Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » AVR - Miértek hogyanok

Témaindító: pakibec, idő: Márc 11, 2006
Témakörök:
WinAVR / GCC alapszabályok:
1. Ha ISR-ben használsz globális változót, az legyen "volatile"
2. Soha ne érjen véget a main() függvény
3. UART/USART hibák 99,9% a rossz órajel miatt van
4. Kerüld el a -O0 optimalizációs beállítást minden áron
5. Ha nem jó a _delay időzítése, akkor túllépted a 65ms-et, vagy rossz az optimalizációs beállítás
6. Ha a PORTC-n nem működik valami, kapcsold ki a JTAG-et
Bővebben: AVR-libc FAQ
Lapozás: OK   43 / 840
(#) gtk válasza IMi hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Szia !

En szerintem az ansii C-t kell alapszinten megtanulni. A bitmuveleteket kulon tanulmanyozni + adatlap es egyeb semmi sem kell..
Ezek utan hasznalhato a belinkelt anyag is..
(#) IMi válasza gtk hozzászólására (») Dec 3, 2007 /

Hello!
Esetleg ajánlhanál valami érthető C-s dokumentumot, ami az alapoktól kezdi.Persze nem árt ha magyar!
(#) Reggie válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Direkt sorosporti labhozzaferes nem tiltott, csak rohadt lassu(ld. gyari usb-soros atalakito + sorosporti bitbillegteteses progarmozo mukodik), mivel 1 bit megvaltozasahoz is egy komplett packetet kuld at az usb-n... Kb 4x lassabb mint az osi soros port.
(#) TavIR-AVR válasza Reggie hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Melyik chip tudja a portbillegetést?
Én FT232 illetve PT202-vel próbáltam. A portbillegetéses teszt a LIRC/WinLIRC volt....
(#) Tetye hozzászólása Dec 4, 2007 /

hali!
bascom ban probálnék progizni de ujra kellett raknom a gépet és nem találok libeket a ks108 as glcd hez...
segitenétek?
(#) tibi0531 válasza IMi hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Szerintem ez eléggé érthető, igaz nem magyar.
(#) TavIR-AVR válasza Tetye hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Bascom 1.11.8.7 demoban benne van. 1.11.8.5 demojában levőt összecsomagoltam....
(#) IMi válasza tibi0531 hozzászólására (») Dec 4, 2007 /

Hello!
Köszi nézegetem,de én jobban érteni magyar
(#) davidov válasza IMi hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Igaz nem elektronikus, viszont egy nagyon jó könyv!
Én ezt nézegettem, mikor elkezdtem a C-vel barátkozni.
Benkőné: Programozzunk C nyelven!

Könyvárból, havertól szerintem könnyen beszerezhető.
(#) matrix64 válasza davidov hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Megerősítem,ez egy nagyon jó könyv !Ezután próbáld beszerezni és feldolgozni Pethő Ádám abC című könyvét,régi de profi.
(#) IMi válasza matrix64 hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Hello!
Köszi az infókat!
(#) gtk válasza davidov hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Ez megvan nekem is. Nekem is tetszik a konyv ! Csak ajanlani tudom..
IMi amugy neten is sok sok C anyagot talalsz, meg ott a proghu sok sok temaval, mintha cikk is van, nezegesd at..
(#) IMi válasza gtk hozzászólására (») Dec 5, 2007 /

Hello!
A prog.hu-n ott valóban sok téma van, nekem talán túl sok is . Az avrfreaks oldalon nézegetem a fórum témákban a tutorialokat (nemrég találtam, igaz angol, de lépésről lépése így nekem is könnyebb). Ott annyi hasznos infó van hogy húúúú...
Most már belekéne gyomoszölni a fejembe .....majd lassacskán.....
Köszi mindekinek a biztatást!
(#) matrix64 válasza IMi hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Egy tanácsot ha megengedsz.A winavr-t egy profi unixos csapat fejleszti .A program használata erős C tudást feltételez !Ne cseréld meg a sorrendet ,mert el fog menni a kedved az egésztől.
(#) gtk válasza matrix64 hozzászólására (») Dec 6, 2007 /

Pontosan ezert javasoltam az ANSI C-t legeloszor..
(#) ktibi007 hozzászólása Dec 8, 2007 /

Sziasztok!!

Lenne egy olyan kérdésem, hogy, hogyan tudod betenni egy 16 bites számláló aktuális értékét (felső és alsó nyolc bitjét) egy uint16_t változóba?

Ilyesmivel próbálkozta, de nem megy:

uint16_t tmp;

uint8_t *p;
.
.
.
p=&(tmp+2)
tmp=TCNT1H;
*p=TCNT1L;

A p=&(tmp+2)-nél hibát jelez, de a +2 nélkül a pointer értéke helyes.
gondolom pointer nélkül is meg lehet csinálni.
előre is köszi a segítséget!!!!
üdv!
T

(#) gtk válasza ktibi007 hozzászólására (») Dec 8, 2007 /

Szia !

1. uint16_t tmp;
  2. tmp = TCNT1L;
  3. tmp |= (TCNT1H << 8);
(#) digimann hozzászólása Dec 9, 2007 /

Egy kis C szigorúan magyar nyelven

C.ZIP

(#) IMi válasza digimann hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

Hello!
Köszi, leszedtem!
(#) Topi hozzászólása Dec 9, 2007 /

Egyszercsak programozás közben úgy döntött a cucc, nem hajlandó programozni. Kimeneten jelek vannak, proci rendesen csatlakozik a programozóhoz.
Gondoltam kizártam magamat az AVR-ből, semmi probléma. Kipróbáltam egy másik AVR-el. Azzal is ugyan ez a helyzet.
Gondoltam tönkrement az USB-s programozóm. Rádugtam az USB-s JTAG-emet. Ugyan ezt írja ki. Feltelepítettem az avr studiót másik gépre, ott is ugyan ez...

isperror.jpg

(#) TavIR-AVR válasza Topi hozzászólására (») Dec 9, 2007 /

USB-s programozó illesztője jó (program, gondolom USB-soros chip van rajt')?

AVR kap tápot?
Programozó és a céláramkör GNDje csatlakozik?
(#) Topi válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Hardveresen minden oké. AVR kap tápot, buszokon ott a jel - szkóppal megnéztem.
Nem értem miért nyavajog a target clock frequency miatt. A cél hardveren rendesen ott egy 20-as kristály. Persze lehet hogy egy fuse bit reloadkor az oszcillátor át lett állítva.
DebugWire biztos hogy nincs bekapcsolva, tehát a RESET láb biztos hogy szabad.

Egyáltalán miért kell neki minden áron ISP-nél kristály? Ilyennel soha nem volt gondom, csak most nyavajog. Programozó rendben van az biztos.

Nincs valami hard reset mega16-on ami visszaállít minden fuse bitet? Gyanítom hogy azok lesznek a hunyók. HVP-vel még nem volt dolgom...
(#) Topi válasza Topi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Hogy tudom resetálni vagy legalább kiolvasni a config biteket? Mert adok én neki külső oszcillátort, de nem tudom mire van állítva.
(#) digimann válasza Topi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Üdv!

Szerintem használj LPT portra csatlakozó ISP-t. Nekem sikerült vele a biztosítékokat állítani is, illetve a flash/eeprom írás/olvasás is.

Ez egy igazi "Low Cost" cuccos, de működik!

AVR ISP.gif

(#) Topi válasza digimann hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

De nekem programozóm, van. Csak ott mintha ki lettem volna zárva. Mintha megszűnt volna az SPI.
(#) zoknee válasza Topi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Előfordulhat, hogy véletlen a fuse bitekben ki lett kapcsolva a soros programozás. Ha a Jtag sincs engedélyezve azt hiszem, akor már csak egy párhuzamos programozó tudja feléleszteni az avr-t, legalábbis nekünk ezt mondták.
(#) digimann válasza Topi hozzászólására (») Dec 10, 2007 /

Múlt 7en majdnem ugyanígy jártam. Nálam az volt a helyzet, hogy a procit csak úgy tudtam elérni, ha 20MHz-es kvarc volt mellette, a 4MHz-es kerámiával meg se nyikkant. Hiába állítottam a fuse biteket úgy, hogy kerámiával pörögjön, csak akkor tudtam hozzáférni, mikor kvarcot kapott a kicsike. De a rátöltött program viszont ment a kerámiával is. Nem értem a mai napig, hogy mi baja lehet

1 próbát talán megér neked is...

Üdv: Zsolt

U.I.: Egyébként milyen típus?
(#) ttl válasza TavIR-AVR hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Sziasztok! Sorosporti egeret szeretnék lekérdezni bascomban de valamiért nem csinál semmit.
(#) TavIR-AVR válasza ttl hozzászólására (») Dec 11, 2007 /

Soros egér reménytelen, mert nem - mindíg - szabvány kommunikációt használ. 3 féle kommunikáció van...

PS2re sem igazán van bascom program...
(#) Topi válasza ttl hozzászólására (») Dec 12, 2007 /

Amennyiben C-ben jó, tudok adni általam írt PS2-es egér és vonalkód olvasó és billentyűzet vezérlő szoftvert. De CCS-C.
Következő: »»   43 / 840
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem