Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   2219 / 3993
(#) ujfalusi válasza Addye hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1

Az alumíniumot is lehet forrasztani, csak más fajta forrasztó ón kell hozzá. Lehet kapni kis mennyiséget is, nem túl drágán.
(#) nedudgi válasza ujfalusi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ez már érdekes! Tudsz linket, leírást?
(#) ujfalusi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Nem tudom mire gondolsz. Én generátorban cseréltem diódákat, és az autós boltban kaptam forrasztó ont. Az alu hűtőbordára simán ráforrasztottam a diódákat.
(#) nedudgi válasza ujfalusi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

A kérdésre válaszoltál, köszönöm! Én még nem hallottam alumínium forrasztásáról - hétköznapi eszközökkel.
(#) ujfalusi válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Pedig ilyen egyszerű. Én sem tudtam, ekkor forrasztottam először és nem utoljára.
(#) kendre256 válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Bővebben: Link
Egy másik
A hozzászólás módosítva: Jan 18, 2014
(#) Prendick válasza nedudgi hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

(#) nedudgi válasza kendre256 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ezek szerint csak keresni kellett volna...
(#) zsolti900 hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok! Valaki tudna adni egy kapcsolási rajzot DC 12v feszültség szabályzóhoz?
(#) kérdező hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!
Egy átlagos kerékpár generátor (rossz nevén "dinamó") hány pólusú szinkrongenerátor? Nekem szinkronmotorként 6V 50Hz-ről szépen megy, csak meg kell lökni, hogy el tudjon indulni. A pontos fordulatra vagyok kíváncsi, ezért kell a pólusszám.
(#) elektroncso válasza zsolti900 hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Szia, stabil 12 volt egyenáramot szolgáltató tápra gondolsz?
Ha igen akkor tessék:7812-vel megépített táp
Még annyival kibővíteném, hogy az IC be- illetve kimenő lábaira tennék a földhöz képest egy-egy 100 nano farados kerámia kondenzátort. Ez a táp maximum 1 ampert visel el, rendes hűtéssel.
(#) nedudgi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ha tudtam volna, hogy egyáltalán érdemes keresni, akkor valóban. Eddig mindent másképpen oldottam meg, mert pár éve azt tanultam, hogy az alumíniumot nem lehet forrasztani.
(#) zsolti900 válasza elektroncso hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Elfelejtettem írni, hogy max 5 ampert kellene tudnia.
(#) Agépész hozzászólása Jan 18, 2014 /

Sziasztok!

Tudna valaki olyan programot ajánlani, amivel könnyen lehet sávos próbanyákra tervezni? Csatoltam, hogy mire gondolok. Eddig leginkább Eagle-t használtam, láttam, hogy azzal is meg lehet oldani, de elég macerásnak találtam a módszert.

Előre is köszönöm.

Pearl-OD5.png

(#) mate_x válasza Agépész hozzászólására (») Jan 18, 2014 / 1

Szia!
Lochmaster De én inkább a nyák készítést javasolnám
(#) Agépész válasza mate_x hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Köszi, megnézem. Terveztem és martam is már nyákot, nem is egyszer, de kisebb dolgokhoz jó lesz a próbanyák is.
(#) szikorapéter hozzászólása Jan 18, 2014 /

Helló. Egy olyan kérdésem lenne hogy a rádióadózásban melyik sávokat lehet szabadon (korlátozás nélkül) használni? Mert azt tudom hogy FM sávon tiltott a 100mW-nál nagyobb teljesítményű adó használata.
(#) morgo válasza Agépész hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Szia! Esetleg a VeroDes nevűt is kipróbálhatod. Androidos verziója is van a Play-en.
(#) SzervízMacska válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ez egy egyszerű kérdés: semelyiket.
(#) szikorapéter válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ma már nincs olyan rádiófreqvenciás sáv ahol engedély nélkül lehetne adni?
(#) sprofan válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Tudtommal van: 446,000 – 446,100 MHz között PMR és 446,100 – 446,200 MHz között DPMR, viszont a kisugárzott maximális teljesítmény nem lehet több 500mW-nál. Vagy rosszul tévedek?
(#) szikorapéter válasza sprofan hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Ezt sajnos nem tudom megmondani,ezért is kérdeztem. Szerettem volna ilyen falun belüli kommunikációt készíteni eggyik elektros barátommal. Építeni tudunk azzal nincs baj,csak nem tudom meik freqvencia-sáv használható szabadon.
(#) BEMcorp válasza szikorapéter hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

Mekkora távolságot akartok áthidalni?
(#) szikorapéter válasza BEMcorp hozzászólására (») Jan 18, 2014 /

2-3Km között van a távolság. Ezt szeretném áthidalni.

Én viszont tudom, hogy ez így van, de ettől függetlenül előfordulhat hogy homályosak az emlékek Viszont hivatalosan ezt a frekvenciát is csak úgy használhatod ha bemért, bevizsgált, készüléket veszel, otthon összeépítettre ez nem terjed ki. Már azért is megütheti valaki a bokáját ha megbontja a gyári PMR adó antennáját és átszerkeszti kicsit... Ha nem kezded tuningolgatni akkor viszont falun belül is csak jó esetben 1-2km a hatótáv. Meg is találtam: Bővebben: Link

Akkor ha itthon építek PMR adó-vevő készüléket,nem büntetnek meg érte és nem vizsgaköteles a gép. Ha eddig jól értem. De ahogy észrevettem elég szűkösek a sávok,bár szerintem kapcsolást találok hozzávalót.

Hát elég furán értelmezed ezt a sort:
Idézet:
„Viszont hivatalosan ezt a frekvenciát is csak úgy használhatod ha bemért, bevizsgált, készüléket veszel, otthon összeépítettre ez nem terjed ki.”
De akkor még egyszer: A készülék előállítása, módosítása engedélyköteles! Tehát nem építhetsz ilyet, és nem is módosíthatod! Persze ez sokakat nem érdekel, de én úgy gondolom maradjuk a legalitás talaján.

Akkor olyan készüléket kell vennem ami már rendelkezik engedéllyel igaz? Magyarul az építés kínjairól lemondhatok...kár azért.

Nos, igen. De szerencsére annyira azért nem kerül sokba egy ilyen páros: Bővebben: Link Viszont ennél nem olcsóbb lenne mondjuk egy Skype?

Sajnos mindketten örökmozgók vagyunk,hiába nálam is a laptop,de azt mégsem vihetem le a műhelybe motorszerelés közben beszélgetni. Erre akartam kitalálni valami hordozható kompakt adó-vevő egységet. És még mindig olcsóbb mint a több órás telefonálás.
Következő: »»   2219 / 3993
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem