Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC vagy AVR
Témaindító: (Felhasználó 466), idő: Okt 5, 2005
Témakörök:
Helló
Programozni számirtógépen jól tudok és úgy gondoltam hogy megpróbálom tágítani a tudásom a mikroprocesszorok terén és ebben kérném tanácsotok. Olyan kérdéseim lennének hogy : -tanulásra mi jobb arduino vagy pic programozás tanulása? -van e olyan aruino miből a felprogramozott chipet ki lehet venni és be épitteni egy saját áramkörbe? -lehet e arduinoval felprogramozni pic-et? A válaszaitokat előre is köszönöm üdv. Máté
Üdv!
Ha gyorsan akarsz működő, moduláris elemekből összerakott kütyüket készíteni, akkor Arduino. Ha magad akarod az áramköröket elkészíteni, akkor vagy PIC, vagy AVR. Az Arduino-t egy java alapu környezetben programozzák nem túl hardverközeli utasításokkal. Viszont AVR-t és PIC-et egyaránt lehet programozni Assembly-ben, C-ben, BASIC-ben és talán még Pascal-ban is. PIC-hez van Flowchart rendszerű programozó is. Az AVR 1 órajel ciklus alatt hajt végre egy utasítást, míg a PIC 2 órajel ciklus akatt, de manapság ez már annyira nem számít, mind a kettőből vannak már magyon gyors típusok is. Talán még annyi, hogy nálunk a PIC kicsit könnyebben beszerezhető, mint az AVR és az Arduino. Én PIC-es vagyok, BASIC-ben programozok, eddig nem voltak gondjaim vele. Szerintem könnyen tanulható. Részemről elsőre ennyi, talán valaki tud még pár hasznosat mondani ezzel kapcsolatban.
Bocs! Hülye voltam! Reggel van még nekem.
A PIC a legtöbb utasítást 4 órajel alatt hajtja végre. Kivételek ez alól az ugró utasítások, mert azok kétszer annyi, vagyis 8 órajel alatt hajtódnak végre. Bővebben: Link Az AVR-nél az utasítások végrehajtási ideje utasításonként változó, 1 és 5 órajelciklus közé esik. Bővebben: Link
Plusz a PIC magasabb órajelen tud futni, vagyis kompenzálja a több órajel/utasítás dolgot. Ezenfelül az AVR-nél szép ez az 1 utasítás/órajel, viszont pl. tudtommal nem tud minden memóriaterületet direktben elérni, vagyis amit a pic 1 utasításból megold, annak az AVR-nél 2-3 utasítás is kellhet, ami szintén más megvilágításba helyezi a dolgot - mondjuk hasonló a PIC-nél is van a memóriabankokkal. Szerintem kimondhatjuk, hogy a maximális órajelük mellett kb. ugyanazt a teljesítményt tudja a PIC és az AVR is. Persze a fentiek a 8 bitesekre igazak.
Arduino programozása nekem eléggé C-nek tűnt, a fejlesztőkörnyezet persze ettől még lehet Javaban írva, de ez szerintem lényegtelen. Idézet: „Arduino programozása nekem eléggé C-nek tűnt, a fejlesztőkörnyezet persze ettől még lehet Javaban írva, de ez szerintem lényegtelen.” Igen, rosszul értelmeztem a Wiki-t... Az IDE java-ban fejlesztett, de C/C++ alapú a programozási nyelv. A hozzászólás módosítva: Jan 24, 2014
Kösz, ezt nem is tudtam, abból kifolyólag, hogy már rég folalkoztam Flowchart rendszerű programozásal. Számomra nem szimpatikus ez a programozási mód.
Köszönöm szépen a segítséget sokat segítettél
A forditokrol nem esett szo. AVR-nel hasznalhato avr-gcc, ami tulajdonkeppen egy gcc. Ez egy ingyenes fordito, es nem is rossz. A PICnel a forditos temat leirjak az abban jartasak, de en csak az ingyenes verzio korlatairol hallottam,..meg arrol hogy csinaltak egy gcc alaput is talan pic32-re, es az is penzes,..Az ilyen olyan duinokat szerintem felejtsd el, ha meg akarsz rendesen tanulni programozni, es erteni is akarod hogy mi tortenik a hatterben.
A hozzászólás módosítva: Aug 16, 2014
Ebay-ről párszáz Ft-ért rendelhetsz ARDUINO-t.Tüskesor kimenete van (nano), így saját áramkörbe könnyen illeszthető, cserélhető másik-ra.
Szinte minden hardware-hez találsz hozzá példát. PICel az a legnagyobb, baj, hogy kevés hozzá a példa. Ha találsz is, akkor biztos, hogy nem olyan tipusú PIChez van a példa. És ha véletlenül szerencséd lenne, akkor sincs, mert az esetek 90%-ban a forráskódot nem rakják fel, csak a leforditott HEX-et. abból meg nem tanulsz!
Úgy emlékeztem, hogy volt konkrét PIC vs. AVR topik, de a fórum keresője nem tud csak a címekben keresni. Mindegy is.
A minap szembejött velem ez a gyöngyszem: https://jaycarlson.net/microcontrollers/ A csóka összeszedte a mostanában egy dollárért megvásárolható mikrokontrollereket és több szempontból megvizsgálta őket: elérhető fejlesztőkörnyezet, tokozások, sebesség azonos típusú példaprogramokon keresztül. |
Bejelentkezés
Hirdetés |