Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2139 / 3989
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Nem működőképes. Pont az ilyen agymenések miatt szűnt meg az ingyen energia topic. Sokan vannak úgy mint te, hogy látnak egy videót a NET-en és egyből komolyan veszik. Pedig csak annyira hihető, mint mondjuk ez.
(#) Rafael válasza zolika60 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Ez a ventilátor videó már hihetőbbnek tűnik... Tényleg felejtős a dolog?
(#) zolika60 válasza Rafael hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Tényleg. Ne is fáraszd vele magad.
(#) mikrokapcsolo válasza Rafael hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Így csinálták
A hozzászólás módosítva: Okt 21, 2013
(#) SzervízMacska válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

[off]Én csak az egyszerűbb verziót írtam, bár teljesen igazad van. Pont a múlt héten vittek el egy kollégát bilincsben egy VB. ellenőrzés kapcsán. Gyorsított eljárásban tárgyalják az ilyeneket, szerintem már ítéletet is hoztak. Tartós pihenés borítékolható...
(#) gyulank hozzászólása Okt 21, 2013 /

Sziasztok!
Ilyen lámpát szedett már valaki szét? Valami tipp kéne, nem akarom eltörni. De nagyon hangosan zúgnak. Egyszer egy kompaktfénycsövet szétszedtem, mert zúgott, és miután megpróbáltam úgy állítani a dolgokat, hogy ne érjenek össze, elmúlt. Talán ebben is elmúlna, csak nem tudom, hol merjem csavarni, húzni.
(#) qvasz2 válasza gyulank hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Ott van a linkeden szétkapva: jól látszik, hogy ragasztva van! Esetleg próbáld meg lefagyasztani, van olyan ragasztó, ami meggyengül tőle.
(#) dave500 hozzászólása Okt 21, 2013 /

Sziasztok! Azt szeretném kérdezni tőletek hogy a PC line-in bementére 0-500mV-os DC jelet kapcsolhatok-e? Ez egy 1 Ohm-os figyelő ellenálláson eső feszültség, és ezt szeretném gépen megnézni!
(#) mikrokapcsolo válasza dave500 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Szerintem a kis ellenállásnak nem fog örülni, de a line jelszint az 775mV 0db kivezérlésnél, tehát 500mV nem árt neki.
(#) dave500 válasza mikrokapcsolo hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

És a majdnem rövidzár a bemenetnek árthat?
(#) laszlo raduj hozzászólása Okt 21, 2013 /

Valahol valamikor latam egy olyan megoldast , ahol csapagy helyett magneses ter volt. Hogy nevezik , milyen nevell keresem?
(#) pucuka válasza dave500 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Minél kisebb a forrás impedancia, annál jobb. Bemenetnek nem, a kimenetnek annál inkább árthat. A hangkártya bemenet tudomásom szerint kondival kezdődik, így az egyenfeszültség, bizonyos határok között nem számít. Ha túl nagy persze kijön a füst.
(#) pucuka válasza laszlo raduj hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Bővebben: Link
Beírod a g barátodba, hogy mágnes csapágy.
Bővebben: Link
(#) laszlo raduj válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Koszonom!
(#) dave500 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Rendben, köszönöm!
Egy kérdés. Van olyan program ami kiírja hogy hány mV jön a line-in-re?
(#) pucuka válasza dave500 hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Konkrétan ilyenről nem tudok, de pl. ha felrakod a Zeitnitz féle hangkártya oszcilloszkópot, azzal megmérheted.
(#) dave500 válasza pucuka hozzászólására (») Okt 21, 2013 /

Köszönöm, kipróbálom!
(#) watt válasza brenato hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Nem csak órán nem figyeltél, itt sem! Az egyik válaszban ott van egy google keresés linkje, ahol van egy pdf ami pont erről szól, rajz is van...
A PIC-ben kell legyen egy komparátor, azzal a legegyszerűbb a nullátmenetek detektálása. A többi a rajzon...
(#) edgaar hozzászólása Okt 22, 2013 /

Sziasztok!
Nagyon ostoba kérdés következik: műveleti erősítős előerősítőhöz szimmetrikus tápot gyártok éppen, méghozzá két darab ugyanolyan egy szekunderes trafóból. Graetz -> 2x2200µF -> 7812 -> 2200µF a felállás, semmi extra. Továbbá a feszstab kimenete felől a bemenete felé néző védődióda, és a fesztab be- illetve kimenete és a föld közé egy-egy 100nF kerámia, a feszstab lábához közel, illetve a kimenettel párhuzamosan is van egy dióda, úgy hogy a föld felől mutat a 12V felé.
Ebből ugyebár két darabot kell építenem, majd az egyik +12V kimenetét összekötni a másik GND kimenetével. Ez idáig napnál világosabb. A kérdés: Ez így amit leírtam elég önmagában, vagy mivel az egyik +12V-ot összekötöm másik földjével kell-e a 7812 miatt valami plusz? Bármi? (az nyilvánvaló, hogy ha középkivezetéses trafóval menne a dolog akkor a 7912 lenne a párja a negatív oldalra, de így gyakorlatilag én két sima 12V tápot csinálok, amit a kimeneteiken kötök össze.)
(#) edgaar válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Köszi, én is erre tippeltem volna. Szóval akkor semmiféle soros dióda sem kell a kimenet pozitív ágára, meg semmi. Oké. Köszönöm!
(#) reloop válasza edgaar hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Szia! Kicsit túlzásba esel. Egy műveleti erősítő ilyen egyszerű tápról is zavartalanul elmegy. Fűszerezheted feszültségstabilizátorral, de a dupla trafó felesleges luxus.
(#) IRONbene válasza proli007 hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Le tudnád írni, hogy melyik alkatrésznek mi a pontos szerepe illetve hogyan lehet hangolni ezt a kört ha esetleg finomítani szeretnék ? Pl.: ha csökkenteni akarom vagy növelni a csillapítást vagy máshova rakni a határfrekvenciát.
(#) proli007 válasza IRONbene hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Hello! Azt azért ugye nem várod el tőlem, hogy végig tárgyaljam az alul-felüláteresztő szűrők problémáit? Keress szakirodalmat hozzá, és számolgathatsz. Azt legfeljebb leírom, néhány mondatban ez hogyan működik.
- Egy kondenzátor váltakozóáramú ellenállása a frekvencia függvényében változik. Xc=1/(2*Pi*f*C) alapján. Ezért lehet a kondival frekvenciafüggő hálózatokat létrehozni.
- Mivel a kiindulás az volt, hogy alacsony frekvencián -6dB legyen a csillapítás, két egyforma ellenállásból kell/lehet ehhez osztót készíteni. (Mivel a -6dB pont a fele jelszintet jelenti.)
- Most már nincs más feladat, mint az osztó felső tagját a frekvencia függvényében söntölni. Mivel magas frekvencián a kívánt csillapítás 0dB volt, ahhoz hogy a kimeneti feszültség újra ugyan az legyen mint a bementi, a feszültségosztó felső tagját kell rövidre zárni. Ezt végzi a kondi, a frekvencia függvényében. A törésponti frekvencia f=1/(2*Pi*R*C) alapján számolható, de sima RC tagnál a számított töréspont a -3dB-es pontnak felel meg, és ez alatt 20dB/dekád meredekségű az átvitel.. Mivel itt csak 6dB van, az nincs túl messze a 3dB-es ponttól, így a 3dB feletti értékek egyenletes meredekségű (logaritmikusan értendő) nem látható.
- Az mindegy, hogy a kondi vagy az ellenállás értékét választjuk meg és ehhez a másikat, mert az egymáshoz való viszonyuk a lényeges. Minden estre lényeges, hogy R tagként a két osztóellenállás párhuzamos eredőjének értékét kell figyelembe venni, mert a generátor impedanciája jelenleg zérus, így az osztáspontról nézve az két tag párhuzamos kapcsolású. Így egyből kiderül az is, hogy számít a meghajtó generátor kimeneti ellenállása úgy mint a szűrő utáni terhelés is.
A frekvenciafüggő osztó generátort terhelő ellenállása is változik a frekvencia függvényében , hiszen alacsony frekvencián 2*9,1k, míg felül 9,1k. Ha az osztót terhelő impedanciát nem vesszük figyelembe. (Vagy is az osztó kimenő impedanciájához képest nagyságrendekkel nagyobb.
Látható, hogy a probléma számítási oldala cseppet komplikáltabb, mint gondolnád. Ezért célszerű ezt a számításokat a szimulátorral végeztetni el, hiszen az pont a sorozatszámításokban bajnok. A 9,1k azért lett választva, hogy kondi értékének valami szabványos ellenállás érték jöjjön ki.
üdv!
(#) Csongi_ hozzászólása Okt 22, 2013 /

Udv!
Van 2 darab 20V-os transzformatorom, egyforma a ketto. 6-7A-re lenne szuksegem, hosszabb ideig, amit le is ad, csak kimelegedik egy ido utan. Ha a kettot sorosan kotom be, mint a primer, mint a szekunder oldalt, akkor jobban fogja birni, vagy igy is melegedni fog?
(#) ujfalusi válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Párhuzamosan kell kötni, nem sorba.
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Szia!
Párhuzamosan és fázishelyesen kösd össze a primer és szekunder tekercseket. Bővebben: Link
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

En ugy tudom/tudtam, hogy csak akkor lehet a primert parhuzamosan kotni, ha a ket trafo tekercseinek menetszama megeggyezo. Ha nem, diodahiddal egyeniranyitom, es utana kotom ossze.
(#) kadarist válasza Csongi_ hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

A primert is és a szekundert is lehet párhuzamosítani, ha a szekunder feszültségek egyformák. Itt nem számítanak a menetszámok, csak a feszültségek. Az más kérdés, hogy a kisebb teljesítményű trafó jobban igénybe lesz véve de összességében, ha fázishelyesen vannak összekötve, akkor mehetnek együtt a nem egyforma teljesítményűek is.
(#) Csongi_ válasza kadarist hozzászólására (») Okt 22, 2013 /

Koszonom a segitseget.
(#) ElemElek hozzászólása Okt 22, 2013 /

PIC programozót készülök venni. A Pickit 2-őt vagy a Pickit 3-at érdemes-e megvenni? Aki ismeri ezeket, az kérem írjon pár szót.
Következő: »»   2139 / 3989
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem