Fórum témák
» Több friss téma |
Köszi, akkor félreértettem de ez igy egyszerübb.
Köszönöm a tanácsot, valóban az volt a megoldás (pedig kikapcsolva szoktam tartani...).
És arra is rájöttem miért alig-alig világít a LED, csak nem tudom a magyarázatot. Hátha valaki okosabb meg tudja mondani. Szóval, a LED-et (nemtörődöm módon) csak simán rakötöttem a PIC kimenetére, és a GND-re. Tudom kellene az ellenállás, de csak villlog, ennyit ki fog bírni a LED (tesztelni néha korábban is kötöttem rá néha, néha így... ha sokat világít, akkor van hogy melegszik, esteleg kiég a LED.. de ilyen rövid villogásra eddig megfelelt). No így alig világított a LED, világosban azt hittem nem is működik, csak sötétben lehet látni, hogy világít az, csak nagyon halványan. Amikor elékötöttem az illő 470 ohmos ellenállást, akkor viszont szépen, normál fényerővel világít. Ezt nem értem. Elenállás nélkül nem erősebben (igazából túl erősen) kellene hogy világítson? Miért van pont fordítva?
Gondolom a PIC kimenete annyira be volt terhelve, hogy korlátozta a kimenő feszt.
DS18B20
Kedves Watt kolléga készített egy módosított OneWire komponenst, megtalálható itt. Szép és jó, működik is. Ami érdekes, hogy az érzékelő 5°C alatt egyre több hibás adatot generál. Annyira, hogy kb. -10 °C alatt gyakorlatilag minden visszatérési érték CRC hibás. CRC ellenőrzés kikapcsolásával látható, hogy valóban hülyeségek jönnek, az érték + 3-4 °C és -15 °C között ugrál. Próbáltam már a felhúzó ellenállást és a szenzort is cserélni (4,7k - 1,5k), nem érdekli a rendszert. Ötlet?
Azt nem írtam, hogy kipróbáltam a gyári komponenst is, azzal is ugrál az érték nulla alatt. Perpillanat három szenzor van itthon, mindhárom macerázik.
Hello!
Korábban már használtam LCD kijelzőt és nem okozott gondot a bekötése. Most viszont képtelen vagyok működtetni egyet. Van valakinek ötelet, hogy miért? A Flowcode-ban csakj anyni van, hogy Start LCD és print srting, a szimuláción működik. A bekötést pedig ezek szerint csináltam: Bekötés. 16F628A-ra van kötve. PortB0. 1. 2. 3-ra rendre a data4, Data5, data6, data7, a RB4 az enabla, RB5 az RE. Az R/W pedig le van kötve GNDre, ahogy a képen szerepel. Mégsem működik, csak világít. Nem tudom kitalálni miért... Valaki segítsen... Köszönöm.
Én nem szoktam a D1-D4 et földre kötni.
C kód nem kell IntOsc -hoz ? Meg kurzor,és nem kellene törölni. A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
Hát, megpróbálom. A törlést már csak kínomban raktam be, hátha, de igazából kkiíratás után várakozik 2szer is 0,4 secet, és a törlés előtt nem. Szóval így a kiírás kellene hoyg látszódjon.
Korábban nem használtam C kódot, az tuti. A kurzort csak akkor használtam, amikor átmegyek a második sorba... Már 2 PICen próbáltam 2 LCD-t. Nem létezik, hogy mind rossz...
Ugyanaz a helyzet. Csak világít az LCD, és semmi kiírás nincs. Rosszul kötnék be valamit? Már szétszedtem vagy 1000szer és újra össze...
Kissé el vagyok kenődve. Legutóbb semmi problémát nem okozott egy ilyen működtetése.. most meg 4 napja ezzel kínlódok...
Tegyél rá egy ledet ,villogtasd 1mp enként és kiderül jó e C kód nélkül az órajel.
Ha nem 1 mp ,akkor nem jó.
Kontraszt renben van? Megtud viccelni rendesen.
Hogy van bekötve a 3 érzékelő? Mindegyik mellett van 100nF kerámia a lábainál a legközelebb? Erre a legjobb a 1206-os SMD 100nF.
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy jól értelmezem a Matrix Multimedia oldalát és a Flowcode6 már avr-t is tud programozni? Vagy erre képes az 5 is? Köszönöm!
Az egyetlen ami működik az a kontraszt. Ha a kontraszt potiját tekergetem, akkor megjelennek a kis téglalapok pixelekből. De semmi kiírás nincs rajta.
De még küzdök tovább, nem adom fel..
Most rajta van a kavics ,vagy nincs ?
Meg aztán van rajta led ? A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Egyszerre csak egy érzékelő van rákötve. Próbáltam már úgy is, hogy közvetlen a DS lábaira forrasztottam egy kerámia kondit, az eredmény ugyanaz. Hűtve a szenzort, már + 3-4 fok környékén hibázik, -2 alatt kezd el ugrásszerűen rosszalkodni, -10 foknál hidegebbet pedig egyszerűen nem tudok kiolvasni belőle.
Tudsz a kommunikációs sebességen változtatni?
Ezt a kavics dolgot nem értem... LED-et kötötem rá, nagyon szépen villog másodpercenként, szval az órajel stimmel. De a kijelző nem akar mutatni semmit. Csak a kontrasztot tudom állítani, amikor is megjelnnek a téglalapok a kijelzőn, de csak az első sorban. de ki nem tudok íratni semmit.
Márpedig nagyon kellene hogy tudjam használni. egy másik programban ki szeretném íratni, hogy az ADC mikor mekkora értéket mér. Ezt pedig csak így tudnám kivitelezni....
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Szétszedtem 100dszorra is és összeraktam megint, most működik, ahogy az kell. Nem tudom mi lehetett a baj. Vagy az egyik kábel a rossz, vagy a tesztpanel egyik csatlakozója... vagy egszerűen balfék vagyok akár 99szer is egymás után. Szép...
A hozzászólás módosítva: Dec 2, 2013
Sziasztok.
Megjött a PICKIT3 programozóm. Azt szeretném megkérdezni, hogy a flowcode programban be kell-e állítani még valamit a configon kívül? Értem én,h valahol olvastam, de mst nem találom, hogy kell az elejére delay, kizárás miatt? Illetve belső oszcillátornál is kell az eleéje beírni valami órabeállítós C kódot? Ezekre emlékszem, egyenlőre. Az első programom lenne ez, de még nem programoztam. Köszönöm a segítséget. Esetleg mire figyeljek...
Szia!
Eddig hardveres pwm-eket adtunk apróba meg szoftvereset keresel, vagy elírtad? Ha nem akkor annyi a dolgod hogy timerben futtatsz egy számlálót és egy másik változót összehasonlítasz vele és ha nagyobb kimenet magas ha nem akkor kimenet alacsony. Így akár egy 1 hardveres pwm-el rendelkező picből is ki tudsz hozni 10-20 vagy amennyi kimenet engedélyezhető a picen. Hátránya lassabb mint a hardveres de ha ledet kell fényerő szabályozni arra tökéletes. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2013
Ezt majd kipróbálom, perpillanat messze vagyok a cuccaimtól (külföld). Amint hazaérek, kipróbálom és jelzek.
Sziasztok.
Köszönöm Mindenkinek a segítséget, aki terelgetett és útmutatásokkal a jó irányt megmutatta. Már az előzőekben írtam, hogy elkezdtem életem első PIC programját elkészíteni és beégetni a PICbe, PK3-al. Sikerült. Próbapanelen majdnem jól működik, egy kis apróságot kivéve. Ez a fránya herzek, illetve megahertzek. Ez az alapja mindennek, de még mindig nem értem. Azt hittem,h ha belső órajelet használok, és nincs megszakítás, timer a programban, akkor nem lesz rá szükségem. Tévedtem. Az a fő gondom, hogy a programban van késleltetés (delay), ami 500ms. Ez az érték a flowcode-ban is más villogást eredményez a szimulátorban, mást a proteusban (szintén szimulátorban), és mást a valóságban. A valóság a leghoszabb, van vagy 15 másodperc. A flowcode-ban beállítom az órajelet, most 10Mhz. Ez van a proteusban is beállítva. Mit kell még beállítani, hogy az 500ms az 500ms legyen? Ne próbálgatással kelljen belőnöm az időt! Azzal nem tanulom meg. És én megszeretném tanulni, mert előbb vagy utóbb a timert és megszakítást se fogom megúszni, mondjuk nem is szeretném. Köszönöm a segítséget.
Felteszem a programot ide, indexrelé, de komfort
Amit nem értek, hogy a az óra kiválasztásánál, ECM:External clock, Medium power mod (0,5-4Mhz) van beállítva, de a próbapanelen nincs quarc. Mégis megy a program. Valami nem stimmel. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
S miért csak 3-at villan. Így veszélyes.
Komfort index. Ha impulzust kap, akkor 3x villog, ha folyamatosan kapcsolva van a kar, akkor addig megy míg be van kapcsolva.
Az előbbiekben írt external clock az a belsőre vonatkozik,én olvastam félre valamit. Ezért működik. Segítsetek megérteni, miért nem 500ms az az 500ms. A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2013
Értem.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |