Fórum témák
» Több friss téma |
Bootloader módosítással még nem foglalkoztam...
Értem, de nem ez volt a kérdés. A bootszektorról biztosan sok leírást találsz, ha elrontod, visszaállítod az eredetit...
szia
Van erre support. Ezt kell beírnod a cmdline.txt be: boot_delay 20000 így 20 másodperc múlva fogja csak elkezdeni a betöltést. A hozzászólás módosítva: Aug 2, 2013
Valaki épitett már oszcilloszkópot raspberry-vel?
A hozzászólás módosítva: Aug 24, 2013
Helló!
Na hogyan muzsikál a HTPC-d? Engem is érdekelne ez a téma. Üdv.: Laci
Sziasztok!
Olvastam az egyik hozzászólásban olyat, hogy akár FM transmitterként is lehetne használni. A kérdésem az lenne, hogy ez hogyan valósítható meg illetve mekkora távolságot lehetne vele elérni? Illetve lehetne-e közvetlen mondjuk avr-t programozni raspberryn keresztül?
Üdv!
FM rádióadó: http://www.icrobotics.co.uk/wiki/index.php/Turning_the_Raspberry_Pi...mitter A GPIO4 lábra kell egy madzag, az lesz az antenna. Ha lehet hinni az írásnak, akkor 1-250MHz között lehet szoftverből hangolni, de több helyen csak 100MHz környékét emlegetik.
Sziasztok!
A már Raspberry Pi tulajdonosoktól kérdeznék elsősorban. Gondolkodom egy Pi-n és azt szeretném megtudni, hogy egy időben képesek-e futni rajta következő dolgok: - XBMC - uTorrent - FTP server (ha nem is FTP, de valami remote vagy valami, hogy a winfos gépre átmásolhassak adatokat) - Web-Server (nem kritikus) Az XBMC és a uTorrent miatt kellene nekem az egész, így a legfontosabb kérdés tud-e a kettő egymás mellett élni. Pi-hez egy külső HDD-t gondoltam ext4 fájlrendszerrel. A Pi-t ugye micro-USB-n keresztül kell megtáplálni, de mekkora áramerősséggel terhelhető a micro-USB, ha mondjuk azt szeretném, hogy a külső HDD a Pi USB portjáról legyen megtáplálva? A válaszokat előre is köszönöm! Üdv.: Laci
Helló,
Nem probálkozott valaki voltméréssel Raspberry Pi -vel? Kicsi feszültséget kellene mérnem, max 5V -ot. Valami útmutatoja valakinek?
Üdv.
Hogyan lehet használni (megvalósítani) a Raspi I2C buszon több DS18B20 szenzor használatát. Egy szenzort tudok használni, de nem tudom hogyan kell a buszon lévő további eszközöket megszólítani. Hogyan kell kiolvasni azonosítójukat és beolvasni az adatokat?
Üdv.
Én nem próbáltam, de szerintem ezt erre találták ki. http://www.rpibolt.hu/termek/aram_feszultseg_es_teljesitmeny_mero_s...x.html
Üdv!
HA az XBMC-be lehet telepíteni a torrentet, akkor a kis masina biztos bírja., az FTP-t pedig alapból tudja az XBMC, ha jól sejtem. A külső hhd-hez kell egy aktív USB-hub, az RPI tápjáról max 500 mA megy és az kevés. Egyébként keress meg priviben, ha még nem vetted meg.
üdv!
Tudtommal nincs. I2C, SPI, UART egy halom I/O, de analóg bemenettel én még nem találkoztam.
Értem köszi! Akkor csak külső AD modul a megoldás.
A DS18B20 onewire nem i2c. Megoldható ugyanis minden hőmérőnek van saját egyedi ID-je. Keress valami példaprogramot. Írtam már ilyen programot csak basic-ben PIC-re.
Üdv!
Igen. Természetesen a DS18B20 nem I2C eszköz (elírtam). A 4. GPIO portra csatlakozik. Nem a felhasználó progival volt gondom, hanem az egyedi ID-vel. Ugyanis amit próbáltam másodiknak (mint utóbb kiderült) rossz. § sudo modprobe w1-gpio § sudo modprobe w1-therm § cd /sys/bus/w1/devices § ls és kiírja az 1wire eszközök egyedi azonosítóit, melyekre a programban hivatkozni kell megfelelő módon. pl. Python módon: open("/sys/bus/w1/devices/28-00000492bdbe/w1_slave")
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni, hogyan lehet a Rasbianra programokat telepíteni? Valahogy sehogyan sem sikerül. Konkrétan flas-ről szeretnék pár dolgot telepíteni, a csomagok megvannak, de sehogyan sem sikerül feltelepíteni Bocsánat az offért de már nagyon idegesít a málna PC
Szia!
A gdebi egy csomag telepítő, mely megkímél bennünket a parancssori telepítés fáradalmaitól. Telepítés után beépül a file-kezelőbe és a rendszereszközökbe. Bővebben: Link sudo apt-get install gdebi
Sziasztok!
Szakdolgozatomhoz szeretném megoldani egy 8x8x8 -s LEDkocka vezérlését egy ilyen Raspberry PI géppel, a kérdésem csak az lenne, hogy hány mA -t tud leadni a GPIO tüskesoron? Az elképzelésem az, hogy monot telepítek rá és C# kódot futtatok rajta, a LEDkocka tápellátását is az RPI GPIO portja szolgáltatná, mivel az 520 LED meghajtását 5 darab 4 bittes MUX -l végezném, így egy időben csak egy LED világítana és elvileg a GPIO -nak ki kéne tudnia hajtani a cuccot amennyiben le tud adni 20mA -t a ledeknek és további max 10mA -t az IC -knek. Ez az én elképzelésem, de lehet vannak hátulütők amivel még nem számoltam... Üdv!
Hogyha a MUX-ra kötöd a ledeket akkor annak a kimeneteit fogja a ledek árama terhelni. De ha nem is így van, legalább egy invertert mindenképp tennék oda (kenyeret nem kér, a portot negálni meg 1 programsor)
Én tuti nem kötném a GPIO-kra a LED-eket közvetlenül - semmi szükség rá, és csak a "keresed a bajt" kategóriája. Kell odarakni valami IC-t, buffert/meghajtót/invertert/multiplexert/akármit, aztán majd az meghajtja, ha meg elméretezed és tönkremegy, legfeljebb kicseréled a 40 forintos IC-t.
Azt azért gondolom tudod, az 500 led multiplexelve sem fogyaszt sokkal kevesebbet, mint normál üzemben. Jól hangzik az egyszerre egy világít, de ahhoz sokkal nagyobb áram kell, hogy a fényerő ne csökkenjen. A portok ezt biztosan nem tudják (talán 16 mA egyenként, de az összesnek is van határa) Más 5*16 kimenet még nem fedi le az 500 ledet, Így egyszerre nem egy fog világítani .
Talán minden kimenethez egy illesztő fokozat (kimenetenként egy fet nem nagy költség) Valamint a tápon is gondolkodnék, hogy a PI-ből szedném e ki. A te megoldásod esetleg működhet, ha egy ledet akarsz lassan mozgatni a kockában, de gondolom nem ez a cél.
Akkor lehet elszámoltam magam...
5 MUX lefedi az 520 ledet, 4 darab 4 bittes MUX: 4 x 16 = 64(ledek katódjai). A Ledek anódjai meg össze vannak forrasztva emeletenként, mivel 8 emelet van, így egy darab 3 bittes MUX -l lehet váltani az emeleteket. Egyszerre mindenképp csak egy világíthat, kiválasztom az emeletet és az emeleten 1-64 -g a kívánt ledet. Ez az áramfelvétel viszont egész homályos, így érdekelne miért vesz fel nagyobb áramot ez az egész működés közben... Igaz még mindíg megoldható a + áramellátás egy trafóval és feszstabIC -vel és cirka 70 tranzisztorral, csak félek a sokggenerátoros cuccoktól, összevissza folynak az áramok és a RPI nem bírna ki egy másik generátorból eredő sokkot, magyarul a védelem nagyobb lenne mint a ledkocka. _vl_ Igen, lesznek multiplexerek, azok kimenetét fogják terhelni a ledek, de egy időben egy kimenetet és max 20mA -val, a muxok meg kibírják az 50mA -t is mivel képesek behúzni egy relét tövig.
Tudom offtopic kérdés, de egy időben miért csak egy led világít? Miért nem egy egész szint?
Most azon agyalok, hogy egy 2.5" WD Elements Portable vagy MyPassport HDD-t csatlakoztatnék a rPI USB portjára. Ha kellően nagy a rPI tápjául szolgáló adapter (legalább 1.2A), akkor annak mennie kell nem? Elvégre ezeknek a HDD-knek nincs külön betáplálásuk, közvetlenül az USB-ről kapják a tápot. Azt viszont sehol sem találtam meg, hogy a fent megnevezett típusok mennyi áramot igényelnek az USB-ről (az biztos, hogy 500mA alatt vannak). Esetleg valaki meg tudná mondani?
Szóval ez így működhet? Ha nem muszáj nem szeretnék venni még egy aktív HUB-ot is. Üdv.: PLaci
Sziasztok!
Nem tudom eldönteni, hogy kitől rendeljem meg a saját Raspberry-met. Szerintetek érdemes a Farnelltől? Most a "B" modell 8GB SD-vel, szállítással 13eFt bruttó alatt kijönne... Valakinek van tapasztalata ez ügyben?
Szia!
Én az RS-nél néztem. Olcsóbb, mint a Farnell-nél. Kb ugyanarra az árra jön ki az egész szett (br. 20.000,- Ft szállítással együtt), mintha itt a HEStore-on vennéd meg. A szett amit néztem: - Raspi ver. B + 8GB SD - Burkolat - 230V/5V (2A) tápegység Viszont az RS-től rendelve kényelmesebb a dolog (igaz drágábban szállítják), mivel itt megkapod a 2A-s tápegységet is. Pedig a HEStore-t szívesebben "támogatnám" Üdv.: PLaci |
Bejelentkezés
Hirdetés |