Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Li-Po - Li-ion akkumulátor és töltője

Témaindító: yokesz, idő: Máj 30, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   64 / 327
(#) nagy hoho válasza gerenk hozzászólására (») Nov 25, 2013 /

Köszönöm a választ, az akkut beépítettem, 72 db 5050 tip. ledet hajt meg.Eddig jól működik.
(#) nem válasza proli007 hozzászólására (») Nov 27, 2013 /

Szia!

A megoldás végül blokkvázlatosan a következő lett (mivel némi feszültségesés megengedhető volt a panel működése szempontjából): csatolmány.
Az 5V-os LDO és a két Shottky együtt kevesebb, mint 100 Ft.
Köszönöm az ötleteket! Ki fogom próbálni őket, már csak azért is, hogy tanuljak belőle.
Ádám
(#) B.I hozzászólása Nov 30, 2013 /

Sziasztok. Az alábbi kapcsolásirajz balanszer része használható? Milyen célt szolgálnak ott a 2SC9013 bázisán a ledek?
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Nov 30, 2013 /

Hello!
- Használható, ha a kiegyenlítendő áram nem több, mint 100mA.
- Vajon mi célt szolgál, egy Led?
üdv!
(#) B.I válasza proli007 hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Értem én, hogy világit, de minek? Ha a 2SC9013 helyére tennék pl. fet-et és kiegésziteném a gate-jén kisütő ellenállással, akkor úgy lehetne növelni a kiegyenlitő áramot? Kisütés közben hogyan lehetne megoldani, hogy a cellűk egyformán merüljenek? Mert nem biztos, hogy egyforma állapotuak a cellák és egy csavarbehajtó akkuja lenne.
A hozzászólás módosítva: Dec 1, 2013
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 1, 2013 /

Már értem. Köszönöm. Akkor nekilátok és megcsinálom
(#) stelok hozzászólása Dec 8, 2013 /

Üdv Mindenkinek.
Valaki tudna segíteni abba hogy a mellékelt kapcsolás használható-e egy 10.8 v-os akku packhoz
némi módosítással. Ha igen milyen értékeket kellene módosítani.
Előre is köszönöm
(#) gerenk válasza stelok hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Lehet változtatni, de több cella esetén nem igazán jó, balanszeres töltő kellene.
A rajzon az LM317 különböző beállításai vannak, át kell számolnod cellaszámx4,2 V.
(#) iZsolti hozzászólása Dec 8, 2013 /

Sziasztok!
Tudnátok nekem ajánlani vagy linkelni olyan töltő rajzot, amivel tudok tölteni sorba kötött Li-ion akkupakkot. 14,8V lenne a pack. És 18V 500mA tudnám táplálni a tölőt, de ha ez kevás akkor van 32-35V adapterem is. Köszi!
(#) gerenk válasza iZsolti hozzászólására (») Dec 8, 2013 /

Ki kell egészítened egy fokozattal, és a stabil feszültséget hozzá kell emelni. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2013
(#) B.I hozzászólása Dec 12, 2013 /

Sziasztok. Megépitettem a balancert, csak nem vagyok tisztába a beállításával. Kérem valami magyarázza el. Bocsánat, hogy ennyit értetlenkedek
(#) proli007 válasza B.I hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Hello!
- Ha a három cellát 4,1V-ra szeretnéd tölteni, akkor a P2 potival, cellák nélkül, 3*4,1=12,3V-ot kel beállítani.
- A balancer egy Shunt stabilizátor. Vagy is párhuzamosan söntöli a cellát, ha annak feszültsége meghaladná, a 4,1V-ot. Vagy is ha az 1. balancert állítod, akkor a másik két cella helyére tegyél 47ohm-os ellenállást. Az 1. potijával állíts be az 1. cellán mérve a 4,1V feszültséget. És így tovább.
üdv!
(#) B.I válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 12, 2013 /

Köszönöm mindkettőtöknek. Magamtól nem birtam rájönni, hogy hogyan kell.
(#) Cs.Csaby hozzászólása Dec 15, 2013 /

Üdvözletem mindenkinek!

Segítséget szeretnék kérni, hogy a MAX712 akkumulátor töltő vezérlő köré épített kapcsolást át lehet-e alakítani 30A max töltőáramra?
MAX712 adatlap
Gondolom, M1-et, L1-et, D1-2-t és R3-at kellene módositani..

Előre is köszönöm és szép vasárnapot mindenkinek!
(#) btipcsi hozzászólása Dec 29, 2013 /

üdv
Mindenkinek kellemes ünnepeket!

Lenne egy olyan kérdésem:
Van 2db 7,4v fogyasztóm, amit darabonként két sorba kötött 3,7v li-ion 3000ma-es akkuval hajtanék.
Azaz van 2db 7,4v 3000ma akku amit minél egyszerűbben
tölteni szeretnék. Találtam a neten egy 7,5v 800ma adaptert, ezzel lehetne a két akut egyszerre tölteni?

Válaszokat előre is köszi.

adapter.jpg

(#) Ricsi89 válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Nem! A két feltöltött akku feszültsége 8,2V. A lithium akkut egyébként sem lehet simán egy adapterrel tölteni, töltőáramkör szükséges a töltéséhez.
(#) btipcsi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

kösz a gyors választ.
Ijet lehet vásárolni?
(#) nedudgi válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Milyen méretű akkumulátorod van? 18650 mérethez ez jó lehet.
(#) btipcsi válasza nedudgi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

A méret jó de én ilyen cellára gondoltam
(#) btipcsi válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ja a képen párhuzamos a kötés ezért van 3,7 ráirva.
(#) nedudgi válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Ha párhuzamos a kötés, akkor miért akarod sorba kötve tölteni? Ne bonyolítsd az életed, maradj a 3.7V feszültségnél.

Bocs zavaros lett az egész.
A kép csak példa volt. A fogyasztóim 7,4v-rol működnek, ezért akarok 7,4v-os cellákat készíteni, a képen látható formában a csatlakozó, a zsugorcső és a 18650 akkuk stimmelnek, csak a kötés nem
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2013
(#) btipcsi válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

És mivel fix a cella ezért kéne 7,4V töltő, ja és eb[color=redöl is kettő van. Jó volna egyszerre tölteni
A hozzászólás módosítva: Dec 29, 2013
(#) nedudgi válasza btipcsi hozzászólására (») Dec 29, 2013 / 1

A csatlakozót úgy kellene megoldani, hogy csak a kütyüdben kösse sorba a cellákat, töltéskor pedig egymástól függetlenül legyenek. Akkor Két ilyen olcsó megoldás lehet

Igen ezzel mondasz valamit.
Csak ki kell találnom az új csatlakozókat.
És sajna nem vagyok jártas a eday vásárlásban.
Ilyen nincs valahol magyarban
(#) havranarpi hozzászólása Dec 29, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni tőletek.Van egy tabletem amiben van egy 3,7V 3000mAH-s akku.
Egyik nap lemerült és később se kép se hang.Szétszedtem és először az akkura mértem rá.természetesen 0V-ot mértem.Amint csatlakoztatom a töltő egységhez az akku csatlakozópontjain megjelenik 3,4V.De az akku nem tölt.Rossz lenne?Ha igen kerestem helyette fizikai méretben megfelelőt ,de az csak 2200mAH.Ha rossz akkor kicserélhetem erre?
-A Töltőáramkör IC típusa AXP209-
(#) Ricsi89 válasza havranarpi hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Kicserélheted, csak kevesebbet fog tudni, mint az eredeti.
(#) havranarpi válasza Ricsi89 hozzászólására (») Dec 29, 2013 /

Köszönöm a gyors választ.tehát ha megvan a töltőfesz de az aksi nem tölt akkor tuti rossz.
Ilyenkor mi romlik el benne?
(#) bakonyi hozzászólása Dec 30, 2013 /

Szevasztok! Kérhetem a segítségeteket egy gyári fejlámpa töltő átalakításában? Eredetileg, egy 4 voltos gondozásmentes kis ("géles") akku van benne, amit egy kapcsolóüzemü, 5,2 V-os szekunder kimenetü töltővel lehet tölteni. Ezen a töltőn egy zöld LED jelezte a tápveszt és egy piros LED a töltést és ha az befejeződött, a piros LED kialudt. Az akkuját kicseréltem egy 3,6 voltos Li-ion (1300mA) hengeres rúd akkumulátorra amihez ezt a töltőt átszeretném alakítani 4,1 V-os kimenetűre úgy, hogy a LED funkciók megmaradjanak. A primér körbe kicseréltem az 5,6 V-os zénert 4,7 V-ra, de a LED-ek etől villogtak, így vissza raktam az eredetit. A következő az volt, hogy a TL431 reff körében lévő 1070 Ohm-os ellenállások helyére tettem egy 2,2 K potit úgy, hogy a potméter középső lábát a TL431 reff lábára, a poti egyik szelső lábát a plusz -ra a másik szélsőt a minusz -ra forrasztottam. Így szépen lehetett is állítani a piros LED ki és be "kapcsolási hátárát", de a kimeneti feszültség nem változot (5,2 V). Primer vagy szekunder körben kellene változtatni? Vissza rajzoltom a kapcsolást és a töltőről is készitettem képeket. Köszönöm a türelmetek! Tiszteletem!

PICT0017.JPG

(#) user1914 válasza bakonyi hozzászólására (») Dec 30, 2013 /

Hi!
A kimenő feszt a ZD1 cserével tudod csökkenteni.
De ezt a tőltőt feletsd el a nevezett akku töltésére, hacsak nem akarod, hogy az akku felrobbanjon.
Keress másikat, aminek a primer és szekunder között opto található, és a szekunderen van TL431 az opto előtt.
Üdv.
Következő: »»   64 / 327
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem