ha valakinek lenne direkt tapasztalata és megosztaná.
(#) nagym6 válasza pluto hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Nekem volt a Rigol DS1052E, ugyanaz mint a 1102E, csak 50Mhz-es. Jó volt, elégedett voltam vele. Ami nem tetszett, hogy "average" módban -amikor zajtól letisztul a jel- nem menthető a letisztult jel, hanem az utolsó felvett -zajos- jelet menti. És nem tökéletesen hatékony az "average", nem tisztul teljesen 1 pixelnyi vonalvastagságra, kicsi zaj megmarad.
Másik ami nem tetszett, hogy az elmentett jelalakot ha visszahozom a képernyőre, ezzel nem lehet semmit csinálni, csak ott van, látható. Pld. automata mérések "measure" nem végezhetők, csak kurzorosan. Nem ugyanúgy kezeli a mentett-visszahozott jelet, mint a frissen felvett jelet. Ez csak szoftver kérdése, a mostani Tek szkópomnak mindegy, hogy mentett, vagy friss felvett a jelalak, ugyanúgy mindent lehet vele csinálni. Igaz ez más árkategória, de nem lenne nagyobb költség a gyártónak így megoldani.
A Rigol tud "Record" funkciót, Hanteknél nem találtam a manualban. Ekkor max. 1000 képernyőt tárol, ez prímán visszajátszható, mint egy videó. De ne hidd, hogy ezer képnél a jelalak folyamatosságát látod, ugyanis egy képfelvétel után relatíve hosszú szünet jön, amig dolgozik, utána veszi fel az új képet. Tehát nem jelenti azt, hogy a jelalak folyamatosan 1000 kép hosszan megvan. Én sosem használtam, az 1Mp jelfelvételi hossz bőven elegendő volt hosszú jelszakaszokhoz, ez egyben, szünet nélküli felvétel.
A Hantek masinát nem ismerem, lehet, ott is megvannak ezek a nem tökéletes dolgok.
Amit manualból ki lehet venni, meglehetősen egyforma a tudásuk. A Hantek nagyobb-szélesebb képernyője szerintem jó előny, jelcsomagból nagyob rész látható egyszerre.
Hantek szkópnál külön vannak a két csatornának kezelőgombjai, kényelmesebb, nem kell mindig gombnyomással váltani közöttük, mint a Rigolnál.
(#) pluto válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 16, 2013 /

Köszönöm, ezek már nagyon hasznos információk voltak, különös tekintettel a kényelmes használatra.
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 18, 2013 /

Sziasztok, a véleményeteket szeretnék kikérni ezzel a szkóppal kapcsolatban, most vásárolnám az elsőt, hátha valaki már használta ezt:

link
(#) Sanyesz5 hozzászólása Okt 22, 2013 /

Sziasztok, ismét a véleményeteket kérném, remélem most többen nézik ezt a forumot
A következő géppel kapcsolatban:

szkóp

Milyen gyártmány lehet a gép?
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Kóreai cég a Protek. De gyártanak valahol egy masinát, arra -sok esetben- mondjuk 10 különböző gyártó cégjelzését teszik. Láttam olyan Protek szkópokat, amiket még jópár más márkanéven is megtalálni.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2013
(#) Sanyesz5 válasza nagym6 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Köszi, nem tudom mennyire lehet megbízható.
(#) nagym6 válasza Sanyesz5 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Nem a bóvli, hanem inkább jobb kategóriának számít a Protek.
(#) every hozzászólása Okt 25, 2013 /

Hello! Ez egy átlagos otthoni felhasználásra, hogy lássak vele dolgokat jó e?

http://viewitem.eim.ebay.hu/Hantek-6022BE-PCBased-USB-Digital-Stora...6/item
(#) nagym6 válasza every hozzászólására (») Okt 25, 2013 /

Dolgokat lehet vele látni, ha működik. Kérdés, hogy milyen dolgokat kellene látni, pld.milyen frekvenciákat, stb.
(#) AMD hozzászólása Nov 3, 2013 /

Sziasztok!
Még mindig az ideális szkóp után kutatok. Erről mi a véleményetek?
Előre is köszönöm!
(#) nagym6 válasza AMD hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Analóg része nagyon szuper, digitális része kezdetleges, tervezése korának megfelelően. Régebbi konstrukció, azóta digi téren sokat fejlődtek a szkópok.
(#) AMD válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 3, 2013 /

Értem. A tárolást hogy oldja meg? Gondolom csak az ernyőn látható jelalakot menti el mint ha "beégne".

A tárolt jel memóriába menthető, majdnem csak úgy, ahogy írtad. 1000 vagy 2000 pont a tárolási mélység eltérítéstől függően, ez 1 vagy 2 képernyő. Vízszintesen 100pont/div a megjelenítés, tehát 1 képernyő 1000 pontból áll. Ez nagyítható, részletek jobban látszanak. A mintavételi sebesség 40Ms/s, 2.5uS/div - 50s/div eltérítéseknél valósidejű a mintavételezés, 2uS/div től leggyorsabbig csak ismétlődő jeleket tud tárolni

Akkor ettől a tárolótól nem kell túl sokat várni. Szerintem veszek egy sima két csatornásat. Ezek a Hitachi szkópok tetszenek nekem.

Idézet:
„Akkor ettől a tárolótól nem kell túl sokat várni”

Igy van, pld. a mai olcsó kínai digiszkópok lényegesen többet tudnak.
A semminél azért mégiscsak több ez a tároló, kérdés, hogy mire kell.
Nekem ilyen van digi nélkül, csak analóg. Rendkívül szimpatikus masina. A ks. csöve -Panasonic- geometriai torzítása szinte nulla, borotvaéles erős rajzolat még a sarkokban is.
Precíz, pontos, kisméretű, könnyű.

Hogy mire kell az rejtély. Most erősítő kimenő teljesítmény mérésénél lenne rá szükség. Van egy ARM DSO Nano zsebszkópom. Azzal méregetem. Hangfrekvenciára jó de azért ránéznék még rendes szkóppal is. Azt meg nem tudom mit hoz a jövő. Bármire kellhet még szkóp. Sokrétű tevékenységeket folytatok a műhelyemben.
(#) nagym6 válasza AMD hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Idézet:
„Azt meg nem tudom mit hoz a jövő. Bármire kellhet még szkóp”

Ez egy jó válasz, nagyon egyetértek. Itt gyakran elhangzik ebben a témában, hogy "mire kell". Logikus kérdés jelenre nézve, de nem tudni mit hoz a jövő.
Sok szkópom volt, mert vettem ami akkor megfelelt (meg a buksza is beleszólt). Idővel újabb feladatok, komolyabb masinát igényeltek.
Sokrétű tevékenységnél én inkább jó digiszkópra hajtanék. Az elektronika fejlődése egyre több nem folyamatosan periodikus jeleket generál. Ami csak digiszkóppal vizsgálható, pld. egyszeres lefutású akármilyen jelcsomagok.
(#) AMD válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Én szerintem úgy lenne teljes a flotta ha vennék egy analógot, mellé meg egy digitálisat. Így lényegében mindent tudnék mérni. A fű növésén kívül. Csak mint ahogy te is írtad, a buksza beleszól... Digitális jelet nem szándékozok egyelőre mérni. Maradok az analóg szkópnál aztán ha a szükség úgy hozza akkor veszek mellé egy digitálisat is. Valamelyik Hameg szkópnál láttam, hogy késleltetett időalapot is tud. Ez pontosan mit jelent? Egy időalap van de a két eltérítés közül az egyiket el tudom "tolni"?
(#) pucuka válasza AMD hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Két időalap van, és az egyiket pontos késleltetéssel indíthatod a másik után. Ez ún pattern jelek vizsgálatára való, ahol a keret szinkronhoz képest meg tudod nézni az egyes csatornák tartalmát.
Legegyszerűbb esetben, pl, a TV képváltással szinkronizálod az alap eltérítést, olyan sebességgel, hogy beleférjen egy teljes félkép, a második eltérítést úgy késlelteted, hogy a sorok tartalmát lássad. A soronkénti szinkronjelek paramétereinek mérése végezhető, de PCM jelek, keretes (csomag) adatátvitel jellemzőinek, időzítéseinek vizsgálatához. Persze csak úgy hogy az egymás utáni keretek tartalma egyforma. Ezt a vizsgáló jelet hívják pattern -nek.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) nagym6 válasza AMD hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Idézet:
„Valamelyik Hameg szkópnál láttam, hogy késleltetett időalapot is tud.”

A Hitachi, amiről visszább beszéltünk, is tud késleltetett időalapot. Illetve ennek csak analóg változata is, aminél csak annyi a különbség, hogy ki van hagyva a digi rész.
Csak ennek a Hitachi szkópnak a geometriai torzításmentes és -mindenhol- borotvaéles rajzolatához hasonlóan jót még nem láttam. Komoly Tektronix szkópot cseréltem le erre a Hitachira. Kurzoros mérést is tud, leegyszerüsíti a pontos amplitúdómérést.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2013
(#) Ge Lee válasza AMD hozzászólására (») Nov 4, 2013 /

Vegyél egy ilyet, az a 6000 euró ne tartson vissza.
Nem tudom milyen árban gondolkodsz, de ha sokat szánsz rá, akkor vegyél inkább 1db normálisat, két szkópra ritkán van szükség (mondom én, akinek volt hogy 4 is volt). A digit szkópokat egyáltalán nem szeretem, és megjavítani se tudnám ha 1-2 év után tönkremenne, de ha most kéne vennem lehet hogy én is olyat vennék.
Az ebay-en vannak olyanok amik már a használható kategóriában vannak, és még nem méregdrágák (Owon SDS7102V, Siglent SDS 1102CNL, Atten ADS 1102 CAL, UNI-T UTD 2102 CEL).
Persze ez már nem az a kategória mint a régi csöves, hogy ha rossz, keresel hozzá rajzot, nekiülsz és fél nap alatt megjavítod. Külföldi fórumokon látni is néha, hogy szenvednek velük rendesen.
Következő: »»   52 / 173
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem