Fórum témák
» Több friss téma |
![]()
Bootloader módosítással még nem foglalkoztam...
Értem, de nem ez volt a kérdés. A bootszektorról biztosan sok leírást találsz, ha elrontod, visszaállítod az eredetit...
szia
Van erre support. Ezt kell beírnod a cmdline.txt be: boot_delay 20000 így 20 másodperc múlva fogja csak elkezdeni a betöltést. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Valaki épitett már oszcilloszkópot raspberry-vel?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Helló!
Na hogyan muzsikál a HTPC-d? Engem is érdekelne ez a téma. Üdv.: Laci
Sziasztok!
Olvastam az egyik hozzászólásban olyat, hogy akár FM transmitterként is lehetne használni. A kérdésem az lenne, hogy ez hogyan valósítható meg illetve mekkora távolságot lehetne vele elérni? Illetve lehetne-e közvetlen mondjuk avr-t programozni raspberryn keresztül?
Üdv!
FM rádióadó: http://www.icrobotics.co.uk/wiki/index.php/Turning_the_Raspberry_Pi...mitter A GPIO4 lábra kell egy madzag, az lesz az antenna. Ha lehet hinni az írásnak, akkor 1-250MHz között lehet szoftverből hangolni, de több helyen csak 100MHz környékét emlegetik.
Sziasztok!
A már Raspberry Pi tulajdonosoktól kérdeznék elsősorban. Gondolkodom egy Pi-n és azt szeretném megtudni, hogy egy időben képesek-e futni rajta következő dolgok: - XBMC - uTorrent - FTP server (ha nem is FTP, de valami remote vagy valami, hogy a winfos gépre átmásolhassak adatokat) - Web-Server (nem kritikus) Az XBMC és a uTorrent miatt kellene nekem az egész, így a legfontosabb kérdés tud-e a kettő egymás mellett élni. Pi-hez egy külső HDD-t gondoltam ext4 fájlrendszerrel. A Pi-t ugye micro-USB-n keresztül kell megtáplálni, de mekkora áramerősséggel terhelhető a micro-USB, ha mondjuk azt szeretném, hogy a külső HDD a Pi USB portjáról legyen megtáplálva? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Laci
Helló,
Nem probálkozott valaki voltméréssel Raspberry Pi -vel? Kicsi feszültséget kellene mérnem, max 5V -ot. Valami útmutatoja valakinek?
Üdv.
Hogyan lehet használni (megvalósítani) a Raspi I2C buszon több DS18B20 szenzor használatát. Egy szenzort tudok használni, de nem tudom hogyan kell a buszon lévő további eszközöket megszólítani. Hogyan kell kiolvasni azonosítójukat és beolvasni az adatokat?
Üdv.
Én nem próbáltam, de szerintem ezt erre találták ki. http://www.rpibolt.hu/termek/aram_feszultseg_es_teljesitmeny_mero_s...x.html
Üdv!
HA az XBMC-be lehet telepíteni a torrentet, akkor a kis masina biztos bírja., az FTP-t pedig alapból tudja az XBMC, ha jól sejtem. A külső hhd-hez kell egy aktív USB-hub, az RPI tápjáról max 500 mA megy és az kevés. Egyébként keress meg priviben, ha még nem vetted meg.
üdv!
Tudtommal nincs. I2C, SPI, UART egy halom I/O, de analóg bemenettel én még nem találkoztam.
Értem köszi! Akkor csak külső AD modul a megoldás.
A DS18B20 onewire nem i2c. Megoldható ugyanis minden hőmérőnek van saját egyedi ID-je. Keress valami példaprogramot. Írtam már ilyen programot csak basic-ben PIC-re.
Üdv!
Igen. Természetesen a DS18B20 nem I2C eszköz (elírtam). A 4. GPIO portra csatlakozik. Nem a felhasználó progival volt gondom, hanem az egyedi ID-vel. Ugyanis amit próbáltam másodiknak (mint utóbb kiderült) rossz. § sudo modprobe w1-gpio § sudo modprobe w1-therm § cd /sys/bus/w1/devices § ls és kiírja az 1wire eszközök egyedi azonosítóit, melyekre a programban hivatkozni kell megfelelő módon. pl. Python módon: open("/sys/bus/w1/devices/28-00000492bdbe/w1_slave")
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogyan lehet a Rasbianra programokat telepíteni? Valahogy sehogyan sem sikerül. Konkrétan flas-ről szeretnék pár dolgot telepíteni, a csomagok megvannak, de sehogyan sem sikerül feltelepíteni Bocsánat az offért de már nagyon idegesít a málna PC
Szia!
A gdebi egy csomag telepítő, mely megkímél bennünket a parancssori telepítés fáradalmaitól. Telepítés után beépül a file-kezelőbe és a rendszereszközökbe. Bővebben: Link sudo apt-get install gdebi
Sziasztok!
Szakdolgozatomhoz szeretném megoldani egy 8x8x8 -s LEDkocka vezérlését egy ilyen Raspberry PI géppel, a kérdésem csak az lenne, hogy hány mA -t tud leadni a GPIO tüskesoron? Az elképzelésem az, hogy monot telepítek rá és C# kódot futtatok rajta, a LEDkocka tápellátását is az RPI GPIO portja szolgáltatná, mivel az 520 LED meghajtását 5 darab 4 bittes MUX -l végezném, így egy időben csak egy LED világítana és elvileg a GPIO -nak ki kéne tudnia hajtani a cuccot amennyiben le tud adni 20mA -t a ledeknek és további max 10mA -t az IC -knek. Ez az én elképzelésem, de lehet vannak hátulütők amivel még nem számoltam... Üdv!
Hogyha a MUX-ra kötöd a ledeket akkor annak a kimeneteit fogja a ledek árama terhelni. De ha nem is így van, legalább egy invertert mindenképp tennék oda (kenyeret nem kér, a portot negálni meg 1 programsor)
Én tuti nem kötném a GPIO-kra a LED-eket közvetlenül - semmi szükség rá, és csak a "keresed a bajt" kategóriája. Kell odarakni valami IC-t, buffert/meghajtót/invertert/multiplexert/akármit, aztán majd az meghajtja, ha meg elméretezed és tönkremegy, legfeljebb kicseréled a 40 forintos IC-t.
Azt azért gondolom tudod, az 500 led multiplexelve sem fogyaszt sokkal kevesebbet, mint normál üzemben. Jól hangzik az egyszerre egy világít, de ahhoz sokkal nagyobb áram kell, hogy a fényerő ne csökkenjen. A portok ezt biztosan nem tudják (talán 16 mA egyenként, de az összesnek is van határa) Más 5*16 kimenet még nem fedi le az 500 ledet, Így egyszerre nem egy fog világítani .
Talán minden kimenethez egy illesztő fokozat (kimenetenként egy fet nem nagy költség) Valamint a tápon is gondolkodnék, hogy a PI-ből szedném e ki. A te megoldásod esetleg működhet, ha egy ledet akarsz lassan mozgatni a kockában, de gondolom nem ez a cél.
Akkor lehet elszámoltam magam...
![]() 5 MUX lefedi az 520 ledet, 4 darab 4 bittes MUX: 4 x 16 = 64(ledek katódjai). A Ledek anódjai meg össze vannak forrasztva emeletenként, mivel 8 emelet van, így egy darab 3 bittes MUX -l lehet váltani az emeleteket. Egyszerre mindenképp csak egy világíthat, kiválasztom az emeletet és az emeleten 1-64 -g a kívánt ledet. Ez az áramfelvétel viszont egész homályos, így érdekelne miért vesz fel nagyobb áramot ez az egész működés közben... Igaz még mindíg megoldható a + áramellátás egy trafóval és feszstabIC -vel és cirka 70 tranzisztorral, csak félek a sokggenerátoros cuccoktól, összevissza folynak az áramok és a RPI nem bírna ki egy másik generátorból eredő sokkot, magyarul a védelem nagyobb lenne mint a ledkocka. ![]() _vl_ Igen, lesznek multiplexerek, azok kimenetét fogják terhelni a ledek, de egy időben egy kimenetet és max 20mA -val, a muxok meg kibírják az 50mA -t is mivel képesek behúzni egy relét tövig. ![]()
Tudom offtopic kérdés, de egy időben miért csak egy led világít? Miért nem egy egész szint?
Most azon agyalok, hogy egy 2.5" WD Elements Portable vagy MyPassport HDD-t csatlakoztatnék a rPI USB portjára. Ha kellően nagy a rPI tápjául szolgáló adapter (legalább 1.2A), akkor annak mennie kell nem? Elvégre ezeknek a HDD-knek nincs külön betáplálásuk, közvetlenül az USB-ről kapják a tápot. Azt viszont sehol sem találtam meg, hogy a fent megnevezett típusok mennyi áramot igényelnek az USB-ről (az biztos, hogy 500mA alatt vannak). Esetleg valaki meg tudná mondani?
Szóval ez így működhet? Ha nem muszáj nem szeretnék venni még egy aktív HUB-ot is. Üdv.: PLaci
Sziasztok!
Nem tudom eldönteni, hogy kitől rendeljem meg a saját Raspberry-met. Szerintetek érdemes a Farnelltől? Most a "B" modell 8GB SD-vel, szállítással 13eFt bruttó alatt kijönne... Valakinek van tapasztalata ez ügyben?
Szia!
Én az RS-nél néztem. Olcsóbb, mint a Farnell-nél. Kb ugyanarra az árra jön ki az egész szett (br. 20.000,- Ft szállítással együtt), mintha itt a HEStore-on vennéd meg. A szett amit néztem: - Raspi ver. B + 8GB SD - Burkolat - 230V/5V (2A) tápegység Viszont az RS-től rendelve kényelmesebb a dolog (igaz drágábban szállítják), mivel itt megkapod a 2A-s tápegységet is. Pedig a HEStore-t szívesebben "támogatnám" Üdv.: PLaci |
Bejelentkezés
Hirdetés |