Fórum témák
» Több friss téma |
Sziaztok.
Van itt nekem egy elvi rajz egy tirisztoros kódzárról és megszeretném kérdezni, hogy amit hozzá készítettem beültetési rajzot, hogy az megfelelő-e és a relét, hogyan kell bekötni? Alkatrészel: 1 x 100 ohm ell. 5 x 1K ell. 5 x 2,2K ell. 3 x BC182 (tranzisztor) 1N4148 (dióda) 100mF kondi És én g2r-2-es típusú omron relét használtam fel hozzá
Ahogy elnézem, a kapcsolási rajz jó. A rlé típusa ugye g2r-2. De mi még van utána valami. Vagyis az adatlpokatalógusban csak így nincs. Nézd át ezeket, itt megtalálod a lábkiosztást.
Pontosabban ezt a képet akartam csatolni
Bocsánat, nem ilyen a relé, csak így néz ki!
Nincs utána semmi! Ennyi: Omron G2R-2 24VDC tv-3 120VAC 5A 250V AC 5A 30V DC 1637W4 Ennyi van rajta
A 2 különálló a tekercs. Egyébként ott van az oladlán.
1. láb: Tekercs 1 2. láb: "A "kivezetés 1 3. láb: Bemenet 1 4. láb: "B" kimenet 1 5. láb: "B" kimenet 2 6. láb: Bemenet 2 7. láb: "A" kimenet 2 8. láb: Tekercs 2 Tehát a 2*3 azoknak a jobb-bal odali lábai ugyanazok. Vagyis a 2.=7.; 3.=6.; 4.=5. Neked a "B" kimenet (4.-5. láb nemkell). Csak az "A" kimenet 1 (2. láb) a tekercslábak (1. és 8.) + a bemenet 1 (3.láb). A tekercs két kivezetését rákötöd a megjelölt pontokra, és a 3. és 2. láb lesz a "kapcsoló".
Igen. Két adatlapkatalógust is megnéztem, és nem volt így simán.
Még annyi lenne, hogy a relét mindegy hogyan kötöm be a tirisztoros kódzár beültetési rajzára? (mármint, hogy akkor az 1. és a 8. láb az mind1, hogy melyik - hogy megy? Mármint polaritás szempontjából)
Itt polarítás asszem nincs. Ez csak egy tekercs végül is. Köszi, hogy elfogadtad megoldásnak!
U.i.: Én ki szoktam próbálgatni. Így a legegyszerűbb!
Ugyan nincsmit
Jah, csak tényleg legyen jó a beültetési rajzom az elvi alapján, mert életem első beültetési rajza elvi rajz alapján
Sok szerencsét! Ha annyi van, mint nekem, akkor nem fog menni. De én marha béna vagyok. Tehát neked sikerülni kell!
Szia!
Amúgy van hiba a nyák tervedben, mégpedig az h a T1 tranya kollektorát be kellene kötni a táp + ágába! A reléhez meg annyit h típusfüggő a behúzótekercs ajánlott bekötése, amit megtalálsz az adatlapban a 6. oldalán, de valszeg nem lesz gond ha az 1. lábat a + ra a 8. lábat a T3 kollektorára kötöd. Ja bocs, most nézem h ha minden igaz akko az a 6 V szép kevés a relé behúzásához, feltéve h 24 V-os a reléd.Üdv Hajrá! Mindketten Majdcsak be fog indulni
Bocs, ezt nem vattem észre. De egyébként gut/good/jó/bunus-bona-bonum!
Nah, mostmár megyek felviszem nyákra a rajzot aztán lemarom
Remélem sikerülni fog, ha működik (max jövőhétig kiderül) majd ide beírom. Köszönök mindent!
Szerintem válassz egy másik relét mert a 6 V kevés lesz!
Boldika- Legközelebb ne a gyorsaságra törekedjél, hanem az alapos munkára! Ez NEM lóverseny!
Mármint, hogy 6V nem fogja kapcsolgatni a relét?
Akkor csináld ezt: a relé kapcsoló tranyó helyére köss egy többet bírót, szükség esetén cseréld ki a diódát is egy többetbíróra, és a nagyáramú-tranyó C-jára köss 24V-t , és ne a 6-ot. A két táp GND-jét egyesítsd, vagy használj feszültségnégyszerezőt (esetleg egy 4:1 trafó) aminek automatikusan egyesítve van a GND-je. A legjobb viszont: Használj hálózati trafót, aminek több kivezetése van. 6V és 24V. Bocs a hibáért.
hmmm
Akkor most így ez a kapcsolás ezzel a relével nemjó? :S Mert már elkezdtem csinálni a nyáklapra rajzolni
Egy másik relével kéne. Bocs a errorért. :bummafejbe:
nembaj :S
Bár most elbizonytalanodtam, mert miközben viszem fel a rézre találtam egy tranzisztort, aminek az egyik lába nem volt sehova kötve :S Tuti jó a rajz, alaposan nézze át valaki, vagy akár te Boldika
Azt előbb leírtuk, ha erre gondolsz! Bővebben: Link
Üdv. K1ll3rghost!
Nem kell hinni Boldikának és trafókkal bohóckodni. Nem látom okát, hogy miért ne lehetne a tápfeszültség 6V-nál több. Nyugodtan emeld meg a tápfeszültséget az általad használni kívánt relé 'kedve' szerint! De használhatsz persze 6V-os relét is. A tápfesz növelésével az időállandó megváltozik, ezt egyszerűen lehet kompenzálni. Illetve az ellenállásokon eső tejesítmény is nő, de ez 24V-os tápfesz esetén is alig több mint 0,5W. De mivel nem folyamatosan folyik rajtuk áram, ezt bőven figyelmen kívül lehet hagyni. De nagyobb ellenállásokat is be lehet tenni (az 1k-k helyére). A nyáktervedet megnéztem, de nekem nagyon idegen. Ha gondolod, szívesen tervezek neked hozzá egy nyáktervet Eagleben. (jpg-ben elküldöm) Üdv.: Attila
:O :O Észre sem vettem, mikor ez a válasz érketezz, pedig folyamatosan F5-öztem meg figyeltem is!
Csak azért nem akartam azt mondani, hogy tegye nagyobb tápfeszre, mert nem tudtam, hogy a tranyók bírják-e.
Hát ha nem sok idő, akkor megköszönném
A tápfesz meg szerintem olyan 6-12 V között lesz (adapterről) Még igazából nem döntöttem el, hogy mihez szeretném használni ha készen lesz. pl ha azt szeretném megoldani, hogy számítógép csak akkor induljon ha beütüm a kódot, akkor nemtudom, hogy ahhoz milyen relé kellene :S )
Üdv! Ha a reléd valóban 24 V-os, akkor a 6V meg sem fogja nyekkenteni a relét. Próbáldd meg azt, hogy 9 V-os telepre kösd rá a relédet (1 és 8- as láb, polaritás mindegy), és ha behúz, akkor a kódzárat elég 9 v-al táplálnod, annyit biztosan elbír az áramkör.
Szerintem ez esetben az adaptered terhelhetőségét figyelembevéve azt tanácsolom h vegyél egy 9 V-os relét és az egész áramkört tápláldd 9 V-ról. Nem nagy kiadás egy relé, 2-300 ft körül már simán kapsz egyet, és ezt az áramkör is biztosan elviseli.
Értem :S
Oké, akkor másik relé... és azzal fogom tudni kapcsolni a PC-met? (nem a 220V-os résznél, hanme a power gomra kötve) ?
Nehéz megmondani, mert a kapcsolásban szereplő C1 kondi felelős a relé behuzásának időtartamáért is, meg a tirisztorok begyújtásáért is. Ha csökkented az értékét akkor kevesebb ideig marad a relé behúzva, viszont a tirisztorok sem biztos h be tudnak gyújtani, vagy legalábbis nem biztos h olyan gyors vagy a gombok nyomkodásához h beleférjen a C1 kondi kisülésének idejébe. Szerintem ezzel a kapcsolással nem fogod tudni normálisan kapcsolni a pc-det, mert a relé túl sokáig lesz behúzva és emiatt annak ellenére h bekapcsolja a gépet ki is fogja kapcsolni, hacsak nem viszed le a C1 kondi kapacitását olyan értékre, h még be tudd ütni a kódot és a relé se maradjon olyan sokáig behúzva, hogy az a gép kikapcsolásához vezessen.Végülis rajtad múlik h kvázi 3-4 sec alatt be tudod-e ütni a kódot vagy sem. Remélem érthető voltam. Ha nem akko kérdezz
|
Bejelentkezés
Hirdetés |