Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   456 / 1211
(#) Pali79 hozzászólása Okt 30, 2013 /

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni! PIC16F877A-val szeretnék 20 kHz-es PWM jelet előállítani különböző kitöltési tényezőkkel. Valamit nem jól csinálok, mert a CCPR1L értékét 0-40 között változtatva jól látszik a jel változása, de 40 fölött már 100% kitöltést mutat. Én azt szeretném ha 0 és 255 között egyenletesen változna a jel. Mellékelem a kódot. Valaki legyen szíves vezessen rá a hiba okára!

pwm1.asm

(#) Balagemann2031 válasza Pali79 hozzászólására (») Okt 31, 2013 / 1

Szia! A PR regiszterbe írj 255-öt! A kitöltést, CCPR1l reg módosításával kell változtatni. Bár Így lehet nem pont 20Khz lesz... A lényeg, hogy PR2 reg adja a felbontást, ha 255, akkor 0-255 ig használható a CCPR1L reg, Ha PR2 csak 45, akkor CCPR1L 45nél 100% os kitöltést ad, és felette értelmetlen.
A hozzászólás módosítva: Okt 31, 2013
(#) usane hozzászólása Okt 31, 2013 /

Hello!

Olvastam valahol, egy hozzászólásban, hogy az oszcillátorhoz érdemesebb kisebb frekis kristályt választani és felszorzózni, mint nagyobbat, de most nem találtam meg, hogy ez miért jobb? Tudja valaki?

Konkrétan 32Mhz-et tud a PIC, és kérdés, hogy 20 vagy 40Mhz-es kvarcal jobb?
(#) Hp41C válasza usane hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Adatlap / Oszcillátor konfiguráció. Melyik típusról van szó?
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Szerintem a 40 MHz-es rezgőkvarcot egyik PIC típus sem tudja használni a saját oszcillátorával.
(#) usane válasza Hp41C hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

PIC24FJ256DA206.
A DS39700 nem írja, legalább is én nem találtam, de ennek a 10-11. oldalán van róla info, ha az USB 96Mhz-es PLL-jét akarom használni.
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

A DS39969B dokumentum szerint a PLL-nek 4 MHz-es jel kell, tehát a bemenő órajel 4 MHz egész számú többszöröse lehet (4, 8, 12, 16, 20 ...). A bemenő frekvenciának megfelelően be kell állítani a PLLDIV konfigurációs bitekkel a megfelelő leosztást. Pl. 8 MHz-es kvarc és 1:2 leosztás...
(#) Pali79 válasza Balagemann2031 hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Szia! Köszönöm szépen! Valóban, most már jól működik. A számításaim alapján a PR2 255-re beállított értékével a freki jelenleg kb 3,9 kHz. Ha jól gondolom, akkor ezt csak úgy tudom feljebb vinni, ha gyorsabb kvarcot teszek a PIC mellé???
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Okt 31, 2013 /

Ezzel nincs is semmi bajom, a kérdés az volt, hogy a 40MHz-es kvarccal megy-e, vagy kisebb jobb lenne, de úgy nézem, hogy amiben benne van ez a 96MHz-es PLL blokk az menne 48MHz-essel is ha jól veszem ki.

Hp41C: ezeket olvastam, csak kicsit bizonytalan voltam.

A 22-33pF kondik szempontjából melyik kvarcot célszerűbb?
(#) Pali79 hozzászólása Okt 31, 2013 /

Közben újabb kérdés: Kiegészítettem a programot egy A/D résszel. Működik is szépen, trimmerrel szépen szabályozható a kitöltés. A bajom az, hogy nekem HALL szenzorral kell megoldanom a szabályzást és a jeladó alap állapotában is ad egy pici feszültséget. Gondolom kellene valami feltétel szerűség, hogy ha az A/D-n mért érték egy bizonyos szint alatt van akkor ne induljon el a pwm kimenet. Ezt, hogy lehet megoldani?

pwm_adc.asm

(#) bbalazs_ válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

MOVLW kuszobertek
CPFSGT adertek
hmmm?

Egyszeruen egy adott AD ertek alatt atugrod vagy 0-t adsz pwm kitoltesnek.
Vagy lehet, hogy nem jol ertem a kerdest?
(#) Balagemann2031 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ha a 255-ös felbontást meg akarod tartani, akkor szerintem a nagyobb kvarc lehet a megoldás. Neten ha rákeresel PIC PWM CALCULATOR-kulcsszavakra, találhatsz PWM méretező interaktív oldalakat.
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Idézet:
„a kérdés az volt, hogy a 40MHz-es kvarccal megy-e”
Nem megy, hiszen te is azt írtad a DS39700 alapján, hogy ennél a típusnál 32 MHz a plafon.
Idézet:
„A 22-33pF kondik szempontjából melyik kvarcot célszerűbb?”
Ennél a típusnál úgy tűnik, hogy HSPLL módban a 16 és a 20 MHz számít középmezőnynek, ezeket érdemes választani. A PIC24FJ termékcsaládnál szokásos 8 MHz-es kvarchoz XTPLL módot kell használni.
A hozzászólás módosítva: Nov 1, 2013
(#) guliver83 hozzászólása Nov 1, 2013 /

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy használja valaki a HITEC C PRO PIC18 programot?
Segítséget szeretnék benne kérni.
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ok. Köszönöm.
(#) usane válasza usane hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Nem sikerült hozzáírnom, így utána írom, hogy a DS39700 6.5 pontjában a táblázat azt mondja:
Idézet:
„ECPLL - External clock input (4-48 MHz), PLL enabled - FOSC/2,

Note 2: Available only in devices with special PLL blocks (such as the 96 MHz PLL); the
basic 4x PLL block generates clock frequencies beyond the device’s operating
range”

Ezért kérdeztem.
(#) Pali79 válasza bbalazs_ hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ez jó lenne, csak az a baj, hogy a PIC16F877A utasításkészletében nincs ilyen. Valami más megoldás kell.
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

A sublw vagy a subwf utasítás használata és a STATUS C bitjének kiértékelése..
(#) icserny válasza usane hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Az EC az külső órajelforrást jelent (external clock), ami pl. a PIC-től független órajelgenerátor vagy másik mikrovezérlőből származó jel lehet.
(#) Pali79 válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Biztos, hogy a C bitet kell vizsgálni? Ha igen akkor nem értem.....
(#) foxi63 válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

A feldolgozás előtt egyszerűen kivonod azt a pici értéket.
(#) usane válasza icserny hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Így már értem. Azt hittem a kvarc is külső jelnek számít, de a táblázatoz alaposan megnézve, csak 32MHz-ig van írva, hogy kristály, a két utolsó az external clock. Ezek szerint az kicsit másképp működik. Végülis van benne ráció, a kvarcnak feszkó kell a külső jel meg független a pictől teljesen.
Akkor adok neki egy 20MHz-es szilánkot.
Köszönöm a magyarázatot.
(#) Pali79 válasza foxi63 hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Ez csak fél megoldás, mert így igaz, hogy jól indul el a PWM, de nem tudja elérni 100%-ot, mert kivontam belőle. A megoldás Hp41C válaszában rejlik, valóban a C bitet kéne vizsgálni és annak értékétől függően tovább haladni vagy vissza ugrani, csak még nem tudtam megvalósítani.
(#) ebedlike hozzászólása Nov 1, 2013 /

Sziasztok!

A következő problémám lenne: ma próbálkoztam PIC-et programozni(újrakezdő vagyok ), egy egyszerű LED villogtatós programmal. Elvileg szépen sikerül is minden, lefordul a program hiba nélkül, a hex fájlt egy PIC kit 2 klónnal sikeresen beégettem a PIC-be (16f628a), amikor viszont tápra kapcsolom a PIC-et, vagy nem történik semmi, vagy csak pár másodpercig fut a beégetett program.

Arra lennék kiváncsi, hogy ez lehet a PIC hibája?
Előre is köszönöm a válaszokat.
(#) usane válasza ebedlike hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Miben van a PIC égetés után? Dugaszos panelen, vagy kész áramkör, esetleg demo board?
Kicsit konkretizálni kéne. Mi az, hogy tápra kapcsolod? Szimulátoron nézed, vagy Led nem megy?

Próbapanelban van a PIC égetés közben is, és a ledes áramkört is a próbapanelra építettem meg.
(#) kissi válasza ebedlike hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Configuration bits --> LVP bit ?!
PK2 nem DEBUG módban programozott ?!

Mikropascalban irtam a programot, a configbit: PWRTE:on, WDT: off, LVP: off, és INTRC_OSC_NOCLKOUT.
(#) usane válasza ebedlike hozzászólására (») Nov 1, 2013 /

Külön tápja van, vagy PK2 biztosítja? Ha PK2 akkor bekapcsoltad?
Következő: »»   456 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem