Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   483 / 1210
(#) havranarpi válasza icserny hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Kicsit erre a válaszra számítottam látván az ICD feliratot.
Másik opcióként felmerült ,hogy lehet -e házilag készíteni valami egyszerű fejlesztőpanelt?
Gondolok itt egy led sorra vagy egy szegmenskijelző vezérlésre?
(#) mrobi válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

A válasz:lehet! Nyákot gondolom tudsz csinálni.
(#) Hp41C válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Szerintem inkább szerezz be egy breadboard -ot (dugaszolós panel) Bővebben: Link. Azon kényelmesen tudsz öszeállítani a feladat igényei szerinti áramkört.
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2014
(#) havranarpi válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Köszönöm a segítséget ilyen dugaszolós panelom van is egy pár.
Valami barátibb pic tipusra hol találok gyakorló feladatokat?
mert a könyvem többnyire az explorer 16-os fejlesztőpanelt ajánlgatja azon pedig beszerezhetelen és bonyolult PIC-ek vannak.
Barátibb szerintem a 16F628 ilyenre merre lehet találni egyszerűbb feladatot?

PICkit2 -höz a legbarátibb PIC a (ajánlási sorrendben) 16F család: 16F887, 16F886; 18F család: 18F4550, 18F2550, 18F4620, 18F2620; 24F család: 24FJ64GA002, 24FJ64GA004. Mind kapható DIP tokban. PICkIt2 -vel ezek a típusok nem csak programozhatók hanem debugg -olhatók is.
16F628 nem nyomonkövethető, a 16F628A nyomkövetéséhez header kellene.
Projectek pl a Mikroelectonika honlapján találhatók 16F877 -hez.

18F2550-em van sajna ,de az 1-es lába (MCLR) sajna letört ,ez "patkolható" valahogyan?

Igencsak használt láb, de szerencsére messze van a chip -től. Próbáld meg a DIP tokot egy kicsit megreszelni és a maradék lábra forrasztani egy levágott alkatrész lábat. Előbb nyomd be egy prcíziós foglalatba az IC -t és a vezetéket, hajtsd alakra aztán forraszd meg. Ez a foglalat bemegy egy másik precíziós foglalatba is, így egy panelen is fel tudod majd használni.
(#) mate_x hozzászólása Jan 20, 2014 /

Sziasztok!
A csatolt képen lévő bekarikázott jelek mit jelentenek egy pic-nél? Adatlapokban néztem, de nem találtam erről szóló részt. Esetleg valahol van valamilyen táblázat? A PIC-ek alján még van két fekete karika, az egyikben általában az van, hogy thailand, a másik karikában pedig egy betű és egy szám(pl.:H2 vagy M16, I9). Ezek a jelek mit jelenthetnek? Sőt láttam már olyat, hogy egy QR kód is volt a pic alján, ennek mi a lehet a célja?

IMG_7288.JPG

Mennyire bírja a műanyag tok ha megreszelem?
Kb 1 mm-t enged befele vagy közel van a chip része a lábhoz?
(#) vicsys válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Nincs közel. Csináltam már ilyet. A minidrillbe fogtam be gömb gyémántos csiszolót és körbemartam óvatosan a láb körül. Amikor fél milliméter kiállt, már lehetett tisztítani- forrasztani.
(#) eSDi válasza mate_x hozzászólására (») Jan 20, 2014 / 1

Azért nem találsz róla információt, mert azok a jelzések a felhasználók számára lényegtelenek. Ezek mind a gyártás során az egyedi azonosítást szolgálják. Amit QR kódnak néztél, az valójában egy Data Matrix típusú vonalkód, hasonlók egymáshoz, de nem ugyan az a kettő. Mind a kettő a 2D-s vonalkódok családjába tartozik. Bővebben: Link
(#) matheattila válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Szerintem reszelheted nyugodttan, mert a chip még messze van tőle
Itt egy jó kép, nem pont ez az IC de hasonló:

sn7490.jpg

(#) Prendick válasza mate_x hozzászólására (») Jan 20, 2014 / 1

A karikában e3 azt jelenti, hogy ólommentes. (JEDEC kód)
A másik kockában a gyártási idő van, meg olykor spéci gyártási kód.
Egyébként minden doksi végefelé le is van írva, hogy a különböző tokozásokon mit jelentenek a jelek. Legfeljebb van néhány, ami nem publikus, mert belső infó.

A Microchip-ről lehet rosszakat mondani, de a dokumentációik osztályon felüliek. Nem is láttam a piacon hozzájuk foghatót.
(#) mate_x válasza Prendick hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

eSDi: Köszönöm a választ.
Prendick:Neked is köszönöm, hasznos volt. És ezt a gyártási időt hogyan kell kiolvasni? Az adatlapok végén csak az van, hogy milyen hőmérsékleten, mekkora maximális frekvencián lehet használni a PIC-et, tokozás stb, de amit bekarikáztam arról nem írnak.
(#) Prendick válasza mate_x hozzászólására (») Jan 20, 2014 / 2

Bármelyik doksiban elmész a végére, ahol a tokozások ábrái vannak. (PACKAGING INFORMATION) A szövegmagyarázattal kezdődik: "Package Marking Information"

A képeden lévő pic-et 2012 5. hetében gyártották.
(#) mate_x válasza Prendick hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Tényleg ott van. Azért nem vettem észre, mert a 18f4553 adatlapjában azt írták oda, hogy nézzem meg egy másik pic adatlapjában Köszönöm szépen.
(#) havranarpi válasza vicsys hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Gyémánt csiszolóm nincsen ,de egy új 0,7-es éles fúróval szerintem le tudom marni.
Utánna pedig ellenállás lábbal megtoldom és beleteszem egy IC tokba
(#) icserny válasza havranarpi hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Idézet:
„Valami barátibb pic tipusra hol találok gyakorló feladatokat?”
Például a honlapomon:
- PICula projekt (PIC18F4520)
- PICCOLO projekt (PIC18F14K50 és PIC18F4550)
- PIC-kwik projekt (28 lábú PIC24H és PIC24F, illetve dsPIC33)

Mindegyiknél a Kísérleti áramkör c. fejezet írja le, hogy min lehet gyakorolni az ismertetett mintapéldákat, és a Szoftver segédlet c. menüpontban kell letölteni a code_examples.zip állományt.
(#) voodoo hozzászólása Jan 20, 2014 /

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy PIC-et lehetne-e használni áram/feszültségfigyelsére? 300V és 4-5A-ról lenne szó.

Köszi.
(#) vicsys válasza voodoo hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Röviden, tömören: igen.
(#) voodoo válasza vicsys hozzászólására (») Jan 20, 2014 /

Értem. Egy ilyesmire lenne szükségem. Nagyon birizgálja a fantáziám. Főleg azért, mert van rajta Relé kimenet. Jópofa kis gép lenne (tápegység védelemre szeretném használni). Nem tudom ez amúgy PIC-re épül?
(#) usane válasza voodoo hozzászólására (») Jan 23, 2014 /

Ránézésre PIC-es, de nem biztos. Neten találsz sok példát PICes VOLT-AMPER mérőre, Watmérőre is. Ám nem értem tápvédelemre miért ilyen kütyü kell. Azt meg lehet oldani PIC nélkül is.
(#) janimester hozzászólása Jan 25, 2014 /

Üdv. Lenne egy kis problémám, miszerint van 5db hall jeladóm (tle4905l) aminek a kimenete a mágnes közelítésekor a negatív sarokra kapcsol, de nekem viszont a pichez pozitív feszültség kellene , vannak ezek az invertáló ic-k de ez most nincs ithol nekem mivel lehetne a legegyszerűbben megoldani ezt a fordítást? Próbáltam már tranzisztorokkal is de nem igen akart működni.
(#) Hp41C válasza janimester hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Hova megy a kapcsoláson a TLE4605 kimenete? Nem lehet ott az él figyelését módosítani?
(#) janimester válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

18f4550 az adott mcu, és mondom melyik lábakon vannak elosztva. porta4, porta5, porte0, porte1, porte2. Próbáltam azt is hogy azt figyelje amikor nullára változik az adott láb akkor lépjen működésbe a programban az adott feladat de ilyenkor öntörvényűen egy egy láb miatt beragad egy értéknél.
(#) SBahadurD válasza janimester hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Azt figyelembe vetted, hogy open-collectoros a szenzor kimenete? Egy ellenállással fel kell húzni tápra.

Küld el a programot.
(#) janimester válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Elküldöm csak azt a részt mert lényegében a többi csak a lábak konfuigurálása bemenetnek stb.. az nem lényeg. Egy hét szegmenses kijelzőt hajtanak a hallok.

1. if(PORTA.F4 = 1 )      //N.es sebfokozat
  2.     {
  3.      TRISB = 0b01111111;
  4.     }
  5.  
  6.    if(PORTA.F5 = 1 )      //1.es sebfokozat
  7.     {
  8.      TRISB = 0b11110011;
  9.     }
  10.  
  11.    if(PORTE.F0 = 1 )      //2.es sebfokozat
  12.     {
  13.      TRISB = 0b01001001;
  14.     }
  15.  
  16.   if(PORTE.F1 = 1 )      //3.es sebfokozat
  17.     {
  18.      TRISB = 0b01100001;
  19.     }
  20.  
  21.     if(PORTE.F2 = 1 )      //4.es sebfokozat
  22.     {
  23.      TRISB = 0b00110011;
  24.       }
(#) nedudgi válasza janimester hozzászólására (») Jan 25, 2014 /

Nem értem, a TRISB regisztert minek bántod a program közepén?
A TRISB regiszterrel az adatfogalom irányát módosítod, tehát az adott láb bemenet, vagy kimenet lesz. Ezt a program elején beállítjuk, és kevés kivételtől eltekintve nem módosítjuk.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014

Ha a programnyelv C:
Az
  1. if(PORTE.F0 = 1 )
-ben egy rejtett értékadás van, aminek van értéke, de nem az, amit vársz. Az
  1. if(PORTE.F0 == 1 )
a feltétel vizsgálat, ami neked kell. Ha alacsony szintre akarod átírnni, akkor pedig a
  1. if(PORTE.F0 == 0 )
forma kell.
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2014
Következő: »»   483 / 1210
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem