Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   459 / 1211
(#) ativagyok válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Szia!
Köszönöm a válaszod. Ha nem lenne sürgős, akkor belefognék az átalakításba, de így jobbnak látom, ha veszek egy PicKit3-at.
(#) Hp41C válasza ativagyok hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Valóban jobban jársz a PICkit3 -mal, mert az debuggolni is tudja. Egyébként csak a PICkit2 PC -s programját és a Pk2DeficeFile.dat -ot kellett módosítani, hogy sok típust - köztük a PIC32MX -eket - tudja programozni.
A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2013
(#) usane válasza jonatani01 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Bocs, ha hülyeséget kérdezek, de miről megy? Nem írtad oda, hogy csak felprogiztad vagy összeraktad az áramkört? Oszcillator? Ha igen akkor bocs a kérdésért.
A config kicsit hiányos. A 690-nek pl. van belső RC-je a 716-nak nincs.
Amúgy a kód jónak tűnik ránézésre.
(#) jonatani01 válasza usane hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Csak tápra kapcsoltam tehát vdd és vss van rákötve a pic-re, és multiméterrel mértem a kimeneteket.
(#) usane válasza jonatani01 hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

Hát akkor a 716 nem fog menni. Nézd meg az adatlapján a 9.2 oszcillátor konfigurációt. Vagy kvarcot vagy RC-oszcit kéne neki adni.
(#) jonatani01 válasza usane hozzászólására (») Nov 9, 2013 /

De jó. Köszi. Eddig még nem dolgoztam külső oscillatorral. De ezek szerint itt az idő
(#) dave77 hozzászólása Nov 10, 2013 /

Sziasztok,
18F24K22-t programozok MPLAB X alól, ICD3-mal. Működik is minden szépen, csak annyi a bajom, hogy ha lehúzom a panelemről az ICD-t, akkor önmagában nem fut. Ha visszadugom, azonnal működik ismét, annélkül, hogy az MPLAB-ban bármit csinálnék vele. Mi lehet a baj? (Természetesen saját tápról megy, nem az ICD-ről kapja)
(#) kissi válasza dave77 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

zia!

Nincs DEBUG módban ? PIC-en az MCLR láb fel van húzva tápra ?
(#) ativagyok válasza Hp41C hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Ezt viszont megpróbálnám ideiglenesen, amíg nem találok egy eladó PICKit3-at. Esetleg tudnál írni erről valamit? Vagy esetleg el tudod küldeni a módosított fájlokat?
Üdv!
(#) dave77 válasza kissi hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

MCLR fel van húzva. Debug mód hol kapcsolható ki?
Nem "Debug Main Project"-el töltöttem fel, hanem "Make and Program Device Main Project"-tel.
(#) kissi válasza dave77 hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

Az MPLABX-et nem használom ( csak próbáltam ), nem tudom merre van benne ez a menüpont! Lényeg, hogy a PicKit-et programozó módban használd, ne Debugger módban a programozáskor, ill. volt a korábbi verzióknál (van?) Debug és Realese mód --> Realese módot válassz a "békesség" kedvéért!
(#) Kapagerenda hozzászólása Nov 10, 2013 /

Sziasztok!
Érdekelne a mikrokontroller programozás, mivel nagyon sok mindent meglehet vele valósítani. Teljesen kezdő vagyok ezen téren. Mivel tudom, hogy egy nagyon összetet dologról van szó mit javasoltok hogyan álljak neki a dolognak? Assembly vagy C programozást egyszerűbb megtanulni? Van valami működöképes (nem demo) simulator program amiben esetleg tudnám ellenőrízni amit csináltam?
(#) dave77 válasza kissi hozzászólására (») Nov 10, 2013 /

A Debug és Realese mód helyett itt a "Debug Main Project" és "Make and Program Device Main Project" van, ebből nyilván az utóbbit választom. De ennek ellenére csak úgy fut, ha rá van dugva az ICD...
(#) usane válasza dave77 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

És a build opciót is debug nélkül választottad?
(#) usane válasza Kapagerenda hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Olvasd végig ezt a témát és lesz róla fogalmad hol kezdd. Mindenesetre elektronika tudás is kell hozzá, nemcsak programozás. Épp ez benne a szuper.
(#) qbit válasza icserny hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Szia!
A LED-ek csoportos vezérlését itt értheted meg. Egyébként a módot Charlieplexing-nek hívják. Én csináltam már sikeresen 64 LED vezérlését 8 lábon keresztül. Működik. Mindig csak egy LED-et szoktak kigyujtani. Ennek hátránya sok led esetén az alacsony fényerő, mivel ritkán kerül sor az egyes LED-ekre... De kevés lednél szuper a módszer.

Azért csak egy LED-et mindig, mert különben a LED-ek különböző fényerővel világítanának esetleg.

Sok nyomógomb leolvasására is szokták használni a módszert.
A hozzászólás módosítva: Nov 11, 2013
(#) Pali79 válasza Kapagerenda hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Szia! Én is kezdő vagyok és sajnos nagyon kevés a magyar leírás, de van azért egy kevés: Bővebben: Link
Én azért tartom jobbnak az assemlyt, mert MINDENT a programozónak kell megadnia, így jobban meg lehet érteni, mi miért történik. A fenti oldal alapján indultam én is, alap dolgokat meg lehet érteni belőle, de akkor tanultam igazán amikor már az alapokat próbáltam "tovább fejleszteni" a saját elképzelésem szerint. Kell egy jó demo panel, amit a fenti oldalon szintén megtalász. Nem a legszerencsésebb a kialakítása, de használható. A PIC16F877A már minden modullal fel van szerelve amire egy kezdőnek szüksége lehet.

A legfontosabb: ADATLAP! Mindig és mindig!
(#) Hp41C válasza Pali79 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Olcsóbb és még többet tud a 16F887 és lábkompatibilis a 16F877(A) -val.
(#) dave77 válasza usane hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Ezt hol lehet MPLAB X-ben megtenni?
Kerestem, de nem találtam ilyet.
(#) Gibi89 hozzászólása Nov 11, 2013 /

Sziasztok!

Szeretnék egy nyomógombbal egy LCD kijelzőt vezérelni úgy hogy ha 1x megnyomom a nyomógombot, akkor az LCD-n megjelenik egy szöveg, ha még egyszer megnyomom, akkor egy másik szöveg, és így tovább. Illetve ha megnyomok egy másik nyomógombot (reset), akkor törli a kijelzőt? Ezt hogy tudnám megvalósítani Mplab-ban C nyelven?

Válaszokat előre is köszönöm!
(#) kissi válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Ha ismered a kiírást, akkor már "csak" pl. egy switch -case szerkezetben kell az állapotokat váltogatnod !

Az a baj, hogy nem tudom, hogy oldjam meg azt, hogy a program számolja a lenyomásokat (7 db) és ennek megfelelően hajtsa végre az utasításokat.
Valakinek nincs erre egy programja?
(#) eSDi válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Üdv!

A gomb lenyomásával növelj egy változót és annak az értéke alapján írasd ki az LCD-re a megfelelő szöveget.
(#) Gibi89 válasza eSDi hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Szia!

A gomb számlásra írtam egy programot, de valamiért nem működik. Lefordítja a fordító, de a szimulátor nem úgy működik, ahogy kéne. Mi lehet a hibám?

void main()
{
int gombnyomas = 0;

while(1)
{
if (RB0 == 0)
{
gombnyomas ++;

if (gombnyomas == 1)
{
// Utasítás;
}

if (gombnyomas == 2)
{
// Utasítás;
}
}
}
}
(#) vicsys válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A kapcsoló prellegését is megoldottad? Mert egy gombnyomásra akár 10-20-at is ugorhat...
(#) Gibi89 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Azt sajnos nem.
(#) icserny válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

Van itt súlyosabb gond is:
  1. while(1)
  2. {
  3.     if (RB0 == 0)
  4.     {
  5.         gombnyomas ++;

Amíg lenyomva tartod a gombot, pörög a számláló. Biztosan nem így szeretnéd. Meg kell oldani, hogy addig ne vegye figyelembe a lenyomást, amíg nem volt felengedés.

És azt, hogy tudom kiküszöbölni? Tudnál benne segíteni?
(#) vicsys válasza Gibi89 hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

3 megoldás is van:
- hardveres prellmentesítés (flip-flop kapuk vagy RC tagok)
- szoftveres gomblekezelés (megszakítással vagy időméréssel)
- szoftveres durva: a gomb lenyomása után vársz minimum 200ms-ot, hogy megnyugodjon a kapcsoló záróérintkezője.
(#) Gibi89 válasza vicsys hozzászólására (») Nov 11, 2013 /

A hardveressel nincs probléma, csak amíg szimulálok, ott nem tudom megoldani a pergésmentesítést.
Következő: »»   459 / 1211
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem