Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1481 / 2519
(#) Szpisti válasza pjg hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Annyiból lehet hogy találsz, de a Tungsramok már jóval gyengébbek voltak (pl. beta <10) erősítésre meg feszre is, úgy emlékszem. Viszont a 2n3773-ak nagyon bírták !
(#) pjg válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Köszi. Maradok a 40W-os Quadnál.
(#) david9999999 válasza Koncsar hozzászólására (») Jan 6, 2014 /

Előfordulhat Egyébként viszonylag könnyen sikerült leterhelni őket.
(#) reloop válasza melorin hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ha belegondolsz, ez pont olyan mint amikor egy CD-játszót összekötsz egy erősítővel. Ott is külön tápok vannak és a kapcsolat csak az átjátszó-kábelből áll.
(#) melorin válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

De a példádban nem a CD lejátszó tápjáról megy az erősítő is, mert nálam most ez a helyzet.
(#) elektros90 válasza melorin hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Az 1511. oldalon ezt írtad:
Idézet:
„Külön trafó van mindkettöhöz.”

Akkor mégis egy trafóról jár?
(#) melorin válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Idézet:
„Az előfok tápja ami az említett kisjelű fokozatokat táplálja galvanikusan független a végfok tápjától?”

Erre válaszoltam azt, hogy külön trafóról mennek: egy trafó a végfoknak, egy pedig az előfoké és az ominózus beiktatandó erősítőfokozaté.
(#) elektros90 válasza melorin hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Ok. Rendben, mostmár értem mi a helyzet. Akkor én kérek elnézést.
(#) sprofan válasza shaftee hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Szia!
Én nem tudok róla hogy létezne, persze biztos van olyan már aki után építette. Minden esetre az 50W és a 200W-os változatot csak ajánlani tudom, nekem nagyon megtetszettek. Ha érzel elég elszántságot akkor próbáld meg megrajzolni. Ha nem megy akkor segítek.
(#) melorin válasza elektros90 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Semmi gond, néha már magam is belekavarodok
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 7, 2014 /

Sziasztok!Kaptam egy végfokot,de nem tudok róla semmit,és a neten sincs semmi róla.Tudnátok segíteni hogy miféle készülék ez?
A képen látható végfok modulok vannak benne,talán fel ismeri valaki!
A végfok dobozra ez a típus van írva Power BSA-210
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2014
(#) balazska1987 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Szia, tudnál képeket feltenni a tranzisztorokról is, nekem első ránézésre reflex rx200-as panelre hajaz, de sok látott kolléga fogja megnézni, és okosabbak tudnak mondani mint én
(#) Beringer 600 válasza balazska1987 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

mj15003-004
(#) balazska1987 válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

tápfesz tudjuk?
(#) Beringer 600 válasza balazska1987 hozzászólására (») Jan 7, 2014 /

Igen,+-55v,a meghajtók ,tip41-42,és van beépített clip detektor is.
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 8, 2014 /

Sziasztok! Segítségre lenne szükségem,hogy bekötöttem Bővebben: Link ezt a végfok modult,üzemel is rendesen,csak annyi vele a gond,hogy erősebb basszusnál el kezd a hangsugárzó,ami 8 ohmos recsegni.A táp fesz jelen esetben,+-50vDC.Előre is köszönöm.
(#) steelbird válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Ha kérdezel valamit, úgy tedd már fel, hogy meg is lehessen adni a választ.
Milyen hangszóró? Milyen teljesítményű?
Esetleg még más adat is jó lenne, pl. milyen dobozban van, gyári, vagy saját építésű?
Az Ohm érték önmagában nem mond sokat.
Legfeljebb annyit lehet ebből megtudni, hogy a tápfeszültség alapján kb. 200W szinuszos teljesítményt tudna erre a 8 Ohmos hangszóróra leadni a végfok.
De lehet, hogy végfok hiba, lehet, hogy a hangszóró van túlhajtva, vagy lehet akár gerjedés is..
Szóval először is kellene még pár adat arról a hangszóróról. Esetleg fénykép is jöhet...
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2014
(#) Beringer 600 válasza steelbird hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Nem tudom ebbe a kérdésbe mi nem volt érthető,de legyen ahogy szeretnéd!Le írtam a hiba jelenséget,le írtam hogy mennyi feszültségről hajtom,no meg gondolhatod hogy végfokra nem 5w-os kis hangszórót kötök,de ezt is leírom neked 180w 8 ohmos,+-50vDC ről hajtom amit már leírtam.De azt nem tudom,hogy mi köze van a dobozhoz akár gyári,akár házi készítésű a hiba jelenséghez,de arról is írtam hogy Power BSA-210 típusú.
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia. Nos sikerült kis időre szert tennem és újúlt erővel nekifogtam ismét az erősitő tervnek.
Sikerült is elkészitenem, remélem véglegesen. Mikor lessz időd pillants rá. Igyekeztem hasonlóan tervezni, ennyire sikerült is. Viszont nem nyugodtam bele úgysem annyi átkötésbe ezért kicsit másképp van.
Üdv: Levente
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia! Ez már nagyon biztató T1-T5 tájon még elég esetleges az alkatrészek lerakása, de működés szempontjából nem látok kifogásolni valót.
(#) Beringer 600 hozzászólása Jan 8, 2014 /

Szia reloop! István nem tudsz a problémámra valami kézzelfogható megoldást?
(#) DJanosi válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Nem lesz gond ott sem. Akkor ezek szerint világíthatom le a paneleket?
(#) szamóca válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 8, 2014 / 1

De azt nem tudom,hogy mi köze van a dobozhoz akár gyári,akár házi készítésű a hiba jelenséghez
Ha doboztérfogat túlméretezett a (lágy felfüggesztésű) hangszóróhoz, (rosszul illesztett) akkor nem terhelhető ki az adatlapon megadott értékig. Ugyanis kis teljesítményen is eléri az Xmax-ot, azaz a maximális kitérést.
Ilyenkor a lengőrész meg-megáll, körülnéz, a tekercs izzad rajta, esetenként reccsen-roppan, ezt füsttel is tudatja.
(#) Beringer 600 válasza szamóca hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Köszönöm,így már minden világos.
(#) elektros90 válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia Levente!
Én is pont ezt a kapcsolást akartam majd nyákra varázsolni. Megelőztél vele, úgyhogy ha megengeded, akkor majd én is utánépitem amikor lesz időm ilyen melókra.
Majd számolj be, hogy mik a tapasztalataid magával az erősítővel. Vagy ez már valami kipróbált, kihegyezett kapcsolás? Azthiszem én az EPE valamelyik számából lestem ki.
(#) reloop válasza DJanosi hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Lábtól lábig nem követtem le, hogy minden a rajz szerint készült-e, remélem az a része stimmel. Az első élesztéshez ne ültess be végtranzisztort, a DC egyensúlynak nélkülük is be kell állni! Pár ellenőrző mérést célszerű elvégezni, például mekkora feszültséget fognak kapni a végtranzisztor bázis-emitterek.
(#) steelbird válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Abból, hogy megadsz egy hangszóró impedanciát, meg megadod az erősítőd tápfeszültségét és típusát, még senki nem fogja tudni megmondani, mi a probléma.
Nem csak az Ohm számít, hanem a teljesítmény is, ezért kértem több adatot a hangszóróról.
Nem vagyunk látnokok, írd le.

Mellesleg nagyon elszámoltam.. én 4Ohm -ra számoltam ki a teljesítményt.

Szóval: 8 Ohmra az erősítőd a +/- 50V tápfeszültségből számolva kb. 130W szinuszos teljesítményt tud leadni.

Már csak az a kérdés, hogy a hangszóródnál az a 180W, az szinuszos, vagy "zenei" terhelhetőség?

Általában a nagyobbikat adják meg (zenei, vagy csúcsteljesítmény; "music power"), mert az jobban hangzik.
Ha zenei, akkor sok a végfokod teljesítménye a hangszórónak, túlhajtja.

Mi a hangszóró tipusa?

Azt már tudjuk, hogy 8 Ohm, és van egy 180W -os teljesítmény adatunk is, amit írtál. Ez a doboz hátuljára van írva, vagy magára a hangszóróra?

Az erősítőd csúcsban közel 220W -ot ad le, ha kihajtod. Ez erős basszusoknál nagyon nagy membránkitérést okozhat, nem lehet, hogy annak a 180W os hangszórónak odaütődik a lengője a mágneshez, és azt a recsegést hallod?
(#) reloop válasza Beringer 600 hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Szia! Nézd meg óvatosan miként viselkedik ha kiveszed az áramkorlátozó tranzisztorokat. Ha van finom krokodilod elég a bázis-emittert összecsippenteni. Bizti legyen a tápágban!
A bal oldali tranzisztor feliratát TESLA-nak nézem , lehet csak túl homályos a fotó.
(#) Beringer 600 válasza reloop hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Mind a kettő TESLA MJ15003-15004
(#) Beringer 600 válasza steelbird hozzászólására (») Jan 8, 2014 /

Nem rég vettem M.N.C. 180w 8óhm.,és akkor reccsen,mikor clippel a végfok.
Következő: »»   1481 / 2519
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem